Επιλογή Σελίδας

Της Βάσως Πρεβεζιάνου

«Δεν υπάρχει πρόβλημα να είσαι διαφορετικός. Να πιστεύεις στον εαυτό σου. Εμένα μου βγήκε σε καλό».

Είναι διαφορετικός ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, άπαντες το γνωρίζουν. Θα κλείσει τα 39 τον Οκτώβριο κι όμως είναι ακόμα εδώ. Καλύτερος από ποτέ. Όσο γερνάει τόσο πιο νέος να γίνεται. Ένας Μπέντζαμιν Μπάτον στο ποδόσφαιρο.  

Έχει καταφέρει να αφήσει το σημάδι του στους σπουδαιότερους ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως ο Άγιαξ, η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν. Έχει δουλέψει με μεγάλους προπονητές, όπως ο φαν Χάαλ, ο Καπέλο, ο Μουρίνιο και ο Γουαρδιόλα. Έχει κερδίσει τίτλους και εκατομμύρια ευρώ. Απέκτησε δύο παιδιά. Αλλά δεν έχει πρόβλημα να γκαζώνει όταν οδηγεί και να αγγίζει τα 325 χιλιόμετρα την ώρα. «Συνήθως λένε πως γίνεσαι θρύλος όταν πεθάνεις. Εγώ, όμως, είμαι ήδη ένας ζωντανός θρύλος» λέει ο ίδιος και δεν έχει άδικο.

Γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1981, μεγάλωσε σε μια γειτονιά μεταναστών, όπου τα παιδιά έκλεβαν ποδήλατα και πετούσαν αυγά στις πόρτες των οίκων ανοχής. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος από τη Βοσνία και μετακόμισε στη Σουηδία έχοντας ανοιχτές τις πληγές του πολέμου στην πατρίδα. «Στο σπίτι μας δεν αγκαλιαζόμασταν. Κανείς δεν με ρωτούσε πως πέρασα την ημέρα μου, κανείς δεν με βοηθούσε στα μαθήματα. Μόνος του ο καθένας αντιμετώπιζε τα προβλήματά του. Μάθαμε όλοι να είμαστε σκληροί γράφει ο Ιμπραΐμοβιτς για την οικογένειά του και τους γονείς του, οι οποίοι παντρεύτηκαν μόνο για να βγάλουν χαρτιά διαμονής στη Σουηδία και μετά από κάποια χρόνια χώρισαν.

Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός. Η οικογένεια δεν είχε να φάει. «Ψάχναμε τα συρτάρια και τα ντουλάπια για φαγητό και βρίσκαμε μόνο μπύρες» θυμάται ο Ζλάταν, ο οποίος εκείνη την εποχή έβρισκε διέξοδο στο ποδόσφαιρο και στην Balkan Fc.

Ήταν ένα βήμα πριν από τις ακαδημίες της Μάλμε. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα ακόμα και όταν κατάφερε να μπει εκεί. Οι γονείς των άλλων παιδιών έβλεπαν έναν προβληματικό Ζλάταν. Μάζεψαν υπογραφές και ζήτησαν από τη διοίκηση της Μάλμε να τον διώξει. Να διώξει αυτόν που στα 19 του θα γινόταν η πιο ακριβή μεταγραφή του συλλόγου όταν ο Άγιαξ θα έδινε εννέα εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει!

«Μπορείς να φύγεις από το Ρόσενγκαρντ, αλλά το Ρόσενγκαρντ δεν φεύγει από εσένα. Η πόλη του Ζλάταν» αναφέρεται στην επιγραφή του τούνελ που οδηγεί στην γειτονιά που μεγάλωσε. Οκτώ στους δέκα κατοίκους είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών. Βόσνιος και Μουσουλμάνος ο πατέρας του, Κροάτισσα και Καθολική η μητέρα του. «Είμαι από το Μάλμε, αυτό εκπροσωπώ όπου πηγαίνω. Εκεί μεγάλωσα. Έμαθα πολλά στο ταξίδι της ζωής μου, αλλά όλα άρχισαν εκεί. Είμαι ένα αγόρι του Μάλμε».

