Επιλογή Σελίδας



Του Μιχάλη Τσόχου

Να παίξουν την Κυριακή με τον Παναθηναϊκό που είναι ο… αιώνιος αντίπαλος με το πόδι στο γκάζι, κι’ ας έχει ο άλλος απέναντι τα πιτσιρίκια. Το κοντέρ έγραψε 3-0. Να παίξουν στο 120% την Τετάρτη απέναντι στον ΠΑΟΚ στη ρεβάνς του Κυπέλλου γιατί θέλουν να ανατρέψουν σκορ και να κάνουν νταμπλ. Το αποτέλεσμα 2-0 και πρόκριση. Να παίξουν με την ΑΕΚ την Κυριακή στο ΟΑΚΑ και να παίζουν στο πρώτο ημίχρονο με το πόδι να τρυπάει το γκάζι, γιατί θέλουν να το πάρουν και μαθηματικά και να διατηρήσουν το αήττητο. Στο πρώτο 45λεπτο το ματς ήταν στο 2-0 και ήταν φτωχό σκορ για την εικόνα του ματς. Σε επτά βράδια, Κυριακή, Τετάρτη, Κυριακή με πάνω κάτω τους ίδιους παίκτες, τρία ντέρμπι, τρεις νίκες.

Πάντα, κάθε Κυριακή, κάθε Τετάρτη, κάτι να βρει να τους παρακινήσει. Και τώρα που το πήραν; Πάλι το έχει βρει. Αφού πρώτα τους είπε “νικήστε την ΑΕΚ και πάρτε το…”, τώρα τους λέει “δεν το πήραμε, υπάρχει και αυτό το -7 του ΠΑΟΚ, θέλουμε άλλες τρεις νίκες για να μην έχει να μας πει κανείς τίποτα”… Και βάζει και λίγο από το αήττητο στην επιχειρηματολογία. “Θα χαλαρώσουμε τώρα που είμαστε τόσο κοντά στο να γράψουμε ιστορία και να πάρουμε αήττητοι το πρωτάθλημα, ένα πρωτάθλημα που είχε 4 ματς εναντίον του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, όχι δύο…” Πάλι στην τσίτα θα τους έχει και με τον ΟΦΗ την Τετάρτη.

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι ο πρώτος που το κάνει, αλλά το κάνει αφάνταστα αποτελεσματικά. Το έκανε και ο Πεπ στην Μπάρτσα και την Σίτι και τους έβαζε μπροστά τα ρεκόρ, τα 100 γκολ, τους 100 βαθμούς, το αήττητο, ότι μπορούσε να βρει, να σκεφτεί για να τους κρατάει ζεστούς, το έκανε ο Κλοπ στη Λίβερπουλ, ο Φλικ φέτος στη Μπάγερν, ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ, το έχουν κάνει αρκετοί, το θέμα είναι να μπορείς να το κάνεις τόσο αποτελεσματικά. Ο Μαρτίνς μπορεί και μας το δείχνει κάθε Κυριακή και κάθε Τετάρτη…

Η ρεβάνς με τη Γουλβς

Εχει φυσικά μεγάλο στόχο να τους κρατήσει ζεστούς μέχρι τις 5 Αυγούστου. Το εμπόδιο της Γουλβς είναι πολύ μεγάλο όπως δείχνει κάθε εβδομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ. Είναι απολύτως βέβαιο ότι και φέτος οι “Λύκοι” θα βγουν Ευρώπη μέσω πρωταθλήματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μη βγουν και Τσάμπιονς Λιγκ. Μιλάμε για μία από τις πέντε έξι καλύτερες ομάδες στην Αγγλία τα δύο τελευταία χρόνια. Εμφανώς καλύτερη από την Αρσεναλ, την οποία απέκλεισε νωρίτερα ο Ολυμπιακός. Σταθερή, καλοφτιαγμένη, υπέροχα δουλεμένη, γύρισε από την πανδημία και δεν χάνει βαθμό, ούτε τρώει γκολ. Εχει και το 1-1 στο Καραϊσκάκη… Παρά ταύτα που θα βρει ο Ολυμπιακός καλύτερη ευκαιρία για κάτι όχι καλό, αυτό το έχει κάνει ήδη, για κάτι μεγάλο, για κάτι σπουδαίο, για κάτι μοναδικό στην Ευρώπη. Ο Μαρτίνς δεν το βγάζει από το μυαλό του, αυτό το ματς, αυτή την προοπτική. Δεν αφήνει το σύστημα με τα τρία κεντρικά χαφ ούτε στην προπόνηση, όχι στα ματς. Θέλει να μάθουν να λειτουργούν όσο καλύτερα γίνεται, σε συνθήκες Γουλβς, δεν τους ξεκουράζει σχεδόν ποτέ, για να ξαναβρούν ρυθμό μετά την πανδημία και όποιον βάζει έστω για λίγο τον έχει ζεστό ή καταφέρνει να τον κερδίσει ξανά, όπως συμβαίνει με τον Φορτούνη.

