Επιλογή Σελίδας



Μετά το δεύτερο παιχνίδι των ημιτελικών της Ανατολής, έγινε ξεκάθαρο πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μπορεί να γίνει μόνος του πρωταθλητής. Χρειάζεται βοήθεια. Ο Ρίτσαρντ Τζέφερσον έγραψε πως μπορεί να είναι περίπτωση Πίπεν -και άρα χρειάζεται έναν Τζόρνταν. Το Μαϊάμι έδειξε ότι κάθε ‘Τζόρνταν’ χρειάζεται έναν ‘Πίπεν’.

Ο Τζα Κράουντερ πρέπει να μελέτησε τον Καγουάι Λέοναρντ, ως προς τον τρόπο που 'κρατά' τον Γιάννη Αντετοκούνμπο -συγκριτικά με εκείνον που το έκανε πέρυσι ο μετέπειτα πρωταθλητής.

Ο Τζα Κράουντερ πρέπει να μελέτησε τον Καγουάι Λέοναρντ, ως προς τον τρόπο που ‘κρατά’ τον Γιάννη Αντετοκούνμπο -συγκριτικά με εκείνον που το έκανε πέρυσι ο μετέπειτα πρωταθλητής.  AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Της Νίκης Μπάκουλη

Αν με ρωτάς είναι ό,τι πιο άδικο και ‘ακυρωτικό’. Παρ’ όλα αυτά, το ‘είσαι όσο καλός ήσουν στο τελευταίο σου παιχνίδι’ είναι η πραγματικότητα του επαγγελματικού αθλητισμού, με τους απανταχού φαν να θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η μνήμη του χρυσόψαρου έχει άπειρη διάρκεια, μπροστά στη δική τους. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να θυμίσω πως έχει διαλυθεί ο μύθος για το ασθενές μνημονικό των χρυσόψαρων, που τελικά δεν φτάνει στα 3”, αλλά στους πέντε μήνες. Πάμε όμως, και στο θέμα μας, που είναι ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δύσκολα θα γίνει πρωταθλητής, αν δεν μπει σε ‘παρέα’. Πώς ο Άντονι Ντέιβις ‘συνεταιρίστηκε’ με τον ΛεΜπρον Τζέιμς; Πώς ο Κέβιν Ντουράντ είχε γίνει συνεργάτης του Στέφεν Κάρι;  Διαφωνείς με τη σειρά που αναφέρω τα ονόματα; Περίμενε λίγο.

Οι Χιτ επικράτησαν 116-114 των Μπακς και προηγούνται πια, στη σειρά για τα ημιτελικά της Ανατολής με 2-0. Αν δεν έχεις δει το πώς διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα, κάνε έναν κόπο να clickαρεις το video που ακολουθεί.

Mετά το opening της σειράς είχαν ρωτήσει τον Αντετοκούνμπο αν σκέφτηκε να ‘πιάσει’ τον Τζίμι Μπάτλερ στην άμυνα. H απάντηση του έγινε viral. Πέραν της απορίας του για την ερώτηση, είχε εξηγήσει πως κάνει ό,τι του ζητά ο προπονητής του. Ξέρεις πως όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος. Πάμε να δούμε τι έγινε.

Η ‘παγίδα’ των Μπακς στα 12” για τη λήξη, ‘έβγαλε’ τον Μπρουκ Λόπεζ μόνο κάτω από το καλάθι -όπως διαμόρφωνε το 113-111. Έμεναν 8.5”. Οι Χιτ κάλεσαν τάιμ άουτ, ο Μπάτλερ πήγε στις βολές, έβαλε τη μία (114-113) και έμεναν 7.7”. Μετά το τάιμ άουτ των Μπακς, ήταν η σειρά του Μίντλετον να εμφανιστεί στη γραμμή της ‘φιλανθρωπίας’ (οι Χιτ διαμαρτυρήθηκαν για το κατά πόσο ο Γκόραν Ντράγκιτς έκανε φάουλ, αλλά δεν συμφώνησαν οι ρεφ στην ‘επιθεώρηση’) για να διαμορφώσει το 114-113. Το ρολόι έδειχνε πως μένουν 4.3”. Προφανώς και η μπάλα πήγε στα χέρια του καλύτερου παίκτη των Χιτ, τον οποίον ‘είχε’ ο Ουέσλι Μάθιους. Με το χρονόμετρο να ‘αδειάζει’ και τον ηγέτη του Μαϊάμι να μην έχει κάτι να χάσει (αν αστοχούσε, θα πήγαιναν στην παράταση) ο ‘καλύτερος αμυντικός της σεζόν’ πήγε να βοηθήσει στην άμυνα. Και χρεώθηκε φάουλ. Στην εκπνοή.

