Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τις ομάδες που συνεχίζουν στη φετινή διοργάνωση και στο παρελθόν είχαν κατακτήσει το τρόπαιο είτε του Europa League, είτε του κυπέλλου UEFA.

Europa League: Οι ομάδες που θέλουν ράψουν ένα ακόμη αστέρι

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (1980)
Η μοναδική ευρωπαϊκή διοργάνωση στην ιστορία, με τις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών να είναι όλες από την ίδια χώρα. Αϊντραχτ, Γκλάντμπαχ, Μπάγερν και Στουτγκάρδη διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με την ομάδα της Φρανκφούρτης να ανατρέπει το 2-0 από τους Βαυαρούς και να προκρίνεται στον τελικό του κυπέλλου UEFA. Εκεί, έφτασε σε μία ακόμη ανατροπή, κατακτώντας το τρόπαιο. Η Γκλάντμπαχ επικράτησε με 3-2 στον πρώτο τελικό, όμως το 1-0 στον επαναληπτικό (Σάουμπ) χάρισε την κούπα στην Αϊντραχτ. Και μάλιστα σε μία απογοητευτική σεζόν εντός συνόρων, καθώς τερμάτισε ένατη στην Bundesliga και αποκλείστηκε στους «16» στο κύπελλο Γερμανίας.

Λεβερκούζεν (1988)
Στην τρίτη σεζόν που οι αγγλικές ομάδες δε συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έπειτα από την τραγωδία του Χέιζελ και τον αποκλεισμό τους, οι «ασπιρίνες» έφτασαν στην κατάκτηση του μοναδικού ευρωπαϊκού τροπαίου στην ιστορία τους. Στην πορεία προς την κατάκτηση του κυπέλλου UEFA, η Λεβερκούζεν απέκλεισε την Μπαρτσελόνα, αλλά και την πρωταθλήτρια Γερμανίας εκείνη τη σεζόν, Βέρντερ Βρέμης. Στον τελικό πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών. Στο πρώτο παιχνίδι, η Εσπανιόλ του Ερνέστο Βαλβέρδε επικράτησε με 3-0 και όλα έδειχναν πως θα έφτανε στην κατάκτηση του τροπαίου. Η Λεβερκούζεν δεν τα παράτησε και στον επαναληπτικό της Γερμανίας ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και στα πέναλτι έκανε δική της την κούπα.

Ίντερ (1991, 1994, 1998)
Κυρίαρχοι του κυπέλλου UEFA ήταν τη δεκαετία του ’90 οι «νερατζούρι», καθώς το κατέκτησαν τρεις φορές. Η αρχή έγινε τη σεζόν 1990-91, όταν η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι και της γερμανικής παροικίας (Ματέους, Κλίνσμαν, Μπρέμε) λύγισε την αντίσταση της Ρόμα, στον ιταλικό «εμφύλιο». Τρία χρόνια μετά, το έργο της Ίντερ ήταν πιο εύκολο, αφού στους διπλούς τελικούς απέναντι στη Σάλτσμπουργκ πήρε δύο νίκες και κατέκτησε το τρόπαιο. Το «κερασάκι στην τούρτα» μπήκε τη σεζόν 1997-98. Στον πρώτο μονό τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης, έλαμψε το άστρο του Βραζιλιάνου Ρονάλντο. Το «φαινόμενο» ήταν ο πρωταγωνιστής στο 3-0 επί της Λάτσιο, οδηγώντας την ομάδα του στην τρίτη κατάκτηση κυπέλλου UEFA, μέσα σε επτά χρόνια.

Σαχτάρ Ντόνετσκ (2009)
Στην τελευταία σεζόν που η διοργάνωση ονομαζόταν κύπελλο UEFA κατέληξε για πρώτη φορά σε ομάδα από την Ουκρανία. Η Σαχτάρ είχε ξεκινήσει από τους ομίλους του Champions League, όμως στη συνέχεια… άλλαξε διοργάνωση και έφτασε μέχρι το τέλος. Στα ημιτελικά ήταν η νικήτρια του «εμφυλίου» με την Ντιναμό Κιέβου, ενώ στον τελικό αντιμετώπισε τη Βέρντερ Βρέμης. Με πέντε Βραζιλιάνους στην αρχική ενδεκάδα και Νέρι Καστίγιο στο ρόστερ, η Σαχτάρ επικράτησε με 2-1 στην παράταση (Λουίς Αντριάνο και Ζάντσον οι σκόρερ), σε ένα παιχνίδι που αγωνίστηκε και ο Αλέξανδρος Τζιόλης για τη γερμανική ομάδα.

Σεβίλλη (2006, 2007, 2014, 2015, 2016)
Ό,τι έκανε η Ίντερ τη δεκαετία του ’90, το έκανε και με το παραπάνω τα τελευταία 15 χρόνια η ισπανική ομάδα. Η Σεβίλλη είναι η πολυνίκης του θεσμού, με πέντε κατακτήσεις και η μοναδική της λίστας, που στέφθηκε τροπαιούχος τόσο στη διοργάνωση του κυπέλλου UEFA, όσο και σε αυτή του Europa League. Η αρχή έγινε το 2006 και το 2007, όταν το συγκρότημα του Χουάντε Ράμος – με παίκτες όπως ο Ντάνι Άλβες και ο Λουίς Φαμπιάνο – νίκησε τη Μίντλεσμπρο και την Εσπανιόλ, αντίστοιχα, κατακτώντας το κύπελλο UEFA. Η απόλυτη κυριαρχία της ήταν την περίοδο 2014-2016. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι Ανδαλουσιανοί κατέκτησαν τρεις φορές το Europa League, νικώντας διαδοχικά στους τελικούς την Μπενφίκα, την Ντνίπρο και τη Λίβερπουλ. Στην ίδια περίοδο, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα σάρωναν στο Champions League, επιβεβαιώνοντας την ισπανική υπεροχή στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2017)
Η άφιξη του Ζοσέ Μουρίνιο στο Ολντ Τράφορντ, το καλοκαίρι του 2016, δημιούργησε προσδοκίες για επιστροφή στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στην Premier League (6η θέση), όμως ο Πορτογάλος τεχνικός οδήγησε τη Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου. Στο δρόμο προς την κούπα, οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν αντιμετώπισαν κάποιο μεγαθήριο, ενώ στον τελικό νίκησαν άνετα τον Άγιαξ με 2-0. Με αυτή την επιτυχία, ο Μουρίνιο διατήρησε το απόλυτο νικών που έχει σε ευρωπαϊκούς τελικούς, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε μόλις η πέμπτη ομάδα στην ιστορία – μετά τη Γιουβέντους, τον Άγιαξ, την Μπάγερν και την Τσέλσι – που έχει πανηγυρίσει και τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους.

πηγή: planetfootball – gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This