Επιλογή Σελίδας



Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο Ντομινίκ Τιμ κέρδισε στη Νέα Υόρκη το πρώτο Γκραν Σλάμ τουρνουά της καριέρας του και το πρώτο χωρίς θεατές στην ιστορία με ένα τρόπο που σίγουρα θα του μείνει αξέχαστος: επιστρέφοντας από ένα βαρύ 0-2 – μάλιστα στα δυο πρώτα αυτά πρώτα σετ ο πεισματάρης Αυστριακός δεν είχε ούτε ένα μπρέικ. Ο φίλος του Αλεξάντερ Ζβέρεφ έπαιξε καταπληκτικά σε αυτά τα δυο πρώτα σετ, δεν τον άφησε να πάρει ανάσα και λογικά θα άρχισε να σκέφτεται την απονομή: από το 1949 παίκτης που έχει προηγηθεί στον συγκεκριμένο τελικό με 2-0 δεν τον είχε χάσει ποτέ κι ακόμα κι ο Τζόκοβιτς όταν κάποτε κόντρα στο Μάρεϊ γύρισε από ένα τέτοιο 0-2 στο πέμπτο σετ έχασε καταρρέοντας από την κούραση.

Νίκη στις λεπτομέρειες

Μου χε λείψε πολύ το τένις αυτού του επιπέδου και τον πρώτο τελικό της εποχής του Covid 19 ομολογώ ότι τον καταχάρηκα. Ο Ζβέρεφ παραδέχτηκε πως όλα άλλαξαν όταν ο Αυστριακός του έκανε ένα μπρέικ στο τρίτο σετ: ο Γερμανός έπαιζε με την βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Ο Ζβέρεφ παίζει ένα θεαματικό επιθετικό τένις και ήθελε να τελειώσει κάθε πόντο πολύ γρήγορα από την αρχή βομβαρδίζοντας με το σερβίς. Ο Τιμ, γεννημένος για να παίζει στο χώμα, τεχνίτης από τους λίγους και επίμονος όσο πραγματικά χρειάζεται,  συμμάχησε με το χρόνο και προσπάθησε να επιμηκύνει το ματς: τα κατάφερε φλερτάροντας με την εξάντληση. Η εικόνα του στο ξεκίνημα του πέμπτου σετ σε προϊδέαζε για μια τελική κατάρρευση – χρειάστηκε δυο φορές τον φυσικοθεραπευτή του. Βλέποντας τον να ιδρώνει και να ξεφυσά, ο Γερμανός αναθάρρησε, και μολονότι το αρχικό 2-0 είχε γίνει 2-2, στο πέμπτο σετ φαινόταν έτοιμος για τον πρώτο του θρίαμβο.

https://i0.wp.com/hellasjournal.com/wp-content/uploads/2020/09/200914095001_DOMINIQUE-THIEM-USA-OPEN-01-scaled.jpg?resize=1080%2C720&ssl=1

Η κούραση ήταν πλέον καταλυτική και ο Ζβέρεφ που συνέχισε να ανεβαίνει στο φιλέ και να εμπιστεύεται το σερβίς – βολέ παιγνίδι του, έμοιαζε πιο φρέσκος. Οταν προηγήθηκε με 5-4 και σέρβιρε για να πάρει το ματς έμοιαζε να έχει τη νίκη στο τσεπάκι. Αλλά ο Τιμ δεν του άφησε ούτε ένα σετ μπολ απαντώντας σε κάθε του χτύπημα. Κι όταν το ματς πήγε στο τάι μπρέικ (για πρώτη φορά στην ιστορία του USA Open) καταλάβαινες ότι ο εξαντλημένος Αυστριακός έπαιζε για να κερδίσει, έστω κι από το βάθος του γηπέδου, ο δε Ζβέρεφ περίμενε απλά να εκμεταλλευτεί τα λάθη του αντιπάλους του. Ο Τιμ παρότι σπατάλησε δυο ματς μπολ, είχε το καθαρό μυαλό να σερβίρει στο ρεβέρ του Ζβέρεφ και να κερδίσει στις λεπτομέρειες. Και να εκμεταλλευτεί κάτι που πέρασε ήδη στην ιστορία του τένις: δηλαδή το δώρο του Νόβακ Τζόκοβιτς που αποκλείστηκε από το τουρνουά κάνοντας μια τεράστια σαχλαμάρα.  

