Επιλογή Σελίδας

Ο Τζέιμς Σκοτ «Τζίμι» Κόνορς, γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1952 στο Μπελεβιλ του Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι από τους μεγαλύτερους τενίστες που έχει βγάλει η Αμερική. Έμεινε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 268 συνεχόμενες εβδομάδες από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Αύγουστο του 1977 ενώ έχει κατακτήσει οκτώ Grand Slam , πέντε εκ των οποίων είναι στο US Open (ο μοναδικός που το κατέκτησε σε 3 διαφορετικές επιφάνειες). Αρκετοί υποστηρίζουν πως ο Τζίμι είναι ο καλύτερος τενίστας όλων των εποχών ενώ αυτή τη στιγμή είναι ο προπονητής του Άντι Ρόντικ.

Ο Κόνορς έγινε επαγγελματίας το 1972 σε ηλικία 20 χρονών και ο πρώτος του διεθνής τίτλος ήρθε την ίδια χρονιά στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, το οποίο είχε κατακτήσει και το 1971 ως ερασιτέχνης τενίστας.

Η αποφασιστικότητα και ο μαχητικός του χαρακτήρας στις γρήγορες επιφάνειες, γρήγορα τον έκανε διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ η σχέση που είχε αναπτύξει με τους φιλάθλους του αθλήματος, ήταν ιδιαίτερη. «Θέλω να φέρω τον κόσμο μέσα στο παιχνίδι, όπως στο ποδόσφαιρο» είχε δηλώσει ο Κόνορς ο οποίος είχε το παρατσούκλι «ο οδοστρωτήρας του Μπελεβιλ».

Εντύπωση είχε προκαλέσει η απόφαση του Κόνορς το 1972 όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στη νεοσύστατη ομοσπονδία των επαγγελματιών παικτών του τένις (ΑΤP) από την στιγμή μάλιστα που σε αυτήν ήταν όλα τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αντισφαίρισης. Ήταν άνθρωπος που απέφευγε το καθολικό ρεύμα με αποτέλεσμα να παίρνει μέρος σε μικρά τουρνουά που διοργάνωνε ο μάνατζέρ του Μπιλ Ριορντάν.

Το 1974 ο Κόνορς και ο Ριορντάν έκαναν αγωγή στην ATP αξιώνοντας το ποσό των 10 εκ. δολλαρίων από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Άρθουρ Άσε με την αιτιολογία πως η ΑΤP έθετε όριο στην ελευθερία του Κόνορς στο τένις. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός του Αμερικανού από το Γαλλικό Open του ’74 επειδή είχε συνάψει συμβόλαιο για να παίξει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων στην Βαλτιμόρη. Όλες οι συμμετοχές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αποκλείστηκαν από το Roland Garros.

Ο Κόνορς είχε όμως την απάντησή του όταν κατέκτησε όλα τα Grand Slam τη συγκεκριμένη χρονιά, εκτός βέβαια του Γαλλικού Open. Κατέκτησε το Open στην Αυστραλία νικώντας στον τελικό τον Φιλ Ντεντ ενώ στο Wimbledon και στο Αμερικανικό Open, επικράτησε στον τελικό του Κεν Ρόζεγουολ με 3-0 σετ και στα δύο τουρνουά.

Στα 24 του χρόνια, ο Τζίμι Κόνορς είχε καταφέρει, σχεδόν, τα πάντα. Ανέβηκε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης όπου έμεινε εκεί για 160 συνεχόμενες εβδομάδες (ο Ρότζερ Φέντερερ «έσπασε» το ρεκόρ του Κόνορς τον Φεβρουάριο του 2007) και συνολικά 268 στην καριέρα του.

Πάντως, το Γαλλικό Open τον στοίχειωνε για πάντα καθώς δεν κατάφερε να το κατακτήσει ποτέ, φθάνοντας στα ημιτελικά το 1979, το 1980, το 1984 και το ’85.

Το 1975 έφθασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό στα τρια Grand Slam που είχε κατακτήσει την προηγούμενη χρονιά. Στον τελικό του Wimbledon ηττήθηκε από τον Άσε με τον οποίον βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη. Λίγο αργότερα, ο Κόνορς απέσυρε την αγωγή κατά της ATP. Οι φήμες εκείνες της εποχής έκαναν λόγο για στοίχημα μεταξύ των δύο παικτών που σε περίπτωση νίκης του Κόνορς, ο Άσε θα του έδινε τα χρήματα που αξίωνε ενώ σε αντίθεση περίπτωση, όπως και έγινε, ο Αμερικανός θα απέσυρε την αγωγή του κατά της ομοσπονδίας.

