Επιλογή Σελίδας

Της Νίκης Μπάκουλη

Ο Μάτζικ Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει τον 6ο τελικό του ΝΒΑ, το 2013 ως ‘ένα από τα δυο-τρία καλύτερα παιχνίδια που ‘χω δει ποτέ’. Οι σχολιαστές και οι παίκτες επίσης το ενέταξαν στη λίστα με τα καλύτερα που ‘χει προσφέρει ποτέ η κορυφαία λίγκα μπάσκετ του πλανήτη, στην ιστορία της. Σαν σήμερα (δηλαδή, χθες, αλλά αν βάλεις και τη διαφορά της ώρας είναι ‘τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα’), ο Ρέι Άλεν έβαλε αυτό που θα δεις και ήταν ένας από τους λόγους που το 103-100 των Χιτ επί των Σπερς απέκτησε διάσταση θρύλου.

Tο Σαν Αντόνιο μπήκε στο παρκέ με προβάδισμα μιας νίκης (3-2) και την ευκαιρία να ‘λήξει’ εκείνο το βράδυ τη σεζόν. Ήταν η εποχή της super team των Χιτ. Αυτή που οι ΛεΜπρον Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος είχαν δεχθεί να πάρουν λιγότερα χρήματα -από αυτά που θα μπορούσαν να ‘βγάλουν’- για να βρεθούν μαζί και να φορέσουν δαχτυλίδια. Είχαν ένα (του 2012).

Ό,τι έκανε η Big 3 το έκανε και ο Ρέι Άλεν -είχε απορρύψει 12 εκατομμύρια δολάρια για δυο χρόνια των Σέλτικς, για να πάει στο Μαϊάμι, με τα μισά λεφτά. Τον είχαν πει ‘προδότη’ που πήγαινε στον ανταγωνισμό. “Εγώ, ο Ρόντο και ο Γκαρνέτ σταματήσαμε να του μιλάμε” αποκάλυψε ο Πολ Πιρς, ο οποίος του έστειλε τα συγχαρητήρια του όταν έγινε πρωταθλητής με τους Χιτ -και έτσι τα ξαναβρήκαν. Ο Άλεν είχε χαρακτηρίσει άδικο τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν οι έως τότε συμπαίκτες του. “Στα τελευταία χρόνια μου είχα ως προτεραιότητα να είμαι χαρούμενος και να με σέβονται. Και δεν τα ένιωθα αυτά πια, στη Βοστώνη“.

Πίσω στους τελικούς του 2013

Ήταν η σειρά με τους περισσότερους κατόχους αγαλματιδίου MVP στο παρκέ (Τιμ Ντάνκαν, Τόνι Πάρκερ, Ντουέιν Ουέιντ και ΛεΜπρον Τζέιμς), από το 1987. Ήταν και η σειρά που έθεσε νέο ρεκόρ συμμετοχής μη Αμερικανών παικτών (Τόνι Πάρκερ, Μπορίς Ντιό, Νάντο Ντε Κολό, Μανού Τζινόμπιλι, Τιάγκο Σπλίτερ, Πάτρικ Μιλς, Άαρον Μπέινς, Τιμ Ντάνκαν, Κόρι Τζόσεφ, Τζόελ Άντονι).

Στο έκτο παιχνίδι, που διεξήχθη στην American Airlines Arena οι Σπερς ήταν στο +10, στο τέλος της τρίτης περιόδου (75-65). Με την εκκίνηση της τελευταία πράξης, ο ΛεΜπρον Τζέιμς σήμανε την εκκίνηση του επί μέρους 20-7, προσφέροντας σε αυτό 11 πόντους.

Στα 10.30 πριν τη λήξη και ενώ οι Σπερς ήταν στο +7, ο Μάικ Μίλερ σκόραρε τρίποντο, μετά την ασίστ του King και… με ένα παπούτσι -είχε βγει και δεν είχε χρόνο να το βάλει, ως εκ τούτου το πέταξε εκτός παρκέ για να κάνει τη δουλειά του και το μάζεψε μετά.