Ακολουθεί η εξήγηση του Μπάτλερ για τη φάση.“Κάναμε απομόνωση, ο Γκόραν (Ντράγκιτς) έκανε φανταστική πάσα -από την επαναφορά- και περίμενα να κυλήσουν τα δευτερόλεπτα, πριν κάνω το step back jumper. Τότε μου έκαναν φάουλ, με έσπρωξαν -δεν μπορεί να το αρνηθεί κάποιος αυτό. Ήξερα πως αρκούσε να βάλω μια βολή, για να νικήσουμε”.

Ο κόουτς Μπουντενλχόζερ έκανε χρήση του δικαιώματος που ‘χε για challenge, οι διαιτητές πήγαν στη γραμματεία για να μελετήσουν τη φάση, δεν άλλαξαν απόφαση και ο Μπάτλερ πήγε στις βολές, για να τελειώσει τη δουλειά του. Μετά είπε πως πιστεύει ότι η παρέα του θα νικούσε ακόμα και αν το ματς είχε πάει στην παράταση. Όχι γιατί το Μιλγουόκι δεν είναι καλή ομάδα. Τουναντίον, είπε εξήγησε πως είναι απίστευτη ομάδα “αλλά μου αρέσουν οι πιθανότητες που έχουμε”.

Moving forward, οι Χιτ δεν νοιάζονται για το τι λέει ο κόσμος (“γιατί ξέρουμε πως οι ίδιοι θα μας ‘χαντακώσουν’, αν τα πράγματα δεν πάνε με το μέρος μας”) και στο μυαλό τους το σκορ δεν είναι 2-0 “αλλά 0-0”. Επίσης δεδομένο είναι πως ο Μπάτλερ δεν νιώθει πως “πρέπει να είμαι αυτός που θα βάλει 40 πόντους. Λατρεύω αυτήν την ομάδα, γιατί όλοι μπορούν να σκοράρουν. Δεν υπάρχει κάποιος που να φοβάται να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Ο ρόλος μου δεν είναι να είμαι ο πρώτος σκόρερ, αλλά να έχω επιρροή στις νίκες. Και νομίζω ότι το έκανα αυτό και στις δυο άκρες του γηπέδου”.

Δες λίγο τι εννοεί -έχοντας υπ’ όψιν πως ο πρωταγωνιστής του αγώνα έκανε και λάθος πάσα (τη χαρακτήρισε ‘τραγικό IQ play’), στα 27” πριν το τέλος, όταν το Μαϊάμι ήταν στο +6.

Ο κόουτς των Μπακς δήλωσε πως υπάρχει απογοήτευση για την κρίση, την απόφαση και το timing των διαιτητών -όχι του παίκτη του. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι Χιτ είχαν τον Μπάτλερ να προσφέρει 13 πόντους, τον Ντράγκιτς 23, τον Αντεμπάγιο 15, τον Κράουντερ 16 και τον Ρόμπινσον 13. Την ίδια ώρα, η starting five των ‘Ελαφιών’ είχε τα εξής: Αντετοκούνμπο 29 (10/17 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 9/13 βολές), 14 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 τάπα και 2 λάθη, ο Μίντλετον πρόσθεσε 23 (11/12 βολές), ο Λόπεζ 16, ο Μπλέντσο 16 και ο Μάθιους 4. O πάγκος έδωσε 26 πόντους. Εκείνος του Μαϊάμι πρόσφερε 36.

