Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Η αλήθεια είναι ότι ο Νεμάνια Νέντοβιτς δεν είχε την εξέλιξη που όλοι προέβλεπαν όταν πρωτοεμφανίστηκε στα γήπεδα του μπάσκετ. Τότε που οι πιο ευφάνταστοι αναλυτές τον χαρακτήριζαν ως ‘Ευρωπαίο Ντέρικ Ρόουζ’.

Αιτίες για τη σύγκριση αποτέλεσαν, το εξαιρετικό πρώτο βήμα και η σπουδαία έκρηξη που είχε αυτός ο δυναμικός γκαρντ, παιδί του Ερυθρού Αστέρα από τα δεκαπέντε του, όταν δηλαδή επέστρεψε στο Βελιγράδι μαζί με την οικογένειά του. Είχε ξεκινήσει να προπονείται στην ιταλική Άσκολι, επειδή ο πατέρας του έπαιζε εκεί επαγγελματικό χαντμπολ.

Παρόλα αυτά, η αναφορά γίνεται για ένα αυθεντικό ταλέντο, το οποίο αξίζει ενδεχομένως και το μεγάλο ρίσκο, όπως αυτό το οποίο παίρνει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, στην περίπτωση τελικής συμφωνίας μαζί του. Ρίσκο γιατί η καριέρα του Νέντοβιτς είναι σημαδεμένη από τραυματισμούς, ειδικά κατά την τελευταία διετία, όταν βρέθηκε περισσότερο έξω παρά μέσα στα γήπεδα για να αγωνίζεται με τη φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο.

Είναι το μοναδικό, αλλά πολύ μεγάλο, ερωτηματικό που θα συνοδέψει μια ενδεχόμενη μεταγραφή του στην Ελλάδα. Ίσως υπάρχει ένα ακόμη, όμως αυτό θα το απαντήσει καλύτερα ο Γιώργος Βόβορας. Αν δηλαδή είναι καθαρός ‘άσος’, η εν τέλει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ προσθέτει στο ρόστερ του έναν ‘κόμπο-γκαρντ’. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ‘να τα βρει η υπηρεσία’, δηλαδή το προπονητικό επιτελείο της ομάδας, το οποίο δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τη θέση, όσο για τον βαθμό ετοιμότητας του Νέντοβιτς να παίξει μπάσκετ στο επίπεδο και στον έντονο συναγωνισμό της Ευρωλίγκας.

Την τελευταία διετία ο 29χρονος Σέρβος έχει αγωνιστεί σε 32 ματς της κορυφαίας διοργάνωσης, από τα συνολικά 58 που έδωσε η ομάδα του. Η επέμβαση στο γόνατο, τα μυικά προβλήματα στο μηρό, στους προσαγωγούς και στους κοιλιακούς, τον κράτησαν για σημαντικό διάστημα εκτός αγώνων, ενώ στο τέλος τον πήρε από κάτω (και) η συνολικά κακή πορεία των Μιλανέζων. Καθώς το συμβόλαιό του ολοκληρωνόταν, ο Έτορε Μεσίνα δεν θεώρησε σκόπιμο να του προταθεί ανανέωση κι έκτοτε ο Νέντοβιτς, κυκλοφορεί ελεύθερος.

Πράγματι, σαν τον Ντέρικ Ρόουζ

Ο Παναθηναϊκός έρχεται να του δώσει μια ευκαιρία… αναγέννησης και επιστροφής σε υψηλές πτήσεις, όπως αυτές που έκανε μικρός. Τότε που φορούσε τη φανέλα του Αστέρα και δεν είχε πρόβλημα να πάρει την μπάλα από το καλάθι της ομάδας του, να φτάσει σε αυτό της Παρτιζάν και να καρφώσει στα μούτρα του Γιαν Βέσελι!

Οι αθλητικές του ικανότητες εντυπωσίαζαν με την πρώτη ματιά. Δεν υπήρχε σκάουτ που να μην σημείωνε στο μπλοκάκι του, το εκπληκτικό πρώτο βήμα, το τεράστιο άλμα του. Γι αυτό τον παρομοίασαν με τον Ντέρικ Ρόουζ. Σάμπως, όμως και ο Ρόουζ δεν σημαδεύτηκε από τους τραυματισμούς; Αυτός κι αν ήταν άτυχος στην καριέρα του. Λες και το ΄ξεραν οι κυνηγοί ταλέντων, λες και το είχαν βάλει σημάδι…

Ο Νέντοβιτς ήταν άτυχος και το 2013 όταν πήγε φουριόζος στο σάμερ-λιγκ του Λας Βέγκας, θέλοντας να πείσει τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς ότι αξίζει μια θέση στο ρόστερ τους. Πριν προλάβει να παίξει ένα ματς, γύρισε τον αστράγαλό του. Ο Μαρκ Τζάκσον, πάντως, είχε προλάβει να δει “ένανπαίκτη, με πολύ μεγάλη προοπτική ο οποίος μπορεί να αναλάβει ηγετικά καθήκοντα και να παίξει στο ΝΒΑ“.

