Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Αν ήταν καράβιη κλήρωση του Final-8 του Champions League που είχε ως επίτιμο καλεσμένο τον Πάουλο Σόουζα και γνωρίζουμε πλέον αναλυτικά ημερομηνίες και ώρες μέχρι τον τελικόθα μπάταρε απελπιστικά προς την μια πλευρά του ταμπλό, ενόψει της ποδοσφαιρικής γιορτής της Λισσαβώνας, η οποία βεβαίως θα είναι… μισή, λόγω της απουσίας φιλάθλων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Champions League: Οι έξι δρόμοι για τον πρόωρο τελικό

Από την μια, 26 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League: 13 η Ρεάλ Μαδρίτης, από πέντε Μπάγερν Μονάχου και Μπαρτσελόνα, δύο η Γιουβέντους και ένα η Τσέλσι. Από την άλλη… μηδέν, zero, τίποτα, αλλά και δύο πρωτάρες σε οκτάδα (Αταλάντα και Λειψία)! Τρεις τελικοί όλοι και όλοι και αυτοί χαμένοι από την Ατλέτικο Μαδρίτης, στην οποία ενδεχομένως να προκύπτει πλέον μια ιστορική ευκαιρία για να βρεθεί ξανά στον τελικό.

Ας επικεντρωθούμε, όμως, στο πιο… γαργαλιστικό μέρος του ταμπλό, το οποίο μπορεί να μας επιφυλάσσει μέχρι και έξι διαφορετικά «καυτά» ζευγάρια στον ημιτελικό (με την άδεια, βεβαίως, της Λυών και αν δεν κάνει η Τσέλσι την ανατροπή της δεκαετίας), τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι και ο τελικός της φετινής, τόσο ιδιαίτερης διοργάνωσης.

Ο Πεπ και η Μπάγερν

6. Ο Πεπ και η Μπάγερν

Βάσει απόδοσης, διάρκειας και αγωνιστικής αξιοπιστίας στην φετινή σεζόν, Μάντσεστερ Σίτι και Μπάγερν Μονάχου πείθουν περισσότερο ότι μπορεί να φτάσουν στον έναν ημιτελικό. Οι Πολίτες ξεπερνώντας την Ρεάλ και μετά τη νικήτρια του ζευγαριού Γιουβέντους – Λυών, οι Βαυαροί την Τσέλσι (τα έχουν ουσιαστικά καταφέρει με το 3-0 στο Λονδίνο) και μια εκ των Μπαρτσελόνα ή Νάπολι στα προημιτελικά.

Πριν από την κλήρωση, «ειδικοί» και μη θεωρούσαν ως πιο πιθανό ζευγάρι τελικού αυτό ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και την Μπάγερν. Πλέον οι δύο ομάδες το… πολύ να βρεθούν στα ημιτελικά, σε μια ούτως ή άλλως πολύ ξεχωριστή κόντρα.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα κόντρα στην ομάδα που εξέλιξε στην τριετία που κάθισε στον πάγκο της, έστω και αν απέτυχε στο Champions League. Ο Νταβίδ Αλάμπα και ο Γιόσουα Κίμιχ, παίκτες που ανέβηκαν επίπεδο χάρη στην δουλειά του Καταλανού, αλλά βεβαίως θα επιδιώξουν να τον αποκλείσουν, εφόσον τα πουν στον ημιτελικό.

Η Μπάγερν των εγχώριων ρεκόρ, η οποία ψάχνει το δεύτερο τρεμπλ μετά το 2013, όταν τον Γιούπ Χάινκες διαδέχθηκε ο Πεπ. Και η Σίτιστην σκιά της τιμωρίας αποκλεισμού από την UEFA, η οποία κυνηγάει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Μέσι vs. Κριστιάνο

5. Μέσι vs. Κριστιάνο

Τα είπαν στον τελικό του 2009 και στα ημιτελικά του 2011. Έκτοτε, όμως, Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο δεν αντάμωσαν ποτέ ξανά σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο Αργεντινός ήταν ο θριαμβευτής στις κόντρες του με τον Πορτογάλο.

Ο «CR7» δεν τα κατάφερε κόντρα στον Λέο, με τις φανέλες των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης. Λέτε να τα καταφέρει ως παίκτης της Γιουβέντους; Αν, πάντως, Μπαρτσελόνα και Γιούβε ανταμώσουν στον ημιτελικό, θα είναι μια συναρπαστική μονομαχία, αφού άλλωστε αμφότεροι σούπερ σταρ δεν έχουν πολλά χρόνια ακόμα στο υψηλότερο επίπεδο.

35 ο Κριστιάνο, 33 ο Μέσι και ένα ζευγάρι που αντάμωσε στον τελικό του 2015 (νικήτρια η Μπάρτσα με 3-1), αλλά ψάχνει εναγωνίως την μεγάλη διάκριση στο Champions League. Ειδικά η Γηραιά Κυρία, η οποία έχει να την γευτεί 24 ολόκληρα χρόνια…

Ζευγάρι – φετίχ

4. Ζευγάρι – φετίχ

Θεωρείται, και όχι άδικα, το ευρωπαϊκό Clasico. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 26 φορές (!), ΟΛΕΣ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με μοιρασμένες τις νίκες (δώδεκα η Βασίλισσα, έντεκα οι Βαυαροί), αλλά και τα γκολ (41 και 39 αντίστοιχα).