Στα 2.09 ο Τόνι Πάρκερ έδωσε το πάνω χέρι πίσω στην παρέα του (προς στιγμήν το ‘χε απολέσει) με stepback και τρίποντο και reverse lay up. Mε το 91-89 στον πίνακα για σκορ, ο Τζέιμς έχασε την μπάλα και ο Τζινόμπιλι έβαλε δυο βολές μετά το -εσκεμμένο- φάουλ του Ρέι Άλεν.

Στο ‘καπάκι’ ο Τζέιμς έκανε και άλλο λάθος, ο Άλεν έκανε πάλι φάουλ στον Τζινόμπιλι και αυτήν τη φορά ο Αργεντινός είχε 1/2 βολές. Το σκορ έγινε 94-89. Έμεναν 28.2, όταν εμφανίστηκαν οι υπάλληλοι του γηπέδου για να τοποθετήσουν την ταινία που θα απομόνωνε τον κόσμο από τους πρωταθλητές -κατά την απονομή τους.

Ο Τζέιμς έκανε τρεις τις αστοχίες -με χαμένο τρίποντο. Ο Ουέιντ πήρε το ριμπάουντ, ο Μίλερ πήρε ένα δεύτερο και αυτή η φάση τελείωσε με τρίποντο του Τζέιμς, στα 20”.

Η προσπάθεια των Χιτ να κλέψουν την μπάλα στην επαναφορά δεν ‘έπιασε’ και πήγαν στο plan B που έστειλε τον -21χρονο τότε και ρούκι σε τελικούς- Καγουάι Λέοναρντ στη γραμμή των βολών. Είχε 1/2 (95-92).

Προφανώς και δεν υπήρχε απορία για το ποιος θα πάρει το τελευταίο σουτ. Μόνο που ο ΛεΜπρον αστόχησε. Και τότε εμφανίστηκε το χέρι του Κρις Μπος να αρπάζει το ριμπάουντ, πριν δώσει την μπάλα στον Ρέι Άλεν και σηκωθεί αυτός στα 5.2”.

Όπως θα διάβασες, οι Χιτ πήραν τα ριμπάουντ που χρειάζονταν για το comeback. Σημείωσε κάτι: ο Τιμ Ντάνκαν τελείωσε με 30 πόντους και 17 ριμπάουντ. Όλους τους πόντους τους είχε βάλει έως το τέλος της τρίτης περιόδου. Την τέταρτη την πέρασε κατά κύριο λόγο στον πάγκο, με τον Γκρεγκ Πόποβιτς να διαλέγει χαμηλό σχήμα για την περιφερειακή άμυνα των κρίσιμων λεπτών του φινάλε.

Οι Σπερς δεν είχαν αφήσει κάποιο τάιμ άουτ, για να δουν τι θα κάνουν, μετά το σουτ του Άλεν. Παρ’ όλα αυτά, πήραν όταν οι διαιτητές πήγαν να τσεκάρουν αν ο Άλεν έβαλε τρίποντο ή δίποντο. Αυτό που έγινε στο σουτ της απελπισίας, ήταν να το πάρει ο Πάρκερ, να σουτάρει πάνω από τον Τζέιμς, εκτός ισορροπίας και να κάνει airball.

