Επιλογή Σελίδας

Ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του στίβου μεσουράνησε στο αθλητικό στερέωμα και βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος αθλητής στίβου του 20ού αιώνα από όλους και από όλα!

Ο Λιούις πήρε μέρος σε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέκτησε 9 χρυσά μετάλλια, στα οποία περιλαμβάνονταν τα 4 στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984.

Ο 9 φορές λοιπόν χρυσός ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής παραμένει ο πιο πετυχημένος αθλητής στίβου όλων των εποχών. Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984, στη Σεούλ το 1988, στη Βαρκελώνη το 1992 και τέσσερα χρόνια αργότερα στην Ατλάντα, κατακτώντας χρυσά και αργυρά μέχρι την απόσυρσή του από την ενεργό δράση το 1997.

«Έχω αποσυρθεί εδώ και πέντε χρόνια αλλά ακόμη μιλάνε για μένα. Και ελπίζω να συνεχίσουν να το κάνουν», δήλωσε με αυτοπεποίθηση ο κορυφαίος των κορυφαίων μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ που βάλθηκε να τον αποκαθηλώσει από τον θρόνο του…

Πρώτα χρόνια



Ο Φρέντερικ Κάρλτον «Καρλ» Λιούις γεννιέται την 1η Ιουλίου 1961 στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, μεγαλώνει όμως στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης, απολαμβάνοντας με τα τρία του αδέλφια τις ανέσεις που τους πρόσφερε η μεσοαστική οικογένειά τους. Οι γονείς βάλθηκαν να δώσουν στα παιδιά πολλαπλά ερεθίσματα, φέρνοντάς τους σε επαφή με την τέχνη και τα σπορ ήδη από πολύ νωρίς.

Ο Καρλ γεύτηκε τις πρώτες εμπειρίες του στίβου στον τοπικό αθλητικό όμιλο, στον οποίο οι γονείς του λειτουργούσαν ως εκπαιδευτές. Ταλέντο από μικρός, αναδείχθηκε ήδη από τα γυμνασιακά του χρόνια σε ένα από τα φιντάνια του αθλήματος, καταρρίπτοντας μάλιστα το αμερικανικό παιδικό ρεκόρ στο άλμα εις μήκος!

Οι αθλητικές του επιδόσεις θα τον φέρουν στο κατώφλι του Πανεπιστημίου του Χιούστον το 1980, όπου θα συνεχίσει να δρέπει καρπούς στον στίβο, κάνοντας πραγματικά ό,τι ήθελε στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Το 1981, για παράδειγμα, χαιρετίστηκε ως ο κορυφαίος ερασιτέχνης αθλητής των ΗΠΑ, γινόμενος μόλις ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία του κολεγιακού αθλητισμού της Αμερικής που κέρδισε τόσο το άλμα εις μήκος όσο και τα 100 μέτρα στο κολεγιακό πρωτάθλημα!

Όσο για τον πρώτο που σημείωσε την αντίστοιχη επίδοση, δεν ήταν άλλος από το απόλυτο ίνδαλμα του νεαρού Λιούις, τον Τζέσε Όουενς…

Ολυμπιακή φήμη



Ο Καρλ Λιούις προκρίθηκε στους Θερινούς Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980 αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ στους συγκεκριμένους αγώνες, εξαιτίας του αμερικανικού μποϊκοτάζ. Τέσσερα χρόνια αργότερα έμελλε όμως να κυριαρχήσει στα ολυμπιακά ταρτάν, εκεί στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες!

Μέχρι την ολοκλήρωση των αγώνων είχε κατακτήσει 4 χρυσά μετάλλια: στα 100 μέτρα, στο μήκος (όπου αποδοκιμάστηκε γιατί δεν ολοκλήρωσε καν τις προσπάθειές του!), στα 200 μέτρα και στη σκυταλοδρομία 4×100 μέτρα! Ο Τζέσε Όουενς, τον οποίο είχε γνωρίσει ο Λιούις ως παιδί-θαύμα του στίβου, είχε πραγματοποιήσει τον ίδιο άθλο το 1936…

Ο ασταμάτητος Λιούις πήρε μέρος σε 3 ακόμη Ολυμπιακούς (Σεούλ 1988, Βαρκελώνη 1992 και Ατλάντα 1996), κατακτώντας συνολικά 9 χρυσά μετάλλια στον στίβο, με το τελευταίο να έρχεται στους Ολυμπιακούς του 1996 στο άλμα εις μήκος. Αυτή τη χρονιά, ο Λιούις σκαρφάλωσε και πάλι στην πρώτη θέση του στίβου, 15 μάλιστα χρόνια μετά την πρώτη φορά που κατέκτησε την παγκόσμια πρωτιά!

