Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε αμυντικούς ποδοσφαιριστές, που έκλεψαν τη δόξα από τους μεσοεπιθετικούς, καθώς με δικά τους τέρματα κρίθηκαν ισάριθμοι τελικοί του κυπέλλου πρωταθλητριών.

Άλαν Κένεντι (1981)
Το 3 στα 3 κατάφερε να κάνει η Λίβερπουλ σε τελικούς κυπέλλου πρωταθλητριών, νικώντας στο Παρίσι τη Ρεάλ Μαδρίτης, με σκορ 1-0. Σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι, που κυριάρχησε η τακτική και η εξουδετέρωση του αντιπάλου, η λύση ήρθε από το αριστερό μπακ των «κόκκινων». Στο 82’, ο Ρέι Κένεντι εκτέλεσε το πλάγιο και ο επερχόμενος Άλαν Κένεντι «τρύπησε» την άμυνα της ισπανικής ομάδας, γράφοντας με δυνατό σουτ το 1-0. Ένα σκορ που έμεινε ως το τέλος και η Λίβερπουλ στέφθηκε για τρίτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ρόναλντ Κούμαν (1992)
Στην τελευταία χρονιά που η διοργάνωση ονομαζόταν ακόμη κύπελλο πρωταθλητριών, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο τελικός απέναντι στην πρωτάρα Σαμπντόρια έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα στα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση. Εκεί, τη λύση έδωσε ο κορυφαίος αμυντικός σκόρερ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Ρόναλντ Κούμαν φημιζόταν για τις δυνατές εκτελέσεις φάουλ και με μία τέτοια στο 112’ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ιταλικής ομάδας για το τελικό 1-0 στο Γουέμπλεϊ.

Μπαζίλ Μπολί (1993)
Ο πρώτος τελικός του νεοσύστατου – τότε – Champions League είχε ξεκάθαρο φαβορί πριν την έναρξή του. Η Μίλαν του Φαν Μπάστεν, του Ράικαρντ και του Μπαρέζι έδειχνε έτοιμη να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης, έπειτα από τρία χρόνια, όμως η Μαρσέιγ της έκοψε το δρόμο. Μία κεφαλιά του κεντρικού αμυντικού, Μπαζίλ Μπολί, λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου έκρινε την αναμέτρηση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου και έκανε τη Μαρσέιγ την πρώτη γαλλική ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο.

Τζουλιάνο Μπελέτι (2006)
Η γρήγορη αποβολή του Λέμαν δεν πτόησε την Άρσεναλ, η οποία προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο με τον Κάμπελ και έβαλε δύσκολα στην Μπαρτσελόνα. Οι «κανονιέρηδες» είχαν μπλοκάρει τον Ροναλντίνιο και την παρέα του και χρειάστηκε η αλλαγή του Χένρικ Λάρσον για να ξεκλειδώσει η άμυνα της αγγλικής ομάδας. Ο Σουηδός επιθετικός άλλαξε τη ροή του αγώνα, βγάζοντας την ασίστ στον Ετό για την ισοφάριση, ενώ στο 80’ έδωσε μία ακόμη πάσα «πάρε-βάλε» στον Τζουλιάνο Μπελέτι. Ο Βραζιλιάνος μπακ της Μπαρτσελόνα είχε προωθηθεί και λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα διαμόρφωσε με δυνατό σουτ το τελικό 2-1. Μάλιστα, αυτό το τέρμα ήταν το μοναδικό στην καριέρα του στους «μπλαουγκράνα».

Σέρχιο Ράμος (2014)
Η δική του περίπτωση ξεχωρίζει από τις προηγούμενες, αφού δεν ήταν ο παίκτης που το δικό του γκολ χάρισε στην ομάδα του το τρόπαιο. Ωστόσο, άπαντες συμφωνούν πως το τέρμα του Ισπανού αμυντικού έδωσε το φιλί της ζωής στη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Λισαβόνας και ήταν ουσιαστικά εκείνο που έκρινε την αναμέτρηση. Το ματς με την Ατλέτικο είχε φτάσει στις καθυστερήσεις και η ομάδα του Σιμεόνε κρατούσε σφιχτά τη νίκη. Η κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος στο 93’ λύτρωσε τη «βασίλισσα», στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Στο έξτρα 30λεπτο, οι «ροχιμπλάνκος» κατέρρευσαν και η Ρεάλ έφτασε στο ευρύ 4-1. Αν, όμως, δεν είχε σημειώσει εκείνο το γκολ ο Ισπανός, τότε η Ρεάλ δε θα είχε κατακτήσει το δέκατο τρόπαιο της ιστορίας της.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This