Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

εν ανακαλύπτουμε την Αμερική αν πούμε ότι το κορμί του Κώστα Σλούκα έχει μεταλλαχθεί σε εντυπωσιακό βαθμό από τότε που τον είδαμε για πρώτη φορά. Εν μέρει λογικό, αν φανταστεί κανείς ότι ο διεθνής άσος, που είναι πια 30 χρονών, συστήθηκε στο ευρύ κοινό όταν ακόμη ήταν έφηβος. Το σώμα δουλεύεται μέσα στη διαδρομή του χρόνου, ειδικά από τους παίκτες που σέβονται πρώτα απ’ όλα τον εαυτό τους. Μόνο που η αλλαγή του γκαρντ του Ολυμπιακού είναι πράγματι σπουδαία, αφού και μόνο να παρατηρήσει κανείς τις φωτογραφίες σε αυτό το διάστημα που είναι επαγγελματίας μπασκετμπολίστας υψηλού επιπέδου, διαπιστώνει την τεράστια διαφορά, αλλά και τη δουλειά του στον συγκεκριμένο τομέα.

Καλοκαίρι του 2008, η πρώτη του φωτογράφηση. Είναι 18 χρονών και ... φαίνεται

Έχουν περάσει άλλωστε 12 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε στις προπονήσεις του Ολυμπιακού και ο Γιώργος Πρίντεζης τον αποκαλούσε χαϊδευτικά “Σλούρπακ”. Η μεταγραφή του στους Πειραιώτες ήταν ένα κίνητρο για εκείνον από νωρίς. Το ταλέντο του στο μπάσκετ ήταν αναμφισβήτητο, έμενε να αποδείξει πόση διάθεση είχε να βελτιώσει όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού του. Είχε και παραείχε. Ο Σλούκας δεν επαναπαύτηκε στο ότι ήταν μόλις 18 ετών όταν τον πήρε ο Ολυμπιακός, άρα είχαν τελειώσει δια παντός οι στόχοι του ως αθλητής. Δεν έκανε το συνηθισμένο λάθος αυτής της ηλικίας, που η ατομική βελτίωση παραπέμπεται για το απώτερο μέλλον, περνάνε τα χρόνια, ξαφνικά γίνεσαι 25 ετών και μοιάζεις να έχεις βαλτώσει.

Προφανώς, δεν του ήρθαν όλα ευνοϊκά. Για να καθιερωθεί στον Ολυμπιακό, έπρεπε να περάσει από συνεχόμενα τεστ, η αλλαγή προπονητή (Ντούσαν Ίβκοβιτς, αντί Παναγιώτη Γιαννάκη) δεν τον ευνόησε, γύρισε στη Θεσσαλονίκη για να φορέσει έναν χρόνο τη φανέλα του Άρη, επέστρεψε στον Πειραιά και έπεισε τον Ίβκοβιτς ότι τελικά είχε μια θέση στο ρόστερ μιας ομάδας η οποία βάδιζε -ανυποψίαστη τότε- μέχρι την κορυφή της Ευρώπης.

Έξι χρόνια μετά από την άφιξή του στον Πειραιά είναι φανερή η σωματική βελτίωσή του

Ταυτόχρονα, βελτίωνε τον εαυτό του και σε τεχνικό επίπεδο και στην κατάσταση του κορμιού του, όπως οφείλουν να κάνουν όλοι οι αθλητές σε αυτό το επίπεδο. Η καθιέρωσή του τού έδωσε ακόμη ένα κίνητρο για τη συνέχεια αυτής της βελτίωσης. Όταν το 2015 έφυγε από τον Ολυμπιακό για την Κωνσταντινούπολη και τη Φενέρμπαχτσε, ήταν ήδη ένας “άλλος Σλούκας”.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που το καλοκαίρι του 2008 είχε απορρίψει τον Σλούκα για τον Παναθηναϊκό, εμπιστεύτηκε το ταλέντο του Έλληνα γκαρντ, πιστεύοντας ότι θα βοηθούσε στην επίτευξη των στόχων της Φενέρμπαχτσε. Στην Τουρκία, είναι αλήθεια, ο Σλούκας δούλεψε όσο περισσότερο μπορούσε, θέλοντας να τελειοποιήσει το παιχνίδι του πάνω στο παρκέ και το σώμα του έξω από το γήπεδο. Ήταν μια μεγάλη πρόκληση γι’ αυτόν να γίνει πράγματι ένας παίκτης-κλειδί για την ομάδα της Κωνσταντινούπόλης.

