Επιλογή Σελίδας

Ο ΠΑΟΚ μένει φέτος χωρίς τίτλο για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Σε τουλάχιστον δυο κρίσιμα ματς με τον Ολυμπιακό – στο πρώτο για το πρωτάθλημα και στην ρεβάνς του κυπέλλου – υπήρξαν κρίσιμες διαιτητικές αποφάσεις εναντίον του. Δεν λέω αν ήταν σωστές ή λάθος (με το γράμμα του νόμου π.χ. ο Φορτούνης είχε κάθε δικαίωμα να μπει στον αγωνιστικό χώρο, στο σημείο που μπήκε). Πάντως ήταν όλες στην κόψη του ξυραφιού και όλες εις βάρος τους.

Πώς τα αντιμετωπίζουν όλα αυτά οι ΠΑΟΚτσήδες αλλά σε γενικές γραμμές ο οργανισμός ΠΑΟΚ; Με ψυχραιμία και σοβαρότητα. Ούτε κραυγές, ούτε κλάψα, ούτε ένας αντίστοιχος «κυρ Σάββας» να παραληρεί. Ναι θα γκρινιάξουν για τον Παπαπέτρου. Αλλά θα γκρινιάξουν περισσότερο για τον Αμπέλ, για την παρουσία ορισμένων ποδοσφαιριστών, για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Και όλοι, από τους δημοσιογράφους μέχρι τον τελευταίο οπαδό, παραδέχονται άμεσα ή έμμεσα την φετινή ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Με πόνο ψυχής, αλλά την παραδέχονται.

Οι Ερυθρόλευκοι είναι φέτος ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ. Για πολλούς λόγους που έχουν αναλυθεί επαρκώς. Δικαίως διεκδικούν νταμπλ, όπως είναι και ποδοσφαιρικά δίκαιο που ο μέτριος «Δικέφαλος» μένει μακριά από τις κούπες.

Τα παραπάνω αποτελούν κοινό τόπο για την συντριπτική πλειονότητα των ΠΑΟΚτσήδων. Σας διαβεβαιώνω δεν είναι εύκολο για κανέναν μας να παραδέχεται των ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Αλλά δεν έχει και νόημα να αρνείσαι το προφανές.

Για ιστορικούς λόγους και μόνο βέβαια, αξίζει ίσως να θυμηθούμε τι συνέβη πέρυσι. Όταν δηλαδή στην θέση του Ολυμπιακού ήταν ο ΠΑΟΚ ο οποίος όδευε προς ένα αήττητο πρωτάθλημα και εντέλει την κατάκτηση του νταμπλ και η κλάψα του επίσημου Ολυμπιακού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Πραγματικά υπήρξε, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου, ντροπιαστική σε μέγεθος και επιχειρηματολογία για τον ίδιο τον σύλλογο. Συνεχίστηκε δε στην ίδια ένταση και φέτος, όσο παιζόταν ο τίτλος, ο οποίος αν χανόταν για τον Ολυμπιακό θα ήταν στημένος. Τώρα φυσικά είναι πεντακάθαρος. Ακόμα και μετά την περυσινή, ξεγυριστή τριάρα στην Τούμπα (που μπορούσε να είναι πεντάρα) λίγοι αναγνώρισαν την καταφανή ανωτερότητα του περυσινού ΠΑΟΚ, σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την χρονιά.

Στην πραγματικότητα, η διοίκηση ήξερε τι συνέβαινε. Και ήξερε ότι η ανάκτηση των πρωτείων χρειαζόταν κόπο, προσπάθεια, ποδοσφαιρική λογική. Ανεξάρτητα από τι λεγόταν επισήμως, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού κατάλαβαν ότι οι απονομές από τον Σεπτέμβριο έχουν τελειώσει. Και για αυτό δουλεύοντας σωστά και στηρίζοντας τον προπονητή τους, σηκώνουν φέτος πρωτάθλημα και απολαμβάνουν μια πραγματικά καλή ομάδα. Η πολύκροτη και επάρατη εξυγίανση τους ωφέλησε πραγματικά κι ας μην το πουν ποτέ δημόσια.

Πλην όμως ακόμα και τώρα, σε κάποιες δηλώσεις και σε κάποιες αντιλήψεις, ακόμα και σε κάποιες φάτσες της πειραιώτικης ομάδας αν μου επιτρέπετε , διακρίνεται η αλαζονεία.

Ναι, οι βάσεις ώστε οι Ερυθρόλευκοι να συνεχίσουν να κυριαρχούν και για την επόμενη χρονιά ασφαλώς υπάρχουν. Ωστόσο η αλαζονική νοοτροπία που εξακολουθεί να υφέρπει, κάτω από την ωραία επιφάνεια της ομάδας του Μαρτίνς, υποψιάζομαι ότι αργά ή γρήγορα θα υπονομεύσει ξανά, με αντιποδοσφαιρικές πρακτικές όσα καλά γίνονται στο χορτάρι. Μένει να αποδειχθεί.

Όπως και να ΄χει η η αντίδραση του ΠΑΟΚ στην φετινή αποτυχία είναι προς το παρόν ώριμη. Χωρίς αναζήτηση δικαιολογιών.

Ο ΠΑΟΚ πρώτα έμαθε κάπως ανορθόδοξα στον πρωταθλητισμό και τώρα μαθαίνει και πόσο δύσκολο είναι να μείνεις στην κορυφή, όταν ανέβεις εκεί.

Το γεγονός ότι δεν διαλύεται και δεν βουλιάζει στη συνηθισμένη του εσωστρέφεια, είναι αισιόδοξο. Το γεγονός ότι -παρά τα όσα επιμένουν κάποιοι να του καταλογίζουν – δεν γίνεται περυσινός Ολυμπιακός, δεν γκρινιάζει σαν κακομαθημένος μπούλης που το πήραν το παγωτό και διατηρεί την αξιοπρέπειά του σε ετούτη τη δύσκολη περίσταση, ακόμη περισσότερο.

Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε στις επιτυχίες της προηγούμενης τριετίας, συχνά, με λάθος τρόπο.

Τώρα και τουλάχιστον σε πρώτη φάση δείχνει να αντιδρά στην αποτυχία σωστά.

Ο δρόμος του Ολυμπιακού από την κλάψα έως την φετινή παραδοχή όλων για την ανωτερότητά του, δεν είναι μονόδρομος. Ο σύλλογος που σέβεται τον εαυτό του, μπορεί να διορθώσει τα λάθη του, χωρίς να χρειαστεί να εξευτελίζεται καθημερινά.

Ο ΠΑΟΚ μοιάζει να το έχει αντιληφθεί πλήρως. Και τούτο, μαζί με την εμφάνιση του Τζόλη, είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα μιας κακής βραδιάς.

πηγή: sdna.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This