Στην εξτρά περίοδο, ενώ απέμεναν 1.43” ο Τζέιμς διαμόρφωσε το 101-100. Αυτό έμεινε κολλημένο στον πίνακα, έως τα τελευταία δευτερόλεπτα, με τα ‘Σπιρούνια’ να επιλέγουν να μην πάρουν τάιμ άουτ, στα 12” και ενώ είχαν πάρει ριμπάουντ. Ο Μανού Τζινόμπιλι άρχισε να κατευθύνεται προς το καλάθι. Όταν έφτασε, δεν είχε την μπάλα. Του την είχε κλέψει ο Ρέι Άλεν, ο οποίος πήγε στη γραμμή των βολών στα 1.9 και τελείωσε το παιχνίδι (103-100). Θα μου πεις το Σαν Αντόνιο είχε άλλη μια ευκαιρία. Δεν την αξιοποίησε, με τον Κρις Μπος να ‘κόβει’ τον Ντάνι Γκριν. O Tζέιμς έγινε ο πρώτος μετά τον Μάτζικ Τζόνσον (το 1991) που είχε δυο triple-double στην ίδια σειρά τελικών. Στο έκτο ματς έδωσε 32 πόντους, 11 ασίστ και 10 ριμπάουντ.

Στο έβδομο ματς οι τίτλοι της superteam του Μαϊάμι έγιναν δύο, με τον Άλεν να μιλάει πρόσφατα στο ESPN για τη βραδιά που μόλις διάβασες και αυτό που έκανε. “Έπρεπε να πάρουμε την μπάλα. Δεν μπορούσα να κάθομαι στην περιφέρεια. Έπρεπε όλοι να προσφέρουμε. Αυτό προσπάθησα να κάνω, όταν είδα τον Κρις Μπος να με κοιτά και να μου στέλνει την μπάλα: να προσφέρω. Ήταν η μεγαλύτερη στιγμή μου. Ρώτησα τον Κρις γιατί μου έδωσε την μπάλα, ενώ θα μπορούσε να την περάσει όπου ήθελε. Μου απάντησε ‘με κοροϊδεύεις; Δεν θα την έδινα πουθενά αλλού στον κόσμο’“.

Παλαιότερα άκουγε διαρκώς πως το δικό του σουτ ‘έσωσε’ τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Είπε πως αυτή η τοποθέτηση είναι ηλίθια. “Θα επαναλαμβάνω πάντα πως σε μια μεγάλη ομάδα, κάνουν διάφοροι πολλά ηρωικά. Κατά τη διάρκεια της σεζόν ήταν πολλοί αυτοί που έκαναν ένα βήμα μπροστά σε άμυνα και επίθεση. Στο συγκεκριμένο ματς, ο Μάικ Μίλερ ευστόχησε με ένα παπούτσι, σε έναπολύ σημαντικό τρίποντο. Είχε προηγηθεί τρίποντο του ΛεΜπρον. Αυτό που έχω να πω σε όσους λένε πως έσωσα την καριέρα του ΛεΜπρον είναι πως κι εμείς μπορούμε να πούμε ότι έσωσε τις δικές μας. Εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλον και αυτό μας έκανε καταπληκτικούς“.

Ήταν ο καλύτερος σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, μέχρι που εμφανίστηκε ο Κάρι

Ο 45χρονος -τη σήμερον ημέρα- Άλεν θεωρείται από τους καλύτερους σουτέρ όλων των εποχών. Είναι και κάτοχος ρεκόρ που αφορούν τα τρίποντα. Επειδή σήμερα (χθες, μη τα ξαναλέμε) είναι η μέρα του, ας θυμηθούμε κάποια πράγματα που τον αφορούν. Όπως

Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός, οπότε για χρόνια δεν είχε αυτό που λέμε ‘πατρικό’ -ή ‘χωριό’. Μαζί με τα τέσσερα αδέλφια του έζησαν για χρόνια σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Αγγλίας, μετά στην Οκλαχόμα, στην Καλιφόρνια και τη Γερμανία, πριν εγκατασταθούν στο Dalzell της South Carolina, όπου πήγε high school ο Ρέι. Εκεί γνώρισε τον Κέβιν Γκαρνέτ. Βρέθηκαν για πρώτη φορά, ως αντίπαλοι, στο AUU.

