Επιλογή Σελίδας

Ο Λιρόι Σανέ επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Μπάγερν και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους πέντε τελευταίους Γερμανούς ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονταν στο εξωτερικό και γύρισαν στη χώρα τους για να γίνουν κάτοικοι Μονάχου.

Ζερόμ Μπόατενγκ
Για εννέα συνεχόμενα χρόνια αγωνίζεται στην Μπάγερν Μονάχου ο Γερμανός κεντρικός αμυντικός. Ο Μπόατενγκ ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Χέρτα και στη συνέχεια φόρεσε για τρία χρόνια τη φανέλα του Αμβούργου. Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία τον έκανε δικό της το 2010. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος περίμενε. Αγωνιζόταν πολλές φορές ως δεξί μπακ (κάτι που δεν ήθελε ο ίδιος), με τον ίδιο να ζητά μόνος του μεταγραφή μετά από ένα χρόνο. Οι Βαυαροί τον είχαν ήδη προσεγγίσει και μετά το «ναι» της Σίτι, ο Μπόατενγκ επέστρεψε στην πατρίδα του το 2011.

Χανς Γιοργκ Μπουτ
Το Αμβούργο και η Λεβερκούζεν ήταν οι ομάδες που τον έκαναν «όνομα», όμως τη σεζόν 2006-07 έχασε τη θέση βασικού στις «ασπιρίνες». Αυτό τον ώθησε να αναζητήσει στο εξωτερικό τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, με τον Μπουτ να υπογράφει συμβόλαιο με την Μπενφίκα. Ωστόσο, ο Γερμανός τερματοφύλακας δεν κατάφερε να καθιερωθεί στους «αετούς της Λισαβόνας» και το καλοκαίρι του 2008 ήρθε η πρόταση από την Μπάγερν για αναπληρωματικός του Καν. Ο Μπουτ είπε το «ναι» και επέστρεψε στη Γερμανία.

Κάρστεν Γιάνκερ
Η παρουσία του στην Κολωνία δεν είχε εντυπωσιάσει τους μεγάλους της Γερμανίας, όμως μια χρονιά στο εξωτερικό ήταν αρκετή για να κάνει τη διαφορά. Ο Γιάνκερ αγωνίστηκε ως δανεικός στη Ραπίντ Βιέννης τη σεζόν 1995-96 και με επτά γκολ ήταν πρώτος σκόρερ του κυπέλλου κυπελλούχων. Η Μπάγερν Μονάχου τον έβαλε στο μάτι και το ίδιο καλοκαίρι ο ίδιος επέστρεψε στη χώρα του. Ο θηριώδης επιθετικός έγινε κάτοικος Βαυαρίας για τα επόμενα έξι χρόνια, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ.

Γιούργκεν Κλίνσμαν
Η παρουσία του στη Στουτγκάρδη ήταν αυτή που του έδωσε το «διαβατήριο» να αγωνιστεί εκτός Γερμανίας. Το 1989, ο Κλίνσμαν έφυγε από την πατρίδα του και αγωνίστηκε κατά σειρά σε Ίντερ, Μονακό και Τότεναμ. Έξι χρόνια μετά, ο Γερμανός στράικερ αποφάσισε να επαναπατριστεί, μετά την πρόταση της Μπάγερν. Τη διετία 1995-1997 αποτέλεσε το «βαρύ πυροβολικό» των Βαυαρών, κατακτώντας το πρωτάθλημα και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στη συνέχεια άνοιξε πανιά, ξανά για… άλλες πολιτείες.

Λόταρ Ματέους
Ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, που έκανε σπουδαία καριέρα στην Μπάγερν, σε δύο διαφορετικές περιόδους. Ο Ματέους πήγε για πρώτη φορά στο Μόναχο το 1984 και μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής έφυγε για την Ιταλία. Το 1988, η Ίντερ δημιούργησε μια γερμανική παροικία στο Μιλάνο, με τον Ματέους, τον Μπρέμε και (μετέπειτα) τον Κλίνσμαν. Ο Γερμανός μέσος έμεινε για μία τετραετία στους «νερατζούρι» και το 1992 αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του και στην αγαπημένη του Μπάγερν, όπου έμεινε σχεδόν μέχρι τη δύση της μεγαλειώδους καριέρας του.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This