Επιλογή Σελίδας



Επιμέλεια, Δημήτρη Σκούρτας

Δημόσιο έργο. Κάλλιστα θα μπορούσαν αυτές οι δύο λέξεις να αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Το ανέκδοτο συνήθως είναι μια διηγηματική σατιρική ιστοριούλα με σκοπό το γέλιο. Αν κανείς ψάξει για τις ρίζες του τότε θα πρέπει να πάει (πολύ) πίσω στα αρχαία έργα και τις τραγωδίες. Δυστυχώς στα μέρη μας τις περισσότερες φορές όταν ακούμε για δημόσιο έργο έχουμε συνηθίσει να γελάμε πικρά, γνωρίζοντας τις παθογένειες ενός ολόκληρου συστήματος. Καθυστερήσεις (τεράστιες), αναβολές και έξτρα χρήματα απαιτούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων, για να ξεκινήσουν και εν τέλει να ολοκληρωθούν τα έργα, συνθήκες που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας στην ελληνική πραγματικότητα.

Αυτός είναι ο κανόνας και η Νέα Σμύρνη, αν και θα το ήθελε, δεν κατάφερε να αποτελέσει την εξαίρεση. Μια πόλη με τεράστια ιστορία και παράδοση στον αθλητισμό έχει μείνει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο ΧΩΡΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ημέρα που το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης ενέκρινε ομόφωνα την προγραμματική σύμβαση με την (τότε) Νομαρχία Αθηνών για την κατασκευή του νέου κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου πολυδύναμου και βιοκλιματικού 3.500 θέσεων. Το ημερολόγιο έγραφε 5 Αυγούστου 2010, Νομάρχης ήταν ο Γιάννης Σγουρός και Δήμαρχος ο Σταύρος Τζουλάκης, ο οποίος παραμένει και σήμερα στη θέση του και τότε ήταν στην ίδια παράταξη με τον Γιώργο Κουτελάκη (αντιδήμαρχος εκείνη την περίοδο).

Μια ολόκληρη δεκαετία αργότερα στη διασταύρωση των οδών Αρτάκης και Εθνικής Στέγης δεν υπάρχει πλέον το θρυλικό κλειστό. Μετά πολλών κόπων και βασάνων και φυσικά σημαντική καθυστέρηση, η κατεδάφιση που ήταν βασική προϋπόθεση για να πέσουν οι υπογραφές και στην εργολαβική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον ανάδοχο του έργου (ΑΚΤΩΡ), ολοκληρώθηκε τέλος Αυγούστου του 2019. Από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει το παραμικρό. Σημειωτέων τη σεζόν 2018-19 μόνο το μπάσκετ του Πανιωνίου χρησιμοποίησε το κλειστό και αυτό μέχρι τον Φεβρουάριο. Οι υπόλοιπες ομάδες (και είναι πολλές) ξεσπιτώθηκαν αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα, ενώ ο Ιστορικός μετακόμισε στο Παλαιό Φάληρο και πιο συγκεκριμένα στο “Σοφία Μπεφόν”.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό οι ερωτήσεις για το πού ακριβώς βρίσκεται το έργο και τι ακριβώς έχει συμβεί είναι πολλές. Η ανησυχία έντονη και η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Το Sport24.gr έψαξε το θέμα αναζητώντας ξεκάθαρες, απλές απαντήσεις απ’ όλους τους εμπλεκομένους, που δεν θα προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση στον κόσμο. Τον κόσμο που δικαίως θέλει να ξέρει τι συμβαίνει και το κυριότερο:Απαιτεί άμεσα να ξεκινήσει η ανέγερση.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, η πρώην Περιφερειάρχης και νυν Περιφερειακή σύμβουλος, Ρένα Δούρου, ο πρώην Περιφερειάρχης και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιάννης Σγουρός και ο πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κουτελάκης, μίλησαν στο Sport24.gr για το έργο. Η είδηση που βγαίνει (αν και πάντα πρέπει κανείς να κρατά μικρό καλάθι, καθώς οι πράξεις μετράνε) και μας τη μετέφερε ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, είναι πως το τελευταίο εμπόδιο που είχε να κάνει με τις μελέτες εφαρμογής ξεπεράστηκε. Την έχει στα χέρια του και σύμφωνα με τον ίδιο: “Πλέον δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία. Κάθε κατεργάρης πρέπει να μπει στον πάγκο του και να ξεκινήσει το έργο“.