Αφότου σου δώσω ένα ‘τιτίτιβσμα’ του Ρίτσαρντ Τζέφερσον, θα ακολουθήσει μια ιστορία που θα σου πω ότι δεν διαψεύδει τον επί 16 χρόνια ΝΒΑer. Και για τη δική σου διευκόλυνση, θα ήθελα να ‘χεις πρόχειρη την πληροφορία πως οι Ουόριορς δέχονται και μείωση αποδοχών, αν είναι να γίνει δικός τους ο Greek Freak.

Το Μιλγουόκι είναι το καλύτερο, μακράν του δεύτερου, στην προστασία της στεφάνης και στο να εξωθεί τους αντιπάλους του, σε μακρινά δίποντα. Την ίδια ώρα, είναι και η ομάδα που δίνει τα περισσότερα ελεύθερα τρίποντα. “Αν βάλεις τους Μπακς στο rotation, ‘παίρνεις’ ελεύθερα σουτ. Συχνά αρκεί ένα απλό pick and pop, εφόσον υπάρχει ένας σέντερ να ‘ανοίγει’ το γήπεδο” εξηγεί το CBS. Aυτό που για τους περισσότερους είναι το μεγαλύτερο αμάρτημα (το ελεύθερο τρίποντο των αντιπάλων), για αυτήν την ομάδα είναι επιλογή, αφού προτιμά να κρατά τον ψηλό στη ρακέτα, ενώ ο κοντός έχει ως αποστολή να κρατήσει τον δικό του παίκτη σε μέση απόσταση. Επικεντρώνει στο να ‘κόψει’ τα drives, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα ‘δώσει’ σουτ σε σουτέρ.

Ο Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός της χρονιάς και το πιθανότερο είναι να παραλάβει και το βραβείο του MVP. Όπως πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει να μπουν στην καλύτερη αμυντική ομάδα της σεζόν οι Μπρουκ Λόπεζ και Έρικ Μπλέντσο. Όλα αυτά είναι έργο Μπουντενχόλζερ (‘καλύτερος κόουτς’ το 2015 και το 2019), ο οποίος είναι γνωστός για την ικανότητα του να σχεδιάζει άμυνες πάνω στα δυνατά σημεία των παικτών του: οι γκαρντ δίνουν τις μάχες πάνω από τα σκριν, κάνουν δύσκολα τα τζαμπ σουτ -από πίσω- και αποτρέπουν τις διεισδύσεις, ο Λόπεζ περιπολεί τη ρακέτα και μοιράζει εντολές και ο Αντετοκούνμπο αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. To σύστημα αυτό δουλεύει. Στην συντριπτική πλειοψηφία των φορών. Όπως διεκδικούν το φετινό τίτλο, είναι δύσκολο να ξεχάσουν πότε δεν δούλεψε”.

Οι Μπακς δείχνουν να μην έμαθαν κάτι από τους Ράπτορς

Ναι, ήταν το περυσινό αντάμωμα με τους Ράπτορς, στους τελικούς της Ανατολής. “Πήραν τα δυο πρώτα παιχνίδια, έχασαν το τρίτο και μετά έχασαν τον έλεγχο. Ο Μαρκ Γκασόλ εκτελούσε από το τρίποντο, χωρίς να διστάσει, ο Φρεντ βανΦλιτ πήρε ‘φωτιά’ και ο Καγουάι Λέοναρντ έριχνε αλάτι στις ‘πληγές’ του Μιλγουόκι. Στο πέμπτο παιχνίδι, ο Μπουντενχόλζερ ζήτησε αλλαγή στην άμυνα -να κάνουν οι παίκτες του αλλαγές, αλλά δεν ήταν κάτι που ‘χαν κατακτήσει, με τον Λέοναρντ να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, με διαδοχικά τρίποντα μπροστά στον Λόπεζ. Οι Ράπτορς μαζεύονταν σε όλα τα αγαπημένα σημεία του Αντετοκούνμπο. Οι αλληλοκαλύψεις ήταν κάτι που είχαν δουλέψει πολύ οι μετέπειτα πρωταθλητές, οι οποίοι είχαν νικήσει τους Σίξερς, με άλλον τρόπο από αυτόν που νίκησαν τους Ουόριορς και με άλλον από αυτόν που ‘πέρασαν’ τους Μπακς. Ο Νικ Νερς (καλύτερος κόουτς, φέτος) άφησε το box and one για τους τελικούς. Έκτοτε έχει γίνει ακόμα πιο δημιουργικός, μολονότι έχασε τον Καγουάι και τον Ντάνι Γκριν”.

