Επιλογή Σελίδας

Ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης, Σέρχιο Ράμος είναι ο πρώτος σκόρερ της χώρας του, μετά το restart και οδηγεί την ομάδα του στο τρίτο πρωτάθλημα σε 12 χρόνια. Έχει καταφέρει να μπει και στη λίστα των πιο επιτυχημένων εκτελεστών πέναλτι της ιστορίας. Τι λέει για την τέχνη του.

Της Νίκης Μπάκουλη

Ο Θανάσης Κρεκούκιας έχει ασχοληθεί με τις βασικές γνώσεις που είναι χρήσιμο να ‘χει ο όποιος φαν του ποδοσφαίρου για τον Σέρχιο Ράμος. Οπότε σήμερα θα πάμε στα ‘φρέσκα’ κουλούρια. Δηλαδή, το πώς οδηγεί τη Ρεάλ στην επιστροφή της στην κορυφή της LaLiga, για τον τρίτο τίτλο σε μια ντουζίνα χρόνια. Ομολογουμένως, έχει κάνει αξιοθαύμαστη δουλειά και η Μπαρτσελόνα, ως ασίστ των όσων επιχειρούν οι ‘μερένγκες’, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Οι Μαδριλένοι έχουν δώσει επτά παιχνίδια, μετά το restart και δεν έχουν υποστεί απώλεια. Ο Ράμος έχει σκοράρει πέντε γκολ, σε αυτό το διάστημα. Ουδείς άλλος έχει περισσότερα στη χώρα του, στο ίδιο διάστημα. Με τα 10 γκολ που ‘χει συνολικά στη LaLiga, είναι ο πρώτος σκόρερ, στην κατηγορία ‘αμυντικός’. Κράτα πως έχει περισσότερα από τον Φιρμίνο (8), τον Γκριεζμάν (9), τον Λακαζέτ (8) και τον Ντιέγκο Κόστα (4).

Σε όλες τις διοργανώσεις έχει 12 τέρματα και είναι ρεκόρ καριέρας. Γενικά, έχει γίνει ο αμυντικός που ‘χει βάλει τα περισσότερα γκολ, στην ιστορία της LaLiga (71). Τα 71 αυτά γκολ είναι περισσότερα από εκείνα του Ζιντάν (37), του Τσάβι (58), του Ινιέστα (35), του Φίγκο (68), του Ροναλντίνιο (70) και του Νεϊμάρ (68), πάντα σε ό,τι αφορά την ελίτ των ισπανικών πρωταθλημάτων.

©️ @SergioRamos, the penalty master! ?#LaLigaSantander pic.twitter.com/LhGnfEOE8A

— LaLiga English (@LaLigaEN) July 8, 2020

Με την Μπιλμπάο σκόραρε το μοναδικό γκολ της συνάντησης, από τα 11 μέτρα. Ο 34χρονος που ‘χει ‘χαραγμένο’ στα πλευρά του το ‘I’m the master of my own destiny’ είναι εκ των κορυφαίων εκτελεστών πέναλτι της ιστορίας. Αυτό που δεν έχει ‘γράψει’ στο σώμα του, αλλά το είπε μετά τη νίκη στο San Memes ήταν πως “στα τελευταία λεπτά, όταν η ένταση φτάνει στα ύψη, νιώθω πιο άνετα από ποτέ. Είμαι ο ιδανικός άνθρωπος να αναλάβω ευθύνες“.

Ο σημερινός μας πρωταγωνιστής είναι και εκ των κορυφαίων αμυντικών σκόρερ, της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με το talkSport βρίσκεται στην έκτη θέση του πίνακα με τους αμυντικούς που ‘χουν σκοράρει περισσότερο, στην ιστορία του σπορ. Στο Νο1 είναι ο Ρόναλντ Κούμαν, με 253 ‘τεμάχια’. Στη λίστα ανήκει και ένα, στο οποίο… έδωσε την ασίστ ο ίδιος στον εαυτό του.

Στο Νο2 είναι ο Ντάνιελ Πασαρέλα, πρωταθλητής κόσμου με την Αργεντινή το 1978 και το 1986, γνωστός ως ‘μηχανή των γκολ’, με 175 στη σούμα (με τη Ρίβερ Πλέιτ, τη Φιορεντίνα, την Ίντερ και την εθνική). Το ΤΟΡ3 συμπληρώνει ο Φερνάντο Ιέρο, με 163 γκολ (26 σε 53 παιχνίδια της Ρεάλ για τη σεζόν 1991-92). Ο Λοράν Μπλανκ έδωσε 153 γκολ στη Μοντπελιέ, τη Σεντ Ετιέν, τη Μαρσέιγ, τη Μίλαν, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την εθνική Γαλλίας, ενώ ο Γκράχαμ Αλεξάντερ είχε 130 με τη Σκάνθροπ, την Πρέστον (στη Football League), την Μπέρνλι και την εθνική Σκωτίας. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι εκτελέσεις πέναλτι, με το εσωτερικό του παπουτσιού.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον Ράμος, των 120 γκολ με τη Ρεάλ και την εθνική Ισπανίας.

Η Marca ανέλυσε τον τρόπο που προσεγγίζει ο 34χρονος αρχηγός των Μαδριλένων (και της εθνικής) τα πέναλτι, καθώς έχει φτάσει τα 20, στις 21 προσπάθειες. To μόνο άστοχο κατεγράφη σε παιχνίδι με την Μπάγερν, για τα ημιτελικά του UEFA Champions League , το 2012 και στοίχισε την πρόκριση στον τελικό. Δυο μήνες μετά, στον ημιτελικό του Euro2012 με την Πορτογαλία, επέστρεψε στην άσπρη βούλα. Και σκόραρε. Όπως ενημερώνει η Guardian το σερί των εύστοχων πέναλτι, στην Ισπανία και με την Ισπανία, από τα 20 εύστοχα πέναλτι που ‘χει στο ‘κοντέρ’ του, τα 14 άλλαξαν το αποτέλεσμα. Τα τρία τελευταία (τις τρεις τελευταίες εβδομάδες) άλλαξαν τη ροή της LaLiga.

