Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τους δέκα κορυφαίους αμυντικούς σκόρερ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Φραντς Μπεκενμπάουερ (109)
Ο «Κάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ξεχώριζε για το αυτοκρατορικό του στυλ στον αγωνιστικό χώρο. Το γεγονός πως είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως μέσος, το βοήθησε να έχει στενή επαφή με τα δίχτυα, ακόμη και μετά την… οπισθοχώρησή του στην άμυνα. Ο Γερμανός έδωσε μια νέα διάσταση στη θέση του λίμπερο, ενώ τα περισσότερα γκολ στην καριέρα του ήταν με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου (64). Το γεγονός πως είναι ο μοναδικός αμυντικός, που κατέκτησε δύο φορές τη Χρυσή Μπάλα, δείχνει… ποιος ήταν ο Μπεκενμπάουερ.

Πάουλ Μπράιτνερ (113)
Μαζί με τον Μπεκενμπάουερ αποτέλεσαν από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της Μπάγερν και της Δυτικής Γερμανίας τη δεκαετία του ’70. Μπορεί σε κάποια φάση της καριέρας του να μετακινήθηκε στη μεσαία γραμμή, όμως τα περισσότερα γκολ του προήλθαν, όσο αγωνιζόταν ως αριστερός μπακ. Τα επιτεύγματά του στο σκοράρισμα αποδεικνύονται και από το γεγονός πως είναι ένας από τους τέσσερις ποδοσφαιριστές (Πελέ, Βαβά, Ζιντάν οι υπόλοιποι) που έχουν σκοράρει σε δύο διαφορετικούς τελικούς Μουντιάλ.

Στιβ Μπρους (113)
Το γκολ υπήρχε στο ρεπερτόριό του από το ξεκίνημα της καριέρας του. Από την εποχή που αγωνιζόταν σε Τζίλιγχαμ και Νόριτς, μέχρι την «απογείωσή» του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τη σεζόν 1990-91, ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός σημείωσε 19 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις με τους «μπέμπηδες», βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων. Ωστόσο, τα πιο χαρακτηριστικά γκολ της καριέρας του ήταν στο φινάλε της σεζόν 1992-93, όταν σκόραρε δύο φορές απέναντι στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, σφραγίζοντας τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ.

Ρομπέρτο Κάρλος (113)
Ίσως το πιο δυνατό αριστερό πόδι όλων των εποχών. Ο Βραζιλιάνος μπακ έμεινε στην ιστορία για τις φαρμακερές εκτελέσεις φουλ, που πολλές φορές άφηναν «άγαλμα» τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Και μπορεί τα περισσότερα τέρματα στην καριέρα του να τα σημείωσε με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης (69), όμως αυτό που έμεινε στην ιστορία ήταν ένα γκολ με την εθνική Βραζιλίας, το 1997. Από πολύ μεγάλη απόσταση «εκτέλεσε» τον Μπαρτέζ, απέναντι στη Γαλλία, με την μπάλα να παίρνει εκπληκτικά φάλτσα, πριν καταλήξει στα δίχτυα.

Σέρχιο Ράμος (116)
Ο μοναδικός εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της λίστας. Ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης δεν ξεχωρίζει μόνο για την ηγετική του φυσιογνωμία στα μετόπισθεν, αλλά και για τις επιθετικές του αρετές. Το τελευταίο τέρμα του απέναντι στην Εϊμπάρ ήταν το Νο116 στην καριέρα του, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στη «βασίλισσα» (92). Μάλιστα, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στις δύο κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ, το 2014 και το 2016, σκοράροντας στους τελικούς απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Γκράχαμ Αλεξάντερ (130)
Η ικανότητά του στις εκτελέσεις πέναλτι του έδωσε τη δυνατότητα να βρίσκεται μέσα στους κορυφαίους αμυντικούς σκόρερ όλων των εποχών. Αν και σε πολλές περιπτώσεις αγωνίστηκε ως αμυντικό χαφ, ο Σκωτσέζος ήταν δεξιός μπακ, που αγωνίστηκε κυρίως στις μικρότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, με μοναδική σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ να είναι το 2009-10 με την Μπέρνλι. Παρά το γεγονός ότι είχε «εύκολο» γκολ, ο Αλεξάντερ δεν πέτυχε ούτε ένα τέρμα με την εθνική Σκωτίας, σε 40 συμμετοχές.

Λοράν Μπλαν (153)
Δεν υπήρξε ομάδα που να αγωνίστηκε στην καριέρα του και να μην πέτυχε γκολ. Μάλιστα, στην πρώτη του, τη Μονπελιέ, αποτελεί μέχρι και σήμερα τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της. Τότε, ήταν μεσοεπιθετικός, όμως λόγω σωματοδομής μετατράπηκε σε κεντρικό αμυντικό. Αυτό δεν τον έκανε να χάσει την επαφή με τα δίχτυα, είτε με εκτελέσεις φάουλ, είτε με προωθήσεις στην αντίπαλη περιοχή. Με μια τέτοια προώθηση σημείωσε το πρώτο «χρυσό» γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, το 1998, στο 1-0 της Γαλλίας επί της Παραγουάης.

Φερνάντο Ιέρο (163)
Η «κολώνα» της Ρεάλ Μαδρίτης και της εθνικής Ισπανίας για πολλά χρόνια. Το στυλ παιχνιδιού του Ιέρο ήταν «αρχοντικό» και δεν είχε καμία σχέση με το συνηθισμένο ενός κεντρικού αμυντικού. Ο Ισπανός είχε μεγάλη ικανότητα με την μπάλα στα πόδια, σημειώνοντας γκολ είτε με προωθήσεις στην αντίπαλη άμυνα, είτε με εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι. Όπως είναι λογικό, τα περισσότερα γκολ του τα σημείωσε με τη φανέλα της «βασίλισσας» (127).

Ντανιέλ Πασαρέλα (175)
Μπορεί να μην ήταν… πρώτο μπόι για κεντρικός αμυντικός (ύψος 1,73), όμως αυτό δεν τον εμπόδιζε να έχει μεγάλη έφεση στο ψηλό παιχνίδι. Τα περισσότερα γκολ στην καριέρα του τα είχε πετύχει με κεφαλιά, έπειτα από προωθήσεις στις στημένες φάσεις. Επίσης, ήταν ο εκτελεστής των πέναλτι τόσο στους συλλόγους που αγωνιζόταν, όσο και στην εθνική Αργεντινής. Από τα έντεκα βήματα σημείωσε και το μοναδικό του τέρμα στο Μουντιάλ του 1978, που το σήκωσε ως αρχηγός της «αλμπισελέστε».

Ρόναλντ Κούμαν (253)
Ο κορυφαίος αμυντικός σκόρερ όλων των εποχών και ο μοναδικός που έχει σπάσει το φράγμα των 200 γκολ. Όπως ο Ρομπέρτο Κάρλος με το αριστερό, έτσι και ο Κούμαν με το δεξί πόδι είχε ένα σουτ-φαρμάκι. Τα περισσότερα γκολ στην καριέρα του ήρθαν με σουτ από μακρινή απόσταση και με απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Το πιο σημαντικό τέρμα στην καριέρα του ήρθε από μία στημένη φάση, το 1992, όταν χάρισε στην Μπαρτσελόνα το κύπελλο πρωταθλητριών.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This