ΠΑΤΟΥΛΗΣ: “ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΗΝ ΚΟΡΔΕΛΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ”

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κέρδισε τις εκλογές το 2019 και ανέλαβε καθήκοντα αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες με κυριότερη τις μελέτες εφαρμογής που αποτελούν το τελευταίο εμπόδιο για να… πέσουν οι “τζίφρες”. Λογικά θα τις λάβει άμεσα, καθώς βρίσκονται ήδη στα χέρια του Δημάρχου.

Για το έργο όταν αναλάβατε την Περιφέρεια εκκρεμούσαν οι υπογραφές στην εργολαβική σύμβαση προκειμένου να ξεκινήσει η ανέγερση. Πέρασε ήδη ένας χρόνος χωρίς αυτό να έχει συμβεί. Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης;

Αναλαμβάνοντας την 1η Σεπτεμβρίου τα καθήκοντά της η νέα Διοίκηση, βρέθηκε αντιμέτωπη με πάρα πολλές εκκρεμότητες, που αφορούσαν την μη υλοποίηση μιας σειράς αθλητικών έργων και όχι μόνον, για διάφορους λόγους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του κλειστού της Νέας Σμύρνης, η ενημέρωση που έχω από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, είναι ότι η εκκρεμότητα οφείλεται στο γεγονός ότι υπολοίποντο οι μελέτες εφαρμογής, η κατάρτιση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Δήμου Ν. Σμύρνης. Οι μελέτες αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν παραδοθεί στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Είμαι σε επαφή με το Δήμαρχο της Νέας Σμύρνης , προκειμένου να επισπευσθούν από πλευράς Δήμου οι αναγκαίες ενέργειες ώστε μέσα στον Ιούλιο να μας δοθούν οι μελέτες, προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Παρακολουθώ προσωπικά την πορεία του συγκεκριμένου έργου και θέλω να πιστεύω ότι από τη στιγμή που θα έρθουν “στα χέρια μας” οι μελέτες, θα μπει γρήγορα το νερό στ’ αυλάκι“.

Η ανάδοχος εταιρεία έχει προσφύγει ζητώντας αποζημίωση για καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο; Αν όντως αυτό ισχύει πόσο θα επηρεάσει χρονικά την έναρξη των εργασιών;

Στόχος μας είναι το έργο να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες της Αττικής με επιπλέον κόστος. Η ενημέρωση που έχω από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας είναι ότι η ανάδοχος εταιρεία επισήμως τουλάχιστον, δεν έχει ζητήσει καμία επιπλέον αποζημίωση, πέραν αυτών που νόμιμα δικαιούται από την εργολαβική σύμβαση“.

Η Νέα Σμύρνη μια πόλη με τεράστια ιστορία στον αθλητισμό έχει μείνει χωρίς κλειστό γυμναστήριο με τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο για τις ομάδες, αλλά και για τους δημότες έχουν μείνει “άστεγοι”. Ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε ήδη κάνει ή προτίθεστε να κάνετε για να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία τους;

Η Περιφέρεια Αττικής καταρχήν θα κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε το νέο κλειστό της Νέας Σμύρνης να κατασκευαστεί και να δοθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα προς χρήση στους πολίτες και τα σωματεία της πόλης. Αυτό αποτελεί δέσμευσή μου. Συνεργαζόμαστε με το Δήμο προς αυτή την κατεύθυνση. Η Νέα Σμύρνη θα πάρει από την Περιφέρεια Αττικής ότι δικαιούται κι αρμόζει σε μια πόλη με την ιστορία και την αθλητική της παράδοση. Απλά δεν είναι δυνατόν μέσα σε μόλις 10 μήνες να αντιμετωπίσουμε ελλείψεις κι αστοχίες δεκαετίας“.

