Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Το τένις επέστρεψε στα courts στις ΗΠΑ, μετά το lockdown για τον Covid-19. Για την ακρίβεια, στη Νέα Υόρκη, όπου μεταφέρθηκε το Western & Southern Open (ιστορικά διεξάγεται στο Σινσινάτι). Ο λόγος ήταν ξεκάθαρος: το πρώτο τουρνουά ήταν ο προπομπός του US Open και για να αποφευχθεί τυχόν ρίσκο (με περιττά πέρα δώθε των αθλητών), διεξήχθη όπου θα γινόταν και το Grand Slam. Στο ‘trailer’ (το restart) η Μαρία Σάκκαρη νίκησε τη Σερίνα Ουίλιαμς και βρέθηκε στα προημιτελικά. Η Αμερικανίδα πήγε σπίτι της. “Ήταν λογικό να είναι άσχημο το παιχνίδι” ομολόγησε το Νο22 της παγκόσμιας κατάταξης (βάσει του ranking που ‘βγήκε’ στις 31/8 του 2020). Και το λογικό είχε να κάνει με τους μήνες της αποχής από τα courts. Δώδεκα ημέρες αργότερα (τα ξημερώματα) η Σάκκαρη τέθηκε ξανά αντιμέτωπη του ινδάλματος που είχε ως παιδί. Πάλι για τη φάση των ’16’, αυτήν την φορά σε Grand Slam.

Δυόμιση ώρες μετά, η Ουίλιαμς έκανε 100 της νίκες της στο Arthur Ashe Stadium και προχωρούσε στους ‘8’, με τη Σάκκαρη να γίνεται εκείνη που πήγαινε σπίτι της (6-3, 6-7, 6-3). Εν αντιθέσει με την πρώτη συνάντηση (όταν σχολίασε το πώς έπαιξε, είχε πει “σαν να βγαίνεις ραντεβού με έναν τύπο που ξέρω ότι είναι άθλιος“), αυτήν την φορά η Αμερικανίδα δεν έδωσε ‘χώρο’ στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια, δηλαδή δεν έκανε λάθη που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για να τη νικήσει ξανά. “Προφανώς και σκέφτηκα τι είχε προηγηθεί, αλλά πια ζούσαμε ένα τελείως διαφορετικό σενάριο και ήμασταν σε μια τελείως διαφορετική στιγμή. Συνέχισα να παλεύω, ενόσω εκείνη συνέχισε να είναι επιθετική και να παίζει πολύ καλά. Ήξερα πως έπρεπε να κάνω το ίδιο πράγμα”, να παλέψει δηλαδή, με συνέπεια έως το τέλος. Αυτές τις δηλώσεις τις έκανε η 38χρονη, πριν φύγει από το court και ενώ μόλις είχε προκριθεί για 53η φορά σε προημιτελικά Grand Slam, στην καριέρα της.

“Λίγοι τενίστες έχουν βελτιωθεί όσο η Σάκκαρη”

Η Guardian ενημέρωσε το κοινό της πως “λίγοι τενίστες έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, όσο η Σάκκαρη. Μαζί με τον νέο Βρετανό κόουτς, Τόμας Χιλ έχει κάνει το ταξίδι από την ημέρα που δεν ήταν καν στο ΤΟΡ50 έως το Νο22 του κόσμου. Μολονότι είναι μόλις 1.72, είναι δυνατή, γρήγορη και μια από τις καλύτερες αθλήτριες του σπορ”. Για να γίνει η πιο βελτιωμένη, έχει αφιερώσει ατελείωτες ώρες σε δουλειά, πάσης φύσεως -στο σπορ και το σώμα της. Δες ένα δείγμα.

