Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τις δέκα πιο ακριβές μεταγραφές 18χρονων παικτών στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Βινίσιους Ζούνιορ
Από τον Μάιο του 2017 είχαν έρθει σε συμφωνία Ρεάλ Μαδρίτης και Φλαμένγκο για τη μεταγραφή του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού, έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο Βινίσιους δεν είχε κλείσει καν τα 17 του εκείνη την εποχή και για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση, έπρεπε ο ίδιος να ενηλικιωθεί. Όπερ και εγένετο τον Ιούλιο του 2018, όταν ο ίδιος έγινε 18 και ταυτόχρονα η μεταγραφή του έγινε η πιο ακριβή στην ιστορία για ποδοσφαιριστή αυτής της ηλικίας.

Ροντρίγκο
Σχεδόν ίδια περίπτωση με τον Βινίσιους ήταν αυτή του Ροντρίγκο. Αυτή τη φορά το deal της Ρεάλ Μαδρίτης έγινε με τη Σάντος, με το ποσό της μεταγραφής να είναι – επίσης – 45 εκατομμύρια ευρώ. Το καλοκαίρι του 2018, όταν συμφώνησαν οι δύο ομάδες, ο Βραζιλιάνος ήταν 17,5 ετών, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί στο Μπερναμπέου ένα χρόνο μετά, όταν και ενηλικιώθηκε.

Φάμπιο Σίλβα
Μεγάλος ντόρος έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα γύρω από το όνομα του Πορτογάλου επιθετικού. Παρά το γεγονός πως είχε ελάχιστες συμμετοχές και μόλις ένα τέρμα με τη φανέλα της Πόρτο, η Γουλβς δαπάνησε το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ για να τον κάνει κάτοικο Αγγλίας. Το αν θα δικαιωθεί ή όχι, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η διοίκηση των «δράκων» έκανε για μία ακόμη φορά μια «χρυσή» πώληση ποδοσφαιριστή. Και μάλιστα μόλις 18 ετών.

Λουκ Σο
Το καλοκαίρι του 2014 ο Λουίς Φαν Χααλ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η διοίκηση του συλλόγου του έδωσε να διαχειριστεί έναν πακτωλό χρημάτων. Συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ ξόδεψαν εκείνη την εποχή οι «κόκκινοι διάβολοι» και τα 37,5 πήγαν στη Σαουθάμπτον για τον Άγγλο αριστερό μπακ. Ο Λουκ Σο ήταν τότε 18 ετών και μέχρι σήμερα παραμένει κάτοικος Ολντ Τράφορντ.

Γουέιν Ρούνεϊ
Οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της Έβερτον είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον της… μισής Αγγλίας, με τα «ζαχαρωτά» να αποδέχονται την πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Αύγουστο του 2004, μόλις στα 18 του, ο Ρούνεϊ μετακόμισε στο Ολντ Τράφορντ και η μεταγραφή του ήταν τότε η πιο ακριβή για ποδοσφαιριστή κάτω των 20 ετών. Και από το ντεμπούτο του κιόλας με τη Γιουνάιτεντ (έκανε χατ-τρικ) απέδειξε πως δικαίως δόθηκαν αυτά τα χρήματα για την απόκτησή του.

Ρενάτο Σάντσες
Μόλις μία σεζόν με την πρώτη ομάδα της Μπενφίκα στάθηκε αρκετή για τον Πορτογάλο μέσο, ώστε να ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Το Μάιο του 2016, η Μπάγερν Μονάχου δαπάνησε το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ για να κάνει δικό της τον 18χρονο – τότε – Ρενάτο Σάντσες. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με την εθνική Πορτογαλίας, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού δεν κατάφερε να πάρει φανέλα βασικού στους Βαυαρούς.

Αλεσάντρο Μπαστόνι
Περισσότερο επένδυση για το μέλλον έκανε το καλοκαίρι του 2017 η Ίντερ, όταν απέκτησε από την Αταλάντα τον 18χρονο – τότε – Ιταλό αμυντικό. Οι «νερατζούρι» δαπάνησαν 31 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν τα δικαιώματά του, όμως τον άφησαν ως δανεικό στους «μπεργκαμάσκι». Ακολούθησε ένας ακόμη δανεισμός στην Πάρμα, όμως ο Αντόνιο Κόντε πίστεψε πολύ στον Μπαστόνι τη σεζόν που μας πέρασε. Όχι μόνο τον πήρε πίσω στο Μεάτσα, αλλά του έδωσε και φανέλα βασικού στο κέντρο της άμυνας.

Αντόνιο Κασάνο
Ένας παίκτης με πλούσιο ταλέντο, αλλά με αυτοκαταστροφικές τάσεις, οι οποίες δεν τον άφησαν να φτάσει όσο ψηλά μπορούσε. Ο Ιταλός φορ ήταν 18 χρονών το μακρινό 2001, όταν τα οικονομικά δεδομένα ήταν διαφορετικά και οι ομάδες δε δαπανούσαν για μεταγραφές τα ίδια χρήματα με τη σημερινή εποχή. Παρόλα αυτά, η Ρόμα έδωσε το ποσό των 31 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει από την Μπάρι.

Ρεϊνιέρ
Τον περασμένο Ιανουάριο, μία ημέρα αφότου έκλεισε τα 18 του χρόνια, ο Βραζιλιάνος μέσος έγινε επίσημα παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Η «βασίλισσα» έδωσε τα χέρια με τη Φλαμένγκο, με το deal να κλείνει στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ρεϊνιέρ μετακόμισε στην Ισπανία, όμως εντάχθηκε στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου και όχι στην πρώτη. Τον προηγούμενο μήνα, η Ρεάλ συμφώνησε με την Ντόρτμουντ για την παραχώρηση του Βραζιλιάνου, με τη μορφή δανεισμού για δύο χρόνια.

Γουίλιαμ Σαλιμπά
Από μικρή ηλικία βρισκόταν στα «ραντάρ» της Άρσεναλ, η οποία πέρσι τον έκανε δικό της από τη Σεντ Ετιέν, παρά το γεγονός πως είχε μπει «σφήνα» για την απόκτησή του και η Τότεναμ. Οι «κανονιέρηδες» δαπάνησαν το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, με το Γάλλο αμυντικό να παραμένει ως δανεικός για έναν ακόμη χρόνο στη Σεντ Ετιέν. Τη φετινή σεζόν βρίσκεται κανονικά στο Λονδίνο, καθώς υπολογίζεται από τον Μικέλ Αρτέτα.

πηγή: planetfootball – gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This