Μπορείτε να δεσμευτείτε προσωπικά για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να έχει αίσιο τέλος η υπόθεση;

Γι’ αυτό που θα δεσμευθώ είναι ότι οι υπηρεσίες μας θα κάνουν ότι απαιτείται ώστε το όλο εγχείρημα να ολοκληρωθεί επιτυχώς το συντομότερο δυνατόν. Δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα να είμαι ο Περιφερειάρχης που θα κόψει στη διάρκεια της θητείας του, την κορδέλα των εγκαινίων του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου της Νέας Σμύρνης“.

ΤΖΟΥΛΑΚΗΣ: “ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΛΕΟΝ, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ”

Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ; Η απάντηση είναι “ναι” σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νέας Σμύρνης, Σταύρο Τζουλάκη, όλα τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, καθώς έχει στα χέρια και τις μελέτες εφαρμογής που είχε ζητήσει ο ανάδοχος. Όπως ο ίδιος δήλωσε “δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον, κάθε κατεργάρης πρέπει να μπει στον πάγκο του, να πέσουν οι υπογραφές και το έργο να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο“.

Τι ακριβώς έχει συμβεί και παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση;

Καταρχήν παρά την καθυστέρηση η υπόθεση πηγαίνει καλά. Τα δείγματα που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι πάμε καλά και θα το εξηγήσω. Ο Δήμος στις υποχρεώσεις του είναι εντάξει. Βγάλαμε αρχικά την οικοδομική άδεια και ο ανάδοχος είδε ότι είχαμε κάποια εκατοστά διαφορά και έτσι ξαναβγάλαμε την άδεια“.

Ποιος ευθύνεται για το λάθος;

Ο χρηματοδότης του έργου είναι η περιφέρεια που ενέκρινε την άδεια, άρα δεν μπορώ να χρεώσω εγώ κάτι στους δικούς μου ανθρώπους των τεχνικών υπηρεσιών. Ο έχων την τελική υπογραφή είναι υπεύθυνος. Πιστεύω ότι ήταν μια υπερβολή του εργολάβου τα 30 εκατοστά. Το πλάτος του οικοπέδου ήταν μεγαλύτερο κατά 30 εκατοστά“.

Η καθυστέρηση όμως που οφείλεται;

Κοιτάξτε, εμείς γκρεμίσαμε το κλειστό στη χρονική περίοδο που το θέλαμε. Την κατάλληλη ώρα. Όταν η μελέτη είχε εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο γιατί φοβηθήκαμε μην την πάθουμε όπως η ΑΕΚ. Γι’ αυτό καθυστερήσαμε. Ο εργολάβος μας χρεώνει ότι καθυστερήσαμε την κατεδάφιση για δύο τρεις μήνες. Αλλά εντός εισαγωγικών θέλαμε να είμαστε σίγουροι. Στην πορεία μας ζήτησε ο ανάδοχος και τις μελέτες εφαρμογής. Αυτό δεν είχε προκύψει από τη αρχή. Όταν ήταν έτοιμος να υπογράψει μας είπε ότι πρέπει να έχετε και μελέτες εφαρμογής. Δεν ήταν υπερβολή, αλλά θα μπορούσε ένα μην το ζητήσει αυτό. Εμείς δώσαμε στην εταιρεία που είχε κάνει τις μελέτες και την μελέτη εφαρμογής και μας είπε ότι θα είναι έτοιμες σε εννέα μήνες, συμφωνήσαμε με τον ανάδοχο να εγκρίνονται σταδιακά οι μελέτες για τις θεμελιώσεις για τα στατικά και μετά να προχωρήσουμε. Τότε ο εργολάβος σε μια συνάντηση που είχαμε με τη περιφέρεια ζήτησε να του δοθεί παράταση εννέα μήνες για την αποπεράτωση του έργου. Η Περιφέρεια δεν έδινε παράταση. Οπότε έπρεπε να τις δίνουμε τις μελέτες ολοκληρωμένες και όχι σταδιακά“.

