Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Πρωταθλήτρια, αλλά με το βλέμμα στο επόμενο πρωτάθλημα! Πως το είπε ο Κλοπ; «Του χρόνου θα βγαίνουμε στο γήπεδο με επιθετική φιλοσοφία για να πάρουμε το επόμενο πρωτάθλημα». Ο Γερμανός είναι ένας απίθανος μάνατζερ, θεμέλιο για μια δυναστεία! Εξάλλου, για να παραμείνει μια ομάδα στην κορυφή καλείται να έχει πανέξυπνη στρατηγική και στο οικονομικό κομμάτι!

Με αφορμή την επιλογή της Λίβερπουλ να μην προχωρήσει στο deal αγοράς του Τίμο Βέρνερ υπάρχει ένα ολόκληρο story πίσω από αυτό το γεγονός. Μία ιστορία που έχει να κάνει με τους διοικητικούς και οικονομικούς χειρισμούς της Λίβερπουλ που χαρακτηρίζονται έξυπνοι και ρεαλιστικοί.

Ο Βέρνερ έκλεισε στην Τσέλσι ως γνωστόν. Οι Μπλε ανακοίνωσαν την απόκτηση του 24χρονου Γερμανού επιθετικού, για τον οποίο δόθηκαν 53 εκατ. ευρώ στη Λειψία. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θα αμείβεται με 195.000 ευρώ την εβδομάδα στο πενταετές συμβόλαιο που υπέγραψε.

Η Λίβερπουλ αυτήν την περίπτωση την αξιολόγησε διαφορετικά. Δεν ήταν πως δεν μπορούσε να κλείσει τον παίκτη. Ήταν ότι θεωρήθηκε πως μία τέτοια συμφωνία θα διατάρασσε το εσωτερικό της ομάδας με τα οικονομικά της δεδομένα. Σε μία ομάδα σε ένα ρόστερ με παίκτες με πολύ μεγάλα συμβόλαια και πραγματικά μεγάλα αστέρια της ομάδας και του πρωταθλήματος.

Οι Reds θεώρησαν επίσης πως εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 θα έστελναν και ένα λανθασμένο μήνυμα δαπανώντας τόσα λεφτά. Υπάρχει όμως και άλλη παράμετρος.

Έρχεται πάνω σε αυτό η αναφορά / έκθεση της Deloitte να δικαιώσει τις επιλογές της Λίβερπουλ. Η πανδημία στοιχίζει πολλά στο ποδόσφαιρο. Το… διέλυσε οικονομικά. Ακόμα και ομάδες με την προετοιμασία της Λίβερπουλ σε αυτόν τον τομέα μπορεί να χάσουν από 100 έως 200 εκατομμύρια σε έσοδα. Τα ποσά αυτά δεν είναι μικρά ούτε αμελητέα.

Λίβερπουλ: Είναι αλήθεια, είναι πρωταθλήτρια

Η Deloitte κάνει πάντως την εκτίμηση πως μες στην χρονιά 2020-2021 η Premier League και οι ομάδες θα έχουν σημαντικά έσοδα σε τέτοιον βαθμό που να μπορέσουν να ανακάμψουν. Κοινώς αυτή η περίοδος δεν προσφέρεται για ανοίγματα και το παράδειγμα της Λίβερπουλ με το να μην κλείσει τον Βέρνερ βάση πλάνου και σωστού σχεδίου το δείχνει αυτό. Η Τσέλσι από την άλλη είναι μία ομάδα που έχει πληρώσει το κόστος πολυδάπανων μεταγραφών και από πλευράς μπάτζετ και προβλημάτων αλλά και με ποινές.

Η Λίβερπουλ πάνω σε αυτόν τον τομέα επέλεξε να λειτουργήσει πιο μαζεμένα και να κάνει την… αντεπίθεσή της με πιο μεγάλα μεταγραφικά ανοίγματα όταν η κατάσταση και τα δεδομένα παρουσιαστούν πολύ πιο βελτιωμένα. Το γεγονός επίσης πως το Κύπελλο Εθνών της Αφρικής πήγε στο 2022 έδωσε επιπρόσθετο χρόνο στην Λίβερπουλ διότι έχει παίκτες – κλειδιά (Σαλάχ και Μανέ) που θα μπορούσε να τους είχε στερηθεί πολύ νωρίτερα.

Σε σχέση με την αναφορά της Deloitte ο Νταν Τζόουνς υπογραμμίζει πως η Premier έχει σημαντικές πιθανότητες να επανέλθει σε μία οικονομική κανονικότητα την χρονιά 2021-2022, εάν βέβαια δεν προκύψει νέος κύκλος πανδημίας ή άλλες παράμετροι που να αλλάξουν την κατάσταση. Υπάρχουν στην Premier δε ομάδες όπως η Έβερτον δίνει το 85% των εσόδων της σε συμβόλαια ενώ έχει μαζέψει και χρέη. Η Λίβερπουλ παρά το γεγονός ότι έχει καλά συμβόλαια είναι από τις πλέον… μαζεμένες ομάδες της κατηγορίας και καιρό τώρα προσπαθεί να κάνει έναν τέτοιο προγραμματισμό ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες και ξέροντας ότι θα έχανε ένα σημαντικό μέρος εσόδων από τηλεοπτικά και όχι μόνο.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This