Το μεγάλο διακύβευμα της 2ης θέσης!

Την ίδια ώρα στην ΑΕΚ, υπάρχει ένας προπονητής που προσπαθεί. Δεν το παρατάει, το παλεύει, αντιλαμβάνεται τις διαφορές, προσπαθεί να τις κρύψει, να βγει από τις δυσκολίες, να ζήσει με τις απουσίες. Αλλοτε το καταφέρνει, άλλοτε όχι, αλλά χρειάζεται εκτός από ιδέες, διάθεση και παίκτες, Ναι, έλειπαν έξι βασικοί. Ο ένας είναι ο Μπάρκας, δεν επηρεάζει το ρυθμό της ομάδας ο τερματοφύλακας. Οι άλλοι πέντε δεν θα έπαιζαν όλοι. Στην πραγματικότητα του έλειπε ο Μπακάκης (δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής Παουλίνιο), και οι Μάνταλος, Σιμόες τους οποίους οι φίλοι της ΑΕΚ αγαπούν να βρίζουν. Ελειπε και ο Ολιβέιρα, αλλά έπαιζε ο Αραούχο, ένας από τους δύο χωράει στην ενδεκάδα.

Η ΑΕΚ πρέπει να ζυγίσει τις επιλογές της, τι θέλει να κάνει, ποια κατεύθυνση να δώσει στην ομάδα και στον προπονητή. Να καταλήξει με κάποιους παίκτες. Τον Κρίστιτς τον περιμένει 1,5 χρόνο να έρθει, εμφανίστηκε σε 3-4 ματς όλο αυτό το διάστημα, δεν κάνει για αυτό το επίπεδο ή τέλος πάντων δεν ταίριαξε στην ΑΕΚ, όπως δεν φαίνεται να βγαίνει και ο Βέρντε, μόνο που η ΑΕΚ για τα οικονομικά δεδομένα της αυτούς τους δύο τους πληρώνει όχι για να υπάρχουν, ούτε για να συμπληρώνουν το ρόστερ αλλά για να κάνουν την διαφορά. Σίγουρα δεν την κάνουν. Την έκανε βέβαια ο Βράνιες, ο οποίος ασφαλώς και ορθώς δεν έμεινε στην ΑΕΚ λόγω χαρακτήρα, κακώς γύρισε στην πραγματικότητα, αλλά παραμένει ως γεγονός ότι ήταν με πολύ μεγάλη διαφορά από τον επόμενο, ο καλύτερος στόπερ που είχε η ομάδα…

Για την ΑΕΚ η δεύτερη θέση είναι μεγάλος στόχος, πολύ μεγαλύτερος και από τον τελικό του Κυπέλλου και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τον ΠΑΟΚ και θα ίσχυε ακόμη κι’ αν είχε προκριθεί και αυτός στον τελικό του Κυπέλλου. Για τον ΠΑΟΚ όπως είχα γράψει και πρόσφατα, μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα στην πρεμιέρα των πλέι οφ, το θέμα είναι να καταλήξει με τον προπονητή. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έγραφα ότι με έναν άλλον προπονητή, ο Στοχ μπορεί να είναι βασικός και από τους καλύτερους παίκτες του ΠΑΟΚ και ο Ρέμπε δεν μπορεί να “καθαρίσει” το ρόστερ αν δεν ξέρει τον προπονητή. Δεν άλλαξε τίποτα, από τότε ή μάλλον άλλαξε. Ο Στοχ μπορεί να γίνει βασικός και με τον Φερέιρα.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποφασίσει για τον Πορτογάλο πριν αποφασίσει για το ρόστερ. Πριν από αυτό πρέπει να τερματίσει δεύτερος, την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ θα έχουμε ένα σπουδαίο ματς ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This