Επιλογή Σελίδας

Στις 29 Αυγούστου 1914 γεννιέται ο Κορεάτης μαραθωνοδρόμος Σον Κι Τσονκ. Το 1936 νίκησε στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο κι έγινε ο πρώτος Κορεάτης που κέρδισε χρυσό μετάλλιο. Μόνο που αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ιαπωνίας η οποία τότε, είχε καταλάβει την πατρίδα του. Πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 2002.

Το 1936 στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ένας Ασιάτης με δύο ονόματα. Στους Ευρωπαίους τα Ασιατικά ονόματα λένε ελάχιστα πράγματα. Για τους Ασιάτες όμως είναι κάτι παραπάνω από ένα όνομα. Ο νικητής στα χαρτιά λεγόταν Γιου Κιτέι κι αγωνιζόταν με την Ιαπωνική Ολυμπιακή ομάδα. Όποιος τον ρωτούσε όμως του απαντούσε Σον Κι Τσονκ. Κι αν του ζητούσε αυτόγραφο θα του έγραφε με ιδεογράμματα το όνομά του και θα του ζωγράφιζε δίπλα το περίγραμμα της Κορέας.

Ο άνθρωπος με τα δύο ονόματα ήταν Κορεάτης. Τότε η Κορέα ήταν υπό Ιαπωνική Κατοχή κι ο νικητής του Μαραθωνίου είχε διαλέξει αυτό τον τρόπο για να τονίσει ότι δεν ήταν Ιάπωνας, αλλά κάτι άλλο.
Στο Βερολίνο είχε πάει ως το μεγάλο φαβορί και δικαίωσε τη φήμη του. Από το 1933 έως το 1936 είχε κερδίσει τους δέκα από τους δεκατρείς Μαραθωνίου στους οποίους είχε πάρει μέρος. Κι εκεί στη πρωτεύουσα του Γ’ Ράιχ είχε συντροφιά στο βάθρο ένα ακόμα συμπατριώτη του. Ήταν ο 3ος του αγωνίσματος. Κορεάτης κι αυτός, αλλά φορούσε το εθνόσημο της Ιαπωνίας. Τα δάκρυα και των δύο επάνω στο βάθρο την ώρα που ακουγόταν ο Ιαπωνικός Εθνικός Ύμνος δεν αφορούσαν μόνο τη νίκη τους, αλλά και την ελπίδα κάποτε να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη. Ειρωνεία. Την είδαν ελεύθερη, αλλά εις διπλούν. Βόρεια και Νότια. Ας όψονται τα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Εννιά συλλήψεις στη Κορέα

Πίσω στη πατρίδα του η είδηση της νίκης του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Οι συμπατριώτες του ένιωσαν σε κάτι ανώτεροι από τους κατακτητές τους. Μία εφημερίδα όμως ξεπέρασε τα όρια που είχαν θέσει οι Γιαπωνέζοι. Δεν δημοσίευσε την επίσημη φωτογραφία όπου ο νικητής κοιτούσε την Ιαπωνική σημαία. Με ένα ψαλίδα έκοψαν τη σημαία κι άφησαν το νικητή. Εννιά δημοσιογράφοι της εφημερίδας φυλακίστηκαν για την ενέργειά τους αυτή.

Η περικεφαλαία από τη Κόρινθο

Ο Σον Κι Τσονκ έγινε πετυχημένος προπονητής, αλλά είχε ένα ακόμα παράπονο. Οι διοργανωτές είχαν αθλοθετήσει ένα έπαθλο για το νικητή του Μαραθωνίου του 1936. Ήταν μια χάλκινη περικεφαλαία Κορίνθιου πολεμιστή του 700 πχ., την οποία είχε ανακαλύψει ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερνστ Κούρτιους το 1875 σε ανασκαφές στη Κόρινθο. Η ύψους 21,5 εκατοστά περικεφαλαία δεν δόθηκε ποτέ στον Κορεάτη που έτρεχε ως Γιαπωνέζος πιθανότατα έπειτα από διάβημα των ίδιων των Ιαπώνων που δεν ήθελαν να ανεβάσουν κι άλλο την επιτυχία ενός αθλητή που δεν ήταν 100% δικός τους. Η περικεφαλαία έμεινε στο Μουσείο του Μονάχου και το 1986 η εφημερίδα «Βραδυνή» έφερε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα. Έτσι οι Γερμανοί παρέδωσαν στον ηλικιωμένο πλέον Σον Κι Τσονγκ αυτό που είχαν υποσχεθεί το 1936. Η περικεφαλαία καταχωρήθηκε ως 904ος εθνικός θησαυρός της Νοτίου Κορέας!

Πηγή: Retro Sport

Pin It on Pinterest

Shares
Share This