Επιλογή Σελίδας



Του Δημήτρη Καρύδα

Η κοινή λογική λέει ότι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Παναθηναϊκό είναι η υγεία του Νεμάνια Νέντοβιτς.

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο στοίχημα απ΄ όλα ακούει στο όνομα Μάρκους Φόστερ.

Ένας παίκτης με μηδενική εμπειρία από Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΣ: Ένα σούτινγκ γκαρντ που έκανε συμπαθητικό όνομα στο κολεγιακό μπάσκετ αλλά μετά έπαιξε στην… Κορέα, τον… Λίβανο και μια μικρομεσαία ομάδα του Ισραήλ. Παντού ήταν καλός σκόρερ αλλά αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσει πλέον και στο ψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Δυνατός και εκρηκτικός με εντυπωσιακό πρώτο βήμα. Ξέρει να τελειώνει φάσεις κοντά στο καλάθι. Ποικιλία στο σουτ του αφού μπορεί να το δημιουργήσει με ντρίμπλα αλλά είναι παράλληλα και εξαιρετικός spot shooter.

Όπως οι περισσότεροι σουτέρ είναι streaky. Βάζει πολλά στη σειρά αλλά χάνει και πολλά στη σειρά. Καλός χειριστής της μπάλας και ικανοποιητικός αμυντικός. Εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο. Παρότι δεν είναι σπουδαίος στο διάβασμα της αντίπαλης άμυνας ξέρει να τιμωρεί τις αλλαγές στο πικ εν ρολ.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Χαμηλός δείκτης δημιουργίας. Ανώριμος και χωρίς εμπειρίες παίρνει εύκολα λάθος αποφάσεις και επιλογές. Τα αμυντικά στατιστικά του δύσκολα θα ξεπεράσουν την μετριότητα. Ειδικά, σε κλεψίματα και μπλοκ.

Κοντός για διάρι, που ουσιαστικά παίζει και χωρίς στοιχεία που θα τον κάνουν άμεσα πλέι μέικερ. Δυσκολεύεται να τελειώσει φάσεις όταν δεν έχει ανοιχτό ορίζοντα προς το καλάθι.

ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ: Στην ουσία το μεγαλύτερο δείγμα γραφής από τον Φόστερ το έχουμε βασιζόμενοι στα κολεγιακά του χρόνια. Παρότι δεν είχε σπουδαίο όνομα στο γυμνάσιο βρέθηκε στο Κάνσας Στέιτ όπου έκανε μια τρομακτική πρώτη χρονιά. Βοήθησε την ομάδα να φτάσει στο τελικό τουρνουά του NCAA όπου αποκλείστηκε από το ισχυρό Κεντάκι.

Η δεύτερη χρονιά ήταν σκέτη απογοήτευση. Με το μυαλό στην πιθανότητα να γίνει ντραφτ ο Φόστερ άρχισε να αδιαφορεί, πήρε κιλά και δημιούργησε κρούσματα απειθαρχίας. Το αποτέλεσμα ήταν το καλοκαίρι του 2015 η ομάδα να τον στείλει στο Κρέιτον όπου έπαιξε το 2016 μένοντας έξω μια σεζόν όπως συμβαίνει με παίκτες που αλλάζουν κολέγιο. Στο Κρέιτον έβαλε σε τάξη την καριέρα του.

Ξανάγινε πρώτος σκόρερ της ομάδας και τις δυο χρονιές εκεί βοήθησε τους Jays να παίξουν σε ισάριθμα τελικά τουρνουά του NCAA χωρίς όμως ποτέ να προχωρήσουν πιο μακριά από τον πρώτο γύρο.

ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ… ΜΕΛΛΟΝ: Την πρώτη του χρονιά στο Κρέιτον η ομάδα αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο του τελικού τουρνουά του NCAA το Λονγκ Αϊλαντ. Ο Φόστερ βρήκε απέναντι του τον… Χασάν Μάρτιν με τον οποίο θα ξαναβρεθεί φέτος στους αγώνες Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα.

Για την ιστορία το Λονγκ Αϊλαντ είχε νικήσει σε εκείνο τον αγώνα που έγινε στο Γκόλντεν 1 του Σακραμέντο με 84-72. Ο Χασάν Μάρτιν είχε 12 πόντους και 8 ριμπάουντς και ο Φόστερ 15 πόντους με 1/7 τρίποντα και 4 ριμπάουντς.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ: Οι μικρές πιθανότητες να επιλεγεί στο δεύτερο γύρο του ντραφτ του 2018 αποδείχθηκαν… όνειρο και ο Φόστερ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα κάνοντας μια παράξενη επιλογή. Αποφάσισε να παίξει στην Κορέα όπου αναδείχθηκε 4ος σκόρερ στο πρωτάθλημα με τη φανέλα της Βονγιού.

Έκλεισε τη σεζόν παίζοντας σε ένα άλλο παράξενο προορισμό: Στον Λίβανο για λογαριασμό της Σαμπβίλ. Πέρσι, μετακόμισε στο Ισραήλ όπου αγωνίστηκε με τη Χαποέλ Χολόν και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Ισραηλινή λίγκα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Κάπου εδώ ρίχνουμε το… νόμισμα ή προσπαθούμε να διαβάσουμε την κρυστάλλινη σφαίρα που λέει το μέλλον. Ο Φόστερ μπορεί να είναι οτιδήποτε: Από πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού την επόμενη χρονιά μέχρι και η απόλυτη απογοήτευση με όλα τα ενδιάμεσα στάδια πιθανά.

Αν οι μέσοι όροι του στο σκοράρισμα κινηθούν κοντά ή πάνω από τα διψήφια και σουτάρει στο τρίποντο με πάνω από 40% τότε θα μιλάμε για λαχείο προς… εξαργύρωση!!!

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This