Αποκλείστηκε μόνος του

Ο Σέρβος πρωταθλητής αποκλείστηκε κάνοντας κάτι ασύλληπτα βλακώδες. Στο παιγνίδι του με τον Πάμπλο Καρένο Μπούστα, χωρίς να βλέπει ποιος είναι πίσω του, γύρισε και πέταξε με δύναμη το μπαλάκι χτυπώντας  μια επόπτρια γραμμής: το έκανε ενώ προηγουμένως ο απρόβλεπτα καλός αντίπαλός του του χε κάνει μπρέικ και δεν του είχε επιτρέψει να φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου σετ μειώνοντας σε 6-5. Ο Σέρβος είχε χτυπήσει με το μπαλάκι από τα νεύρα του και μια διαφημιστική πινακίδα λίγα λεπτά προηγουμένως, εισπράττοντας μια προειδοποίηση αποβολής από τον διαιτητή κι αυτό θα πρεπε να αρκεί για να συγκρατήσει τα νεύρα του. Αλλά ο τραυματισμός της επόπτριας, που ο Τζόκοβιτς προκάλεσε, δεν προέκυψε εξαιτίας νεύρων: αν δείτε τα σχετικά τηλεοπτικά πλάνα θα διαπιστώσετε πως ο Σέρβος είναι χαλαρός και γελάει μέχρι να καταλάβει τι έκανε! Πιο πολύ η αποβολή του οφείλεται στην έλλειψη συγκέντρωσης, που του δημιούργησε η βεβαιότητα πως θα κάνει περίπατο, όχι μόνο στο ματς, αλλά και στο τουρνουά. Πρόκειται για μάθημα: ο Τζόκοβιτς θα θυμάται πλέον ότι όταν δεν έχεις ανταγωνισμό κι όταν κατεβαίνεις να παίξεις ένα Γκραν Σλαμ τουρνουά σίγουρος ότι το χεις ήδη κερδίσει μπορείς άνετα να το χάσεις μόνος σου.  

https://i0.wp.com/m.naftemporiki.gr/thumb/1437201/1200/1200/0x0000000001583b7b/1/nobak-tzokobits.jpg?w=1080&ssl=1

Τον τελευταίο καιρό ο Τζόκοβιτς δείχνει πάλι τα σημάδια της αγαπημένης του απερίσκεπτης συμπεριφοράς – αυτή ήταν που μερικά χρόνια στάθηκε αιτία μιας κατρακύλας απερίγραπτης. Πριν λίγο καιρό έκανε ένα τεράστιο πάρτι στο Βελιγράδι λέγοντας ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός κι αρρώστησε κι αυτός και η οικογένεια του και οι καλεσμένοι του. Εδώ και καιρό έχει ανακαλύψει τη χαρά του συνδικαλισμού και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο σωματείο παικτών πηγαίνοντας κόντρα στις επιταγές της παγκόσμιας ομοσπονδίας που δεν το εγκρίνει. Στο αμερικάνικο τουρνουά ασχολήθηκε πιο πολύ με τον τηλεοπτικό φακό παρά με το παιγνίδι. Ακόμα κι ο Τζον Μακ Ενρόου, που από προβληματικές συμπεριφορές ξέρει, είπε σχολιάζοντας το ματς για το ESPN ότι δεν τον αναγνωρίζει. Η αποβολή, την οποία ο Σέρβος δέχτηκε αδιαμαρτύρητα ζητώντας συγνώμη, θα του είναι μεγάλο μάθημα. Όπως κάθε πρωταθλητής μετά από τέτοιο ταρακούνημα θα συμμορφωθεί. Απλά χάρισε ένα μεγάλο τουρνουά σε αυτόν που φιλοδοξεί να γίνει το νούμερο 1 του κόσμου μετά την εποχή των «τεράτων»: στον επίμονο Αυστριακό Ντομινίκ Τιμ.

Φυσιολογικοί άνθρωποι μετά τα τέρατα

Ο Τζόκοβιτς έκανε την κουταμάρα της χρονιάς με την αποβολή του, ο Ναδάλ ήταν ανέτοιμος, ο Φέντερερ ξεκουράζεται. Πάντα αναρωτιόμουν ποιο θα είναι το τένις μετά από αυτούς. Πήρα μια γεύση από το τένις αυτού του μέλλοντος στον τελικό του USA: ο Τιμ κι ο Ζβέρεφ έκαναν σπουδαία πράγματα αλλά και τεράστια λάθη. Τα «τέρατα» θα αντικατασταθούν από φυσιολογικούς ανθρώπους. Που θα μας δώσουν στο μέλλον σπουδαία ματς. Όχι επιδείξεις τελειότητας, αλλά καταθέσεις ψυχής. Από όλους τους επίγονους των «τεράτων», ο Τιμ είναι αυτός που έχει έχει: δεν χωρά αμφιβολία.

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This