Ο Τσάνινγκ Φράι είναι πια, αναλυτής του Turner Sports. Το Μάιο του 2016 ήταν παίκτης των Καβς. Τότε το Κλίβελαντ ‘έπεσε’ πάνω στους Χοκς, στην postseason. Προπονητής της Ατλάντα ήταν ο Μπουντενχόλζερ. Οι ‘Ιππότες’ έβαλαν ‘σκούπα’, κάνοντας και νέο ρεκόρ τρίποντων, σε ένα ματς. Αυτά στα λέω για να καταλήξω στο ότι -όπως είπε στο CBS- ο Φράι βλέπει πολλές ομοιότητες, μεταξύ των τότε Χοκς με τους νυν Μπακς.

Για τους πρωταθλητές είναι να εξηγήσει πως το μεγαλύτερο ‘όπλο’ του Τορόντο ήταν και παραμένει πως οι αντίπαλοι του δεν ξέρουν τι να περιμένουν: αν θα στείλουν δυο παίκτες σε παίκτη τους, πού θα ‘στήσουν’ την παγίδα και ποιοι θα την αναλάβουν. Ουδείς γνωρίζει αν θα παίξουν ζώνη, ή άμυνα με αλλαγές ή ό,τι άλλο. “Και έτσι δεν μπορείς να βρεις ρυθμό”. Ο Φράι θύμισε και ότι η βασική αρχή των playoffs είναι η προσαρμογή: “Είναι η εποχή που χρειάζεται να μπορείς να προσαρμοστείς σε ό,τι έχεις απέναντι σου, το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά κολλάς σε αυτά που μπορείς να κάνεις, τα οποία σε περιορίζουν”.

Τόνισε και κάτι ακόμα: “Στα παιχνίδια που οι Μπακς δεν έχουν τεράστια διαφορά ταλέντου από τους αντιπάλους τους, έχουν πρόβλημα”. Ανέφερε το 136-132 των Μαβς επί του Μιλγουόκι, στην παράταση, στις 8/8, με τον Λούκα Ντόντσιτς να ‘χει δώσει 36 πόντους και 19 ασίστ. Η φάση που ακολουθεί, αποκαλύπτει ποιο είναι το πρόβλημα.

Στο πρώτο παιχνίδι του Μιλγουόκι με το Μαϊάμι ήταν η σειρά του μέντορα του Ντόντσιτς, Γκόραν Ντράγκιτς να τιμωρήσει την αδυναμία. Ο Σλοβένος και ο Μπάτλερ είναι η αρχή όσων κάνουν οι Χιτ. Δεν είναι και το τέλος. Εννοώ προσφέρουν κι άλλοι. Ο Τζα Κράουντερ για παράδειγμα, φροντίζει να μην κάνει ό,τι θέλει ο Έλληνας διεθνής.

Ο Φράι δεν αμφισβήτησε το γεγονός ότι οι Μπακς είναι διεκδικητές του τίτλου. “Είναι απίστευτοι, αμυντικά και επιθετικά, παρ’ ότι ‘δίνουν’ έναν τρομαχτικό αριθμό τρίποντων”. Η ανησυχία του αφορά την ικανότητα τους να μεταμορφωθούν σε ό,τι χρειάζεται ο κάθε αγώνας και ο κάθε αντίπαλος, εφόσον δεν ‘λειτουργήσει’ το κατ’ αρχάς πλάνο. Ο Μπουντενχόλζερ είχε δηλώσει πριν κάποιες εβδομάδες πως πιστεύει στην ‘οικοδόμηση’ συνηθειών και στο να μένει συνεπής στην πραγματική ταυτότητα της ομάδας. “Αυτό κάνουμε και καλώς εχόντων των πραγμάτων είναι αρκετά καλό”, είχε προσθέσει. Προς το παρόν, δεν αποδεικνύεται αυτό.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This