Επιλογή Σελίδας

 

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Κάθε χρόνο βρίσκεται στην αφετηρία ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο πακτωλός χρημάτων που ξοδεύουν οι Άραβες ιδιοκτήτες της έχουν ένα και μοναδικό σκοπό. Την κατάκτηση του Champions League. Τα προηγούμενα επτά χρόνια, η Παρί Σεν Ζερμέν έφτασε το πολύ μέχρι τους «8», όμως πλέον έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί στο μεγάλο τελικό. Ούτε η Αταλάντα στο (μονό) προημιτελικό, ούτε η νικήτρια του ζευγαριού Λειψία-Ατλέτικο Μαδρίτης στον (επίσης μονό) ημιτελικό τρομάζουν τη γαλλική ομάδα, που για πρώτη φορά βλέπει το δρόμο ως το τέλος της διαδρομής να είναι στρωμένος με «ροδοπέταλα». Πάμε να δούμε πως… τα κατάφερνε κάθε χρόνο στους «16» ή στα προημιτελικά.

Το 2012-13 απέκλεισε τη Βαλένθια στους «16», όμως η πορεία της σταμάτησε στην Μπαρτσελόνα. Με 2-2 στο Παρίσι και 1-1 στη Βαρκελώνη, η Παρί αποχαιρέτησε στα προημιτελικά, στην επιστροφή της μετά από χρόνια στο Champions League.

Το 2013-14 πέρασε εύκολα το εμπόδιο της Λεβερκούζεν στους «16», όμως στη συνέχεια αποκλείστηκε από την Τσέλσι. Παρά τη νίκη με 3-1 στο Παρίσι, η γαλλική ομάδα ηττήθηκε με 2-0 στο Λονδίνο (με γκολ στο 87’) και είπε «αντίο».

Το 2014-15 πήρε ρεβάνς από την Τσέλσι, αποκλείοντάς τη στη φάση των «16», όμως στη συνέχεια είχε την ατυχία να πέσει ξανά στα προημιτελικά απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Όπως και πριν από δύο χρόνια, η μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν εκείνη που προκρίθηκε, αυτή τη φορά πιο εύκολα, με δύο νίκες.

Το 2015-16 «καθάρισε» για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν την Τσέλσι στο πρώτο νοκ-άουτ, όμως αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Σίτι να της κόψει το δρόμο στα προημιτελικά. Με 2-2 στο Παρίσι και 1-0 στο Μάντσεστερ, οι «πολίτες» βγήκαν νικητές στη μονομαχία των… Αράβων.

Το 2016-17 ήρθε ο τρίτος και… φαρμακερός αποκλεισμός από την Μπαρτσελόνα. Αυτή τη φορά στη φάση των «16», στη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των νοκ άουτ του Champions League. Παρά το 4-0 στο πρώτο παιχνίδι στο Παρίσι, η Παρί Σεν Ζερμεν… κατάφερε να αποκλειστεί στον επαναληπτικό του Καμπ Νου. Οι «μπλαουγκράνα» έφτασαν στο μυθικό 6-1 και πέταξαν εκτός συνέχειας τη γαλλική ομάδα.

Το 2017-18 η Παρί τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, όμως είχε την ατυχία στους «16» να κληρωθεί με τη… δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης. Η «βασίλισσα» πήρε εύκολα την πρόκριση, με δύο νίκες, με τη γαλλική ομάδα να μένει για μία ακόμη χρονιά με άδεια χέρια.

Το 2018-19 όλες οι προϋποθέσεις ήταν υπέρ της Παρί στη φάση των «16». Νίκησε με 2-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο Ολντ Τράφορντ και όλα έδειχναν πως θα έφτανε σε μια άνετη πρόκριση. Ωστόσο, στον επαναληπτικό, η γαλλική ομάδα… κατάφερε για μία ακόμη φορά να αποκλειστεί, γνωρίζοντας την ήττα με 3-1.

Τα προηγούμενα εφτά χρόνια η Παρί αποκλείστηκε με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο. Είτε γιατί η κληρωτίδα της γυρνούσε την πλάτη, είτε γιατί η ίδια «αυτοκτονούσε», είτε γιατί της έλειπε η «βαριά» φανέλα και το κάτι παραπάνω. Αυτή τη φορά, όμως, στο δρόμο της δεν υπάρχει ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης, ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η Μάντσεστερ Σίτι, ούτε η Τσέλσι, ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τόσο απέναντι στην Αταλάντα, όσο και απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης ή στη Λειψία, οι Παριζιάνοι θα είναι το φαβορί, όμως υπάρχουν δύο μειονεκτήματα για εκείνους. Πρώτον, σε ένα μονό παιχνίδι δεν κερδίζει πάντα η καλύτερη ομάδα και δεύτερον, η Παρί βρίσκεται σε απραξία από τον περασμένο Μάρτιο, αφού το γαλλικό πρωτάθλημα είναι το μοναδικό που δεν ξεκίνησε ποτέ μετά την καραντίνα. Αντίθετα, όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα έχουν παιχνίδια στα πόδια τους και σαφώς καλύτερο ρυθμό από εκείνη. Και φυσικά, αν κάνει το λάθος και υποτιμήσει την Αταλάντα, τότε… την πάτησε!

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This