Προέκυψε κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία;

Με τον μηχανικό που έκανε τις μελέτες εφαρμογής στα στατικά ο ανάδοχος δεν συνεργαζόταν εύκολα, άλλαξε λοιπόν ο μηχανικός. Ο τελευταίος είναι ένας άνθρωπος που συνεργάζεται και αυτό είναι πολύ θετικό στοιχείο. Ο μελετητής για τα στατικά κυρίως γιατί εκεί είναι το πρόγραμμα μας έφερε τις μελέτες. Θα τα ελέγξουν όλα οι υπηρεσίες μας και αν συμφωνούν σε όλα θα τα υπογράψουν. Συγχρόνως μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν έρθει και οι άλλες μελέτες. Τέλος Ιουλίου θα έχουμε πάρει τα πάντα σύμφωνα με τους μελετητές. Ο έλεγχος για τα στατικά μπορεί να διαρκέσει δεκαπέντε μέρες”.

Άρα, λέτε πως ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο;

Τέλος Ιουλίου θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της Περιφέρειας και ποιες του αναδόχου. Δεν θα έχει καμιά δικαιολογία να μην υπογράψει ο ανάδοχος. Η Περιφέρεια δεν υπέγραψε λόγω των επιφυλάξεων του αναδόχου. Αν ήταν θέμα της Περιφέρειας δεν νομίζω ότι θα είχε κάποιο πρόβλημα. Αυτός είχε στείλει ένα χαρτί και ζητούσε να τη λήξουν τη σύμβαση, μετά ξαναέστειλε ένα χαρτί που λέει ότι το παίρνω πίσω. Πλέον δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία ούτε για τον ανάδοχο, ούτε για την Περιφέρεια. Εκτός από την άδεια, εκτός από την κατεδάφιση του δίνουμε και τις μελέτες εφαρμογής“.

Τι εικόνα έχετε από την Περιφέρεια;

Από την Περιφέρεια έχω εισπράξει ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά. Έχει πει ο κύριος Πατούλης να προχωρήσει το έργο. Θέλει να το εγκαινιάσουμε μαζί το έργο. Κοιτάξτε εμείς σαν Δήμος δίνουμε 9 χιλιάρικα το μήνα στο ΣΕΦ, που δεν είναι ιδιωτικό, για να προπονούνται οι ομάδες χωρίς να έχουμε υποχρέωση. Έχουμε πολιτική και οικονομική αιμορραγία. Για μας είναι η πρώτη προτεραιότητα το έργο για την πόλη. Εμείς έστω και ετεροχρονισμένα είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει τέλος Ιουλίου ότι έχουν τελειώσει οι δικαιολογίες. Κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του“.

Υπάρχει κίνδυνος για το έργο; Μπορεί να οδηγηθούμε σε νέο διαγωνισμό;

