Επιλογή Σελίδας

Του Θανάση Κρεκούκια

Μέσα σε αυτό το πολύπλευρο “χάος” που βιώνει τους τελευταίους μήνες η Μπαρτσελόνα, τόσο αγωνιστικά όσο και διοικητικά, με αποκορύφωμα την υπόθεση της παραλίγο αποχώρησης του Μέσι, μέσα στη γενικευμένη απογοήτευση που νιώθουν οι φίλαθλοι της ομάδας μπροστά στα πολλαπλά αδιέξοδα μέσα στα οποία κινείται ο σύλλογος, ανίκανος να βρει πειστικές λύσεις για τα άλυτα προβλήματα που βαραίνουν τους Καταλανούς, υπάρχει μια χαραμάδα αισιοδοξίας που οφείλεται σε έναν 17χρονο παίκτη, ο οποίος από πέρυσι, όταν και πήρε το βάπτισμα του πυρός με την πρώτη ομάδα, άφησε υποσχέσεις για ένα λαμπρό μέλλον. Ο λόγος για τον Ανσού Φατί, που καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε Μπάρσα, Ισπανία και Champions League.

Μέσα σε μόλις 33 επίσημες συμμετοχές με τους “μπλαουγκράνα” και 2 με την Εθνική Ισπανίας, ο Φατί έχει καταφέρει να στρέψει πάνω του τα βλέμματα όλων των ποδοσφαιρόφιλων, ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του και φυσικά, ως το next big thing της Μασία. Παρά το νεαρό της ηλικίας του (θα κλείσει τα 18 στις 31 Οκτωβρίου), η πορεία του μέχρι σήμερα είναι γεμάτη περιπέτειες, ανατροπές και μικρές ιστορίες που μέσα από αρκετές συμπτώσεις τον έφεραν στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Μπορεί να μην είναι ο “διάδοχος” του Μέσι – ποιος θα μπορούσε άλλωστε να είναι; – όμως σίγουρα αποτελεί ένα από τα ονόματα στα οποία θα βασιστεί η επόμενη μέρα των Καταλανών.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΣΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ

Ο Ανσού Φατί πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Βαλένθια (14/9/2019).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Ανσουμανέ Φατί γεννήθηκε το 2002 στο Μπισσάου, πρωτεύουσα της Γουινέας-Μπισσάου, χώρας της Δυτικής Αφρικής. Ο πατέρας του, Μπορί Φατί, ήταν ο ίδιος ποδοσφαιριστής και αγωνίστηκε σε ομάδες μικρών κατηγοριών της Πορτογαλίας, όπου μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά του. Όσο βρισκόταν στην Πορτογαλία, ο πατέρας Φατί διάβασε κάπου για τη Μαριναλέδα, την κωμόπολη της Ανδαλουσίας με το ιδιότυπο κομμουνιστικό-ουτοπικό καθεστώς, όπου δίνονταν δουλειές σε μετανάστες. Εκεί συνάντησε το δήμαρχο, Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορδίγιο, ο οποίος του εξασφάλισε μια θέση ως οδηγό απορριμματοφόρου στο δήμο.

Η οικογένεια Φατί εγκαταστάθηκε τότε στην Ερέρα, μια γειτονική πόλη στη Μαριναλέδα, όπου ο μικρός Ανσού έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην “Escuela de Fútbol Peloteros de Herrera”, μια τοπική ακαδημία για πιτσιρικάδες. Εκεί τον ξεχώρισε αμέσως ο διευθυντής της σχολής, Τζόρντι Φιγκερόα, ο οποίος έβαλε τον μικρό να παίζει στην αμέσως ανώτερη κατηγορία από εκείνη της ηλικίας του. Ένα χρόνο αργότερα, στα οκτώ του, ο Ανσού γράφτηκε στις ακαδημίες της Σεβίγια, εντυπωσιάζοντας – ανάμεσα σε άλλους – και τον ίδιο τον Μόντσι. Και εκεί, ο Φατί αγωνίστηκε σε μεγαλύτερη κατηγορία, τους U11, αποσπώντας θετικά σχόλια από όλους τους υπεύθυνους των τσικό των “νερβιονένσες”.

ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ!

Ο Ανσού Φατί φορώντας τη φανέλα του συνδέσμου φιλάθλων της Ρεάλ Μαδρίτης της πόλης Ερέρα τον Ιούνιο του 2012.

Παράλληλα συνέχισε να παίζει μπάλα και στην Ερέρα, φορώντας μάλιστα σε αρκετά παιχνίδια τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης! Οι μικρές κατηγορίες της κωμόπολης, δεν ήταν επίσημα δηλωμένες στην Ομοσπονδία, έτσι οι πιτσιρικάδες ήταν ελεύθεροι να διοργανώνουν τα δικά τους τουρνουά, ανάμεσα στα οποία ήταν και εκείνα του τοπικού συνδέσμου φιλάθλων της Ρεάλ, με τον οποίο διατηρούσε στενές σχέσεις ο πατέρας του Ανσού. Από ένα τουρνουά ποδοσφαίρου σάλας τον Ιούνιο του 2012 στην πόλη Cañada Rosal, είναι και η φωτογραφία που βλέπετε, με τον εννιάχρονο Φατί να φοράει τη φανέλα της τοπικής “peña” των “μερένγκες”. Το 2011, ο μεγάλος αδερφός του Ανσού, Μπραΐμα, επίσης ποδοσφαιριστής, έφυγε για τη Μασία.

Ο πατέρας Φατί ήρθε σε επαφή με τους υπεύθυνους της ακαδημίας της Μπάρσα και πήρε το “οκ” να πάει και τον Ανσού στη Βαρκελώνη. Οι άνθρωποι της Σεβίγια πληροφορήθηκαν αυτή τη μυστική συμφωνία, έκαναν καταγγελία στη FIFA και τιμώρησαν τον Ανσού με ένα χρόνο αποκλεισμό από τις αγωνιστικές δραστηριότητες. Ο μικρός επέστρεψε στην Ερέρα και λίγο καιρό μετά ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για να ενσωματωθεί στη Μασία. Εκείνη την περίοδο, σκάουτ που τον παρακολουθούσαν, τον είχαν προτείνει και στη Ρεάλ, όμως οι “μπλάνκος” δεν κατάφεραν να πείσουν τον πατέρα του για να τον πάρουν στη “La Fábrica”. Φτάνοντας στην Μπάρσα, αρχικά έπαιξε στους Παίδες, στη θέση του σέντερ φορ και παρά το ότι ήταν ένα χρόνο μικρότερος από τους συμπαίκτες του, ξεχώρισε αμέσως.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΑΣΙΑ

Ο Ανσού Φατί πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα απέναντι στην Οσασούνα και πανηγυρίζει (31/8/2019).

Συμπαίκτης του σε εκείνη την ομάδα, ήταν ο Τακεφούσα Κούμπο, ο Ιάπωνας παίκτης της Ρεάλ πλέον, που φέτος θα αγωνίζεται δανεικός στη Βιγιαρεάλ. Στο πρωτάθλημα ο Ανσού πέτυχε 56 γκολ και ο Τάκε 73! Στη συνέχεια κατέκτησε το διεθνές τουρνουά ακαδημιών MIC, νικώντας στον τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης του Γκούτι και αμέσως μετά πήρε μέρος στο τουρνουά “Liga Promesas” που εκείνη τη χρονιά διοργανώθηκε στο γήπεδο “Los Cármenes” της Γρανάδας. Εκεί κατέκτησε έναν ακόμα τίτλο με τους “μπλαουγκράνα”, ενώ βγήκε και πρώτος σκόρερ, πετυχαίνοντας συνολικά επτά τέρματα, ένα εκ των οποίων στον τελικό απέναντι στη Βαλένθια. Εκεί όμως που πραγματικά ξεδίπλωσε το ταλέντο του, ήταν στην ομάδα των Νέων.

