Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA θα ‘συναντηθεί’ -μέσω videoκλησης- σήμερα στη 1 ώρα Ελλάδος, για να καταλήξει στο πώς θα ολοκληρωθούν το UEFA Champions League και το UEFA Europa League. Οι πληροφορίες θέλουν στο πρώτο να διατηρούν το πλεονέκτημα της έδρας αυτοί που το κατέκτησαν μέσα στη σεζόν, στην ολοκλήρωση της φάσης των ’16’ και να το ‘χάνουν’ εκείνοι που είχαν τα δεύτερα παιχνίδια των ’16’ του UEFA Europa League στα ‘σπίτια’ τους -γεγονός που τους έδινε και ένα κάποιο αβαντάζ. Κάτι που ‘ευνοεί’ τον Ολυμπιακό. Ας εξηγηθούμε.

H UEFA αποφάσισε για το πώς θα ολοκληρωθεί η φετινή αγωνιστική περίοδος του Champions League. Και θα το κάνει κατά τον τρόπο που είχε αρχικά σκεφτεί: τον Αύγουστο στη μορφή που θα κλείσει τη σεζόν και το ΝΒΑ. Δηλαδή, θα μαζέψει όλες τις ομάδες σε ένα μέρος (τη Λισαβόνα) για 12 ημέρες -αρχής γενομένης από τις 11/8- και κατόπιν νοκ άουτ αγώνων θα ‘βρει’ το ζευγάρι που θα διεκδικήσει το τρόπαιο, στις 23/8.

Η διαφοροποίηση με τα του ΝΒΑ είναι πως οι αγώνες δεν θα γίνουν σε ένα γήπεδο της Λισαβόνας, αλλά σε δύο. Που προφανώς δεν έχουν κόσμο στις εξέδρες. Ο τελικός θα διεξαχθεί στο Estádio da Luz της Μπενφίκα -το οποίο επισήμως, λέγεται Estádio do Sport Lisboa e Benfica. Αν δεν θυμάσαι, αν δεν υπήρχε Covid-19, θα ‘χε γίνει στο Ataturk Olympic Stadium της Κωνσταντινούπολης (στις 30 του Μάη).

Αν διερωτάσαι ποιες ομάδες θα πάνε στην Πορτογαλία, δεδομένου ότι η διαδικασία διεκόπη μετά την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ’16’, οι προτάσεις είναι δύο.

Η επικρατέστερη (κατά το Reuters) θέλει τους δεύτερους αγώνες -που θα ‘βγάλουν’ και το ποιος θα προχωρήσει- να γίνουν εκεί όπου θα γίνονταν υπό νορμάλ συνθήκες. Δηλαδή, η Ρεάλ Μαδρίτης θα πάει στο Μάντσεστερ για να αντιμετωπίσει τη Σίτι (στο πρώτο ματς νίκησαν οι ‘Πολίτες’ 2-), η Λιόν στην Ιταλία για το ματς με τη Γιουβέντους (οι Γάλλοι επικράτησαν 1-0 στο opening), η Τσέλσι στο Μόναχο, για να παίξει με την Μπάγερν (οι Βαυαροί έφυγαν από την Αγγλία με το 3-0) και η Νάπολι να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη (το πρώτο παιχνίδι έληξε 1-1).

Η δεύτερη σκέψη για να προκύψουν οι οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, είναι να γίνουν όλα στη Λισαβόνα, με τους προημιτελικούς να ‘χουν τοποθετηθεί στο καλεντάρι από τις 12 έως τις 15 Αυγούστου και να είναι μονοί, κάτι που θα ισχύσει και για τη φάση των ‘4’.

  • στις 18 και 19 του μήνα θα γίνουν οι ημιτελικοί (στο Estadio da Luz και το Jose Alvalade της Σπόρτινγκ) και
  • στις 21/8 ο τελικός.

Συνολικά, θα ‘χαθούν’ έξι ματς (θα είναι έξι λιγότερα), με την UEFA να χάνει τα αντίστοιχα χρήματα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Αλλά η υγεία προέχει, συν τα λεφτά που διασφαλίζονται με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου και θα βοηθήσουν την UEFA να δώσει τα περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ των επάθλων στους μετέχοντες.