Μετά από τρία χρόνια στο Βελιγράδι με τον Ερ. Αστέρα και μία σεζόν στη Λιέτουβος Ρίτας, ο Νεμάνια ένιωθε έτοιμος να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ, καθώς επιλέχθηκε στο νο. 30 του ντραφτ από τους Φίνιξ Σανς, οι οποίοι λίγο αργότερα τον έστειλαν στο Γκόλντεν Στέιτ. Ήταν ένας σημαδιακός παίκτης στην θητεία του Ντέιβιντ Στερν στο ΝΒΑ, αφού το όνομά του ήταν το τελευταίο που εκφώνησε στη διαδικασία του ντραφτ ο θρυλικός κομισάριος, προτού το 2013 παραχωρήσει τη θέση του στον Άνταμ Σλίβερ. Ωστόσο δεν αγωνίστηκε πολύ στο ΝΒΑ. Περισσότερο έπαιξε στην D League, είχε κι εκεί δυο-τρεις μικροτραυματισμούς, οπότε αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Το Νοέμβριο του 2015 συμφώνησε με τη Βαλένθια, με την οποία μάλιστα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα σε ματς εναντίον του Ολυμπιακού (6π, 4 ασίστ). Όσοι είχαν δει το παιχνίδι ίσως και να θυμούνται τα δυο εντυπωσιακά καρφώματα που είχε κάνει στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά και το τρίποντο το οποίο πάγωσε το ΣΕΦ προς στιγμήν. Ήταν όμως εκπρόθεσμο κι έτσι ο Ολυμπιακός νίκησε 77-76. Δείτε τη φάση στο τέλος του βίντεο..

Κορυφαίος γκαρντ με την Μάλαγα

Η Ευρωλίγκα δεν κράτησε πολύ για τη Βαλένθια εκείνη τη σεζόν, ο Νέντοβιτς συνέχισε στο πρωτάθλημα και η ομάδα του, μάλιστα, επέκτεινε το συμβόλαιό του έως το 2015. Η Μάλαγα, ωστόσο, πλήρωσε το μπάι-άουτ και το καλοκαίρι του 2015 (κι ενώ ο Νέντοβιτς είχε παίξει με την Εθνική Σερβίας στο Ευρωμπάσκετ, έχοντας 8.4π, 2.6ρ και 2.4 ασίστ κατά μ.ο.) τον πρόσθεσε στο ρόστερ της. Η τριετία του στους ‘πράσινους’ της Μάλαγα ήταν η καλύτερη της καριέρας του. Το 2017 κατέκτησε το Eurocup (στους τελικούς νικώντας τη Βαλένθια) και την επόμενη σεζόν (2017-18) εκτοξεύτηκε, καθώς αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους γκαρντ της Euroleague.

Από τα 30 ματς που έδωσε η Μάλαγα του Χοάν Πλάθα (13-17 ρεκόρ), ο Νέντοβιτς έπαιξε στα 24 έχοντας διψήφιο αριθμό πόντων στα 21 από αυτά! Τελείωσε τη χρονιά με 16.8π (49.7%δ, 35.8%τρ, 84.5%β) 2ρ, 4.8 ασίστ. Έβαλε 26π μέσα στη Βαρκελώνη εναντίον της Μπάρτσα, 19 με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη Μάλαγα, 17 κόντρα στον Ολυμπιακό, 23 με τη Βαλένθια, 21 με την Χίμκι και έκανε ρεκόρ καριέρας μέσα στην Κωνσταντινούπολη όταν η Μάλαγα επικράτησε της Φενέρ με 99-91. Είχε 6/8δ, 2/10τρ αλλά και 13/13 βολές. Α, και 8 ασίστ!

Ήταν έτοιμος να πάρει ξανά μεταγραφή. Η πρόταση της Αρμάνι Μιλάνο τον βρήκε στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Και τότε … άρχισαν οι διαδοχικοί τραυματισμοί. Αλλιώς τα περίμενε στην Ιταλία και αλλιώς τα βρήκε. Ή αν προτιμάτε αλλιώς του έτυχαν.

