Επιλογή Σελίδας



Του Δημήτρη Καρύδα

Τυπικά και ουσιαστικά θα είναι ο διάδοχος του Νικ Καλάθη αφού θα επωμισθεί το βάρος του βασικού πλέι μέικερ. Με παλαιότερη εμπειρία 35 μόλις αγώνων στην Ευρωλίγκα ο Τζάκσον καλείται να τα βγάλει πέρα σε ένα πολύ δύσκολο ρόλο.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΣ: Μοντέρνας κοπής πλέι μέικερ, στην πραγματικότητα ένα combo guard με μεγαλύτερη έφεση στο σκοράριασμα απ΄ ότι στη δημιουργία. Η επιτυχία της επιλογής όμως θα κριθεί όχι από το αν ο Τζάκσον μπορεί να σκοράρει αλλά αν μπορεί να πάρει στα χέρια του και τη μπαγκέτα του οραγνωτή.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Εξαιρετικός χειριστής της μπάλας που παίρνει μεγάλο πλεονέκτημα από το εκρηκτικό πρώτο βήμα του. Όταν δεν τελειώνει ο ίδιος τις επιθέσεις συνηθίζει να πασάρει είτε στο χαμηλό ποστ, είτε σε σουτέρ θέσης (spot shooters). Κερδίζει πάντως εύκολα φάουλ και πάει με μεγάλη συχνότητα στη γραμμή των ελευθέρων βολών. Γενικά, η ταχύτητα των ποδιών του και η έκρηξη του δίνουν ένα πλήρες επιθετικό πακέτο, ενώ παρότι οι μετρήσεις τον αδικούν είναι εξαιρετικός και στο επιθετικό pick’n’roll. Τέλειο περιφερειακό σουτ.

MEIONEKTHMATA: Γενικά έχει δυσκολία στο να τελειώνει φάσεις κοντά στο καλάθι ειδικά αν τον οδηγήσει η άμυνα πάνω στους ψηλούς της. Επίσης, δύσκολα μπορεί να σπάσει τα σκριν αφού δεν του αρέσει να παίζει με αυτό τον τρόπο. Με μπόι 1μ.80 (επίσημες μετρήσεις) δυσκολεύεται το ίδιο και στην άμυνα απέναντι σε ψηλά γκαρντ. Δεν είναι ο καλύτερος παίκτης στη λήψη αποφάσεων και έχει εύκολο το λάθος, γεγονότα που κτυπάνε καμπανάκι λόγω του ρόλου που θα έχει στον Παναθηναϊκό.

ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ: Χωρίς τους αναγκαίους βαθμούς τελειώνοντας το λύκειο στο Λας Βέγκας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε υποχρεώθηκε να περάσει μια διετία στο junior college Σάουδερν Αϊντάχο. Τη δεύτερη χρονιά του εκεί οδήγησε με μέσο όρο 18 πόντων την ομάδα στην κατάκτηση του εθνικού τίτλου στα junior college, αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της Αμερικής στο πρωτάθλημα των τζούνιορς (NJCAA) και όπως ήταν φυσικό κίνησε το ενδιαφέρον μεγάλων προγραμμάτων της πρώτης κατηγορίας. Υπέγραψε στο ανερχόμενο και πολύ δυνατό Μπέιλορ όπου έκανε αίσθηση με το….καλημέρα. Η ομάδα μάλιστα την πρώτη του χρονιά εκεί έφτασε ένα βήμα πριν το φάιναλ φορ και αποκλείστηκε στους 8 από τους μετέπειτα πρωταθλητές του Κεντάκι. Τη δεύτερη και τελευταία του χρονιά στο Μπέιλορ η ομάδα δεν τα πήγε το ίδιο καλά και έμεινε έξω από το τελικό τουρνουά των 64 παίζοντας στο τουρνουά παρηγοριάς του ΝΙΤ. Κατάφερε να το κερδίσει και αυτό έκανε τον Τζάκσον ένα από τους λιγοστούς παίκτες στην ιστορία που έχει πάρει δύο φορές πρωτάθλημα σε δύο διαφορετικά κολεγιακά επίπεδα!

ΝΤΡΑΦΤ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις στα predraft camp o Τζάκσον κατάφερε να επιλεγεί στα μισά του δεύτερου γύρου του ντραφτ στο νούμερο 42 από τους Φιλαντέλφια Σίξερς. Τέσσερις θέσεις πιο κάτω επελέγη ο γνώριμος μας λόγω Ολυμπιακού Έρικ Γκριν (νο. 46), στο 47 ο Τζέιμς Ένις, στο 52 ο Λορένζο Μπράουν, στο 53 ο Κόλτον Αϊβερσον, στο 55 ο Γάλλος Λοβέρν, μια θέση πιο κάτω ο Πέιτον Σίβα ενώ ακόμη πιο γνωστοί μας είναι οι τρεις τελευταίοι εκείνου του ντραφτ: Ντε Σον Τόμας (58), Ντούμπλιεβιτς (59) και Γιάνις Τίμα, τελευταία επιλογή στο 60. Δεκαπέντε μέρες μετά το ντραφτ ο Τζάκσον βρέθηκε στη Νέα Ορλεάνη ως κομμάτι της μεγάλης ανταλλαγής, του Χολιντέι. Στους Πέλικανς δεν χώρεσε και βρέθηκε στη Γαλλία αλλά κόπηκε νωρίς από τη Βιλερμπάν χωρίς ποτέ να παίξει σε ούτε ένα επίσημο παιχνίδι της ομάδας. Χρειάστηκε να περιμένει μια ολόκληρη τριετία για να παίξει τελικά στο ΝΒΑ. Ενδιάμεσα μοίρασε τον χρόνο του στο Αϊντάχο της D-League και για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Τουρκία όπου όμως ποτέ δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη της Φενέρμπαχτσε και αποδεσμεύτηκε ύστερα από έξι εμφανίσεις. Το καλοκαίρι του 2014 σε μια….μοιραία κίνηση οι Πέλικανς τον ξανάστειλαν με ανταλλαγή στους Σίξερς και ο Τζάκσον έπαιξε με τη Φιλαντέλφια στο Σάμερ Λιγκ. Εκεί όμως υπέστη ρήξη αχίλλειου και χρειάστηκε να μείνει για πάνω από ένα χρόνο εκτός γηπέδων!