Στο γυμναστήριο του στη Θεσσαλονίκη (Alliance) περνάει ώρες τα καλοκαίρια ο Κώστας

Στην ατομική δουλειά έχει αναφερθεί αρκετές φορές ο διεθνής μπασκετμπολίστας. Όχι μόνο στις προπονήσεις με την ομάδα του, αλλά κάθε φορά που υπήρχε ελεύθερος χρόνος και κυρίως τα καλοκαίρια. Ο Σλούκας είχε δικούς τους ανθρώπους με τους οποίος συνεργαζόταν τα καλοκαίρια για την ατομική βελτίωση. Είτε ιδρώνοντας στο γυμναστήριο είτε στο γήπεδο της Μίκρας, όπου έπαιρνε τα κλειδιά για να προπονηθεί μόνος του επί ώρες. Με τον νυν προπονητή του ΠΑΟΚ, Κώστα Μέξα, έχει περάσει ατέλειωτα πρωινά σε ατομικές προπονήσεις. Το κορμί που “έχτισε”, τον βοήθησε να γίνει πολύ καλύτερος και πιο σκληρός αμυντικός, ενώ έχει και πολύ πιο γερά πατήματα στα τελειώματα των φάσεων, μέσα στη ρακέτα.

Με τη φανέλα της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ της Κίνας. Η δουλειά στο σώμα του φαίνεται ξεκάθαρα

Από το 2018 εν τω μεταξύ έχει και το δικό του γυμναστήριο, καθώς έχει επενδύσει στη δημιουργία ενός επαγγελματικού χώρου προπόνησης στη Θεσσαλονίκη. Ιδιοκτήτης μεν, αλλά και από τους καλύτερους “πελάτες” του Alliance Fitness Center, το οποίο, βέβαια, επισκέπτονται κι άλλοι αθλητές, όχι μόνο του μπάσκετ, για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασής τους.

Η μεταμόρφωσή του είναι εντυπωσιακή και η προπόνηση δεν σταματάει...

Όλα αυτά είχαν αποτέλεσμα τη μεταμόρφωση του κορμιού του -που δεν έχει πλέον ίχνος λίπους- και τη διατήρησή του σε αυτό το επίπεδο. Αυτό σημαίνει προπόνηση ακόμη και σε περίοδο διακοπών, οι οποίες πάντα είναι μετρημένες και μια εμμονή στη διατροφή που είναι προσεγμένη 100%.

Δεν φτιάχνεις τέτοιο κορμί, κάνοντας πλάκα. Πρέπει να είσαι και λίγο “καλόγερος”, να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις και να του αφιερώνεις σχεδόν ολόκληρο τον ελεύθερο χρόνο σου.

Η επιστροφή του στον Ολυμπιακό ήταν μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις των ομάδων της φετινής Ευρωλίγκας. Φυσικά, δεν είναι ένας άγνωστος παίκτης στους Πειραιώτες που θα πρέπει να μάθει από την αρχή την ομάδα, τις ιδιαιτερότητες και τα μυστικά της. Το περιβάλλον είναι πολύ γνώριμο και ήδη από τις πρώτες προπονήσεις έχει φανεί η άμεση προσαρμογή του σε “ερυθρόλευκους” ρυθμούς.

Στην προετοιμασία του Ολυμπιακού στο Μέτσοβο. Με μηδέν λίπος, πλέον

Δεν είναι, βέβαια, το παιδάκι του 2008, με τα περιττά κιλάκια που ενέπνεαν τον Πρίντεζη για πειράγματα, αλλά ένας μπαρουτοκαπνισμένος 30άρης, από τους κορυφαίος γκαρντ στην Ευρωλίγκα, που έχει δουλέψει με την μπάλα και χωρίς αυτήν για ώρες επί ωρών.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This