Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Αν και τα προβλήματα για την έναρξη της νέας Ευρωλίγκας δεν είναι λίγα, οι περισσότερες ομάδες έχουν βάλει στο φουλ τις μηχανές τους για το ξεκίνημα (;) της 1ης Οκτωβρίου. Βάλαμε ερωτηματικό γιατί έχει πέσει στο τραπέζι, όχι με τόσο μεγάλες πιθανότητες, η μετάθεση του τζάμπολ για δυο εβδομάδες αργότερα. Η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι ρευστή, το πρόβλημα βεβαίως αφορά κυρίως στις αεροπορικές μετακινήσεις.

Όσα κλαμπ δεν διαθέτουν ιδιωτικά αεροπλάνα, θα πρέπει να εκταμιεύσουν ένα μεγάλο κονδύλι για πτήσεις τσάρτερ, που μαζί με τα απανωτά τεστ Covid-19 (η Ευρωλίγκα σκέφτεται για εβδομαδιαίο έλεγχο παικτών και σταφ των 18 ομάδων) προστίθενται σαν έκτακτο βάρος στον προϋπολογισμό τους. Κάπως έτσι, οι περισσότεροι σύλλογοι έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις κινήσεις τους για τα ρόστερ της νέας χρονιάς, έστω κι αν οι free agents παραμένουν πολλοί και ενδέχεται να γίνουν ακόμη περισσότεροι, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ για έναρξη της νέας σεζόν (2020-2021) του ΝΒΑ.

Τι εννοούμε; Με τη σειρά:

Αυτήν τη στιγμή, μια σειρά από πολύ καλούς παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας παραμένουν ελεύθεροι, χωρίς ομάδα. Ο Άντονι Γκιλ, που στριφογύρισε στις συζητήσεις πολλών ομάδων, ακόμη και των δυο ελληνικών (τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο), ο Τόμας Ρόμπινσον (αμφότεροι από τη Χίμκι, τους είχε στη “δούλεψή” του ο Γιώργος Μπαρτζώκας), ο Ματίας Λεσόρτ που άφησε οριστικά την Μπάγερν, ο πάντοτε σουτέρ περιωπής Ματ Τζάνινγκ, οι δυο “δυναμίτες” της περυσινής Μακάμπι Ταρίκ Μπλακ και Κουίνσι Έισι, ο Τζέιμς Νάναλι που αγαπήθηκε από τη Φενέρμπαχτσε, ακόμη κι ο Γουέσλι Τζόνσον, ο οποίος πέρασε από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη σεζόν η οποία δεν ολοκληρώθηκε.

Ο Ταρικ Μπλακ στην περσινή σεζόν με τη φανέλα της Μακάμπι

Κάποιοι, βέβαια, δεν θα μείνουν εσαεί χωρίς δουλειά. Για παράδειγμα, ο Τζάνινγκ βρίσκεται κοντά στο να κλείσει συμφωνία με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Αναγκαστικά, κάποιοι θα κατέβουν κι ένα επίπεδο, άλλωστε δεν μπορούν να παίξουν όλοι στην Ευρωλίγκα.

Ο Έισι είναι όπως λένε κρυφός πόθος του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην Μπαρτσελόνα. Κάποιοι άλλοι, υπό κανονικές συνθήκες, θα περιμένουν την ευκαιρία του ΝΒΑ. Τουλάχιστον αυτό είχε στο μυαλό του ο Γκιλ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε με αρκετές ομάδες στην Ευρώπη, ωστόσο αποφάσισε να εξαντλήσει τις όποιες πιθανότητες έχει στα 28 να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του να παίξει στο ΝΒΑ.