Δεν πέρασε εύκολα, γιατί είχε την αγγλική προφορά και οι συμμαθητές του τον έκαναν στόχο bullying. Δεν ‘ταίριαξε’ γενικά. Ως αθλητικός τύπος βέβαια, κάθε φορά που φορούσε τη φανέλα ομάδας του σχολείου, αποθεωνόταν. Αφοσιωνόταν στη δουλειά κάθε σπορ που του άρεσε και αυτό είχε ως συνέπεια να είναι σε όλα καλός. Διάλεξε το μπάσκετ, για το λόγο που το ‘χουν κάνει εκατομμύρια άλλοι: ψήλωσε πολύ και απότομα.

Μόλις βρήκε την κλίση του, έβαλε ως στόχο να γίνει ο καλύτερος παίκτης στην στρατιωτική βάση που ζούσε η οικογένεια του. Εκ του παραλλήλου ήθελε να διακρίνεται και στα μαθήματα. Στα 15 πήρε το πρώτο πρωτάθλημα (περιφέρειας, με το σχολείο του). Στον τελικό είχε 25 πόντους και 12 ριμπάουντ.

Τον τελικό τον είδαν εκπρόσωποι του Kentucky που του πρόσφεραν πλήρη υποτροφία. Δεν τη δέχθηκε. Ο τρόπος που του φέρθηκε ο Ρικ Πιτίνο τον έστειλε σε άλλο κολέγιο. Όπως γράφει στο βιβλίο του και αναπαρήγαγε το Boston.com “οι φιναλίστ στη λίστα με τις προτάσεις που ‘χα ήταν τα Αlabama, Wake Forest, North Carolina State, Kentucky και University of Connecticut. Στην επίσκεψη μου στο Kentucky, πήγαμε για φαγητό με τον Τζαμάλ Μάσμπερν, στο εστιατόριο που άνοιξε στον Πιτίνο. Ο κόουτς ήταν στο μαγαζί και καθόταν με φίλους του, λίγα τραπέζια μακριά. Σκέφτηκα πως θα ερχόταν να πει ένα ‘γεια’. Ήθελα να τον ρωτήσω δυο πράγματα, για να καταλήξω κάπου. Δεν ήλθε ποτέ. Έκανε μόνο ένα νεύμα και έφυγε. Ο κόουτς Καλχούν δεν θα έχανε την ευκαιρία. Για την ακρίβεια, φάγαμε πολλές φορές μαζί, όταν επισκέφτηκα το campus.

“Ο Πιτίνο με βοήθησε να καταλάβω τη σημασία του να πάω κάπου όπου θα με υπολογίζουν”.

Aναδείχθηκε καλύτερος αθλητής της χρονιάς, από τη USA Basketball το 1995. Στην τελευταία του σεζόν στο NCAA, ήταν ο καλύτερος παίκτης της Big East. Τελείωσε το κολέγιο ως τρίτος σκόρερ στην ιστορία των Huskies (1.922 πόντοι) και ως κάτοχος των περισσότερων τριπόντων σε μια σεζόν (115, το 1996).

Το 1996 πήγε σε NBA Draft. Ήταν η χρονιά του Άλεν Άιβερσον, του Στιβ Νας, του Κόμπι Μπράιαντ, του Σαρίφ Αμπντούλ Ραχίμ, του Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας, του Στεφόν Μάρμπουρι, του Ζερμέιν Ο Νιλ, του Πέτζα Στογιάκοβιτς, του Ντέρικ Φίσερ, του Αντουάν Ουόκερ και του Μπεν Ουάλας. Ναι, ήταν από τα καλύτερα NBA Drafts της ιστορίας (το Sports Illustrated του έδωσε τη δεύτερη θέση, μετά εκείνου του 1984 των Ολάζουον, Τζόρνταν, Μπάρκλεϊ και Στόκτον).