Δεν υπάρχει κίνδυνος να απενταχθεί το έργο. Τα χρήματα είναι δεσμευμένα από τη θητεία του κυρίου Σγουρού. Από τη στιγμή που βρίσκεται στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας δεν γίνεται να βγει εκτός. Εμείς δεν τον θέλουμε τον νέο διαγωνισμό, μου το είχε προτείνει η Περιφέρεια. Σε αυτή την περίπτωση θα καθυστερήσουμε δύο χρόνια. Με ενδιαφέρει πολύ να γίνει το έργο. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ως δήμος να μη δώσουμε δικαιολογία για νέο διαγωνισμό. Συνεργάζεται ο μελετητής με τον ανάδοχο, άρα σημαίνει ότι πάει καλά το θέμα. Μέσα στον Σεπτέμβρη βλέπω να ξεκινάει το έργο. Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά. Μετά το τέλος Ιουλίου αν δούμε ότι το πράγμα κολλήσει θα μπορούμε να κάνουμε μια διαμαρτυρία ενορχηστρωμένη, ο δήμος τα σωματεία, όλοι μαζί. Η ομαλότητα βολεύει τους πάντες“.

ΔΟΥΡΟΥ: “ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΗΤΑΝ Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ”

Η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, χειρίστηκε το θέμα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Αναμφίβολα οι δικές της εξηγήσεις έχουν ξεχωριστή σημασία για το τι ακριβώς συνέβη. Της δίνουμε, λοιπόν, τον λόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, αλλά όχι και η εργολαβική. Ισχύει ή όχι; Αν ισχύει τότε από την πλευρά σας δεν προλάβατε να υπογράψετε και την εργολαβική σύμβαση, καθώς ακολουθούσαν οι εκλογές ή συνέβη κάτι άλλο;

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για το ενδιαφέρον σας για ένα κρίσιμο θέμα όπως αυτό του κλειστού γυμναστηρίου της Νέας Σμύρνης. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για ένα ζήτημα που αφορά κάποιους ειδικούς ή κάποιους περιορισμένους κύκλους. Αλλά μιλάμε για κάτι που αφορά στη νεολαία, στο δικαίωμα των πολιτών στην άθληση. Μιλάμε για μια υπόθεση που ήταν συστηματικά στο επίκεντρο των αποφάσεων της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής. Στηρίξαμε έμπρακτα τον πολιτισμό είτε με σειρά σοβαρών, αθλητικών έργων υποδομής – 110 έργα, προϋπολογισμού 198 εκατομμυρίων ευρώ, στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Είτε ανοίγοντας το Πεδίο του Άρεως και άλλους χώρους σε μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες και τους αρμόδιους φορείς. Μεταξύ των έργων υποδομής, βρίσκεται και το κλειστό της Νέας Σμύρνης. Μια κρίσιμη υποδομή. Να θυμίσω ότι η διοίκηση της Δύναμης Ζωής προχώρησε σε σειρά απαιτούμενων ενεργειών προκειμένου οι Νεοσμυρνιώτες να δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα. Έτσι για να γίνει πράξη το σχέδιο στα χαρτιά προχωρήσαμε στην ανασύνταξη της αρχικής προβληματικής προγραμματικής σύμβασης, την επιτυχή προσπάθεια να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τη δημοπράτηση του έργου, την ανάδειξη αναδόχου, την έγκριση εκ νέου της όλης διαδικασίας δημοπράτησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Απέμενε λοιπόν μόνο η τυπική υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, η οποία όντως δεν υπογράφτηκε διότι για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να πληρείται η νομιμότητα. Και τότε αυτό δεν συνέβαινε. Συγκεκριμένα, προϋπόθεση για την υπογραφή αυτή είναι η ολοκλήρωση από τον δήμο της πλήρους κατεδάφισης του παλιού γυμναστηρίου. Κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019. Για το λόγο αυτόν και η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής δεν μπορούσε να παραβιάσει τη νομιμότητα και να υπογράψει μία σύμβαση, η οποία, καθώς δεν είχε κατεδαφιστεί πλήρως το παλιό γυμναστήριο, θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για υπερσυμβατικές απαιτήσεις και αποζημιώσεις από την πλευρά του αναδόχου, με σημαντικό κόστος για δημόσιο συμφέρον. Πράξαμε λοιπόν με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την τήρηση της νομιμότητας, θέλοντας έτσι να θωρακίσουμε το έργο, ούτως ώστε να μην αμφισβητηθεί καμία πτυχή του“.