Μέχρι τότε, ο Ανσού αγωνιζόταν ως σέντερ φορ, όμως ο Χοσέ Μάρι Μπακέρο συναντήθηκε με τους γονείς του και τους είπε ότι θα τον δοκίμαζαν στη θέση του αριστερού εξτρέμ, όπου και τελικά μονιμοποιήθηκε. Ο Βίκτορ Βαλντές, προπονητής του στους Νέους, έχει διηγηθεί την εξής ιστορία: “Ο Ανσού πέρασε για πολύ λίγο από τη δική μου ομάδα, όμως όταν πρωτοήρθε, είχε πρόβλημα, πονούσε στο πόδι. Προσπαθώντας να βρούμε την αιτία των ενοχλήσεων, ζήτησα να μου φέρουν τα παπούτσια του. Μόλις τα είδα, κατάλαβα αμέσως τί έφταιγε. Εκείνα δεν ήταν παπούτσια, αλλά σκέτη καταστροφή, πραγματικά ερείπια. Ζήτησα να του αγοράσουν ένα καινούργιο ζευγάρι και το θέμα λύθηκε!”.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΜΠΑΡΣΑ

Ο Ανσού Φατί στο επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα σε αγώνα με την Μπέτις στο "Καμπ Νόου" (25/8/2019).

Ο Φατί πέρασε από όλα τα τμήματα υποδομών της Μασία, φτάνοντας μέχρι την Μπαρτσελόνα Β, με την οποία έκανε προετοιμασία το καλοκαίρι του 2019. Στις 29 Ιουλίου πέρυσι, παρά τις πολλές προτάσεις που είχε από διάφορες ευρωπαϊκές – κυρίως αγγλικές – ομάδες, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον σύλλογο, διάρκειας μέχρι το 2022 και με ρήτρα αποδέσμευσης τα 100 εκατομμύρια ευρώ (τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε αναπροσαρμογή στις ετήσιες αποδοχές του μικρού, με τη ρήτρα αποδέσμευσης να ανεβαίνει στα 170 εκ.). Η εξέλιξή του τελικά ήταν τόσο αλματώδης, ώστε αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα χωρίς καν να έχει προλάβει να κάνει ντεμπούτο με την Μπαρτσελόνα Β!

Όπως θυμάται ο ίδιος με αρκετή συγκίνηση, το πρωί της 21ης Αυγούστου 2019, μόλις έφτασε στη Μασία, ο τεχνικός της Μπάρσα Β, Γκαρθία Πιμιέντα, του είπε ότι εκείνη τη μέρα θα έκανε προπόνηση με την πρώτη ομάδα! Αμέσως τηλεφώνησε στο σπίτι του για να πει τα νέα, όμως η μητέρα του νόμιζε ότι της έκανε πλάκα. Εκείνη τη στιγμή πάντως, ούτε ο Ανσού, ούτε οι γονείς του, μπορούσαν να φανταστούν ότι τέσσερις μέρες αργότερα, θα πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του με τους “μεγάλους”. Στις 25 Αυγούστου, στα πλαίσια της δεύτερης αγωνιστικής της Primera Division 2019/20, η Μπάρσα υποδεχόταν την Μπέτις στο “Καμπ Νόου” και το σκορ ήταν 4-2 υπέρ των γηπεδούχων, όταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε πέρασε στο 78′ ως αλλαγή τον Φατί στη θέση του Κάρλες Πέρεθ.

ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝΑ ΡΕΚΟΡ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ

Ντε Γιόνγκ και Ανσού Φατί πανηγυρίζουν το γκολ του πρώτου επί της Βαλένθια, που προήλθε από ασίστ του δεύτερου (14/9/2019).

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ανσού έγινε ο δεύτερος νεώτερος σε ηλικία παίκτης του συλλόγου (16 ετών και 298 ημερών) που έπαιξε με την πρώτη ομάδα, μόλις 18 ημέρες μεγαλύτερος από τον “ρέκορντμαν” Βισένς Μαρτίνεθ και το μακρινό 1941. Από εκεί και μετά, τα ρεκόρ άρχισαν να πέφτουν το ένα μετά το άλλο για τον νεαρό Φατί, ο οποίος έξι μέρες αργότερα (31/8/2019), στο ματς της Μπάρσα με την Οσασούνα στο “Ελ Σαδάρ” (2-2), σημείωσε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα των “μπλαουγκράνα”. Σε ηλικία 16 ετών και 304 ημερών, ο Ανσού έγινε ο νεώτερος σκόρερ στην ιστορία των “μπλαουγκράνα” (πήρε το ρεκόρ από τον Μπόγιαν Κρίκιτς) και ο τρίτος στην ιστορία ολόκληρης της Λίγκας, πίσω μόνο από τους Φαμπρίς Ολινγκά (16 ετών & 98 ημερών) και Ίκερ Μουνιαΐν (16 ετών & 289 ημερών).