Στο Ρόσενγκαρντ υπάρχει από το 2007 γήπεδο με το όνομά του. Στο Μάλμε πολλά πιτσιρίκια δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο βασιλιάς της Σουηδίας. «Ο βασιλιάς της Σουηδίας είναι ο Ζλάταν» λένε…

Αποφάσισε, πάντως, αφήσει το βασίλειό του πολύ νωρίς. Για να χτίσει αυτοκρατορίες και να αποκτήσει ακόμα εκατομμύρια υπηκόους. Από το 2001 μέχρι σήμερα, από όποια ομάδα κι αν πέρασε, σήκωσε πρωτάθλημα. Πανηγύρισε τον τίτλο με τη φανέλα του Άγιαξ, ακολούθησαν μεταγραφές στη Γιουβέντους, στην Ίντερ, στη Μπαρτσελόνα, στη Μίλαν και κατόπιν στην Παρί Σεν Ζερμέν και με όλες αναδείχθηκε πρωταθλητής!

Μπορεί, βέβαια, στην πατρίδα του να μην έχει σηκώσει κούπα πρωταθλητή, καθώς δεν τα κατάφερε με τη Μάλμε, αλλά από τα 20 του, την περίοδο 2001-02, όταν φόρεσε τη φανέλα του Άγιαξ, άρχισε ένα απίστευτο σερί. Δύο πρωταθλήματα στην Ολλανδία, δύο στη Serie A με την Γιουβέντους (τα οποία αργότερα αφαιρέθηκαν λόγω εμπλοκής της ομάδας σε σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια), τρία συνεχόμενα με τη φανέλα της Ίντερ, αμέσως μετά πρωτάθλημα στην Ισπανία με τη Μπαρτσελόνα, στη συνέχεια και πάλι τίτλος στην Ιταλία αυτή τη φορά με τη Μίλαν και από το 2012 μέχρι φέτος το καλοκαίρι άλλα τέσσερα πρωταθλήματα με την Παρί Σεν Ζερμέν.

«Γεννήθηκα γέρος, θα πεθάνω νέος. Δεν έχω υπάρξει καλύτερα. Νιώθω πιο καλά από ποτέ. Όλα είναι μέσα στο μυαλό. Είσαι τόσο νέος και τόσο φρέσκος όσο νιώθεις. Και αυτό είναι κάτι που απέδειξα εφέτος. Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Είσαι τόσο νέος όσο θεωρείς πως είσαι. Το μυαλό σου αποφασίζει πόσο νέος ή πόσο γέρος είσαι. Κι εγώ αποφάσισα πως είμαι πολύ νέος» είναι η απάντησή του σε αυτούς που λένε ότι τα χρόνια βαραίνουν τα πόδια του. Ούτε καν!

Δόξα, λεφτά, βίλες, αυτοκινητάρες. Ποτέ δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε. Ήταν απλά ο Ζλάταν πριν γίνει ο Ιμπραΐμοβιτς. Δίνει λεφτά σε άπορους, προσφέρει σε ιδρύματα για παιδιά, βοηθάει όποιον και όπως μπορεί. Ακόμα κι αν πρέπει να γεμίσει το κορμί του τατουάζ για να συγκινήσει τον κόσμο και να κινητοποιήσει για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ασιτίας.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2015, στο παιχνίδι της Παρί με την Καέν στο Παρκ Ντε Πρενς, πολλοί ποδοσφαιριστές έκαναν απλά την δουλειά τους. Για τον Ζλάταν όμως ήταν το σημαντικότερο παιχνίδι της ζωής του. Κάτω από την φανέλα του είχε τατουάζ από 50 διαφορετικά ονόματα. Ονόματα ανθρώπων που ποτέ δεν είχε γνωρίσει αλλά ήθελε να τους έχει κοντά. Ονόματα μερικών από τους 805.000.000 ανθρώπους που υποφέρουν από την πείνα καθημερινά. Η εικόνα του έγινε viral σε ελάχιστα λεπτά. «Θέλω κάθε φορά που θυμούνται εμένα, να θυμούνται κι αυτούς τους ανθρώπους».

Και όταν αποφάσισε να φύγει από τους Λος Άντζελες Γκάλαξι, ούτε λεπτό δεν σκέφτηκε να αποσυρθεί. Γύρισε στη Μίλαν, έβαλε 9 γκολ σε 16 συμμετοχές από τον περασμένο Ιανουάριο και ανανέωσε το συμβόλαιό του για να παίξει και του χρόνου. Επειδή μπορεί! 