Πώς κρίνεται γενικότερα τη συνεργασία σε με τον Δήμο Νέας Σμύρνης για να “τρέξει” το έργο;

Η επιτυχία της περιφερειακής διοίκησης έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις αρμονικές και εποικοδομητικές σχέσεις με τους δήμους. Εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη, ισοτιμία, είναι οι τρεις προϋποθέσεις που κρίνουν αυτή την αμφίδρομη σχέση. Στην περίπτωση των σχέσεων της Διοίκησής μας με τον δήμαρχο κ. Τζουλάκη, πληρούνταν και οι τρεις. Ελπίζουμε ότι και η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας να συνεχίσει την ίδια πολιτική, προκειμένου να υπάρξει η ίδια, αποδοτική και αρμονική συνεργασία για να ολοκληρωθεί το έργο του νέου κλειστού Γυμναστηρίου. Ειδικά μάλιστα τώρα που, από ό,τι μαθαίνουμε έχει τελειώσει η κατεδάφιση του παλιού κτιρίου και πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οι ενέργειες. Διαφορετικά κάθε καθυστέρηση στην υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης θα βαρύνει αποκλειστικά τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας . Η δική μας διοίκηση εμπράκτως απέδειξε ότι λειτουργούσε χωρίς κομματικές παρωπίδες, υπέρ των συμφερόντων των πολιτών, έχοντας δημιουργήσει, ειδικά στον τομέα του αθλητισμού, ένα πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα, τεχνικό πρόγραμμα, που οφείλει η σημερινή διοίκηση να συνεχίσει“.

Είναι ένα τεράστιο και εξόχως σημαντικό έργο για τη πόλη που έχει μείνει χωρίς κλειστό χώρο άθλησης για πολλά σωματεία (και όχι μόνο) που έχουν ξεσπιτωθεί. Ως αντιπολίτευση στην Περιφέρεια έχετε κάνει ή προτίθεστε να κάνετε ενέργειες ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία;

Για τη Διοίκηση της Δύναμης Ζωής ο Αθλητισμός δεν ήταν αφορμή για φωτογραφίες αλλά για δουλειά υποδομής. Αυτός ήταν και ο λόγος που εκπονήσαμε ένα σοβαρό πρόγραμμα αθλητικών υποδομών. Γενικά η δική μας Διοίκηση επταπλασίασε τα έργα που παρέλαβε για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλη την Αττική. Πλέον σήμερα από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ελέγχοντας τη σημερινή Διοίκηση, διαπιστώνουμε την προσπάθειά της να απεγκλωβιστεί από τις συμβάσεις που έχουν δημιουργηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου και του οικολογικού πάρκου, που κινδυνεύει να σταματήσει. Και χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία για να στείλω μήνυμα ότι η Δύναμη Ζωής δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα πισωγύρισμα. Θα παλέψουμε με όλα τα μέσα που παρέχει ο νόμος, μαζί με τους πολίτες, για την υλοποίηση όλων των έργων που βελτιώνουν τη ζωή τους και φυσικά του εμβληματικού έργου του κλειστού της Νέας Σμύρνης“.

ΣΓΟΥΡΟΣ: “ΘΑ ΑΣΚΗΣΩ ΚΑΘΕ ΕΠΙΡΡΟΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ”