Επιπροσθέτως, ο Λιούις μετρά 8 ακόμη χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Τέτοιες ήταν οι ασύλληπτες αθλητικές ικανότητες του ολυμπιονίκη που το 1984 τον έβαλαν στα ντραφτ του ράγκμπι οι Dallas Cowboys, παρά το γεγονός ότι δεν είχε παίξει ούτε λεπτό στα κολεγιακά του χρόνια, ενώ δύο μήνες αργότερα οι Chicago Bulls τον επέλεξαν στον δέκατο γύρο των ντραφτ του NBA!

Η μακρά αγωνιστική καριέρα του μοναδικού σπρίντερ πήρε τέλος στις 26 Αυγούστου 1997, μετά τη συμμετοχή του στη σκυταλοδρομία 4×100 μέτρα στο Grand Prix του Βερολίνου…

Εκτός στίβου

Παρά την ολυμπιακή του δόξα και τα αθλητικά του επιτεύγματα, οι σχέσεις του Λιούις με το κοινό και τον Τύπο δεν ήταν πάντα αγαστές. Με την αυτοπεποίθησή του να ξεχειλίζει, δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον επέκριναν για αλαζονεία.

Καθώς τον σπονσοράριζε η Nike ήδη από τα κολεγιακά του χρόνια, ο Λιούις προσπάθησε να αποτινάξει τη ρετσινιά στους Ολυμπιακούς του 1984, ότι τον ένοιαζε δηλαδή η εμπορική του πορεία περισσότερο από τις αθλητικές του επιδόσεις. Ως αποτέλεσμα, δεν κατόρθωσε ποτέ να πάρει τα παχυλά συμβόλαια που περίμενε μετά τη θριαμβευτική του πορεία στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες.

Επιπλέον, ο Λιούις λειτουργούσε πάντα ως «ιεροκήρυκας» κατά των απαγορευμένων ουσιών και ήταν έτοιμος να κατακεραυνώσει τους συναθλητές του που πιάνονταν θετικοί στους ελέγχους ντόπινγκ, γεγονός που δεν τον έκανε να έχει τις καλύτερες των σχέσεων με τους άλλους αθλητές.

Και βέβαια το 2003, όταν ξέσπασε το διαβόητο σκάνδαλο του αμερικανικού ντόπινγκ, ο «άγιος» Λιούις αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί ότι και εκείνος είχε κάνει χρήση στεροειδών στους Ολυμπιακούς του 1988. Ο 9 φορές χρυσός ολυμπιονίκης ομολόγησε ότι είχε πράξει «ό,τι και δεκάδες άλλοι αμερικανοί αθλητές εκείνη την περίοδο», αν και η μεταμέλεια ποτέ δεν ήρθε: «Είναι γελοίο», διαμαρτυρήθηκε, «Ποιος νοιάζεται; Πέρασα 18 χρόνια στον στίβο και έχω αποσυρθεί εδώ και 5 χρόνια και αυτοί συνεχίζουν και μιλούν για μένα. Υποθέτω λοιπόν ότι το ’χω ακόμα»!

Ο «πολύς» Καρλ Λιούις αποκαθηλώθηκε από το βάθρο του άμεμπτου και αμόλυντου αθλητή, αν και αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει τους επαίνους και τα βραβεία του. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τον ονόμασε «Αθλητή του Αιώνα», την ίδια στιγμή που ο αθλητικός Τύπος τον αποκάλεσε «Ολυμπιονίκη του Αιώνα»…

Πηγή: News Beast

Pin It on Pinterest

Shares
Share This