Επιλογή Σελίδας

Τη νύχτα της 22ας Σεπτεμβρίου 1948 ο πυγμάχος Μαρσέλ Σερντάν ρίχνει κάτω τον αντίπαλο του, τον Αμερικανό Τόνι Τζέιλ, στον ενδέκατο γύρο με τεχνικό νοκ-άουτ. ΟΙ 26.000 θεατές του σταδίου της πόλης του Τζέρσεϊ βλέπουν τον Γάλλο μ’ αυτή τη νίκη του να γίνεται παγκόσμιος πρωταθλητής στα μεσαία κιλά. Οι εισπράξεις του αγώνα είναι 300.000 δολάρια. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τζέιλ παίρνει 100.000 ενώ ο αντίπαλος του μόνο 20.000 δολάρια.

Ο αθλητικός κόσμος της Γαλλίας ζητωκραυγάζει, που έπειτα απ’ τον Ζορζ Σαρπεντιέ, φίλο και δάσκαλο του Σερντάν, το έθνος απέκτησε και δεύτερο παγκόσμιο πρωταθλητή.

Ο Μαρσέλ Σερντάν γεννήθηκε  στις 22 Ιουλίου του 1916 κοντά στην Σιτνί Μπελ Αμπές της Αλγερίας. Είναι ένας «πιε νουάρ», ένα παιδί από Γάλλους μετανάστες στην Αφρική. Ο Μαρσέλ μεγαλώνει μέσα στη φτώχεια και στους δρόμους. Εκεί μαθαίνει ποδόσφαιρο και μποξ. Ότι κερδίζει απ΄τους αγώνες τα επενδύει σ’ ένα κτήμα στην Καζανμπλάνκα, όπου ζει με τη γυναίκα του και τους τρεις γιους τους, τον Ρενέ, τον Αλμπέρ και τον Μαρσέλ τζούνιορ.

Στο ρινγκ φοβούνται τον Σερντάν προπαντός για το φοβερό αριστερό του. Έχει εξαιρετικό στιλ κι επιτυχημένο απολογισμό. Σε 110 συναντήσεις χάνει μόνο τρεις φορές κι αυτό παρόλο που ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τον αναγκάζει να διακόψει για πέντε χρόνια. Ως παγκόσμιος πρωταθλητής ο πυγμάχος βρίσκει απήχηση στην υψηλή κοινωνία του Παρισιού, η οποία περιβάλλει με ενθουσιασμό το νέο αθλητικό είδωλο. Στις στήλες των εφημερίδων εμφανίζεται, όταν ερωτεύεται την τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ. Οι δημοσιογράφοι διερωτώνται, αν ο Σερντάν εγκατέλειψε τη γυναίκα του Μαριέττα και θα παντρευτεί «το αηδόνι του Παρισιού».

Σύντομα όμως άλλα γεγονότα προκαλούν την προσοχή της κοινής γνώμης. Στις 18 Ιουλίου 1949 η “New York Post” ανακοινώνει την ήττα του Σερντάν απ΄τον Τζακ Λα Μοτέτα με πηχυαίους τίτλους: «Ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή άλλαξε κάτοχο». Η Γαλλία και οι οπαδοί του μποξ σ΄όλο τον κόσμο περιμένουν με αγωνία τον επαναληπτικό αγώνα. Ο Λα Μοτέτα που υπολογίζει πολύ τον αντίπαλό του συμφωνεί αμέσως για μια συνάντηση τον Οκτώβριο.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1949 ο Σερντάν ταξιδεύει για τη Νέα Υόρκη. Είναι η πρώτη φορά που δεν είναι χαρούμενος και δεν γελάει στους φωτογράφους. Ο λόγος γι΄αυτό είναι τα λόγια που του είπε η γυναίκα του: «Μην πας Μαρσέλ, έλα στο σπίτι». Μάλλον επρόκειτο για μια προαίσθηση, γιατί δύο ώρες αργότερα το αεροπλάνο συντρίβεται σε μια βουνοκορφή στα νησιά των Αζορών. Το δυστύχημα συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας προσγείωσης ρουτίνας στο Σαν Μιγκέλ για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα. Ο Μαρσέλ Σερντάν είναι ένα απ΄ τα 49 πτώματα που βγάζουν τα συνεργεία απ΄τα συντρίμμια του καρβουνιασμένου αεροπλάνου.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This