Ήταν ο αυτός που έβαλε το… τρένο στις ράγες. Επί των ημερών του Γιάννη Σγουρού στην Νομαρχία Αθηνών ουσιαστικά ξεκίνησαν όλα. Ο ίδιος έκανε αρχικά ένα μίνι φλας μπακ στο έργο. “Ήταν Αύγουστος του 2010 όταν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Σμύρνης εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Νομαρχίας Αθηνών και Δήμου Νέας Σμύρνης για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου γηπέδου μπάσκετ 3500 θέσεων. Είχε προηγηθεί η ομόφωνη έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών. Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης για να υποστηρίξει την πρόταση είχε προσκομίσει μια προμελέτη συνολικού προϋπολογισμού 14,5 εκ ευρώ. Παράλληλα με έγκριση σκοπιμότητας ο Δήμος προσπαθούσε να εγκρίνει από το ΥΠΕΧΩΔΕ, την εκτέλεση του έργου με το σύστημα μελέτη-κατασκευή Όταν διαπίστωσε ότι, αυτό δεν γινόταν προχώρησε στην σύνταξη της οριστικής μελέτης που απέστειλε το 2013 στην Περιφέρεια Αττικής, όπως είχε μετεξελιχθεί ως θεσμός της Νομαρχίας Αθηνών. Μία μελέτη προϋπολογισμού 17,87 εκ ευρώ που εντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2013 στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας“.

Προέκυψε τότε κάποιο πρόβλημα;

Η προγραμματική αυτή σύμβαση, αν και εγκρίθηκε ως σχέδιο από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2014, αφού υπήρξε η θετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν προσκομίστηκε έγκαιρα η αντίστοιχη έγκριση και του Δημοτικού Συμβουλίου και έτσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να υπογραφεί από εμένα μέχρι το τέλος Αυγούστου, όταν και έληξε η θητεία μας. Η προγραμματική αυτή σύμβαση, υπογράφηκε από την νέα Διοίκηση το Μάιο του 2016 σχεδόν 2 χρόνια μετά, η δε δημοπράτηση του έργου έγινε το 2018. Μέχρι σήμερα αφού αλλάξανε 3 Περιφερειάρχες δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του έργου. Έχουν περάσει 10 χρόνια από την αρχική έγκριση σκοπιμότητας, το γήπεδο μπάσκετ στο Παλαιό Φάληρο έχει ολοκληρωθεί αν και ξεκίνησε το 2013“.

Που οφείλεται η καθυστέρηση;

Ο λόγος σύμφωνα με την έρευνα μας της καθυστέρησης είναι ότι απαιτήθηκε από τον εργολάβο, η εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, η οποία ήταν στις υποχρεώσεις του Δήμου, που θα παραδοθεί στο τέλος του Ιουλίου 2020. Η καθυστέρηση της παράδοσης της μελέτης εφαρμογής είναι αυτή που προκάλεσε και την αναβολή υπογραφής της σύμβασης λόγω της ανασφάλειας που δημιούργησε η ενδεχόμενη αύξηση του κόστους του έργου και των απαιτήσεων του εργολάβου. Πρέπει να σημειωθεί ότι τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 κατεδαφίστηκε το παλαιό γήπεδο“.

Από την πλευρά σας τι θα κάνετε για λυθεί ο γόρδιος δεσμός;

Ασφαλώς ως άνθρωπος του αθλητισμού και Αυτοδιοικητικός για πάρα πολλά χρόνια θα ασκήσω κάθε επιρροή μου για την άμεση έναρξη των εργασιών και ήδη έχω κάνει συναντήσεις. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι, αυτές οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες στην εποχή της Διοίκησης μου, αντιμετωπίζονταν άμεσα, δεν αφήναμε χαμένους χρόνους και καθυστερήσεις από αστοχίες και γραφειοκρατικές αδυναμίες να τορπιλίσουν την προσπάθεια μας. Αποτέλεσμα, εκατοντάδες έργων, εντυπωσιακές απορροφήσεις, θέσεις εργασίας και απόδοση στο κοινωνικό σύνολο μιας κληρονομιάς που την χαίρονται όλοι. Σήμερα όλα γίνονται με αργούς ρυθμούς και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την επίσπευση των διαδικασιών. Κρίμα για τα χρόνια που χάθηκαν, ας ευχηθούμε όλοι ότι οι καθαρές Αυτοδιοικητικές φωνές θα ακουστούν για το καλό της κοινωνίας όλων των πολιτών. Τέλος στη θητεία μου ανταποδώσαμε τις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ κάνοντας μεγάλα έργα αθλητικών υποδομών σε πολλές περιοχές της Αττικής με σκοπό τα παιδιά μας να αθλούνται σε σύγχρονους κ ασφαλείς χώρους κ τα σωματεία να έχουν στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη τους. Αποδείξαμε ότι όταν η Αυτοδιοίκηση θέλει, μπορεί να συμβάλλει στην πρόοδο του αθλητισμού. Όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων“.