Στο US Open επίσης ήλεγξε την αρχή (με τρεις άσους), με την Ουίλιαμς να αντιδρά γρήγορα και να παίρνει το πρώτο σετ. Και εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η Σάκκαρη δεν πανικοβλήθηκε. Σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου σετ συνέχισε να παίζει υπό τους όρους της. Έως το τέλος του, είχε ‘σερβίρει’ περισσότερους άσους και είχε περισσότερους winners (shots στα οποία δεν είχε απάντηση η Ουίλιαμς και έδωσαν πόντους στην 25χρονη). Στο τρίτο σετ πολλοί υποψιάστηκαν πως θα συμβεί ό,τι και στο Western & Southern Open, όταν η Σάκκαρη προηγήθηκε 2-0. Αυτήν τη φορά όμως, η Αμερικανίδα απάντησε, με highlight έναν άσο που είχε ταχύτητα 200 χιλιόμετρα την ώρα. Ο επίλογος γράφτηκε στα τρία λάθη της Ελληνίδας (στο 3-4)”.

Δεδομένα η Σερίνα δεν είναι το ίδιο γρήγορη και δεν έχει τα ίδια αντανακλαστικά, με την εποχή που κυριαρχούσε απόλυτα (βλ. 6 τίτλοι σε Open και 23 Grand Slam στο σύνολο). Γεγονός που αποδεικνύεται από την αδυναμία της να ‘πάρει’ έστω σετ στους τέσσερις τελευταίους τελικούς σε Slams. Στην Αυστραλία, που ήταν και το τελευταίο μεγάλο event του τένις πριν το lockdown, έκανε 56 λάθη στην ήττα από την Ουάνγκ Τσιάνγκ. Μετά το restart, έδωσε τρεις αγώνες που κρίθηκαν στα τρία σετ -έχασε τους δυο. Αυτό το US Οpen είναι το 20ο της καριέρας της. Το Νο8 του κόσμου έκρινε πως είχε έλθει η ώρα να απαντήσει στην ερώτηση ‘έχασε το χάρισμα που ‘χε στο να ‘κλείνει’ αγώνες;”, όπως γράφει η USA Today. Τώρα θέλει άλλες τρεις νίκες για να κάνει 24 τα Grand Slam που ‘χει κατακτήσει. Θα είναι η πρώτη νίκη, μετά 44 μήνες.

Να γυρίσουμε όμως, στη Μαρία Σάκκαρη και όσα είχε να πει στους δημοσιογράφους, μετά τον αποκλεισμό της.

“Αν θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα πω ότι δεν ήμουν αρκετά θαρραλέα στο τρίτο σετ. Δεν ‘πνίγηκα’, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκα και τις ευκαιρίες μου και όταν δεν το κάνεις αυτό, σε καλή μέρα της Σερίνα Ουίλιαμς, το θέμα τελειώνει εκεί. Ενώ είχα το προβάδισμα, ένα κακό game άλλαξε το παιχνίδι.”

Τη ρώτησαν τι σημαίνει να παίζεις με τη Σερίνα Ουίλιαμς, σε ένα court που είναι πολύ οικείο για την Αμερικανίδα (έχει πάρει 100 νίκες σε αυτό) και να είναι ανταγωνιστική, τη στιγμή που δεν υπήρχε κόσμος στις εξέδρες και μπορούσε να ακούσει τις ιαχές της αντιπάλου της. “Παίξαμε και την περασμένη εβδομάδα, οπότε δεν είχε μεγάλη διαφορά. Περίμενα αυτήν την ατμόσφαιρα. Σίγουρα ήταν κάτι μεγάλο. Θα ήταν ακόμα πιο μεγάλο αν νικούσα. Έπαιξε εξαιρετικά, αλλά… δεν εκμεταλλεύτηκα τις ευκαιρίες μου”.