Λέει πάντα αυτό που σκέφτεται, του αρέσει να προκαλεί, την «λέει» σε όποιον τα βάλει μαζί του, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς απλά επέλεξε να είναι ο εαυτός του…

Τι έχει πει, λοιπόν, ο Ζλάταν για τον Ζλάταν, πριν αυτοχαρακτηριστεί Μπέντζαμιν Μπάτον, και τι έχει σχολιάσει με τον μοναδικό τρόπο του;

-Για το ποδοσφαιρικό του στυλ είναι σέρβικο ή σουηδικό: «Είναι το στυλ του Ζλάταν».

-Για το τι δώρο γενεθλίων αγόρασε στη γυναίκα του: «Τίποτα, αφού έχει τον Ζλάταν».

-Για τον αποκλεισμό της Σουηδίας από το Euro 2012: «Δεν μου καίγεται καρφί για το Euro. Πάω διακοπές».

-Για τον πρώην αμυντικό της Λίβερπουλ, Στεφάν Ανζό: «Όταν με μάρκαρε πρώτα πήγε αριστερά, όπως και αυτός. Μετά έστριψα δεξιά, όπως και αυτός. Μετά ξαναπήγα αριστερά και αυτός πήγε να αγοράσει ένα χοτ ντογκ».

-Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο: «Ο Κριστιάνο είναι πολύ τυχερός τύπος. Έχει πάντα τα καλύτερα εισιτήρια για να βλέπει τον Μέσι να κερδίζει βραβεία».

-Για το ποιος θα πάρει την πρόκριση στο Πορτογάλια-Σουηδία στα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου: «Αυτό μόνο ο θεός το ξέρει. Μπορείς να τον ρωτήσεις, τον έχεις μπροστά σου».

-Για τις φήμες που τον θέλουν να έχει αγοράσει Πόρσε: «Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Έχω παραγγείλει ένα αεροπλάνο, είναι πιο γρήγορο».

-Για το αν έχει εγκλιματιστεί στο Παρίσι μετά τη μεταγραφή του: «Ψάχνουμε για ένα διαμέρισμα. Αν δεν βρούμε κάτι πιθανότατα θα αγοράσω ένα ξενοδοχείο».

-Για το ποια είναι σύμφωνα με τον ίδιο η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο: «Δεν την έχω συναντήσει ακόμα, αλλά όταν το κάνω, θα βγούμε ραντεβού».

-Για το γεγονός ότι ο Βενγκέρ ήθελε να τον δοκιμάσει στην Άρσεναλ: «Είναι αλήθεια ότι ο Αρσέν Βενγκέρ ήθελε να με δοκιμάσει όταν ήμουν 17. Το απέρριψα. Ο Ζλάταν δεν κάνει οντισιόν».

-Για το θέμα με τις… τρυφερές στιγμές με τον Ζεράρ Πικέ απάντησε Ισπανίδα δημοσιογράφο: «Έλα σπίτι μου το βράδυ και θα σου δείξω ποιος είναι γκέι. Και φέρε και την αδελφή σου».

-Για τις λανθασμένες, σύμφωνα με τον ίδιο κατηγορίες, ότι προσπάθησε επίτηδες να τραυματίσει τον Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ σε φιλικό Σουηδία – Ολλανδία: «Δεν σε τραυμάτισα επίτηδες και το ξέρεις. Αν με κατηγορήσεις ξανά θα σπάσω και τα δύο σου πόδια και αυτή τη φορά ΘΑ ΕΙΝΑΙ επίτηδες».

-Για το πώς θα συστήσει τον εαυτό του στους συμπαίκτες του στον Άγιαξ στο πρώτο διάστημα παρουσίας του στην ομάδα: «Είμαι ο Ζλάταν… Ποιος στο διάολο είσαι εσύ;».

-Για τις ουλές στο πρόσωπό του όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «Δεν ξέρω τον λόγο. Μάλλον θα πρέπει να ρωτήσεις την γυναίκα σου για αυτό».

-Για τον Γκουαρδιόλα και τον τρόπο που τον χειρίστηκε στην Μπαρτσελόνα: «Όταν αγοράζεις τον Ζλάταν, είναι σαν να αγοράζεις μια Φεράρι. Όταν οδηγάς ένα τέτοιο αμάξι πρέπει να του βάζεις και το καλύτερο καύσιμο, να πηγαίνεις στον αυτοκινητόδρομο και να το σπαταλάς όλο. Ο Γκουαρδιόλα, μου έβαζε απλή βενζίνη και με πήγαινε μια βόλτα στην εξοχή. Αν αυτό ήθελε από την αρχή, τότε ας αγόραζε ένα Fiat».

Λόγια τέλος, τώρα… χορτάστε Ζλάταν:

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This