Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Πίσω από την κουρτίνα με τον αριθμό ‘ένα’ είναι η ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2019-20 του ΝΒΑ, στη ‘φούσκα’ που θα δημιουργηθεί στη Disney World του Ορλάντο. Πίσω από την κουρτίνα με τον αριθμό ‘δύο’ είναι η απώλεια ποσού μεγαλύτερου του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Πριν διαλέξεις, επίτρεψε μου να σου πω και δυο τρία άλλα πράγματα. Κατ’ αρχάς, έχεις δει καμια φούσκα να ‘ζει’ για πάντα; Επίσης, θυμάσαι πως το ΝΒΑ είναι επιχείρηση -και μάλιστα, αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

✄ Σε συνέντευξη που ‘χε δώσει τον Μάρτιο ο κομισάριος της λίγκας, Άνταμ Σίλβερ στο ESPN είχε αποκαλύψει πως οι ΝΒΑers ανήκουν στην κατηγορία των super-spreaders του κορονοϊού, γιατί α) ταξιδεύουν συχνά, β) ‘υπάρχουν’ πάντα σε μεγάλα γκρουπ και γ) πολλά περιστατικά αφορούσαν ασυμπτωματικούς.

Όσο καιρό εκκρεμούσε η απόφαση για το τι θα γίνει με το restart, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι μελετούσαν τι συμβαίνει στις χώρες και τις λίγκες που επέστρεψαν στη δράση, εστιάζοντας στην οδηγία των πρωτοκόλλων που έλεγε πως ‘στο πρώτο κρούσμα διακόπτεται για πάντα η σεζόν’. Αναζητούσε λοιπόν, τρόπους να αποφύγει το τέλος, άμα τη επιστροφή. Κατέληξε στο ότι δεν υπάρχει κάποιος και τότε εμφανίστηκε το ‘δεν θα διακοπεί η σεζόν, αν εμφανιστεί κρούσμα’.

Σε περίπτωση που ο κομισάριος κήρυσσε το τέλος των εργασιών του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη, αυτομάτως η εκ των μεγαλύτερων ‘επιχειρήσεων’ των ΗΠΑ θα έχανε περισσότερα από 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το FiveThirtyEight οι απώλειες κάθε οργανισμού θα έφταναν στα 40 εκατομμύρια δολάρια. Και προφανώς θα επηρεαζόταν το salary cap της ερχόμενης σεζόν -με το σύνδεσμο των NBAers να μην μετακινείται από τη θέση του να μοιράζονται τα έσοδα στις 30 ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τους παίκτες, στο memo που έστειλε το όργανο των παικτών (NBPA) στα μέλη, τονίζεται πως κάθε παίκτης μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να παίξει ή όχι. Όλοι έπρεπε να ενημερώσουν για την απόφαση τους, έως τις 24/6.

Κάθε απουσία, έως τις 14 θα στοιχίσει στους απόντες το 1/92.6 του μισθού τους. Μετά το 14ο ματς δεν θα υπάρχουν ‘χρέωση’, όπως δεν θα υπάρχουν γενικά, άλλες ποινές. Οι οκτώ απουσίες θα στοιχίσουν το 8.6% του ετήσιμου μισθού. Οι 14 το 15.1%.

Στα μέσα του Ιουνίου προέκυψε το πρωτόκολλο των 113 σελίδων). Στα SOS υπήρχαν τα δυο ‘καθαρά’ τεστ, μετά την άφιξη στο Ορλάντο, προκειμένου να δοθεί το ΟΚ για να αγωνιστεί ο όποιος παίκτης. Όλοι θα μπουν σε καραντίνα, μόλις φτάσουν στο ξενοδοχείο για 36 έως 48 ώρες. Δεν μπορούν να επισκέπτονται ο ένας των άλλον ή να παίζουν παιχνίδια (πάσης φύσεως). Όπως έγραψε το Ringer “την ίδια ώρα, το ΝΒΑ επιτρέπει στους παίκτες να παίζουν σε κλειστό γυμναστήριο, χωρίς μάσκα, αναπνέοντας ο ένας πάνω στον άλλον, ακουμπώντας την ίδια μπάλα και φωνάζοντας ο ένας στον άλλον -τη στιγμή που έρευνα αποκαλύπτει πως αν μιλάς δυνατά για ένα λεπτό, ‘απελευθερώνεις’ περισσότερα από 1000 σταγονίδια του ιού που μπορούν να φτάσουν έως 1 μέτρο και 83 εκατοστά μακριά”.

Ναι, υπήρχαν πολλές ‘τρύπες’ στο πρωτόκολλο, με τους γιατρούς να επισημαίνουν στο NBC Sports πως είναι αδύνατο να απομονωθούν πλήρως οι παίκτες ‘γιατί για αρχή, κάποιοι θα πρέπει να καθαρίζουν τα δωμάτια τους, να τους ταΐζουν, να πλένουν τα ρούχα τους κλπ. Και όλα αυτά θα γίνονται από ανθρώπους που δεν θα είναι σε απομόνωση”.