Επιλέχθηκε από τους Γουλβς, στο Νο5 που τον αντάλλαξαν με τους Μπακς. Εκεί έκανε πρεμιέρα, το 2003 έφυγε για τους Σόνικς, το 2007 για τους Σέλτικς (‘με αντάλλαξαν για τους Ντεόλντε Ουέστ και Ουόλι Ζέρμπιακ και τα δικαιώματα του Τζεφ Γκριν -τότε φόργουορντ του Georgetown’) και το 2012 για τους Χιτ. Πήρε δυο πρωταθλήματα (2008, 2013), έγινε 10 φορές All Star και φόρεσε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Αποσύρθηκε επισήμως, την 1η Νοεμβρίου του 2016.

Έχει πει πως μια ζωή φλερτάρει με το όριο του ψυχαναγκασμού, όπου αποδίδει το σουτ του στα σουτ. Έχει δραστηριοποιηθεί ποικιλοτρόπως σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και συνεργασίες με κοινότητες, για όλα τα κοινωνικά θέματα. Ο Μπαράκ Ομπάμα του ‘χε δώσει θέση στο Συμβούλιο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, των ΗΠΑ.

Μετείχε πάντα στο μαραθώνιο της Βοστώνης, τον οποίον ‘έτρεχε’ η μητέρα του για χρόνια. Πρόσεχε πάντα τη διατροφή του, δεν έπινε αλκοόλ και γενικά, φρόντιζε το σώμα του.

Υπήρξε γενναιόδωρος με όλους. Μια φορά έδωσε 1000 δολάρια σε έναν υπάλληλο των Σέλτικς, που τον βοηθούσε να δουλέψει τα σουτ του. Δεν τον ένοιαζε τι δουλειά κάνει ο καθένας ή ποιος είναι. Φερόταν σε όλους το ίδιο.

Η προειδοποίηση του Τζόρνταν και το τζαρτζάρισμα με τον Γκαρνέτ

Ο Πολ Πιρς είχε πει στο Undefeated πως “είναι ο Μπαράκ Ομπάμα του ΝΒΑ. Μιλάει πολύ καλά. Μπορεί να σε πείσει σχεδόν για τα πάντα“. Ο Ντοκ Ρίβερς πρόσθεσε ότι είναι η επιτομή του επαγγελματία. “Ο κόσμος δεν ξέρει πόσο πολύ δούλεψε την τέχνη του. Ποτέ δεν ανησύχησα για το αν θα είναι έτοιμος ή όχι”. Όσοι τον γνώριζαν, ξεχώριζαν ως κύριο χαρακτηριστικό την πειθαρχία του -λογικό, καθώς ήταν γιος στρατιωτικού.

Ο Άλεν έχει πει για τον Ρίβερς πως ‘ήταν ο πρώτος κόουτς για τον οποίον έπαιξα και δεν ασχολούνταν μόνο με το μπάσκετ. Τον ενδιέφερε να προσεγγίζει τους παίκτες του και ως ανθρώπους. Αντιλαμβανόταν τη σωστή ισορροπία μεταξύ του περνάω καλά και του δουλεύω σκληρά. Για παράδειγμα, μετά σειρά ηττών ακύρωνε την προπόνηση και μας πήγαινε στον κινηματογράφο‘.

Από τις πρώτες του μέρες στη Βοστώνη κατάλαβε πως δεν ταίριαζε με τον Γκαρνέτ. “Ο Κέβιν δεν ήθελε να ακούει τίποτα πριν τα ματς. Εγώ συνήθιζα να κάνω ντρίμπλες -ήταν μέρος της ρουτίνας μου. Τσακωνόμασταν συχνά. Κανείς δεν υποχώρησε ποτέ, γιατί είχαμε συνηθίσει να κάνουμε αυτό που θέλουμε ως alpha dogs“. Αν τώρα, μπορούσε να διαλέξει έναν από τους παίκτες που υπήρξαν συμπαίκτες του, για να είναι στην ίδια ομάδα “θα έπαιρνα τον Κέβιν. Κανείς δεν τον πλησιάζει καν. Όταν είσαι στην ομάδα του, θα πεθάνει για εσένα. Αν δεν είσαι, δεν θα ασχοληθεί για κανένα λόγο μαζί σου”.