ΝΒΑ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ….ΚΙΝΑ: Αφού πέρασε δύο ακόμη φορές από τη D-League (Αϊντάχο και Τέξας) και στο ενδιάμεσο έκανε ξανά ένα μικρό ευρωπαϊκό πέρασμα (7 αγώνες με την Κροατική Τσεντεβίτα) κατάφερε να βρει συμβόλαιο σε ομάδα του ΝΒΑ. Με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2016 έκανε μικρά συμβόλαια με το Ντάλας αλλά στο τέλος του δεύτερου δεκαήμερου τραυματίστηκε και η σεζόν του έληξε μάλλον άδοξα. Το καλοκαίρι του 2017 συμφώνησε με τη Μακάμπι όπου έπαιξε όλη τη σεζόν κερδίζοντας το εγχώριο νταμπλ και μετά πήρε τον δρόμο για την….Κίνα. Έπαιξε σε δύο διαφορετικές ομάδες με πιο εντυπωσιακές επιδόσεις, στο φιλικό για το στιλ του Κινέζικο πρωτάθλημα, την πρώτη χρονιά στους Ιπτάμενους Δράκους του Πεκίνου. Ξεκίνησε το 2020 ξανά στη G-Legue ψάχνοντας κάποια ομάδα για να τελειώσει τη σεζόν αλλά τον πρόλαβε ο….κορονοιός!

A NIGHT TO REMEMBER: Μπορεί το γρήγορο στιλ του Κινέζικου πρωταθλήματος να τον βολεύει αλλά όπως και να το κάνουμε όταν ένας παίκτης έχει σκοράρει σε ένα ματς 67 με 10 εύστοχα τρίποντα και έχει μοιράσει στον ίδιο αγώνα 10 ασίστ δικαιούται να μιλάει για την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του. Στα 35 παιχνίδια που έχει παίξει συνολικά στην Ευρωλίγκα έχει αρκετά άξια αναφοράς. Ξεχωρίζει το πρώτο του με τη Μακάμπι όταν σκόραρε 27 πόντους εναντίον της Μπάμπεργκ και αναδείχθηκε MVP της αγωνιστικής με 41 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και οι 29 εναντίον της Ρεάλ την ίδια σεζόν. Σημειωτέον ότι το ατομικό του ρεκόρ με 6 αμυντικά ριμπάουντς έγινε σε αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού.

ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τη χρονιά που έπαιξε στη Μακάμπι ο Τζάκσον σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ όπου η ομάδα του διαλύθηκε με 94-64. Σίγουρα όμως θα θυμάται το μπλοκ που έκανε σε προσπάθεια του Κώστα Παπανικολάου αφού είναι το μοναδικό της καριέρας του στην Ευρωλίγκα!!! Συνέβη κοντά στα μισά της δεύτερης περιόδου με το σκορ στο 37-29 υπέρ του Ολυμπιακού.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ: Στο πανεπιστήμιο έπαιξε παρέα με τον Κουίνσι Εϊσι (Μακάμπι Τελ Αβίβ). Στην Τσεντεβίτα με τον πρώην σέντερ του Ολυμπιακού Μίρζα Μπέγκιτς αλλά και τον γιό του Ντέιβιντ Στόκτον, τον Ντέιβιντ. Στη Μακάμπι βρέθηκε παρέα με πολλούς γνωστούς συμπαίκτες του όπως ο Ντεσόν Τόμας, ο Ρολ, ο Κέιν, ο Τάιους και ο Νορίς Κόουλ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Η πρώτη και όχι ευχάριστη Ευρωπαϊκή εμπειρία του ήταν στην Τουρκία τη Φενέρ την πρώτη χρονιά του Ομπράντοβιτς στην ομάδα. Στην Κροατία τον πήγε ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού που πλέον κάνει καριέρα προπονητή Βέλικο Μρσιτς. Στη Μακάμπι δούλεψε υπό τις οδηγίες του Νέβεν Σπάχια.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Το να κλείσει τη χρονιά ο Τζάκσον με διψήφιο μέσο όρο πόντων στην Ευρωλίγκα μάλλον δεν θα ξενίσει οποιονδήποτε. Ούτε για παράδειγμα αν σουτάρει λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 40% στο τρίποντο ή ξεπεράσει το 80% στις βολές. Αυτά όλα είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενα. Η όλη πορεία του θα κριθεί αποκλειστικά από δύο νούμερα. Αυτά που συνθέτουν τον συντελεστή ασίστ/λαθών. Οσο πιο μεγάλος είναι ο πρώτος δείκτης και όσο μικρότερος είναι ο δεύτερος τόσο πιο πετυχημένη θα είναι η θητεία του στα ‘’πράσινα’’.

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This