Επιλογή Σελίδας



Απέναντι στην Μπάγερν, η Λεβερκούζεν απέκτησε ελπίδες πως θα είναι εκείνη η πρώτη που θα ορθώσει ανάστημα και θα κόψει βαθμούς στο επιβλητικό εξπρές των Βαυαρών μα αποδείχτηκαν φρούδες. Το γρήγορο γκολ του Αλάριο, τα πρόσκαιρα σημάδια χαλάρωσης που έδειξαν οι παίκτες του Χάνσι Φλικ έδωσαν λόγο για το «μήπως;» στην υπόθεση τίτλου και αφορμή για μερικά μόνο λεπτά στους φίλους της Ντόρτμουντ να αναθαρρρήσουν στη διεκδίκηση της σαλατιέρας.

Η συνέχεια ήταν βγαλμένη από το όνειρο που ζει η ρέκορντμαϊστερ επί ημερών του Γερμανού τεχνικού, πόσο μάλλον επί επανέναρξης, σε ένα απόγευμα κατ’ αντιστοιχία με το μεγαλοπρεπές παρατσούκλι της. Στο τέλος του 90λεπτου, όμως, είχαν και οι Ασπιρίνες ένα ρεκόρ να γιορτάζουν, το πλέον καθολικό στην ιστορία του πρωταθλήματος που λέγεται Bundesliga.

Πρωταγωνιστής ο Φλόριαν Βιρτς, ένας επιθετικός χαφ-εξτρέμ που ελάχιστοι γνώριζαν την ποδοσφαιρική του ύπαρξη στις αρχές του περασμένου μήνα. Το παιδί που είδε το πρώτο φως του ήλιου στις 3 Μαΐου του 2003 στην περιοχή του Πούλχαϊμ-Μπράουβαϊλερ, με άλλα λόγια τη μέρα που η Μάντσεστερ Σίτι νικούσε για τελευταία φορά τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ».

Σαχίν και Χάβερτς βλέπουν την πλάτη του

Το γκολ που σημείωσε στο 89′ της αναμέτρησης μείωσε απλά το σκορ σε 2-4, αλλά ήταν αρκετό για να τον θέσει μπροστάρη στο πάνθεον των «μπέμπηδων» της Λίγκας. Σε ηλικία 17 χρονών και 34 ημερών, ο ανερχόμενος Γερμανός χρίστηκε ο νεότερος σκόρερ της Bundesliga, εκτελώντας τον Μάνουελ Νόιερ, τον θρύλο που όταν έκανε ντεμπούτο με τη Σάλκε το 2006, ο 3χρονος Φλόριαν ίσα που συνήθιζε να μιλάει και να στέκεται στα πόδια του, σε ένα ρεκόρ που κρατούσε 15 ολόκληρα χρόνια.

Ο πήχης που είχε θέσει ο Νούρι Σαχίν στο «17 και 82» στις 26 Νοεμβρίου του 2005 με την φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ έμοιαζε αξεπέραστο, αλλά σβήστηκε μονκοντυλιά από τον άσημο πλην όμως ταλαντούχο αστέρα, ο οποίος έγινε 17αρης μόλις μέσα στην καραντίνα. 

Ήδη οι πρώτες δύο εβδομάδες στα αναβαθμισμένα κεράκια του συνδυάστηκαν με την απόλυτη επίδοση στην ιστορία της Μπάγερ. Μέχρι να τον ρίξει ο Πέτερ Μπος βασικό στο παιχνίδι κόντρα στη Βέρντερ, ο Κάι Χάβερτς παρέμενε το Νο1 «νιάνιαρο» της ιστορίας της. Είναι δεδομένο ότι η δίμηνη διακοπή της δράσης και η επιστροφή στο αλλιώτικο σκηνικό του restart, ήταν το πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει ο Βιρτς, έστω και στην άδεια «Bay Arena».

Η πίστη του Μπος και η πορεία μέχρι την καθιέρωση

Τα σημάδια ανέλιξης και φόρμας του φάνηκαν πριν από την αναστολή του ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Χωρίς την παραμικρή παρουσία σε αποστολή της πρώτης ομάδας, ο Βιρτς πήρε προαγωγή από την Κ-17 στην Κ-19 της Λεβερκούζεν μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου. Τέσσερα ματς και δύο γκολ στα ισάριθμα τελευταία παιχνίδια χρονικά της μινιόν Bundesliga προκάλεσαν το μειδίαμα στον Πέτερ Μπος, ο οποίος ήξερε από το περασμένο καλοκαίρι τι θα συμβεί στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν.

Μαζί με τον CEO της ομάδας Φερνάντο Κάρο, τον τεχνικό διευθυντή Ρούντι Φέλερ και τον αθλητικό διευθυντή και υπεύθυνο των Ακαδημιών Σίμον Ρόλφες, είχαν συμφωνήσει ανάμεσα στα πλάνα τους για τη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα, ότι η πιο σημαντική θα είναι εκ των έσω και θα περιλαμβάνει τον ανατέλλοντα εκρηκτικό εξτρέμ, ο οποίος σε εκείνο το σημείο φάνταζε ήδη ένας από τους κορυφαίους νεαρούς παίκτες της χώρας.

«Ήταν σημαντικός για μας. Έπαιξε καλά από την αρχή, κράτησε την μπάλα και τα πήγε περίφημα στις προωθήσεις του. Είναι πάντα ιδιαίτερο όταν κάνεις το ντεμπούτο σου, ειδικά όταν είσαι 17, αλλά εκείνος δεν ήταν αγχωμένος. Συνολικά, ήταν μια καλή εμφάνιση για τον ίδιο», έλεγε μετά το παιχνίδι με τη Βέρντερ ο coach των Ασπιρίνων, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά να αναβαθμίζει ταλέντα από τη δεξαμενή της ακαδημίας, μετά την εργασία του στον Άγιαξ και την Ντόρτμουντ.

Στη λίστα των «wonder-babies» της Ευρώπης

Τα όσα δηλώνει ο προπονητής του για τον χαρακτήρα του, την πνευματική του ετοιμότητα για το καθοριστικό step-up από τα τσικό στην επαγγελματική σταδιοδρομία, μαρτυρούν το άστρο του Φλόριαν Βιρτς. Το γκολ κόντρα στη Μπάγερν και το σπουδαίο ρεκόρ πιστοποιούν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι της Λεβερκούζεν και του γερμανικού ποδοσφαίρου δεν κρύβουν την αισιοδοξία για την περίπτωσή του.

Ανάμεσα στο Top-5 πρωταθλημάτων, άλλωστε, μόνο ο Χάρβεϊ Έλιοτ της Λίβερπουλ και ο Ραγιάν Τσερκί της Λυών συγκαταλέγονται μαζί του στους γεννημένους το 2003 παίκτες με χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα. Αν κάποτε παρακολουθούσε με την πιπίλα στο στόμα το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς, τώρα μπορεί σίγουρα να κορδώνεται ως ο πιο επιτυχημένος «μπέμπης» στις δεκάδες εποχές της Bundesliga.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This