Πρόσφατα, ο Κάιλ Χάινς δήλωνε ότι “το ΝΒΑ παραμένει ένα όνειρο που ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα για μένα. Ευτυχώς, όμως”. Σε μια φράση αποτύπωσε όλο το νόημα των Αμερικανών παικτών της Ευρώπης. Το ΝΒΑ είναι ένα όνειρο (πολλές φορές άπιαστο), το κυνηγάνε, μέχρι η καριέρα τους να απογειωθεί στην Ευρωλίγκα. Ο Γκιλ, όμως, δεν είναι (ακόμη) Χάινς. Και αυτός είναι ο λόγος που έχει το ΝΒΑ στο μυαλό του. Όπως ας πούμε το είχε ο Κεμ Μπερτς, που πέρασε από την Τουρκία και τον Ολυμπιακό, για να υπογράψει συμβόλαιο στους Ορλάντο Μάτζικ..

Ποιο ΝΒΑ, όμως; Οι ειδήσεις από τις ΗΠΑ, καθώς η σεζόν 2019-2020 βρίσκεται στην τελική ευθεία μέσα στη “φούσκα” του Ορλάντο, είναι συγκεχυμένες. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η νέα σεζόν θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου και η κανονική περίοδος θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τα πλέι-οφ, με τους τελικούς να διεξάγονται τον Ιούνιο του 2021.

Είναι έτσι; Μάλλον όχι! Ο πάντα καλά πληροφορημένος Άντριαν Βοϊναρόφσκι εδώ και μερικές μέρες έχει σημειώσει στο twitter ότι στην πρόσφατη συνάντηση των ιδιοκτητών με τον κομισάριο Άνταμ Σίλβερ (στις 21 Αυγούστου) συζητήθηκε η καθυστέρηση του ντραφτ και της free agency που είχαν προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει και μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του πρωταθλήματος, πιο μετά την 1η Δεκεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες σκέφτονται πολύ σοβαρά τη μετάθεση του ντραφτ, ώστε να κάνουν πιο σωστό σκάουτινγκ στους διαθέσιμους παίκτες και να επιλέξουν όχι υπό την πίεση του χρόνου, αν σκεφτούμε ότι το πρωτάθλημα τελειώνει στα μέσα Οκτωβρίου και μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα έπρεπε να γίνει το ντραφτ κι η free agency. Οι αποφάσεις για το σάλαρι καπ και τον φόρο πολυτελείας δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τις 16 Δεκεμβρίου.

Η έναρξη μέσα στο… 2021

Ο πιο μεγάλος στόχος του ΝΒΑ είναι να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Προτιμούν να δουν γεμάτες (ή μισογεμάτες) αρένες, από το να δημιουργήσουν ξανά μια άλλη φούσκα σε ένα άλλο Ορλάντο. Κι επειδή το εμβόλιο για τον Covid-19 ενδεχομένως να είναι έτοιμο στις αρχές του νέου έτους, ας τοποθετήσουμε προς τα εκεί τις ημερομηνίες έναρξης του νέου πρωταθλήματος.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δυο σενάρια για το ΝΒΑ 2020-2021:

  1. Το πρώτο μιλάει για έναρξη της περιόδου μέσα στα Χριστούγεννα, όπου παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη ζήτηση πακέτων εισιτηρίων για τους αγώνες
  2. Ή να πάμε ακόμη πιο μακριά, δηλαδή τον Ιανουάριο ή ακόμη και τον Φεβρουάριο του 2021 και εφόσον υπάρχει πραγματικά η προοπτική της επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα. Όλα αυτά σημαίνουν μια σεζόν 6 ή 5 (ίσως και 4) μηνών, λιγότερα παιχνίδια στην κανονική περίοδο και πλέι-οφ σχεδόν πάνω στους Ολυμπιακούς Αγώνες (οπότε ξεχάστε και τους ΝΒΑερς από το Τόκιο)

Στο σενάριο της έναρξης Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 υπάρχει και εκδοχή να μη διεξαχθεί καν η G-League, δηλαδή το πρωτάθλημα που έχει υπό την αιγίδα του το ΝΒΑ σαν αναπτυξιακή λίγκα, το οποίο εξελίσσεται σε δοκιμαστικό σωλήνα παικτών για το μεγάλο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Αν επαληθευτεί αυτή η πληροφορία, σημαίνει ότι πάρα πολλοί μπασκετμπολίστες μένουν ξαφνικά χωρίς δουλειά.

