Επιλογή Σελίδας

Χρειάζεται να τον παρακολουθήσεις να παίζει για να αντιληφθείς την ειδοποιό διαφορά του από τη συντριπτική πλεινότητα των wonderkids του παρελθόντος και του παρόντος. Τα όσα διθυραμβικά λέγονται και γράφονται για το όνομά του μετά το παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Μπόρνμουθ δεν αποτυπώνονται ευκρινώς αν δεν έχεις δει με τα μάτια σου τον τρόπο που πέτυχε τα δύο γκολ, το πώς κινείται στο γήπεδο, πώς ελίσσεται και πώς εκτελεί προς την αντίπαλη εστία.

Λίγους μήνες προτού να συμπληρώσει τα 19 του χρόνια, ο Μέισον Γκρίνγουντ απολαμβάνει τον πρώτο χρόνο της (ποδοσφαιρικής) ενηλικίωσης και το κάνει σε τόσο φυσιολογικό mode, σχεδόν χωρίς καν να προσπαθεί. Απλόχερα, αυθόρμητα, γίνεται ένα με το ένστικτο, τη νοοτροπία που κουβαλά από μικρός και την εργατικότητά του και το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με μελλοντική εγγύηση για την ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και τους τρεις υπερταλαντούχους υπασπιστές της επιθετικής γραμμής της.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το παιδί κάνει απλά αυτό που ξέρει. Είναι ο Μέισον και τον βλέπετε να παίζει το φυσιολογικό του ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να συνεχίσει βήμα-βήμα, κι αν βελτιώνεται διαρκώς, ποιος ξέρει που θα βρίσκεται σε 5 χρόνια από σήμερα; Είναι πάντα πρόθυμος να μάθει, μου θυμίζει τον εαυτό μου από άποψη νοοτροπίας όταν ήμουν πιο μικρός. Η συμβουλή μου θα ήταν να διατηρήσει αυτή τη νοοτροπία», δήλωσε για το μικρό «αδερφάκι» του στη φουρνιά ταλέντων της Γιουνάιτεντ, ο 22χρονος και ηγετικό πια στέλεχός της, Μάρκους Ράσφορντ.

Και η δική του ματιά στην εξέλιξη του 18χρονου στράικερ από το μικρό Γουίμπσι της πόλης του Μπράντφορντ, αρκεί για να επιβεβαιώσει αυτό που αποδεικνύει εκείνος κάθε φορά που παίρνει φανέλα βασικού από τον προπονητή του.

Για αρχή, είναι απαραίτητο να μάθεις όλα τα ρεκόρ που έσπασε ο Γκρίνγουντ με το φανταστικό brace κόντρα στα Κεράσια.

  • Ο νεότερος με 15 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις για τη Μάντσεστερ Γιουνάτεντ μετά τον Νόρμαν Γουάιτσαϊντ από το 1983
  • 8 γκολ στη φετινή Premier League, όσα έχουν μαζί όλοι οι υπόλοιποι teenagers
  • Ο 4ος στην ιστορία της PL που σκοράρει 8 γκολ σε ηλικία Κ-18, μετά τους Φάουλερ, Όουεν (σε 2000 λιγότερα λεπτά!) και Ρούνεϊ

Περισσότερα γκολ από φανέλες βασικού, δημιουργία ανά πάσα στιγμή και συνθήκη

Η στατιστική απεικόνιση του SofaScore παρέχει μια πλήρη σούμα των όσων έχει παραγάγει ο Γκρίνγουντ, στην πρώτη του γεμάτη επαγγελματική σεζόν ως τώρα. Το κοντέρ γράφει 15 γκολ, 8 στην Premier League, εκ των οποίων μόλις οι 19 σε ρόλο βασικού. Η συμμετοχή του σε 18 τέρματα προσεγγίζει το ένα γκολ ανά ματς, ανεξαρτήτως διοργάνωσης, έδρας και συνθηκών.

Μετά το restart άλλωστε, στα άδεια γήπεδα που λανθασμένα διακηρυσσόταν πως θα ευνοήσουν τους πεπειραμένους ποδοσφαιριστές, ο Γκρίνγουντ επιδίδεται με μεγαλύτερη άνεση στις ενέργειeς που φανερώνουν συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε κάθε αντίπαλο αμυντικό. 

Κόντρα στη Μπόρνμουθ, αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η ταχύτητα με την οποία εκτελεί, στοιχείο που ο Ρίο Φέρντιναντ εξήρε λέγοντας χαρακτηριστικά πως τέτοιοι στράικερ ήταν οι… εφιάλτες του όταν βρισκόταν στην ενεργό δράση, διότι πολύ απλά δεν αντιμετωπίζονταν. Αυτή η ταχύτητα στην εκτέλεση σε συνδυασμό με την ξεχωριστή κλίση που παίρνει το σώμα του, αντίθετα με το πού θέλει να στείλει την μπάλα, καθιστούν κάθε σουτ του σε απευθείας απειλή για τον εκάστοτε τερματοφύλακα. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έχει, μάλλον, την κατάλληλη ατάκα για να περιγράψει όλα τα παραπάνω:

«Αν ήξερα έναν νέο παίκτη με τέτοια δυναμική στο γκολ όπως ο Μέισον; Όχι, δεν νομίζω. Είδα τον Γουέιν Ρούνεϊ στην ίδια ηλικία και ο Μέισον είναι ειδικός στο τελείωμα των φάσεων. Αν σουτάρει, θα σκοράρει».

Η σύγκριση με τους έφηβους Μαρσιάλ και Ράσφορντ

Στα 18 τους χρόνια, οι Ανρί, Μέσι και Κριστιάνο είχαν πετύχει τρία παραπάνω τέρματα από όσα ο Γκρίνγουντ μόνος του. Μπορεί κατά το δοκούν η σύγκριση να μην παρέχει πάντοτε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά στην προκειμένη δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πρωτοεμφανιζόμενος στράικερ των Κόκκινων Διαβόλων απλά… το’ χει, στο κρίσιμο πεδίο που λέγεται παραγωγικότητα και εκτέλεση.

Με αυτούς τους αριθμούς και τα στοιχεία που βγάζει στο παιχνίδι του, συμπληρώνει με τον πλέον αρμονικό τρόπο το δίδυμο Μαρσιάλ-Ράσφορντ (τριπλέτα που πλέον ξεπερνά σε γκολ τους Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο της Λίβερπουλ) δίνοντας την ιδέα ότι ανήκει στο δικό τους ηλικιακό γκρουπ. Ωστόσο, τόσο ο 23χρονος Γάλλος, όσο και ο 22χρονος Άγγλος, δεν μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τον Γκρίνγουντ, αναφορικά με την έκρηξη που είχαν στη δική τους πρώτη σεζόν στην Premier League.

Όπως προκύπτει με σαφήνεια από τον παράλληλο πίνακα του SofaScore, ο Γκρίνγουντ παίρνει υψηλότερο βαθμό ως rookie και από τους δύο έτερους αστέρες της Γιουνάιτεντ, σκοράρει πάνω από ένα γκολ ανά αγώνα κατά μ.ο. με συνέπεια να διαθέτει και πυκνότερη συχνότητα σκοραρίσματος και κυρίως, όλα αυτά με 22 και 10 ματς λιγότερα αντίστοιχα στην αρχική ενδεκάδα.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This