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2019, ο Φατί έγινε ο νεώτερος παίκτης στην ιστορία της Λίγκας με ένα γκολ και μια ασίστ στο ίδιο ματς (16 ετών και 318 ημερών). Εκείνο το ρεκόρ ήρθε στο παιχνίδι της Μπάρσα με τη Βαλένθια στο “Καμπ Νόου” (5-2), μέσα σε μόλις ένα πεντάλεπτο, αφού ο Ανσού σκόραρε το 1-0 στο 2′ της αναμέτρησης και πάσαρε στο 7′ στον Ντε Γιόνγκ για το 2-0. Την επόμενη μέρα ήταν πλέον πρωτοσέλιδο τόσο στη Mundo Deportivo όσο και στη Sport. Τρεις μέρες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου, ταξίδεψε με την αποστολή της Μπαρτσελόνα στο Ντόρτμουντ για το παιχνίδι των ομίλων του Champions League με την Μπορούσια και εκεί ο Φατί έκανε το ντεμπούτο του στη διοργάνωση, παίρνοντας ένα ακόμα ρεκόρ από τον Μπόγιαν Κρίκιτς, αφού έγινε ο νεώτερος παίκτης των “μπλαουγκράνα” που αγωνίστηκε ποτέ στο ChL (16 ετών και 321 ημερών).

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δίνει οδηγίες στον Ανσού Φατί, λίγο πριν τον περάσει ως αλλαγή στο ματς της Μπάρσα με την Μπορούσια Ντόρτμουντ για τους ομίλους του Champions League. Ο Φατί έγινε σε εκείνο το παιχνίδι ο νεώτερος παίκτης των "μπλαουγκράνα" που έχει αγωνιστεί ποτέ στο ChL (17/9/2019).

Κάτι λιγότερο από δυο μήνες αργότερα, ήρθε ένα ακόμα ρεκόρ, αυτό του νεώτερου σκόρερ (17 ετών και 40 ημερών) στην ιστορία του Champions League, κάτι που πέτυχε ο Ανσού στις 10 Δεκεμβρίου 2019 στο “Σαν Σίρο”, όταν πέτυχε το νικητήριο τέρμα της ομάδας του (1-2) επί της Ίντερ. Σε εκείνο το παιχνίδι βελτίωσε το ρεκόρ που βρισκόταν στην κατοχή του Πίτερ Οφορίκουε (17 ετών και 195 ημερών) από το 5-1 της Ρόζενμποργκ επί του Ολυμπιακού (1/10/1997). Επιστρέφουμε στη Λίγκα για να δούμε ένα ακόμα ρεκόρ που κατέρριψε ο Φατί, αυτή τη φορά του νεώτερου παίκτη στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος που πέτυχε δυο γκολ σε ένα παιχνίδι, κάτι που συνέβη στις 2 Φεβρουαρίου του 2020 στο “Καμπ Νόου”, στην αναμέτρηση της Μπάρσα με την Λεβάντε (2-1), όταν ήταν 17 ετών και 94 ημερών.

Πριν δυο μήνες περίπου, στις 5 Ιουλίου, ο Ανσού πέτυχε το τέταρτο γκολ της ομάδας του στο ματς της Λίγκας με τη Βιγιαρεάλ στο “Ελ Μαδριγάλ” (1-4), τέρμα που ήταν το νούμερο 9.000 για την Μπαρτσελόνα. Επειδή όμως δεν είναι όλα ρεκόρ και εντυπωσιακές επιδόσεις, να πούμε ότι ο Φατί “πρόλαβε” ήδη να πάρει και την πρώτη του κόκκινη κάρτα. Συνέβη φέτος, στις 8 Ιουλίου, στο καταλανικό ντέρμπι ανάμεσα στην Μπάρσα και την Εσπανιόλ (1-0). Ο Σετιέν πέρασε τον νεαρό ως αλλαγή στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, στη θέση του Σεμέδο, όμως μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα, στο 49′, ο Ανσού έκανε ένα σκληρό φάουλ στον Φερνάντο Καλέρο, με αποτέλεσμα να αποβληθεί απευθείας από τον διαιτητή Μουνουέρα Μοντέρο.

ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟΣ

Ο Ανσού Φατί πετυχαίνει το νικητήριο γκολ της ομάδας του απέναντι στην Ίντερ και γίνεται ο νεώτερος σκόρερ στην ιστορία του Champions League (10/12/2019).

Μέσα λοιπόν σε μόνο μια σεζόν, όπως είδαμε, ο Φατί όχι μόνο κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του στα γήπεδα της Ισπανίας και της Ευρώπης, αλλά και να θεωρείται ένας ταλαντούχος, πολλά υποσχόμενος, ανερχόμενος σταρ. Λίγο πριν κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα, ο Τζάουμε Μαρσέτ, δημοσιογράφος της Barca TV που ειδικεύεται στους παίκτες των ακαδημιών, είχε περιγράψει τον Ανσού με τα εξής λόγια: “Χειρίζεται την μπάλα σαν εσωτερικός χαφ, ντριμπλάρει σαν εξτρέμ, δίνει ασίστ σαν μεσοεπιθετικός και σκοράρει σαν σέντερ φορ”. Να πούμε εδώ ότι ο μεγάλος αδερφός του, Μπραΐμα, έπαιξε πέρυσι ως δανεικός από την Μπαρτσελόνα στην Καλαόρα, ενώ ο μικρός αδερφός, Μιγκέλ, είναι στους Βενιαμίν της Μασία, με συμπαίκτη το γιο του Μέσι!

Επίσης να προσθέσουμε ότι η Μπαρτσελόνα, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε σε αναπροσαρμογή της αμοιβής του, έβαλε μια ρήτρα στο συμβόλαιο, σύμφωνα με την οποία, το καλοκαίρι του 2022 θα υπάρξει νέα ανανέωση, αυτόματη και μονομερής, διετούς διάρκειας, κάτι που σημαίνει ότι ο παίκτης θα ανήκει στους “μπλαουγκράνα” μέχρι το 2024, με τη ρήτρα αποδέσμευσης να “σκαρφαλώνει” στα 400 εκ. ευρώ. Όλα αυτά βέβαια, μπορεί να επισπευσθούν, αφού αυτές τις μέρες, ο μάνατζερ του παίκτη, Ζόρζε Μέντες, βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διοίκηση των culés, για να κλείσει το όλο θέμα μιας πρόωρης ανανέωσης νωρίτερα. Όπως γράψαμε στην αρχή του κειμένου, ο Φατί συμπλήρωσε στην περσινή σεζόν 33 επίσημες συμμετοχές με την Μπάρσα σε τέσσερις διοργανώσεις (Λίγκα, Κύπελλο, ισπανικό Σούπερ Καπ και ChL), με 8 γκολ και μια ασίστ. Ας περάσουμε τώρα να δούμε και το “κεφάλαιο” της Εθνικής Ισπανίας.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Ανσού Φατί και Τόνι Κρόος στο ντεμπούτο του πρώτου με την Εθνική Ισπανίας και αντίπαλο τη Γερμανία (1-1, 3/9/2020).

Ο Ανσού Φατί μπορεί να γεννήθηκε στη Γουινέα Μπισσάου, όμως ποτέ δεν αγωνίστηκε με τα χρώματα της χώρας του, ούτε καν στις μικρές εθνικές. Μετά το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RFEF) εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τον παίκτη, ενώ η εφημερίδα As είχε αποκαλύψει ότι η ισπανική κυβέρνηση – μετά από υπόδειξη της RFEF – εξέταζε το ενδεχόμενο να του δώσει την ισπανική υπηκοότητα, ώστε να συμπεριληφθεί στην αποστολή της εθνικής U17 για το Μουντιάλ U17 του 2019 που θα διοργανωνόταν στη Βραζιλία. Τελικά η ισπανική υποκοότητα δόθηκε στον Φατί τον Σεπτέμβριο του 2019 και λίγες εβδομάδες μετά, κλήθηκε από την Εθνική Ισπανίας U21.

