Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Υπήρχε ένας άνθρωπος που προσπαθούσε -πολύ καιρό- να βάλει στο ίδιο ρινγκ τους κορυφαίους -εν ενεργεία- πυγμάχους στην κατηγορία βαρέων βαρών. Δεν παραιτήθηκε ποτέ και τελικά, κατάφερε να πείσει τους Τάισον Φιούρι και Άντονι Τζόσουα να βάλουν στη μέση του ρινγκ όλες τις ζώνες, σε δυο αγώνες που θα διεξαχθούν το 2021. Η συμφωνία έγινε γνωστή ως ‘η μεγαλύτερη συνάντηση πυγμαχίας στην ιστορία του βρετανικού μποξ’, με την πιο σύντομη περιγραφή της να είναι το “Battle of Britain’.

Δεδομένου ότι οι αγώνες αυτοί θα ‘βγάλουν’ τον αδιαμφισβήτητο πρωταθλητή της κατηγορίας βαρέων βαρών, θα σκέφτεσαι πως θα μπουν στη λίστα με τους πιο ακριβούς της ιστορίας. Έχεις δίκιο.

Θα είναι ο πιο ακριβός αγώνας της ιστορίας, στον οποίον δεν μετέχει ο Φλόιντ Μέιγουεδερ. Στις τέσσερις πρώτες θέσεις της λίστας με τους αγώνες που έδωσαν στους πυγμάχους τα περισσότερα λεφτά εμφανίζεται ο άνθρωπος-κινούμενο δολάριο/ευρώ/λίρα κλπ.

  • Φλόιντ Μέιγουεδερ vs. Μάνι Πακιάο (2015): 756.237.000 ευρώ
  • Φλόιντ Μέιγουεδερ vs. Κόνορ ΜακΓκρέγκορ (2017): 738.949.000 ευρώ
  • Φλόιντ Μέιγουεδερ vs. Κανέλο Άλβερς (2013): 238.710.000 ευρώ
  • Φλόιντ Μέιγουεδερ vs. Όσκαρ ντε λα Χόγια (2007): 208.590.000 ευρώ
  • Άντονι Τζόσουα vs. Τάισον Φιούρι (2021): 167.321.000 ευρώ
  • Εβάντερ Χόλιφιντ vs. Μάικ Τάισον (1997): 162.524.000 ευρώ
  • Λένοξ Λιούις vs. Μάικ Τάισον (2002): 147.912.000 ευρώ

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη ‘Μάχη της Βρετανίας’ αναφέρουν πως οι πυγμάχοι συμφώνησαν να μοιράσουν στα ίσα τα έσοδα της πρώτης συνάντησης (το ποσό το έχεις από πάνω). Στη δεύτερη, ο νικητής θα πάρει το 60%, ενώ τα συνολικά έσοδα θα είναι διπλάσια.

Επειδή δεν είσαι υποχρεωμένος να παρακολουθείς, ας δούμε τι θα δούμε.

Ο ενδέκατος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής, όλων των σπορ, για το έτος που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2020 βρέθηκε στη λίστα, δουλεύοντας τρία βράδια. Δηλαδή, έχοντας δώσει μόλις τρεις αγώνες. Η μεγαλύτερη νίκη του Gypsy King ήταν ότι διαχειρίστηκε την -κλινική- κατάθλιψη, όπως έμαθε και να διαχειρίζεται τις αυτοκτονικές τάσεις -όπως έχει πει τον πιάνουν, τις Κυριακές, που έχει ρεπό. Ο κάτοχος της ζώνης στην WBC έχει δώσει 31 αγώνες. Οι 30 ήταν επιτυχημένοι (οι 21 με νοκ άουτ). Ένας ολοκληρώθηκε με ισοπαλία. Ήταν ο πρώτος του μετά δυο χρόνια και τον αγώνα που έκανε να ζήσει, εναντίον του Ντιοντάι Ουάιλντερ. Mόνο από τα play per view ο Φιούρι ‘έβγαλε’ 55.773.000 ευρώ.