Οι δύο γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κατά περίεργο τρόπο, δεν έχουν ανταμώσει ΠΟΤΕ σε τελικό και αυτό δεν θα γίνει ούτε και φέτος, αφού το πολύ να καταφέρουν να ανταμώσουν στον ημιτελικό.

Εσχάτως, η Ρεάλ έχει πάρει τον αέρα της Μπάγερν, χάρη όμως στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος πλέον είναι κάτοικος Τορίνο. Ίσως ήρθε η σειρά της Μπάγερν να πάρει ρεβάνς για τις διαδοχικές σφαλιάρες από τους Μαδριλένους…

Clasico, εννέα χρόνια μετά

3. Clasico, εννέα χρόνια μετά

Θα μείνουμε και φέτος με την όρεξη ενός τελικού Champions League με Clasico Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης, αφού οι δύο ομάδες, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα πουν ένα βήμα πριν, στον ημιτελικό.

Όπως, δηλαδή, είχε συμβεί το 2011, όταν οι δύο ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες τέσσερις φορές μέσα σε 18 ημέρες! Κατά σειρά, η Μπάρτσα του Πεπ Γκουαρδιόλα πήρε 1-1 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» στο πρωτάθλημα και «έδεσε» τον τίτλο, η Ρεάλ του Ζοσέ Μουρίνιο με γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο κατέκτησε το Κύπελλο στο «Μεστάγια» (1-0) για να φτάσουμε στο δίδυμο των ημιτελικών.

Στο πρώτο παιχνίδι, οι Μπλαουγκράνα ήταν πιο δραστήριοι, οι Μαδριλένοι κρατούσαν, μέχρι την αποβολή του Πέπε, που… έλυσε τα πόδια του Λιονέλ Μέσι. Δύο γκολ του Αργεντινού (το πρώτο με εκπληκτικό σόλο), νίκη 2-0 μέσα στην ισπανική πρωτεύουσα, με τον Μουρίνιο να τα χώνει σε διαιτητή και UEFA στην αίθουσα Τύπου και τον Γκουαρδιόλα να έχει αποκαλέσει τον Πορτογάλο, μια μέρα πριν, «γαμ… αφεντικό στις συνεντεύξεις Τύπου»!

1-1 στην ρεβάνς, πρόκριση των Καταλανών και αποθέωση του Ερίκ Αμπιντάλ, ο οποίος επέστρεφε στην δράση ύστερα από δεύτερη επέμβαση στο συκώτι, λόγω καρκίνου. Ο Άμπι, λίγες εβδομάδες αργότερα, θα σήκωνε ως αρχηγός το τρόπαιο του Champions League στο «Γουέμπλεϊ», στον τελικό με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο δήμιος των Βαυαρών

2. Ο δήμιος των Βαυαρών

Βλέπει το κόκκινο (της Μπάγερν) και… αφηνιάζει. Σε εννέα αγώνες του κόντρα στους Βαυαρούς ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κριστιάνο Ρονάλντο μέτρησε ισάριθμα γκολ, τα περισσότερα εκ των οποίων καθοριστικά.

Σε περίπτωση που η Γιουβέντους ανταμώσει στον ημιτελικό με την Μπάγερν, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ ξέρει τον τρόπο για να κάνει την ζημιά στην ομάδα του Χάνσι Φλικ, έστω και αν η φετινή Μπάγερν δείχνει έτοιμη για όλα.

Και, κυρίως, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος στα περισσότερα από τα προαναφερθέντα παιχνίδια κόντρα στην Ρεάλ ήταν… άφαντος, αλλά φέτος κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας τουΚαι στην Λισσαβώνα θα ψάξει το πιο γλυκό κερασάκι…

Ο Πεπ της καρδιάς της

  1. Ο Πεπ της καρδιάς της

Μπαρτσελόνα και Πεπ Γκουαρδιόλα, ακόμα και οκτώ χρόνια μετά το διαζύγιο τους, παραμένουν έννοιες ταυτόσημες. Ο Καταλανός ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά μέσα από την Μπάρτσα, την οποία εκτόξευσε ως προπονητής και την οδήγησε να παίξει το πιο ωραίο ποδόσφαιρο της ιστορίας της.

Στην Βαρκελώνη ονειρεύονται επιστροφή του Πεπ στον πάγκο, αλλά ο Γκουαρδιόλα έχει ξεκαθαρίσει ότι, αν γυρίσει, θα είναι μόνο για να αναλάβει πόστο στην ακαδημία, την περίφημη Μασία.

Σε περίπτωση που Μπάρτσα και Μάντσεστερ Σίτι ανταμώσουν στον ημιτελικό, ο Λιονέλ Μέσι θα αντιμετωπίσει τον προπονητή που του έβγαλε τον καλύτερο εαυτό και ο Πεπ την… ζωή του όλη, ψάχνοντας βεβαίως ρεβάνς για προηγούμενες ήττες (ως τεχνικός της Σίτι) ή αποκλεισμούς (στον πάγκο της Μπάγερν).

πηγή: planetfootball – gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This