Επιλογή Σελίδας



Του Θάνου Σαρρή

Από το 1930, το ασημένιο είναι το χαρακτηριστικό αγωνιστικό χρώμα της Mercedes. Έχει συνδεθεί άρρηκτα με το χτίσιμο της δυναστείας της τα έξι τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα κατασκευαστών στη Formula 1. Πλέον, αυτό αλλάζει. Τα μονοθέσια της Mercedes γίνονται ολόμαυρα ενόψει της επανέναρξης μετά τον κορονοϊό, όπως και οι στολές των πιλότων της, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στο κίνημα Black Lives Matter.

«Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας, στο άθλημά μας, στην ομάδα μας. Αυτή είναι μια από τις βασικές ιδέες της Mercedes. Ωστόσο, το ότι έχουμε τις σωστές αντιλήψεις και τον σωστό τρόπο σκέψης δεν είναι αρκετό για να παραμείνουμε σιωπηλοί. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή και την παγκόσμια πλατφόρμα που διαθέτουμε για να μιλήσουμε για σεβασμό και ισότητα. Tα “ασημένια βέλη” θα γίνουν μαύρα για όλο το 2020, προκειμένου να δείξουμε την αφοσίωσή μας στην διαφορετικότητα εντός της ομάδας μας και του αθλήματος. Δεν θα αδιαφορήσουμε για τη δική μας αδυναμία σ’ αυτόν τον τομέα, ούτε από την πρόοδο που ακόμα πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Τότο Γουλφ, επικεφαλής της ομάδας. Οι δύο πιλότοι της, Λιούις Χάμιλτον και Βάλερι Μπότας θα ντυθούν επίσης στα μαύρα, διατηρώντας τη νέα στολή τους μέχρι το τέλος της σεζόν. 

Το μήνυμα «τέλος στον ρατσισμό» θα αναγράφεται και στα δύο μονοθέσια, ενώ το μότο της καμπάνιας της F1 #WeRaceAsOne θα υπάρχει στους καθρέφτες, ολοκληρώνοντας τη σύνθεση, που φιλοδοξεί να στείλει ένα αντιρατσιστικό μήνυμα και να κάνει τoν κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού να προβληματιστεί και να ακολουθήσει με αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Η δημόσια παραδοχή του Γουλφ περί «δικής μας αδυναμία σε αυτόν τον τομέα», δεν ήταν τυχαία. Η Mercedes, πέραν των… εικαστικών παρεμβάσεων και των τοποθετήσεων των στελεχών της, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε κινήσεις, ούτως ώστε να μεγαλώσει την πολυπολιτισμικότητα εντός των τειχών της. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα, μόλις το 3% του εργατικού δυναμικού της προέρχεται από εθνικές μειονότητες, ενώ μόνο το 12% είναι γυναίκες. Παράλληλα με τα του οίκου της, η Μercedes ανακοίνωσε ότι ότι θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και προσβασιμότητας σε συνεργασία με την διοργανώτρια αρχή και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. «Αυτή η έλλειψη πολυπολυτισμικότητας, δείχνει ότι χρειάζεται να βρούμε νέες προσεγγίσεις για την προσέλκυση ταλέντων από πολλές περιοχές της κοινωνίας, στις οποίες επί του παρόντος δεν φτάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. 

Από την πλευρά της, η Formula 1 γνωστοποίησε τις προθέσεις της για δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με ένα εκατομμύριο δολάρια και θα έχει κοινούς στόχους με την πρωτοβουλία από τα «ασημένια βέλη».

