Επιλογή Σελίδας



Του Βασίλη Σαμπράκου

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής γνωρίζαμε ότι ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ένας πολύ ικανός και αποτελεσματικός προπονητής. Πλέον δεν εμπεδώνουμε απλώς ότι είναι ένας προπονητής έτοιμος να γίνει πρωταθλητής. Στην πρώτη αγωνιστική των playoffs, σε μια τόσο ειδική συνθήκη διαπιστώσαμε ότι κατάφερε να διευθύνει το επιτελείο του και να αναλύσει την κατάσταση της ομάδας του καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον εκ των προπονητών που εργάζονται αυτή την εποχή στις ελληνικές ομάδες. Η εικόνα του Ολυμπιακού στην Τούμπα, ο ρυθμός που κατάφερε να δώσει στο παιχνίδι κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, η ενεργητική στάση των ποδοσφαιριστών του και η ένταση που είχαν στο παιχνίδι τους στο πρώτο μέρος είναι στοιχεία της ελληνικής ομάδας που εμφανίστηκε στην καλύτερη κατάσταση μετά την πολύμηνη διακοπή.

Στον “τελικό” του, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε λιγότερο επηρεασμένος από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα. Πώς το κατάφερε αυτό; Η εικόνα του φανερώνει καλή προετοιμασία, προκειμένου να φέρει την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών σε ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας προπονητής, που έχει να προετοιμάσει την ομάδα του για έναν “τελικό” μετά από 3μηνη διακοπή, ο Πορτογάλος προπονητής εμφάνισε ένα σύνολο ικανό να συνεχίσει από εκεί που είχε σταματήσει. Και για να συμβεί αυτό, ο Μαρτίνς δεν είχε να φροντίσει μόνο την φυσική κατάσταση. Είχε να προβληματιστεί και σχετικά με το τεχνικό κομμάτι, δεδομένου ότι οι ποδοσφαιριστές του δεν άλλαζαν ούτε πάσες για περίπου δύο μήνες. Είχε την ευθύνη να επιλέξει τους λιγότερο επηρεασμένους από αυτή την “κατάψυξη”, προκειμένου να βρει το υψηλότερο επίπεδο στην ομαδική τεχνική. Και είχε μπροστά του την πρόκληση να ετοιμάσει τους ποδοσφαιριστές του ψυχικά και πνευματικά για έναν αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που έπαιζε απέναντί τους το τελευταίο της χαρτί για τον τίτλο.

Η εικόνα του Ολυμπιακού σε αυτόν τον “τελικό” ήταν μια ακόμη ευκαιρία για να μετρήσει την αποτελεσματικότητα του προπονητή του και να αισθανθεί παραπάνω από ικανοποιημένος για την επιλογή που έκανε περίπου 2 χρόνια πίσω, τον Απρίλιο του 2018, όταν αποφάσιζε να επενδύσει πάνω σε έναν προπονητή που δεν είχε ξανακάνει πρωταθλητισμό. Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι απλώς ένας καλός προπονητής· είναι ένας από τους καλύτερους που έχουν εργαστεί ποτέ στην Ελλάδα. Και επειδή αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι μεγάλη επιτυχία για τον Ολυμπιακό η συμφωνία για την επέκταση του συμβολαίου του.

Στο ντέρμπι της Τούμπας ο Ολυμπιακός δεν ένιωσε καλά μόνο με τον προπονητή του. Είχε έναν κεντρικό αμυντικό που αντιμετώπισε με άνεση κάθε επίθεση του ΠΑΟΚ και έμοιαζε να παίζει σε άλλο επίπεδο από αυτό των αντιπάλων του. Αν βελτιώσει τη συμπεριφορά του στην κατοχή της μπάλας, ο Ρούμπεν Σεμέδο δεν θα μείνει για καιρό στην Ελλάδα και θα φέρει πολλά χρήματα στο ταμείο του Ολυμπιακού. Αν κανείς αναλογιστεί ότι ο Πορτογάλος έπαιζε χτυπημένος από την απώλεια της γυναίκας που τον μεγάλωσε, αντιλαμβάνεται ότι στα χέρια του Μαρτίνς ο Σεμέδο καταφέρνει να βρει τον τρόπο να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα συναισθήματα του στον βαθμό που να δείχνει ικανός να φτάσει στο επίπεδο για το οποίο τον προόριζαν τον καιρό που πρωτοεμφανιζόταν με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ο Ολυμπιακός ένιωσε σίγουρα πολύ καλά και για την επιλογή του να κρατήσει τον Γιουσεφ Ελ Αραμπι, έναν στυγνό “δολοφόνο” που δείχνει ανεπηρέαστος από το πλαίσιο διεξαγωγής ενός αγώνα. Κυρίως όμως πρέπει να αισθάνθηκε πολύ τυχερός και ευγνώμων για την επιλογή που έκανε το περασμένο καλοκαίρι να επενδύσει πάνω στον Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γάλλος μπαλαδόρος είναι η πιο συμβολική φιγούρα της φετινής σεζόν του Ολυμπιακού. Στα 35 του, μετά από τόσο σημαντική καριέρα, το απόγευμα της Κυριακής βρήκε τον τρόπο του και τα κίνητρά του για να προετοιμάσει τόσο καλά τον εαυτό του για έναν αγώνα μετά από τρίμηνη διακοπή. Πήρε πάνω του την ευθύνη της ανάπτυξης του παιχνιδιού, έκανε επιθετική άμυνα, έπαιξε με τόση ένταση και είχε τέτοια ψυχολογία που έγινε για ακόμη μια φορά ο πιο αποφασιστικός και ο πιο επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του ποδοσφαιριστής.

Δεν ξέρω πόσο καιρό ακόμη θα βρίσκεται στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό ο Γάλος, αλλά δεδομένου ότι θα είναι εδώ τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι μπορώ με σιγουριά να εκτιμήσω ότι την ημέρα που θα φεύγει δεν θα έχει αφήσει πίσω του μόνο μερικούς παραπάνω τίτλους ή παραπάνω ελληνικές και ευρωπαϊκές επιτυχίες για τον Ολυμπιακό. Θα αφήσει πίσω του και ένα σωρό νέα παιδιά που σήμερα εκμεταλλεύονται την τύχη που έχουν να δουλεύουν μαζί του στον Ολυμπιακό και να “κλέβουν” από τον τρόπο του, την μέθοδό του, την νοοτροπία του. Μετά και από αυτή την παράσταση στην Τούμπα, δεν χρειάζεται να σκεφτείς πολύ για να φτάσεις στο συμπέρασμα ότι ο Γάλος ήταν η πιο επιτυχημένη μεταγραφή του περασμένου καλοκαιριού.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This