Επιλογή Σελίδας

Ας το πούμε μια ακόμα φορά μήπως και το καταλάβουν όσοι βιάστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες να βγάλουν τα κόμπλεξ τους: όσο ο ΠΑΟΚ έχει ισχυρή διοίκηση, η «κανονικότητα» είναι για αυτόν η διεκδίκηση τίτλων. Θα παίζει με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ (κάποια στιγμή λογικά και με τον Παναθηναϊκό) και θα τους διεκδικεί στα ίσια.

Πότε θα κερδίζει, πότε θα χάνει, ωστόσο αν κάποιοι ονειρεύονται ότι θα τον έχουν σταθερά του χεριού τους, στη λογική «έλα μωρέ με το ΠΑΟΚάκι» ας αλλάξουν πλευρό. Ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να επιστρέψει στην προ – Σαββίδη κατάσταση, παρά τις επιθυμίες και τις προσπάθειές τους. Όχι στο άμεσο μέλλον εν πάση περιπτώσει.

Τούτο βεβαίως έχει διπλή ανάγνωση. Ναι, ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει επίπεδο, δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε συνέχεια σε αυτό. Εφόσον όμως το θεωρούμε δεδομένο, εξίσου δεδομένο πρέπει να θεωρούμε και ότι η δεύτερη θέση δεν μπορεί να αποτελεί στόχο, παρά μόνο παρηγοριά. Ούτε μπορεί μια απλή νίκη με τον Ολυμπιακό να θεωρείται επιτυχία άξια λόγου. Η σεζόν για τον ΠΑΟΚ είναι αποτυχημένη. Τελεία και παύλα.

Η επικράτηση στο «Καραϊσκάκης» ήταν σημαντική διότι έδωσε στους «Ασπρόμαυρους» το πλεονέκτημα στην διεκδίκηση του δεύτερου εισιτηρίου για προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Και επιπλέον έσπασε και το αήττητο του Ολυμπιακού, πράγμα που σε επίπεδο γοήτρου έχει τη σημασία του. Επίσης, ακόμα και σε σχέση με την επόμενη χρονιά και την ψυχολογία αυτών των αναμετρήσεων, ενδέχεται να παίξει ρόλο. Αλλά δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος. Ο ΠΑΟΚ παραδίδει τους τίτλους που κέρδισε πανάξια πέρυσι επειδή αγωνιστικά ήταν χειρότερος των Πειραιωτών. Η ιστορία με την αφαίρεση βαθμών σίγουρα έπαιξε ρόλο, ωστόσο κατά τη γνώμη μου δεν ήταν ο βασικός λόγος που ο ΠΑΟΚ από ένα σημείο κι έπειτα έπαψε να είναι ανταγωνιστικός (κυρίως μετά την ήττα στην Τούμπα από τον Ολυμπιακό, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος). Αν πιστέψουν κάτι τέτοιο, συνολικά στον σύλλογο, τότε κατά πάσα πιθανότητα και η επόμενη χρονιά θα πάει στράφι.

Αντιθέτως, αν κρατήσουν τα οφέλη που αποκόμισαν στα πλέι – οφ (Τζόλης, Μιχαηλίδης ακόμα και ο Μιχάι έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά και άμεσα, ενώ ποδοσφαιριστές όπως ο Στοχ και ο Ροντρίγκο έδειξαν κι εκείνοι με την σειρά τους ότι σαφώς διαθέτουν τα προσόντα να αποτελέσουν σημαντικά στελέχη ενός ευρύτερου rotation που έλειψε κατά τη διάρκεια της σεζόν) και λειτουργήσουν με πιο καθαρό μυαλό, τότε ο ΠΑΟΚ θα βάλει τις βάσεις για να επιστρέψει στην κορυφή.

Μεταξύ άλλων, οι επιτελείς του «Δικεφάλου» πρέπει να δουλέψουν και στο εξής: να στεγανοποιήσουν το αγωνιστικό τμήμα ώστε κάθε προσπάθεια του Ολυμπιακού (μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο – οι άνθρωποι δεν ντράπηκαν να βγάλουν διαρροή δυσαρέσκειας σχετικά το γκολ του Χασάν που έπρεπε να ακυρωθεί…τρεις φορές, δεν θα ντραπούν ποτέ και για τίποτα) για αποσταθεροποίηση να βρίσκει τοίχο.

Δύσκολη δουλειά, δεν λέω, όμως αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος ώστε ο ΠΑΟΚ να παραμείνει στην τροχιά που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια.

Να πανηγυρίζει τίτλους δηλαδή και όχι νίκες γοήτρου.

πηγή: sdna.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This