Επιλογή Σελίδας

Λεβερκούζεν και Μπάγερν διεκδικούν στο Βερολίνο το τρόπαιο του DFB-Pokal και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους πιο χαρακτηριστικούς τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης.

1973: Γκλάντμπαχ – Κολωνία 2-1
Η συγκεκριμένη αναμέτρηση έμεινε στην ιστορία ως «ο τελικός του Νέτζερ». Όχι μόνο γιατί ο Γερμανός σημείωσε το νικητήριο γκολ της Γκλάντμπαχ, στην παράταση, αλλά για όλα όσα είχαν προηγηθεί. Ο Γκίντερ Νέτζερ είχε συμφωνήσει με τη Ρεάλ Μαδρίτης λίγες ημέρες πριν τον τελικό και αυτός ήταν ο λόγος που ο Χένες Βαϊσβάιλερ τον άφησε εκτός ενδεκάδας. Ο Νέτζερ έμεινε στον πάγκο και παρά την προτροπή του προπονητή του να μπει στο ματς στο ημίχρονο, εκείνος αρνήθηκε. Ο κόσμος φώναζε το όνομα του από τις εξέδρες και ο ίδιος βλέποντας το συμπαίκτη του, Κρίστιαν Κούλικ, να τραυματίζεται, πήρε μια απόφαση. Σηκώθηκε από τον πάγκο και είπε μόνος του στον προπονητή ότι μπαίνει στο παιχνίδι. Και μόλις τρία λεπτά αργότερα έδωσε με το γκολ του το κύπελλο στα «πουλάρια».

1982: Μπάγερν – Νυρεμβέργη 4-2
Η διακύμανση του σκορ ήταν τέτοια που θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία για αυτό το λόγο ο συγκεκριμένος τελικός, αφού στο ημίχρονο η Νυρεμβέργη είχε το προβάδισμα με 2-0, όμως στην επανάληψη η Μπάγερν έκανε την ανατροπή και έφτασε στο τελικό 4-2. Ωστόσο, η μαχητικότητα του Ντίτερ Χένες ήταν εκείνη που ξεχώρισε. Ο Γερμανός επιθετικός τραυματίστηκε στο μέτωπο κατά τη διάρκεια μιας διεκδίκησης της μπάλας και παρά τις συστάσεις για αλλαγή, εκείνος έμεινε στο ματς, φορώντας επίδεσμο στο κεφάλι. Ο Χένες, μάλιστα, ήταν ο πρωταγωνιστής, αφού δημιούργησε δύο γκολ, ενώ σημείωσε και το τελευταίο των Βαυαρών. Και όλα με κεφαλιά! «Η σύζυγός μου ήταν πολύ σοκαρισμένη, όταν είδε τα αίματα, όμως ήξερε ότι έκανα το σωστό. Αυτή η νίκη ήταν η πιο σημαντική της καριέρας μου», δήλωσε μετά την κατάκτηση του κυπέλλου ο ίδιος.

1984: Μπάγερν – Γκλάντμπαχ 1-1 (7-6 πεν.)
Ήταν ο πρώτος τελικός κυπέλλου Γερμανίας, που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Δεν ήταν αυτός ο λόγος που έμεινε στην ιστορία, αλλά για το άστοχο σουτ του Λόταρ Ματέους στη «ρώσικη ρουλέτα». Ο 23χρονος – τότε – μέσος αποχωρούσε στο τέλος της σεζόν από την Γκλάντμπαχ και είχε ήδη συμφωνήσει με την Μπάγερν. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε στο τελευταίο του παιχνίδι με τα «πουλάρια» να τεθεί αντιμέτωπος με την επόμενη ομάδα του. Μάλιστα, η δική του άστοχη εκτέλεση (έστειλε την μπάλα άουτ) δημιούργησε αμφιβολίες για το πόσο ο Ματέους ήταν… πιστός στη νυν ομάδα του και δε σκεφτόταν ήδη την επόμενη. Για την ιστορία, η Μπάγερν επικράτησε με 7-6 στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ κανονική διάρκεια και παράταση ήταν στο 1-1.

1992: Αννόβερο – Γκλάντμπαχ 0-0 (4-3 πεν.)
Οκτώ χρόνια μετά το χαμένο τελικό από την Μπάγερν, η Γκλάντμπαχ έγινε η πρώτη ομάδα που γνώρισε για δεύτερη φορά την ήττα στη διαδικασία των πέναλτι. Ωστόσο, δεν ήταν αυτός ο λόγος που έμεινε στην ιστορία η συγκεκριμένη αναμέτρηση. Το Αννόβερο τότε ήταν ομάδα δεύτερης κατηγορίας και κατάφερε να επικρατήσει της Γκλάντμπαχ, που αγωνιζόταν στην Bundesliga. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά και μέχρι σήμερα αποτελεί τη μοναδική περίπτωση ομάδας, που στέφθηκε κυπελλούχος Γερμανίας, παρά το γεγονός πως δεν αγωνιζόταν στα «μεγάλα σαλόνια».

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This