Τι θα γίνει με τον Ολυμπιακό και το UEFA Europa League

Σε ό,τι αφορά το UEFA Europa League, σύμφωνα με το BBC το πιθανότερο είναι να μην απολαύσουν το πλεονέκτημα έδρας οι ομάδες που το κατέκτησαν μέσα στη σεζόν, με τους δεύτερους αγώνες να γίνονται στη Γερμανία, όπου θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα από τις 6 έως τις 21 Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά τις πόλεις που θα γίνουν τα ματς, οι πόλεις είναι το Ντουισμπούργκ, το Ντίσελντορφ, το Γκελζενκίρχεν και η Κολωνία, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός.

Οι δεύτεροι αγώνες της προημιτελικής φάσης έχουν προγραμματιστεί για τις 6/8,

Τα αποτελέσματα των πρώτων παιχνιδιών: Μπασακσεχίρ-Κοπεγχάγη 1-0, Άιντραχτ-Βασιλεία 0-3, ΛΑΣΚ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-5, Ολυμπιακός-Γουλβς 1-1, Ρέιντζερς-Λεβερκούζεν 1-3, Βόλφσμπουργκ-Σαχτάρ Ντόνετσκ 1-2, ενώ εκκρεμούν τα Ίντερ-Χετάφε και Σεβίλη-Ρόμα. Η σκέψη είναι ο νικητής των ζευγαριών που δεν έχουν δώσει το πρώτο παιχνίδι, να προκύψει σε έναν νοκ άουτ αγώνα.

  • στις 10 και 11 Αυγούστου οι πρώτοι ημιτελικοί,
  • στις 16 και 17 οι δεύτεροι και
  • στις 21/8 ο τελικός.

Τι θα γίνει με τα προκριματικά της σεζόν 2020-21

Άντε και τελειώνουμε με τα φετινά. Η UEFA θέλει να αρχίσει τη φάση των ομίλων της αγωνιστικής περιόδου 2020-21 τον Οκτώβρη -έχει προσδιορίσει το UEFA Super Cup, με το οποίο γίνονται τα ‘εγκαίνια’ στις 24/9. Σύμφωνα με το Dawn θα ‘χει ένα ‘παράθυρο’ έξι εβδομάδων για να τελειώσει με τα προκριματικά που συνήθως αφορούν 200 διπλά παιχνίδια με ομάδες από τα 55 έθνη-μέλη και πέντε γύρους που εκτείνονται από τα τέλη Ιουνίου έως και τον Αύγουστο. Αυτός είναι ο τρόπος που προκύπτουν οι 6 τελευταίοι μετέχοντες του UEFA Champions League και οι 31 του UEFA Europa League, πριν τις κληρώσεις που γίνονται στα τέλη του Αυγούστου. 

Προφανώς η διοργανώτρια αρχή δεν μπορεί να ‘κόψει’ την πρόσβαση σε κάποια ομάδα. Αυτό που θα κάνει είναι να συντομεύσει τη διαδικασία -με μονά νοκ άουτ ματς. Αν προωθηθεί αυτή η επιλογή, θα πρέπει να αποφασιστεί αν τα ματς θα γίνουν σε ουδέτερη έδρα ή στο ‘σπίτι’ μιας εκ των ομάδων κάθε ζευγαριού.

Επειδή κάθε χώρα λειτουργεί με τον τρόπο που προσδιορίζεται από την κυβέρνηση της, η UEFA εκτιμά πως 38 λίγες θα ‘χουν ολοκληρώσει τα πρωταθλήματα τους έως το τέλος του Ιουνίου και άρα θα ξέρει τους μετέχοντες στις διοργανώσεις της. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θέλει να διατηρήσει το κενό του Σεπτέμβρη, για τις εθνικές ομάδες -για να το αφιερώσει στο UEFA Nations League. Και αυτό πρέπει να τοποθετηθεί πριν τις 12/9, όταν έχουν προγραμματίσει να κάνουν πρεμιέρα η Premier League και η LaLiga. Αναμένεται οι σύλλογοι να αντιτεθούν ως προς το ‘παράθυρο’ για τις εθνικές. Στα των playoffs του Euro2020, τα παιχνίδια θα γίνουν τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εγκριθούν στο video conference που θα συγκληθεί σήμερα (Τετάρτη 17/6) στη 1 ώρα Ελλάδος. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η απόφαση θα καθυστερήσει περαιτέρω. Θα γίνει άλλη μια σύσκεψη την Πέμπτη 18/6, που θα ‘χει ως αντικείμενο το 2022 World Cup (πότε θα γίνει η κλήρωση), τις άδειες συμμετοχής των ομάδων στις διοργανώσεις της UEFA και τους κανονισμούς του Financial Fair Play.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This