Όλα στραβά στο Μιλάνο

Ξεκίνησε φουριόζος. Έδειχνε ότι θα είναι ένα σπουδαίο δίδυμο μαζί με τον Μάικ Τζέιμς, τα πόδια του, όμως, άρχισαν να τον προδίδουν. Η χρονιά πέρασε στο μέσα-έξω, περισσότερο… εκτός δηλαδή. Η καλύτερη εμφάνισή του ήταν στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό στο επιβλητικό 99-75 των Ιταλών κόντρα στους παραπαίοντες “ερυθρόλευκους”. Είχε σκοράρει 20 πόντους, αλλά ένιωθε και τις πρώτες ενοχλήσεις. Έχασε 6 ματς, επανήλθε, έπαιξε άλλα τρία και κάθισε, έβαλε 17π με την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ και έμεινε μακριά από τα γήπεδα για 2 μήνες.

Επέστρεψε τον Φεβρουάριο και ολοκλήρωσε κανονικά τη σεζόν με πολλά όμως σκαμπανεβάσματα, λόγω της απουσίας του από τα γήπεδα. Μέχρι τον Δεκέμβριο (σε 7 αγώνες) είχε 13.5 με 48.6% τρίποντα, με τις επιδόσεις του να πέφτουν στις 8 τελευταίες αγωνιστικές που επανεμφανίστηκε με 8.2π και 33% τρίποντα. Είχε χάσει ακριβώς τα μισά ματς της ομάδας του.

Εναντίον του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, εκείνη τη χρονιά στο ΟΑΚΑ, είχε πετύχει ένα απίθανο τρίποντο στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου.

Η άφιξη του Μεσίνα στο Μιλάνο, πέρυσι το καλοκαίρι, τον βρήκε να έχει υποβληθεί σε αρθροσκόπηση στο δεξί γόνατο. Αν έγινε λάθος ή όχι στην επέμβαση αυτή δεν το ξέρουμε. Για να επιστρέψει ωστόσο στα τέλη Οκτωβρίου, κάτι τον ταλαιπωρούσε περισσότερο από ένα απλό καθαρισμό του μηνίσκου του. Η πρώτη εμφάνισή του στην Ευρωλίγκα έγινε την 5η αγωνιστική, στη νίκη της Αρμάνι στη Γερμανία, κόντρα στην Άλμπα (78-81). Είχε γυρίσει με αυτοπεποίθηση σκοράροντας 12π και ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας του.

Εκτός από τα γόνατα άρχισαν και τα μυικά προβλήματα. Από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, ο Νέντοβιτς έπαιξε μόλις σε ένα παιχνίδι της Αρμάνι. Όταν ένας παίκτης λείπει τόσο πολύ, ο προπονητής αναζητά άλλες λύσεις. Αυτό έκανε και ο Μεσίνα. Καθώς ο Νέντοβιτς επέστρεψε ο ρόλος του στην ομάδα δεν ήταν ίδιος. Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, έχασε δυο αγώνες, αλλά ήδη έπαιζε λιγότερο. Τελικά ολοκλήρωσε τη σεζόν με 17 ματς, έχοντας 7.9π και 1.7 ασίστ.

Ακόμη και με αυτά τα προβλήματα πάντως, ο Νέντοβιτς πρόλαβε να προσφέρει ορισμένες ωραίες φάσεις και φέτος:

Το καλοκαίρι του 2019 έχασε και το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Σερβίας. Όχι λόγω τραυματισμού, αλλά μετά από απόφαση του Σάσα Τζόρτζεβιτς, κάτι πάντως που τον στενοχώρησε, μιλώντας δημόσια για “αδικία” κυρίως γιατί έμαθε το κόψιμό του από την αποστολή, μέσω του twitter.

Να του βγει όπως ο Ούκιτς

Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. Ο Νέντοβιτς είναι σπουδαίος παίκτης, εφόσον τα πόδια του αποδειχθούν υγιή και δεν τον προδώσουν. Προφανώς και παίρνει ρίσκο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Ελπίζει όμως να του βγει η περίπτωση του Σέρβου, σαν εκείνη Ρόκο Λένι Ούκιτς. Ο Κροάτης γκαρντ είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2012, έχοντας πίσω του μια διετία πολλών τραυματισμών. Τον συνόδευε η φήμη ότι είχε κατεστραμμένα γόνατα και ότι δεν θα άντεχε την ροή των συνεχόμενων αγώνων.

Αποδείχθηκε ότι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ του έδωσε το κίνητρο να επανέλθει και στη διετία του με τα “πράσινα” έπαιξε συνολικά σε 57 αγώνες Ευρωλίγκας και 64 του ελληνικού πρωταθλήματος. Σχεδόν βιονικός!

Θα έχει την ίδια τύχη ο άτυχος Νέντοβιτς; Το ελπίζουν και ο ίδιος και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Αναμφίβολα, θα βγουν αμφότεροι κερδισμένοι, εφόσον αυτό συμβεί…

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This