Από την ημέρα της ανακοίνωσης της επανέναρξης, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται superstars να λένε πως δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να ρισκάρουν. Όσο περνούσαν οι μέρες, ο αριθμός των ‘δεν παίζω’ αυξανόταν. Προστέθηκαν κάποιοι γιατί δεν ήθελαν να υποβληθούν στη διαδικασία της μακράς απομόνωσης, άλλοι επειδή δεν έχουν μεγάλα συμβόλαια -οπότε ήταν ούτως ή άλλως καταδικασμένοι, δηλαδή, δεν θα ‘σώζονταν’ και άλλοι γιατί φοβούνταν μην νοσήσουν.

Υπήρχε και μια τέταρτη κατηγορία, του Κάιρι Ίρβινγκ έκανε focus στις κινητοποιήσεις για το Black Lives Matter και τη διάθεση του να ‘θυσιαστεί’ για το γενικότερο καλό. Για κάθε έναν που έλεγε ‘δεν παίζω’ εμφανιζόταν ένας που θύμιζε πως παίζει για να ζει την οικογένεια του. Και όπως ξέρεις, ο διχασμός δεν είναι ποτέ καλό πράγμα. Ακόμα και όταν υπάρχει κατανόηση.

Η ερώτηση ‘αξίζει να ρισκάρουν παίκτες, αλλά και υπάλληλοι των εγκαταστάσεων, μαζί με αυτούς των οργανισμών, τη ζωή τους για να μη ζημιωθεί το ΝΒΑ;’ είναι ρητορική. Δηλαδή, έτσι την αντιλαμβανόμαστε όσοι δεν ζούμε τη ζωή αυτών που πρέπει να εμφανιστούν στο Ορλάντο -και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Βάσει της ηθικής, του σωστού και το λάθος, είναι πολύ ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει. Έχω όμως, την αίσθηση πως οι επιχειρήσεις που αξίζουν δισεκατομμύρια συνήθως δεν έχουν ως έμβλημα το ηθικό κομμάτι.

Τη σήμερον ημέρα, το 7.6% του πληθυσμού των ΗΠΑ νοσεί με Covid-19. Αριθμός που πριν μια εβδομάδα ήταν στο 6.5% και προφανώς η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Tην Παρασκευή 26/6, το ΝΒΑ και το ΝΒΡΑ ανακοίνωσαν πως υπήρχαν 16 θετικά δείγματα, στο τεστ 302 NBAers που έγινε τρεις ημέρες νωρίτερα. Και ο Σίλβερ και η Μισέλ Ρόμπερτς (βλ. εκτελεστική διευθύντρια του συνδέσμου των παικτών) δήλωσαν την ανακούφιση τους που ο αριθμός δεν ήταν μεγαλύτερος. Βλέπεις, το ποσοστό είναι 5.3% και είναι πολύ πιο χαμηλό από εκείνο των τεστ στο γενικό πληθυσμό. Όχι. Δεν αστειεύομαι. Αυτό ειπώθηκε από τους υπευθύνους. Στη λίστα ήταν ο Νίκολα Γιόκιτς, ο Μάλκολμ Μπρόγκντον, ο Τζαμπάρι Πάρκερ και ο Άλεξ Λεν.

Στην ερώτηση ‘τι θα γίνει αν τα κρούσματα αυξηθούν κατακόρυφα στο Ορλάντο’ ο Σίλβερ ομολόγησε ότι δεν έχει απάντηση. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βάλει πρόωρο τέλος στη διαδικασία, πριν τονίσει πως ‘υπάρχει πλάνο και για αυτήν την περίπτωση’.

Συμπερασματικά, αυτό που θα γίνει στο Ορλάντο από το τέλος του Ιουλίου δεν θα έχει πολύ μεγάλη σχέση με ό,τι παρακολουθήσαμε έως το lockdown ή ό,τι ήλπιζε να παρουσιάσει ο Σίλβερ, στο restart. To Draft Kings Nation παρακολουθεί τις εξελίξεις και ανανεώνει τη λίστα με τους απόντες που προς το παρόν είναι 6 (Έιβερ Μπράντλι, Τρέβορ Αράιζα, Νταβίς Μπερτάνς, Ουίλι Σόλεϊ-Στάιν, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Ουίλσον Τσάντλερ). Aναμένεται να γίνουν πολύ περισσότεροι -αν κρίνουμε και από τα όσα έχουν πει διάφοροι. Θυμίζω ότι όλοι έχουν ήδη ενημερώσει για τις προθέσεις τους -μέσω επίσημης διαδικασίας που δεν είναι δημόσια, εν τούτοις σιγά σιγά αποκαλύπτουν στοιχεία της οι ρεπόρτερ.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This