Επιλογή Σελίδας



Πριν τέσσερα χρόνια, ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε δηλώσει, με πάσα βεβαιότητα, πως δεν επρόκειτο να του στοιχίσει ποτέ η συνήθεια που είχε να ξεσπάει σε courts -πετώντας μπάλες και ρακέτες. Στο US Open αποβλήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του, με default -που εξηγούμε και τι είναι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξέσπασε σε court ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ήταν η πρώτη που τραυμάτισε άνθρωπο. Και αποβλήθηκε, για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξέσπασε σε court ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ήταν η πρώτη που τραυμάτισε άνθρωπο. Και αποβλήθηκε, για πρώτη φορά στην καριέρα του.  AP PHOTO/SETH WENIG

Της Νίκης Μπάκουλη

Η τελευταία φορά που δεν εμφανίστηκαν σε ημιτελικά Grand Slam κάποιος εκ των Νόβακ Τζόκοβιτς, Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ, ήταν στο Roland Garros του 2004. Όπως γράφει το Scroll εξήντα τέσσερα slams αργότερα, η Big 3 θα απουσιάσει από την τετράδα του US Open. Ο Ελβετός υπεβλήθη σε επέμβαση, ο Ισπανός αποφάσισε να μην ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας της πανδημίας και ο Σέρβος αποβλήθηκε.

O Τζόκοβιτς είχε αγώνα με τον Πάμπλο Καρένο Μπούστα (Νο30 της παγκόσμιας κατάταξης), για τον τέταρτο γύρο του US Open. O Iσπανός είχε το σερβίς στο 10ο γκέιμ του πρώτου σετ (στο 0-40). Το σετ ήταν στο 4-5. Έσωσε τρία game points και έκανε το break (6-5). Τότε ήταν που ο εκνευρισμός του Σέρβου έφτασε στο πικ και ξέσπασε. Είδε ένα μπαλάκι μπροστά του και το ‘εκτέλεσε’, χωρίς να παρατηρήσει πως εκεί όπου το έστελνε ήταν μια επόπτρια γραμμής.

Oι netizens ξεσπάθωσαν σε μηδενικό χρόνο, γράφοντας πως επί τούτου χτύπησε την γυναίκα. To No1 του κόσμου έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη στο ‘θύμα’ του και εξηγήσει ότι επρόκειτο για λάθος. Οι υπεύθυνοι του Grand Slam κάλεσαν σύσκεψη, παρουσία του Τζόκοβιτς και δέκα λεπτά μετά κατέληξαν στο ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τον αποκλείσουν με default. Aυτό είναι κάτι που του συμβαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Τι είναι ο αποκλεισμός με default

Επειδή ενδεχομένως να μη μεγαλώσατε όλοι στα courts, θα ήθελα να αναφέρω τι είναι το default. Πρόκειται για “την αποβολή παίκτη από τον umpire, αφότου ο παίκτης έχει λάβει τις τέσσερις προειδοποιήσεις για παραβάσεις κανονισμών για τη γενική συμπεριφορά του στο court. Το διπλό default είναι όταν αποβάλλονται και οι δυο παίκτες”. Ο Τζόκοβιτς δεν έλαβε τέσσερις προειδοποιήσεις, γιατί αυτό που έκανε αφορούσε τις ακραίες καταστάσεις.