Σημείωσε πως ο Φιούρι είναι ο μόνος, μετά την Μοχάμεντ Άλι, που ‘χει βραβευτεί από το περιοδικό ‘Ring’ (είναι για την πυγμαχία ό,τι το Vogue για τη μόδα), δυο φορές ως ο κορυφαίος.

Ο AJ, 19ος πιο πλούσιος αθλητής του τελευταίου χρόνου, έχει κατακτήσει δυο φορές τον τίτλο στην κατηγορία heavyweight και από τον περασμένο Απρίλιο (τώρα που μιλάμε είναι ο κάτοχος των ζωνών σε WBA, IBF και WBO) είναι ο δεύτερος καλύτερος ενεργός πυγμάχος της κατηγορίας, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση. Στο Νο1 είναι ο Φιούρι. και στο Νο2 ο Ντιοντάι Ουάιλντερ. Ο Τζόσουα καθόταν στην κορυφή, έως ότου έχασε από τον Άντι Ρουίς, στις 7/12 του 2019. Ήταν η μοναδική του ήττα σε 24 αγώνες. Στους 21 νίκησε με νοκ άουτ.

Οι δυο τους δεν έχουν ξαναβρεθεί ποτέ, κάτι που το λες και περίεργο, αν σκεφτείς πως ο 30χρονος Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua είναι επαγγελματίας από τον Ιούλιο του 2013 και ο Tyson Luke Fury από το 2008. Eπίσης, έχουν ως έδρα την ίδια χώρα (Μεγάλη Βρετανία).

Οι ρεπόρτερ εξηγούν πως ο λόγος που δεν εμφανίστηκαν στο ίδιο ρινγκ ήταν γιατί δεν τα έβρισκαν στα λεφτά. Οι κακές γλώσσες ήθελαν τον Τζόσουα να φοβάται. Ο promoter Έντι Χερν πάλευε για την αντάμωση τους -με όλες τις παγκόσμιες ζώνες της κατηγορίας να είναι στη μέση και τελικά, την κατάφερε. Και μάλιστα, την εξασφάλισε διπλή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eddie Hearn (@eddiehearn) στις

Ο Φιούρι δεν έχει βρετανική άδεια πυγμαχίας και για αυτό οι αγώνες θα γίνουν εκτός έδρας. Για την ακρίβεια, στη Σαουδική Αραβία ή το Λας Βέγκας. Έχε υπ’ όψιν σου πως για να διαβάζεις σήμερα για τη ‘μητέρα των μαχών’, χρειάστηκε να συμφωνήσουν επ’ αυτής τα κανάλια που ‘χουν τα δικαιώματα των μποξέρ στην αλλοδαπή (και δεν είναι τα ίδια) και οι πυγμάχοι επί του ποσοστού που θα πάρουν από αυτά.

Πριν τα πουν οι δυο τους, ο Τζόσουα θα αντιμετωπίσει τον Κουμπράτ Πούλεφ, που διεκδικεί τις ζώνες του Βρετανού και ο Φιούρι τον Ουάιλντερ, για τρίτη φορά. Αν τώρα, θέλω να είμαι απόλυτα ακριβής, ο Τζόσουα θα χρειαστεί να συνέλθει από το τραύμα που απέκτησε στο γόνατο, τρέχοντας στο δάσος.

Κατά την παρουσία του σε διαδήλωση για το Black Lives Matter, φορούσε προστατευτικό νάρθηκα στο γόνατο και έτσι μάθαμε τι του συνέβη. “Θα είμαι καλά σε 2-3 εβδομάδες” διαβεβαίωσε. Σε ομιλία που έβγαλε, είπε πράγματα που κάποιοι εξέλαβαν ως ρατσιστικά σχόλια. Ιδού η απάντηση του.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This