Ο Χάμιλτον στην πρώτη γραμμή

Aπό τη στιγμή της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, ο Λούις Χάμλτον ήταν από τους πρώτους αθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο που βγήκαν στο προσκήνιο για να μιλήσουν για τον ρατσισμό. Ήταν εκείνος που απευθύνθηκε στον Τότο Γουλφ, εκφράζοντας την επιθυμία του για κοινή δράση μέσω της ομάδας. Ο Χάμιλτον υπερασπίστηκε τους διαδηλωτές που γκρέμισαν το άγαλμα του δουλέμπορου Έντουαρντ Κόρτον στο Μπρίστολ και κάλεσε την κοινότητα της Formula 1 να πάρει θέση για τον θάνατο του αφροαμερικανού στη Μινεάπολη. «Η μάχη κατά του ρατσισμού δεν είναι κάτι νέο για μένα. Παλεύω το στίγμα του ρατσισμού σε όλη την αγωνιστική καριέρα μου, από τότε που τα παιδιά μου πετούσαν πράγματα όταν ήμουν στα καρτ, μέχρι τους οπαδούς με τα βαμμένα μαύρα πρόσωπα που με έβριζαν σε ένα από τα πρώτα μου Γκραν Πρι», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός. Η αναφορά του ήταν για το Γκραν Πρι της Bαρκελώνης το 2008, όταν οι ρατσιστικές επιθέσεις προς το πρόσωπό του προκάλεσαν την αντίδραση της FIA, η οποία λανσάρισε και αντιρατσιστική καμπάνια. Λίγους μήνες μετά, έπεσε θύμα ρατσιστικών επιθέσεων και διαδικτυακά.

Η φωτογραφία του Χάμιλτον με μαντήλι στο πρόσωπο, πλακάτ “Black Lives Matter” και μαύρο μπλουζάκι με το μήνυμα “black is a vibe”, η οποία βρίσκεται στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, είναι χαρακτηριστική. Ο πιλότος της Mercedes διαδήλωσε μαζί με χιλιάδες συμπολίτες του στο Λονδίνο κι έγραψε: «Πήγα στο Χάιντ Παρκ σήμερα για την ειρηνική διαδήλωση και ήμουν τόσο περήφανος που είδα αυτοπροσώπως τόσους πολλούς ανθρώπους, από διαφορετικές φυλές και ρίζες, να υποστηρίζουν το κίνημα. Είμαι περήφανος που βρέθηκα εκεί, υποστηρίζοντας το Black Lives Matter και την μαύρη κληρονομιά μου. Χάρηκα πολύ που είδα και τόσους πολλούς λευκούς, στο όνομα της ισότητας για όλους». Ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ανακοίνωσε, παράλληλα, το σχέδιό του για την δημιουργία επιτροπής με στόχο την αύξηση της πολυπολιτισμικότητας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η Επιτροπή Χάμιλτον, όπως θα ονομαστεί, σε συνεργασία με την Ακαδημία Μηχανικών, θα κινηθεί ώστε όλα τα μηχανοκίνητα να είναι περισσότερο ανοιχτά σε ανθρώπους μειονοτήτων, είτε πρόκειται για μηχανικούς, είτε για στελέχη που θα δουλεύουν στις ομάδες, είτε ακόμα και για νέους πιλότους.

Ο Χάμιλτον δεν άφησε τις δηλώσεις του πρώην ισχυρού άνδρα της F1, Μπέρνλι Έκλεστοουν, να πέσουν κάτω. Ο Αμερικανός υποστήριξε πως «οι μαύροι είναι περισσότερο ρατσιστές από τους λευκούς» και πως η Formula 1 ασχολείται υπερβολικά με το θέαμ του ρατσισμού. «Πόσο λυπηρό και απογοητευτικό είναι να διαβάζεις αυτά τα λόγια. Ο Μπέρνι είναι έξω από το άθλημα και ένας άνθρωπος διαφορετικής γενιάς, αλλά ακριβώς αυτό δείχνει το τι πάει στραβά. Σχόλια γεμάτα άγνοια και έλλειψη παιδείας, τα οποία δείχνουν πόσο μεγάλη απόσταση έχουμε ακόμα να διανύσουμε ως κοινωνία πριν φτάσουμε στην πραγματική ισότητα», απάντησε ο παγκόσμιος πρωταθλητής από την πλευρά του. «Σε μια εποχή που η ενότητα είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό και τις ανισότητες, διαφωνούμε πλήρως με τα σχόλια του Μπέρνι Έκλεστοουν, τα οποία δεν έχουν καμία θέση στη Formula 1 και στην κοινωνία», απάντησε από την πλευρά της η F1, δείχνοντας πως σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, έχει διαλέξει στρατόπεδο…

Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας

Pin It on Pinterest

Shares
Share This