Στους κανονισμούς των Grand Slam αναφέρεται πως ‘η κακοποίηση ρακέτας ή μπάλας ή η αντιαθλητική επαφή’ έχει συνέπειες. Η πρώτη παράβαση φέρνει προειδοποίηση, η δεύτερη point penalty και η τρίτη game penalty. Εφόσον όμως, συμβεί κάτι ακραίο όπως ήταν αυτό που έκανε ο Τζόκοβιτς, τα τρία βήματα ‘εξαφανίζονται’ και επιβάλλεται άμεσα το default. Στην περίπτωση του Σέρβου ίσχυσε το Section T του άρθρου ΙΙΙ (on-site player offenses) των κανονισμών του ΙΤF, για τα Grand Slam. “O διαιτητής, σε συνεννόηση με τον επικεφαλής των Εποπτών του Grand Slam μπορεί να δηλώσει default για όποιες από τις παραβάσεις του Κανονισμού, είτε σύμφωνα με το σχέδιο του Point Penalty. Σε όλες τις περιπτώσεις, η απόφαση για default, η απόφαση του διαιτητή, σε συνεννόηση με τον επικεφαλής εποπτών του Grand Slam είναι τελική και μη εφέσιμη. Ο παίκτης που θα ‘αποκλειστεί’ θα χάσει όλους τους πόντους που κέρδισε, στο εν λόγω τουρνουά και θα του επιβληθεί πρόστιμο στο ποσό των χρημάτων που έχει ήδη κερδίσει, στη διοργάνωση, με την προσθήκη άλλων που προκύπτουν σε σχέση με το προσβλητικό συμβάν”.

Στην περίπτωση του Τζόκοβιτς, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αποφάσισαν πως “βάσει των γεγονότων που θέλουν την μπάλα να δέχθηκε αγριεμένο και απερίσκεπτο χτύπημα και πήγε κατευθείαν στο λαιμό της επόπτριας γραμμής, η οποία ξεκάθαρα τραυματίστηκε και πόνεσε, η απόφαση που πήραμε ήταν το default του Νόβακ. Συμφωνούμε όλοι πως δεν το έκανε επί τούτου, αλλά τα δεδομένα ξεκαθαρίζουν πως χτύπησε τη lineswoman”.

Μετά την ανακοίνωση, ο Τζόκοβιτς δεν παρέστη καν στη συνέντευξη Τύπου (δήλωσε άρνηση), απόφαση που θα του στοιχίσει ένα ακόμα πρόστιμο.  Δεν είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύει κάτι σε court. Το 2016 στάθηκε κάπως τυχερός, όταν στο Roland Garros, στον αγώνα του εναντίον του Τόμας Μπέρτιχ, αφότου έχασε ευκαιρία για break point ‘κοπάνησε’ τη ρακέτα στο έδαφος. Η ρακέτα γλίστρησε από τα χέρια του, έκανε γκελ και πτήση προς τον επόπτη γραμμής, τον οποίον δεν πέτυχε από τύχη. “Ήμουν τυχερός” είχε ομολογήσει. Ζήτησε και συγγνώμη από τον επόπτη.

Σου έχω και ένα πιο παλιό συμβάν, που αφορά τον Τζόκοβιτς και τον τραυματισμό ‘άμαχου πληθυσμού’. Δεν επρόκειτο ωστόσο, για έκρηξη, αλλά για λάθος εκτίμηση. Ήταν το 2009, στη Μαδρίτη στον αγώνα του με τον Φερνάντο Βερντάσκο, όταν πέτυχε το ball girl που καθόταν δίπλα στον umpire, στο κεφάλι. Έτρεξε να την αγκαλιάσει και να της ζητήσει συγγνώμη.

Πριν τέσσερα χρόνια, στη Γαλλία το 2016, δημοσιογράφοι είχαν ρωτήσει τον πρωταγωνιστή της ιστορίας για τη συνήθεια που ‘χε να ξεσπάει σε μπάλες, όταν είχε νεύρα -κατά τη διάρκεια αγώνων. Εκείνος επέμεινε πως για όλα φταίνε τα media και ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή. Είχε επιμείνει ότι το παρελθόν του δεν ήταν τόσο ένοχο, ώστε να τον καταδιώξει ποτέ. Έκανε λάθος.

Η πρώτη ερώτηση που του είχαν κάνει ήταν αν έχει σκεφτεί ποτέ πως κάποια τέτοια στιγμή (εκτόνωση) μπορεί να του στοιχίσει μια μέρα. Αν ‘έβρισκε’ δηλαδή, η μπάλα κάποιον. Είχε απαντήσει “είστε απίστευτοι, γιατί πάντα επιλέγετε να εστιάζετε σε τέτοιου είδους πράγματα“.