ΚΟΥΤΕΛΑΚΗΣ: “ΝΙΩΘΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ”

Δήμαρχος της Νέας Σμύρνης όταν έγιναν τα πρώτα δειλά βήματα για το νέο κλειστό και αντιδήμαρχος όταν έπεσαν οι υπογραφές με τη Νομαρχία το 2010 ο Γιώργος Κουτελάκης (νυν δημοτικός σύμβουλος) γνωρίζει άριστα τις πτυχές του θέματος. Ο ίδιος στη δήλωσή του εμφανίστηκε επικριτικός για τον τρόπο που η δημοτική αρχή έχει χειριστεί την υπόθεση. Αναλυτικά υπογράμμισε: “Η Δημοτική Αρχή “έπαιξε στα ζάρια” των Δημοτικών Εκλογών το κλειστό της Αρτάκης. Για να δείξει “έργο”, αφού δεν είχε επί 5 χρόνια κάτι άλλο να δείξει πλην της Ομήρου – Παλαιολόγου που επί τρία χρόνια σκάβετε, γκρέμισε το κλειστό την παραμονή των εκλογών , για να στείλει μήνυμα “πλαστό” ότι την επομένη αρχίζει η ανέγερση του Νέου Κλειστού Γηπέδου. Όλα δε αυτά χωρίς να έχει μπει η Υπογραφή της Περιφέρειας -δεν έχει μπει ακόμα και μέχρι σήμερα – στην Σύμβαση του έργου. Η δέσμευση του Δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου σε παρότρυνση μου “μην γκρεμίσεις αν δεν είσαι βέβαιος ότι την επομένη μπορείς να χτίσεις” ότι θα ακολουθηθεί από μέρους του, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων στερώντας από την πόλη έστω και αυτό το Κλειστό που είχε.

Το Νέο Κλειστό της Αρτάκης η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν το νοιάζεται. Από τότε που τελείωσαν οι Δημοτικές Εκλογές το αντιμετωπίζει ως μπελά. Δεν το πρότεινε η ίδια, δεν το σχεδίασε η ίδια, δεν το μελέτησε ή ίδια , δεν εξασφάλισε την χρηματοδότηση του ή ίδια. Απλά κλήθηκε εκ των πραγμάτων να διαχειριστεί ένα πολύ μεγάλο έργο που ξεπερνά τις δυνατότητες της.

Σήμερα που το έργο κινδυνεύει, εξακολουθεί να το αντιμετωπίζει με “μυστική διπλωματία” . Δεν ενώνει τις δυνάμεις της πόλης για την διεκδίκηση της υπέρβασης των πιθανών θεμάτων που ίσως έχουν με καθυστέρηση εγερθεί και ουδείς γνωρίζει, πλην ίσως του ίδιου. Αντίθετα με την πολιτική του τις διχάζει γιατί επιχειρεί να τις αποξενώσει από το έργο.

Δηλώνω ότι συστρατεύομαι και τίθεμαι στην διάθεση του για να βοηθήσω σε ένα έργο στο οποίο έχω καταθέσει την ψυχή μου και δεν το αντιπολιτεύομαι απεναντίας το στηρίζω. αφού το νιώθω σαν παιδί μου. Είναι ένα μεγάλο έργο για την πόλη, για τον Αθλητισμό της, για τον Πανιώνιο“.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This