Το 20/21 ανήκει ως ρεκόρ, στα καλύτερα που ‘χουν καταγραφεί ιστορικά, ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία ανήκουν οι εκτελεστές. Σύμφωνα με ενδελεχή έρευνα του Barca Numbers, o Μεξικανός επιθετικός, Κουατεμόκ Μπλάνκο αγωνίστηκε από το 1992 έως το 2016 και 71/73, με τον αμυντικό μέσο, Γκράχαμ Αλεξάντερ να μετρά 77/83 από το 1988 έως το 2012 (στη Σκωτία και την Αγγλία). Ο Ματ Λε Τισιέ, θρύλος της Σαουθάμπτον και γνωστός με το παρατσούκλι “Le God” ήταν ο πρώτος μέσος της ιστορίας που ξεπέρασε τα 100 γκολ στην Premier League. Σε 207 συμμετοχές, είχε 102 γκολ και 64 ασίστ. Σε 16 χρόνια στη Σαουθάμπτον, έχασε μόνο ένα από τα 49 πέναλτι που ‘χε εκτελέσει.

Το ποσοστό του Ρίκι Λάμπερτ ήταν απόλυτο σε 34 εκτελέσεις (100%), αυτό του Φρανκ Λάμπαρντ ήταν το 92% (με 52 εύστοχα), ενώ άνω του 90% είχαν και οι Άλαν Σίρερ, Στίβεν Τζέραρντ (με 24 εύστοχα, 92%), Ζινεντίν Ζιντάν (94%, με 14 εύστοχα), Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (94%, με 14 εύστοχα), ενώ η λίστα περιλαμβάνει και άλλους ενεργούς ποδοσφαιριστές, πλην του Ράμος (Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι). Πίσω στην ανάλυση της Marca, ενώ συνήθως η τεχνική αυτών που διακρίνονται στις εκτελέσεις από την άσπρη βούλα, αφορά τη μελέτη των γκολκίπερ που ‘χουν απέναντι τους, ο Ράμος κάνει κάτι άλλο.

“Δεν τον νοιάζει τι κάνει ο τερματοφύλακας, ποιες είναι οι συνήθειες του. Επικεντρώνει στην αυτοπεποίθηση που ‘χει στις δικές του ικανότητες, αφού δεν πιστεύει πως ο γκολκίπερ μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη”.

“Όπως ετοιμάζεται να εκτελέσει, περιμένει έως ότου κάνει την κίνηση του ο πορτιέρο και στέλνει την μπάλα στην αντίθετη πλευρά. Δείχνει κάτι εύκολο, αλλά χρειάζεται τεράστιο αθλητικό θάρρος. Ακόμα και η πιο μικρή κίνηση του τερματοφύλακα, του δείχνει πού πρέπει να στείλει την μπάλα -μπορεί να τη στείλει όπου έχει αποφασίσει σε ένα δευτερόλεπτο. Κάθεται στην κορυφή της περιοχής του πέναλτι και δεν κοιτά την μπάλα, αλλά τον γκολκίπερ. Και επειδή δεν έχει ‘αγαπημένη’ μεριά που θα ‘σημαδέψει’, αυτοί που ‘χει απέναντι του δεν μπορούν να τον ‘διαβάσουν’. Όσο περιμένουν για να κάνουν την κίνηση τους, αυξάνεται και η πίεση που νιώθουν οι ίδιοι”.

Για αυτούς τους λόγους είναι ο κατ’ αρχάς εκτελεστής πέναλτι της Ρεάλ, με τον Μπενζεμά να είναι η πρώτη εναλλακτική -μετά την αποχώρηση του CR7. Σημείωσε πως από τότε που έφυγε ο Κριστιάνο, ο Ράμος έχει 15/15 πέναλτι.

GANGSTER-LIKE ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο Χόρχε Βαλντάνο είχε γράψει άρθρο για τον τρόπο που ηγείται των Μαδριλένων ο Ράμος. Και είχε χρησιμοποιήσει τον όρο “gangster-like” για τον τρόπου που κάνει τη δουλειά, ως αρχηγός. Είχε εξηγήσει ότι “η προσωπικότητα και ο τρόπος που ‘φέρει’ τον εαυτό του, μου θυμίζουν τους κορυφαίους αρχηγούς που έχω δει ποτέ, στην όποια ομάδα. Δεν αφήνει τους επικριτές να ‘πειράξουν’ το μυαλό του. Κάθε φορά που μπαίνει στα αποδυτήρια, είναι σαν να του ανήκει η Ρεάλ. Κάθε φορά που πατά το πόδι του στο γήπεδο, είναι σαν να ανακάλυψε ο ίδιος το ποδόσφαιρο. Έχει κατηγορηθεί για αυταρχικός και οι αντίπαλοι τον έχουν κατηγορήσει για βίαιο. Όταν όμως, οι νορμάλ παίκτες κρύβονται, εκείνος αψηφά όλον τον κόσμο και εκτελεί πέναλτι με το στιλ του Πανένκα. Ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατάφερε να εμπνεύσει τον τύπο του σεβασμού που είναι συνδυασμένος με φόβο, όπως το κάνει ο Σέρχιο -ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο και εκτός των γηπέδων. Είναι αυτός που δίνει κίνητρο σε όλους, με το να αναλαμβάνει τις ευθύνες, τις πιο κρίσιμες ώρες”.

πηγή: contra.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This