Το ντεμπούτο με τα χρώματα της Ισπανίας και τη “rojita”, πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2019 σε αγώνα U21 ανάμεσα στους Ισπανούς και το Μαυροβούνιο. Πριν τρεις εβδομάδες, στις 20 Αυγούστου, ο Ανσού κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών από τον Λουίς Ενρίκε, για τα δυο πρώτα παιχνίδια της “Roja” στο 2020/21 UEFA Nations League. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2020, ο Φατί πέρασε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου στον αγωνιστικό χώρο του “Stuttgart Arena”, αντικαθιστώντας τον Χεσούς Νάβας, στην αναμέτρηση της Γερμανίας με την Ισπανία (1-1). Στο επίσημο ντεμπούτο του με τη “Roja”, ο Ισπανός πλέον Ανσού πήρε την καλύτερη βαθμολογία από τον ισπανικό Τύπο, όμως τα καλύτερα ήρθαν τρεις μέρες αργότερα.

Ο Ανσού Φατί πετυχαίνει το 3-0 της Ισπανίας επί της Ουκρανίας και γίνεται ο νεώτερος σκόρερ στην ιστορία της Roja (6/9/2020).

Στις 6 Σεπτεμβρίου, στον αγώνα της Ισπανίας με την Ουκρανία στο γήπεδο “Αλφρέδο Ντι Στέφανο” (στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ Μαδρίτης), ο Φατί ξεκίνησε ως βασικός και “μάγεψε” τους πάντες. Μόλις στο 3′ κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ο Σέρχιο Ράμος άνοιξε το σκορ, ενώ στο 32′ πέτυχε ο ίδιος το 3-0 με ένα εκπληκτικό διαγώνιο σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή. Με μια εντυπωσιακή εμφάνιση σε όλο το ματς, δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη ημέρα πήρε από τον ισπανικό Τύπο την ανώτερη δυνατή βαθμολογία με τέσσερα αστέρια. Εκτός όμως από όλα αυτά, με το γκολ που πέτυχε, ο Φατί έγινε ο νεώτερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ισπανίας (17 ετών και 311 ημερών), καταρρίπτοντας ένα σχεδόν αιωνόβιο ρεκόρ που βρισκόταν στην κατοχή του Χουάν Εράθκιν (18 ετών & 334 ημερών) από το 1925!

Αυτή είναι η μέχρι σήμερα πορεία του Ανσού Φατί στο ποδόσφαιρο. Πριν καν κλείσει τα 18 του χρόνια, έχει καταφέρει να κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του στο ισπανικό ποδόσφαιρο, να προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων, να έχει μια ρήτρα αποδέσμευσης που ανέρχεται στα 170 εκ. ευρώ, να αποτελεί το πιο πρόσφατο εντυπωσιακό “προϊόν” της Μασία και βέβαια, να είναι η μεγαλύτερη ελπίδα των “μπλαουγκράνα” για το σήμερα και κυρίως, για το αύριο και την επόμενη – μετά Μέσι – εποχή. Πριν κλείσουμε το μικρό αυτό αφιέρωμα στον 17χρονο εξτρέμ, ας δούμε πρώτα και μερικά στοιχεία της αγωνιστικής “συμπεριφοράς” του, πώς κινείται δηλαδή στο γήπεδο και τί προσφέρει.

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΣΟΥ ΦΑΤΙ

Ο Μέσι συγχαίρει τον Φατί για ένα από τα δυο γκολ που πέτυχε απέναντι στη Λεβάντε (2/2/2020).

