Επιλογή Σελίδας



Του Βασίλη Σκουντή

Ενας φρέσκος και επίκαιρος Τζένκινς τώρα, ο Τσαρλς που κατηφορίζει από το Βελιγράδι κατά Νέο Φάληρο μεριά…

Κι ένας παλιός και ξεχασμένος Τζένκινς, ο Τζέρι που έσκασε μύτη πριν από 43 χρόνια και έγραψε ιστορία…

Εκείνος ο (Τζέρι) Τζένκινς διέπραξε κάτι που φαινόταν αδιανόητο, έστω και από έναν λεγεωνάριο: υπήρξε ήταν ο πρώτος μπασκετμπολίστας ο οποίος διέβη τον Ρουβίκωνα του ελληνικού αθλητισμού φορώντας τη φανέλα και των δυο αιωνίων αντιπάλων!

Πρώτα την πράσινη (1977-78) και εν συνεχεία την κόκκινη (1978-79), αγωνιζόμενος μόνο στα Κύπελλα Ευρώπης, αφού θα χρειαζόταν να περάσουν άλλα δέκα χρόνια για να επιτραπεί η συμμετοχή των ξένων παικτών στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το προξενιό του δίμετρου και ξερακιανού Τζένκινς με την Ελλάδα και εν πρώτοις με τον Παναθηναϊκό το έκανε ο Τάκης Κορωναίος ο οποίος γνωρίσθηκε μαζί του το 1971, φοιτώντας και παίζοντας μπάσκετ στο πανεπιστήμιο του Μισισίπι Στέιτ, όπου είχε μέσο όρο 7.8 πόντους, 1.6 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ.

Οι δυο τους όχι μονάχα γνωρίστηκαν και υπήρξαν συμπαίκτες και φίλοι, αλλά έγραψαν και ιστορία, δίνοντας μια γερή γροθιά στον ρατσισμό. Στις δυο σεζόν που βρέθηκαν μαζί (1972-73, 1973-74) έμεναν στο ίδιο δωμάτιο και αυτή η συγκατοίκηση ενός λευκού και ενός μαύρου δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία του κολεγίου.

«Ο Τζέρι ήταν ο πρώτος μαύρος που έπαιξε στην ομάδα και όταν συναντηθήκαμε τον βοήθησα και με βοήθησε . Ηταν φανταστικός τύπος και το ότι μέναμε στο ίδιο δωμάτιο αποτελούσε ένα μεγάλο σοκ για τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής» μου είπε ο Τάκης Κορωναίος. «Εγώ πήγα έναν χρόνο πιο μπροστά και μάλιστα στο ντεμπούτο μου έβαλα 33 πόντους εναντίον του Βάντερμπιλτ, απέναντι στον Γιαν Βαν Μπρέντα Κολφ. Δεν ξανάβαλα τόσους πολλούς όμως διότι την επόμενη χρονιά ήρθε ο Τζέρι και τους έβαζε αυτός»!

Στα τρία χρόνια του με τους Bulldogs του Μισισίπι Στέιτ (με προπονητή τον Κέρμιτ Ντέιβις (και συμπαίκτες εκτός του Κορωναίου, τον Ριτς Κναρ, τον Λάρι Φράι και τον Μπιλ Σινγκλετέρι) ο Τζένκινς είχε μέσο όρο 19.3 πόντους, 7.0 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ.

Το 1977 με τη μεσολάβηση του Κορωναίου, ο Αμερικανός ελ στρατολογήθηκε από τον Παναθηναϊκό τον οποίο ενίσχυσε στους έξι αγώνες του προκριματικού ομίλου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εκείνης της σεζόν, κόντρα στη Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ, στη Σλάσκ Βρότσλαβ και στη Χόνβεντ Βουδαπέστης. Οι Πράσινοι δεν προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, αλλά ο Τζένκινς άξιζε τα λεφτά του, που τότε οι περιστασιακοί ξένοι παίκτες τα έπαιρναν με το κομμάτι, για κάθε ματς ξεχωριστά…

Δίπλα στους Κορωναίο, Κόντο, Κέφαλο, Κοκολάκη, Παπάζογλου, Παπαντωνίου, Ιωάννου, Χαϊκάλη και Μπατή και με προπονητή τον αείμνηστο Κώστα Αναστασάτο ο Τζένκινς είχε μέσο όρο 20 πόντους, με ρεκόρ τους 28 στη νίκη επί της Γιουγκοπλάστικα με 95-82.

