Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Ζωιτού

Όσο κι αν το κριτήριο του στιλ είναι ξεκάθαρα υποκειμενικό, η νοτιοαμερικάνικη τάση μιας διαγώνιας ρίγας που εντάσσεται στις εμφανίσεις ποδοσφαιρικών ομάδων (εθνικών ή συλλόγων) τις καθιστά αυτομάτως πολύ πιο ελκυστικές στο μάτι των θεατών. Κατ’ επέκταση δε πιο εμπορικές από άλλες, χρηματικό όφελος που, ας μην γελιόμαστε, αποτελεί τον απώτερο σκοπό τέτοιων ενεργειών.

Αρχής γενομένης από την Πέμπτη απέναντι στους Σλοβένους στη Λουμπλιάνα, οι Έλληνες διεθνείς θα φορούν μια τέτοια στους έξι αγώνες του Nations League και ακολούθως στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Επεκτείνοντας μια συνεργασία που οδεύει πια προς τη συμπλήρωση 10 ετών, καθώς ‘εγκαινιάστηκε’ τον Απρίλιο του 2013 χωρίς διαλείμματα, η ΕΠΟ και η Nike παρουσίασαν το νέο σχέδιο και ευελπιστούν πως σε αντίθεση με το προηγούμενο με τις παράλληλες χοντρές ρίγες θα αποβεί πιο γούρικη στις δύο επερχόμενες δοκιμασίες. Η διπλή απόχρωση του μπλε δεν πειράχτηκε στη βασική εμφάνιση, αλλά εντάχθηκε αρμονικά στο νέο σχέδιο, ενώ η δεύτερη λευκή χωρίζεται στα δύο από την σκούρα λωρίδα, η οποία αρχίζει από τον αριστερό ώμο και καταλήγει χαμηλά στο δεξιό πλευρό.

Τολμηρή επιλογή ομολογουμένως. Αν, πάντως, πιστεύεις πως είναι η πρώτη φορά που η Εθνική θα εμφανιστεί με διαγώνιες ρίγες, πέφτεις έξω. Βρήκαμε πως τουλάχιστον μία χρονική περίοδο, αν όχι δύο, κατά τις οποία το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα λάνσαρε κάτι τόσο εναλλακτικό και διαφοροποιημένο συγκριτικά με το παρελθόν της.

Σκαλίζοντας το παρελθόν, πέσαμε πάνω στις φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο Θωμάς Χρυσοχοΐδης από ένα φιλικό, τον Μάρτη του 1989, με την Ανατολική Γερμανία στο ΟΑΚΑ. Με δύο γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου κι ένα αυτογκόλ, εκείνη η Εθνική του Αλέκου Σοφιανίδη είχε επιβληθεί 3-2 εκείνης της παρέας του Ματίας Ζάμερ, πριν από την ένωση. Λογικό είναι ελάχιστοι να θυμούνται το εν λόγω ματς από τη στιγμή που, νωρίς το απόγευμα, στο αττικό στάδιο είχαν παραβρεθεί μόλις 933 θεατές! Μαζί και το ότι ο Γιώτης Τσαλουχίδης ή ο Δήμος Κάβουρας φόρεσαν τις διαφοροποιημένες φανέλες που τους χορήγησε η Puma.

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης σε μονομαχία του κατά τη διάρκεια του φιλικού με την Ανατολική Γερμανία τον Μάρτιο του 1989
Ο Δήμος Κάβουρας από το φιλικό με την Ανατολική Γερμανία

Πριν συμπληρωθούν 2 χρόνια από τότε (Γενάρης του 1991), στην πρεμιέρα για τα προκριματικά του EURO 1992 οι διεθνείς του Αντώνη Γεωργιάδη υποδέχονταν την Πορτογαλία του Πάολο Φούτρε στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο κόσμος ήταν περισσότερος (12.000) και η νίκη 3-2, με ανατροπή από τέρματα των Στέλιου Μανωλά και Γιώτη Τσαλουχίδη, είχε πανηγυριστεί δεόντως, καθώς δημιουργούσε (άπιαστες όπως αποδείχθηκαν) ελπίδες για παρουσία στα τελικά της Σουηδίας. Ίσως οι Ίβηρες έχασαν το ματς, ζαλισμένοι από το μπερδεμένο design στις γαλανόλευκες φανέλες, σχεδιασμένο από την asics. Τη μονοχρωμία των οποίων διέκοπτε ένα σχέδιο με διαγώνιες ρίγες στο πάνω μέρος τους που υπερκάλυπτε το εθνόσημο.

Στέφανος Μπορμπόκης, Νίκος Τσιαντάκης και Γιώτης Τσαλουχίδης πανηγυρίζουν το 1-0 της Εθνικής στο 3-2 επί των Πορτογάλων, τον Γενάρη του 1991
Ο Δημήτρης Σαραβάκος στον νικηφόρο αγώνα του 1991 με αντίπαλο την Πορτογαλία

Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις ήταν νικηφόρα η επιλογή. Με νίκη 3-2 μάλιστα σ’ αμφότερες. Λέτε να τριτώσει το καλό;

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This