Αν κάνεις συνέχεια αυτά τα πράγματα

‘Τα κάνω συνέχεια; Τότε γιατί δεν με αποβάλλουν;’

Ήσουν κοντά. Δεν ήσουν;

‘Είμαι κοντά; Δεν έχω αποβληθεί ακόμα, οπότε δεν είμαι κοντά’.

Αν η μπάλα είχε χτυπήσει θεατή, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι σοβαρά.

‘Θα μπορούσαν να είναι, ναι. Επίσης, θα μπορούσε να ‘χει χιονίσει στην Ο2 arena, αλλά δεν χιόνισε’.

Δεν σε ανησυχεί η νοοτροπία σου;

‘Είμαι ο μόνος παίκτης που δείχνει τον εκνευρισμό του στο court; Αυτό μου λέτε;’.

Είσαι από τους κορυφαίους του κόσμου

‘Και;’

Δείχνεις τον εκνευρισμό σου. Και σε ρωτώ, δεν πιστεύεις ότι είναι θέμα για σένα;

‘Δεν είναι θέμα για εμένα και δεν είναι η πρώτη φορά που το έκανα’.

Ο Νικ Κύργιος είχε μια απορία που θέλησε να εκφράσει δημοσίως. Ζήτησε από τους ‘ακόλουθους’ του στο Twitter να εκτιμήσουν πόσα χρόνια τιμωρίας θα ‘έτρωγε’ ο ίδιος, αν είχε κάνει ό,τι ο Τζόκοβιτς.

Ένας που θέλησε να εξηγήσει τι μπορεί να περνά αυτές τις ώρες ο Τζόκοβιτς, ήταν ο Ντένις Σαπαλόφ, ο οποίος είχε χτυπήσει umpire στο μάτι, όταν ήταν 18 χρόνων (6/2 του 2017), ξεσπώντας για break που του ‘χε κάνει ο αντίπαλος του, Κάιλ Έντμουντ. Τιμωρήθηκε με default.

Αργότερα απολογήθηκε και ακόμα πιο αργά εξήγησε ότι “είχα περάσει πολύ δύσκολα. Δεν υπήρχε ώρα της ημέρας που να μη σκέφτομαι αυτό που είχα κάνει. Απείχα από το επόμενο τουρνουά. Δεν ήθελα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Η πρώτη έξοδος που έκανα από το σπίτι, ήταν όταν η μητέρα μου με πίεσε να πάω βόλτα τους σκύλους. Από εκεί, το ένα έφερε το άλλο. Το συμβάν με βοήθησε να ωριμάσω, ως άνθρωπος και βοήθησε το παιχνίδι μου, το πώς να διατηρώ τη ψυχραιμία μου, γιατί ποια ήξερα τι μπορεί να συμβεί αν την ‘ξαναχάσω”. Έγινε και φίλος με τον umpire, Αρνό Γκαμπάς, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση για κάταγμα στο κόκαλο -κάτω από το μάτι.

Για τον Τζόκοβιτς, ο Σαπαλόφ είπε πως “καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο Νόβακ θα το διαχειριστεί σωστά αυτό που έγινε και θα προχωρήσει. Πρέπει να ωριμάσει και να μάθει από αυτό που έκανε. Ήταν ωστόσο, κάτι το πολύ ατυχές. Η μπάλα θα μπορούσε να ‘χει καταλήξει παντού”.

Σε ό,τι αφορά το US Open, η αποβολή του Σέρβου σημαίνει πως κάποιος θα στεφθεί φέτος για πρώτη φορά -στην καριέρα του- πρωταθλητής του Grand Slam, καθώς δεν έχει μείνει κάποιος εξ αυτών που το ‘χουν κατακτήσει ήδη στη διοργάνωση.

πηγή: contra.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This