Του Τζένκινς του καλάρεσε η Ελλάδα και γι’ αυτό έμεινε και την επόμενη χρονιά, απλώς από τους Αμπελόκηπους μετακόμισε στη Λεύκα και από το κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο Παπαστράτειο…

Την επόμενη χρονιά λοιπόν εντάχθηκε στον Oλυμπιακό με τον οποίο αγωνίσθηκε σε 16 ματς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και τσέπωσε 16 .000 δολάρια!

Δεν αγωνίσθηκε απλώς, αλλά διέπρεψε έχοντας μέσο όρο 19.3 πόντους, με ρεκόρ τους 30 κόντρα στην Τζάλα Χαλέπι της Συρίας, ενώ στον όμιλο των 6 σκόραρε 23 με τη Μακάμπι και με τη Ρεάλ. Στην προκριματική φάση ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Τζάλα, τη Λε Μάν και τη Γκντανσκ, ενώ στην εξάδα βρέθηκε απέναντι στη Μακάμπι, στη Ρεάλ, στη Βαρέζε, στην Μπόσνα και στην Μπανταλόνα.

«Ήταν παικτάρα και ωραίος τύπος. Δέσαμε αμέσως και μας βοήθησε πολύ να προκριθούμε και να προχωρήσουμε» θυμάται από εκείνη την εποχή ο Κίμων Κοκορόγιαννης. «Έπαιζε από δυάρι μέχρι και πεντάρι, είχε πολύ καλό σουτ, κατέβαζε ριμπάουντ και το έλεγε η καρδιά του. Θυμάμαι ότι στο ματς με τη Μακάμπι δεν δίστασε να πιαστεί στα χέρια και να πλακωθεί με τον Ολσι Πέρι. Ηταν ωραίος τύπος, χαβαλές και μας ακολουθούσε συχνά στις βραδινές εξόδους μας . Εκείνη την εποχή πηγαίναμε σε ένα κλαμπ, απέναντι από το Hilton, to Stardust, αλλά αυτός σύχναζε και στη Γλυφάδα, όπου έμενε κιόλας. Επινε τις μπίρες του και γινόταν κλαρί»!

Στον Ολυμπιακό εκείνης της σεζόν ο Τζένκινς έπαιξε μαζί με τους Γιατζόγλου, Καστρινάκη, Μελίνι, Διάκουλα, Ραφτόπουλο, Μπαρλά, Σισμανίδη, Κοκορόγιαννη και Γκαρώνη. Όταν ολοκληρώθηκαν οι αγώνες του ομίλου και για κάμποσο καιρό παρέμεινε στην Αθήνα και τα βράδια δούλευε μπάρμαν στη Γλυφάδα, ενώ το καλοκαίρι ακολούθησε στη Ρόδο τον Παύλο Διάκουλα και έκανε την ίδια δουλειά…

Εκτός από τα μπαρ ο Τζένκινς δούλεψε και στα καταστήματα αθλητικών ειδών Κ+Κ Sports τα οποία είχαν ανοίξει στην Αθήνα ο Τάκης Κορωναίος και ο Κρις Κέφαλος, ενώ στη συνέχεια έπαιξε στην Αγγλία όπου γνώρισε και τη σύζυγό του. «Απ΄ ό,τι ξέρω, η ζωή του στη συνέχεια πήρε την κάτω βόλτα. Δυστυχώς έχω χάσει τα ίχνη του» καταλήγει ο Κορωναίος.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This