Δηλαδή… ακόμη περισσότεροι free agents

Αν μιλάμε για μια τέτοια χρονιά στο ΝΒΑ, τότε οι καλοί ελεύθεροι παίκτες στην Ευρώπη θα γίνουν ακόμη περισσότεροι. Δύσκολα οι ομάδες του ΝΒΑ θα επενδύσουν σε περιπτώσεις όπως του Γκιλ, που χρειάζεται πίστωση χρόνου για να παίξει σε αυτό το επίπεδο, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε να μένουν ελεύθεροι κι άλλοι παίκτες, όπως ο Ράιαν Μπρόκχοφ, που τον Ιούνιο υπέγραψε μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς στους Σίξερς.

Ο Φακούντο Καμπάτσο θα φοράει τη φανέλα της Ρεάλ τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο

Αλλά κι η περίπτωση Φακούντο Καμπάσο είναι χαρακτηριστική. Σύμφωνα με δημοσίευμα της μαδριλένικης AS, ο Αργεντινός άσος θα παίξει στη Ρεάλ στους πρώτους μήνες της νέας σεζόν και όταν ξεκινήσει το ΝΒΑ θα μετακομίσει στην Αμερική. Επειδή το μπάι-άουτ του παίκτη υπερβαίνει τα 5.500.000 δολάρια, θα αγωνίζεται… αμισθί, με το ποσό να αφαιρείται από την τελική οφειλή προς τη Ρεάλ. Φυσικά, αν η χρονιά στο ΝΒΑ είναι κουτσουρεμένη, ενδεχομένως ο Καμπάσο να το ξανασκεφτεί, όπως και οι Ντάλας Μάβερικς που υποτίθεται ότι έχουν βάλει για τα καλά στο μάτι τον έξοχο πλέι-μέικερ.,

Σημειώστε ότι και στην Κίνα, όπου υπήρχε μεγάλη έξοδος ΝΒΑερ τα τελευταία χρόνια, μπήκαν από φέτος πολλοί περιορισμοί στη χρησιμοποίηση ξένων παικτών, με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμη πιο λίγες οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο. Ίσως αυτό να σκέφτηκε και ο Οκάρο Γουάιτ, που είπε “ναι” στην πρόταση της Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη και εξασφάλισε συμβόλαιο για ολόκληρη τη σεζόν.

Αν επαληθευτούν τα σενάρια που γράψαμε, κάποιοι συμπατριώτες του θα δυσκολευτούν να βρουν δουλειά, σε αντίθεση με ό,τι θα συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Άλλοι μπορεί να πατήσουν πάνω σε συμβόλαια που έχουν και δεν θα… φύγουν τόσο εύκολα, όπως ενδεχομένως να επιζητούν οι ομάδες τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και του Τζίμερ Φριντέτ, ο οποίος αναζητά ομάδα να καλύψει τις απαιτήσεις του.

Η ύπαρξη πολλών καλών παικτών σημαίνει και πτώση των τιμών. Ίσως έτσι δοθεί ευκαιρία στις ομάδες της Ευρωλίγκας (και όχι μόνο) να βρουν ευκαιρίες. Δηλαδή παίκτες που ενδεχομένως να αλλάζουν τις ισορροπίες και υπό άλλες περιστάσεις δεν θα έβλεπαν καν προς την Ευρώπη. Προφανώς, τα μεγάλα πορτοφόλια έχουν πάντα το προβάδισμα, λόγω της άνεσης που υπάρχει στο να ανοίγουν και να βγαίνει το χρήμα, όταν χρειάζεται.

Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι η σεζόν δεν είναι εύκολη. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να… αρχίσει, αφού τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι το τζάμπολ είναι πάρα πολλά και απαιτείται συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, το οποίο ακόμη δεν έχει συζητηθεί από τους ανθρώπους της διοργάνωσης. Κι αν είναι ένα κλαμπ να δώσει 1-1.5 εκατομμύριο ευρώ για τσάρτερ και τεστ Covid 19, μπορεί να μην ενδιαφερθεί καν για καλούς free agents.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This