Ο Φατί ήταν ο τέταρτος πιο αποτελεσματικός παίκτης στην επίθεση της Μπαρτσελόνα την περασμένη σεζόν (2019/20), πίσω μόνο από τους Μέσι, Σουάρες και Γκριεζμάν. Κάποια από τα οκτώ γκολ που πέτυχε, ήταν σημαντικά με την έννοια ότι έδωσαν πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα. Πέρα από την ικανότητά του να κάνει τη διαφορά όποτε βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, διακρίνεται και για την εξυπνάδα του. Διαθέτει ένα πολύ καλό κοντρόλ, ενώ ξέρει πώς να προωθεί τη μπάλα στο παιχνίδι, όντας ο τέταρτος καλύτερος παίκτης της περσινής Λίγκας σε αυτόν τον τομέα με μέσο όρο τα 104,5 μέτρα, πίσω μόνο από τους Βινίσιους, Μέσι και Αζάρ. Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η κίνησή του στο χώρο χωρίς τη μπάλα.

Ξέρει να ξεμαρκάρεται και να ψάχνει την πιο σωστή θέση, ώστε και να διευκολύνει τον συμπαίκτη του στην πάσα, αλλά και να δημιουργήσει αμέσως κίνδυνο όταν αυτή βρεθεί στην κατοχή του. Προφανώς και έχει πολλά ακόμα περιθώρια βελτίωσης, όμως ήδη έχει δείξει ότι ξέρει και πώς να διαβάζει τον αγώνα και πώς να παίζει με την μπάλα και πώς να αποφεύγει τους αντιπάλους του. Και βέβαια, με έναν συμπαίκτη όπως ο Μέσι, θα μπορεί να εκμεταλλεύεται τους ελεύθερους χώρους που δημιουργεί ο Αργεντίνος, ειδικά αν τελικά – όπως όλα δείχνουν – αποχωρήσει ο Σουάρες. Έτσι κι αλλιώς, ο Φατί διαθέτει το επιθετικό και εκτελεστικό ένστικτο, μην ξεχνάμε ότι για πολλά χρόνια έπαιξε με απόλυτη επιτυχία στη θέση του σέντερ φορ.

Ο Ανσού Φατί αποβάλλεται στο ματς της Μπάρσα με την Εσπανιόλ (8/7/2020).

Ο Ανσού ανταποκρίνεται όμως και στα αμυντικά του καθήκοντα, αφού συχνά βοηθάει την ομάδα, ειδικότερα όταν οι αντίπαλοι πιέζουν ψηλά. Το ίδιο όμως βοηθάει, πιέζοντας και ο ίδιος ψηλά τους αντιπάλους, με αποτέλεσμα να προκαλεί λάθη, τα οποία εκμεταλλεύονται είτε ο ίδιος, είτε οι συμπαίκτες του. Ο Φατί διακρίνεται στις πλευρές, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά. Όμως στον αμυντικό τομέα, η προσφορά του είναι πολύτιμη, αφού πιέζει μέχρι εξάντλησης τον αντίπαλο, καθυστερώντας την ανάπτυξη της αντίπαλης ομάδας και δίνοντας την ευκαιρία στη δική του ομάδα να οργανωθεί πίσω. Είναι προφανές ότι θα εξελιχθεί σε μια υπερπολύτιμη μονάδα για την Μπαρτσελόνα, λόγω του επιθετικού του ταλέντου και της αμυντικής του αφοσίωσης.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημεία στα οποία θα πρέπει να βελτιωθεί, όπως για παράδειγμα το μόλις 35% επιτυχίας στις σέντρες, χαμηλό ποσοστό για κάποιον που παίζει στα άκρα ή το ότι δεν κάνει πολλά κοψίματα όταν αμύνεται. Παρόλα αυτά, ο Ανσού Φατί έχει ήδη δηλώσει βροντερό “παρών” στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι δε θα εξελιχθεί σε έναν ακόμα από τους πολλούς νεαρούς σε ηλικία παίκτες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από την Μπαρτσελόνα, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν. Το σίγουρο είναι ότι από εδώ και πέρα, ο Κούμαν αλλά και οι επόμενοι προπονητές των “μπλαουγκράνα”, θα τον υπολογίζουν ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για το μέλλον της ομάδας.

Ο Ανσού Φατί με την Εθνική Ισπανίας εναντίον της Ουκρανίας (6/9/2020).

Ανσού Φατί, highlights από τη σεζόν 2019/20.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This