Το 1976 επεφύλασσε για τον Κόνορς ένα μεγάλο ραντεβού στον τελικό του US Open. Ο Μπιόρν Μποργκ ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα είχε κατακτήσει το Wimbledon και ήταν από τους ανερχόμενους αστέρες του αθλήματος, στα 20 του χρόνια διεκδικούσε το μεγάλου τουρνουά και παράλληλα έθετε σε αμφισβήτηση την κυριαρχία του Κόνορς. Παρόλαυτά, ο Αμερικανός επικράτησε 3-1 σετ του Σουηδού και παρέμεινε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού των δύο αθλητών, έγινε στον τελικό του Masters Cup το 1978 στη Νέα Υόρκη. Ο Κόνορς ήταν και πάλι ο νικητής, επικρατώντας του Σουηδού 6-4, 1-6, 6-4.

Ο Μποργκ πήρε την εκδίκησή του στο Wimbledon νικώντας στον τελικό τον Κόνορς όμως ο Αμερικανός νίκησε τον Μποργκ στον τελικό του US Open της ίδιας χρονιάς. Έτσι, ο Κόνορς έγινε ο πρώτος τενίστας που κατακτάει το Αμερικανικό Open σε τρεις διαφορετικές επιφάνειες: χόρτο (1974), χώμα (1976), σκληρή επιφάνεια (1978).

Η πτωτική πορεία το Κόνορς ξεκίνησε την επόμενη χρονιά (1979) όταν έχασε την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης από τον Μπιόρν Μποργκ. Μέσα στη χρονιά δεν κέρδισε κανένα Grand Slam καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά τόσο του Γαλλικού Open, όσο του Wimbledon και του US Open. Το ίδιο συνέβη και τις δύο επόμενες χρονιές (1980, 1981).

Το 1982, ο 30χρονος Κόνορς έφθασε στον τελικό του Wimbledon όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον 23χρονο, τότε, Τζον Μακ Ενρόε. Ο Κόνορς αφού βρέθηκε τρεις πόντους μακριά από την ήττα στο τάι μπρέικ του 4ου σετ, τελικά κατάφερε να νικήσει τον συμπατριώτη του 3-6, 6-3, 6-7, 7-6, 6-4 και κατέκτησε το τουρνουά για δεύτερη φορά στην καριέρα του, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη.

Ο Κόνορς είχε πάρει και πάλι τα πάνω του κάνοντας ακόμα μια σπουδαία νίκη κόντρα στον ανερχόμενο αστέρα, Ιβάν Λεντλ στο Αμερικανικό Open της ίδιας χρονιάς. Αποτέλεσμα των δύο τροπαίων, η επιστροφή του Τζίμι στην κορυφή του κόσμου.

Το ’83, ο Κόνορς συνάντησε και πάλι τον Λεντλ στον τελικό του US Open που ήταν και ο τελευταίος του τίτλος Grand Slam στην καριέρα του.

Το 1984, ο Τζίμι Κόνορς έπαιξε στον τελευταίο του τελικό σε Grand Slam κόντρα στον Μακ Ενρόε. Ο γερμανικής καταγωγής Αμερικανός επικράτησε εύκολα 3-0 σετ (6-1, 6-1, 6-2) του Κόνορς. Ο Τζίμι όταν ρωτήθηκε αν ο Μακ Ενρόε είναι ο καλύτερος τενίστας αυτή την εποχή, απάντησε: «Ποτέ»…

Το προσωνύμιο «οδοστρωτήρας του Μπελεβιλ» τον ακολουθούσε σε όλη τη τενιστική του καριέρα και αυτό φάνηκε από το γεγονός πως αποφάσισε να αποσυρθεί από το επαγγελματικό τένις το 1995 σε ηλικία 43 ετών!!

Το σημαντικότερο επίτευγμά του πριν την αποσυρσή του και ενώ η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα, ήταν το ’91 όταν έκανε εκπληκτική πορεία στο US Open όπου έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού σε ηλικία 39 ετών! Εκεί ηττήθηκε από τον Τζιμ Κούριερ που ήταν κάτοχος του Γαλλικού Open της ίδιας χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Τζίμι Κόνορς είχε 109 τίτλους στο μονό και 15 στο διπλό. Στην αυτοβιογραφία του, ο Τζακ Κράμερ, με μεγάλη συμβολή στο παγκόσμιο τένις και σπουδαίος αθλητής, κατέταξε τον Κόνορς στους 21 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Ο Κόνορς συμπεριλήφθηκε επίσης στο International Tennis Hall of Fame ενώ απέκτησε το δικό του αστέρι στο St. Louis Walk of Fame.

Τον Ιούλιο του 2006, ο Άντι Ρόντικ (Νο1 το 2003) ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον Τζίμι Κόνορς.

Πηγή: Tennis 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This