Ο Μάικλ Τζόρνταν τον είχε προειδοποιήσει, μετά το πρωτάθλημα του 2008 για τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε η Βοστώνη. “Μου είχε πει ότι το βασικό είναι πως μετά την κατάκτηση, οι παίκτες πηγαίνουν στα σπίτια τους και όλοι τους λένε πόσο φοβεροί είναι. Αυτό πειράζει το μυαλό τους και όταν επιστρέφουν θέλουν περισσότερα λεπτά συμμετοχής και περισσότερα σουτ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει πρωταθλήτρια ομάδα είναι να μη θέλουν οι ρολίστες τους ρόλους τους“. Αυτό έζησαν οι Σέλτικς. “Οι Ρόντο, Πέρκινς και Ντέιβις απαιτούσαν άλλους ρόλους. Κάτι που δεν ήταν λάθος, αλλά οι αλλαγές προκύπτουν με φυσικό τρόπο, όπως εξελίσσεται η επίθεση“.

Στα χρόνια του Γκαρνέτ στους Σέλτικς, οι συμπαίκτες του -και το ΝΒΑ- είχαν ενημερωθεί πως θα ήταν χρήσιμο να μην τον ενοχλούν, γιατί ήθελε να συγκεντρωθεί. Ο Πολ Πιρς συνήθως ήταν για βάρη, όταν κάποιος έπρεπε να μιλήσει στα media και έτσι πήγαινε ο Άλεν -ο οποίος συνήθως καθόταν με τα πόδια σταυρωμένα και διάβαζε βιβλίο, πριν τα τζάμπολ. Είχε τελειώσει ήδη τα σουτ, καθώς πήγαινε στο γήπεδο πριν από όλους.

Ήταν αυτός που μπορούσε να απαντήσει σε κάθε ερώτηση. Ο Ρίβερς είπε πως ‘έχει την περιέργεια και θέλει να μαθαίνει ό,τι του φαίνεται ενδιαφέρον‘. Ένας συγκεκριμένος ρεπόρτερ τον τέσταρε συχνά. Κάποια στιγμή τον ρώτησε για την τρομοκρατική επίθεση στο Oberoi Trident Hotel του Μουμπάι, το Δεκέμβρη του 2008. Ο Άλεν γνώριζε τι είχε γίνει. Είχε έναν γνωστό που έμενε στο ξενοδοχείο. “Πήρα τον Ντάριλ (Τζόουνς) στο τηλέφωνο και του είπα πως κυκλοφορούν τρομοκράτες στο χώρο και ότι θα ήταν χρήσιμο να μείνει κρυμμένος και να μην ανοίξει την πόρτα του σε κανέναν. Μιλήσαμε για 20 λεπτά. Του ζήτησα να με ενημερώνει για την κατάσταση του“.

Ανακάλυψε τη λατρεία του για τα βιβλία, στο σχολείο στην Οκλαχόμα. Την ανανέωσε ενόσω περίμενε να αρχίσουν τα ματς, στο ΝΒΑ. “Ήταν ο τρόπος που είχα και για να καταπολεμήσω τη μοναξιά στις πτήσεις“. Έχει πει πως μετά τον ‘Αλχημιστή’ του Πάολο Κοέλιο το διάβασμα έγινε το πάθος του. Έχει βιβλιοθήκη με 500 βιβλία -χωρισμένη ανά είδος. Ένα κομμάτι αφορά την ιστορία των Αφροαμερικανών. Ένα άλλο τον στρατό.

Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του, με τίτλο From the outside: My journey through life and the game i love. To 2008 παντρεύτηκε την ηθοποιό Σάνον Ουίλιαμς. Ήταν τέσσερα χρόνια μαζί. Ακόμα μαζί είναι και έχουν τέσσερα παιδιά. Ο Ρέι είχε άλλη μια κόρη.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This