Η νίκη της πριν 12 μέρες της είχε δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν, για το rematch τους σε Grand Slam “γιατί ήξερα πώς θα παίξει και τι να περιμένω, μολονότι η Σερίνα σε κάνει πάντα να νιώθεις άβολα. Ακριβώς έτσι ένιωσα στο πρώτο σετ. Δεν είχα ρυθμό. Προς το δεύτερο σετ, άρχισα να νιώθω καλύτερα και στο τέλος τα μικρά πράγματα έκαναν τη διαφορά. Η νίκη στο προηγούμενο ματς με έκανε να μπορώ να πω στον εαυτό μου πως εφόσον τα είχα καταφέρει μια φορά, μπορούσα να τα καταφέρω ξανά. Αυτή ήταν η νοοτροπία που είχα έως το τέλος. Η Σερίνα παρουσίασε καλύτερη απόδοση, κάτι που ξέρει πώς να κάνει, βάσει της εμπειρίας της και εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες της, όταν δεν το έκανα εγώ”.

Το US Open τελείωσε για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια και όταν της ζήτησαν να κάνει τον απολογισμό, ομολόγησε πως “είμαι πολύ υπερήφανη για τον εαυτό μου, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αγωνίστηκα. Δεν είναι εύκολο να είσαι ανταγωνιστικός, όταν δεν υπάρχει κοινό στις εξέδρες. Πολλοί παίκτες νιώθουν ‘σβηστοί’. Ένιωσα υπερήφανη για τον τρόπο που έπαιζα και το πόσο ανταγωνιστική ήμουν, έπειτα από ένα μεγάλο κενό διάστημα. Ακόμα και σήμερα, υπήρξαν στιγμές που έπαιξα εξαιρετικά. Θα πάρω μόνο τα θετικά από αυτήν την εμπειρία, όπως προχωρώ στο επόμενο event”. Το τένις θα συνεχίσει το πρόγραμμα του στην Ευρώπη, με το ATP Masters 1000 Internazionali BNL d’ Italia και μετά το Roland Garros. Που θα ‘χει κόσμο στις εξέδρες.

“Δεν βγάζει νόημα να είμαστε εμείς σε ‘φούσκα’ και να υπάρχει κόσμος στο γήπεδο”

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

It has been a difficult decision to make but unfortunately I will not be competing in Europe this year. Last year’s French Open was the most special tournament of my career so this is not a decision I have made lightly. There are two reasons for my decision. The first is the health risks that still exist with Covid. The second is my preparation, which has not been ideal without my coach being able to train with me due to the state border closures in Australia. I wish the players and the French Federation all the best for a successful tournament. I now look forward to a long preseason and the summer in Australia. It has been a challenging year for everyone and although I am disappointed on a tennis front, the health and well-being of my family and my team will always be my priority. Thank you to my fans for your continued support, I can’t wait to play for you again.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ash Barty (@ashbarty) στις

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τη Σάκκαρη να σχολιάσει το γεγονός ότι στο Rolland Garros (21/9 με 11/10 -η Άσλεϊ Μπάρτι που πήρε πέρυσι τον τίτλο ενημέρωσε πως δεν θα ταξιδέψει στη Γαλλία) θα υπάρχουν φαν στο γήπεδο. “Δεν νομίζω ότι βγάζει νόημα να είμαστε εμείς οι παίκτες σε ‘φούσκα’ και να υπάρχουν θεατές στις εξέδρες. Από την άλλη, εκείνοι που πήραν την απόφαση έχουν τους λόγους τους, έχουν ερευνητές που παρέχουν στοιχεία και αν νομίζουν πως αυτό είναι το σωστό -διάβασα τις προάλλες πως υπάρχουν 8.000 κρούσματα στη Γαλλία- δεν μπορώ να πω κάτι. Αλλά για εμένα ήταν σοκαριστική η ανακοίνωση. Δεν είμαι γιατρός ή εξπέρ. Εκείνοι ξέρουν καλύτερα. Αν πιστεύουν πως είναι ασφαλές και είναι βέβαιοι πως δεν θα επηρεαστεί η υγεία των αθλητών, τότε όλα είναι καλά”.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This