Επιλογή Σελίδας



Του Δημήτρη Καρύδα

Οι Κυριακές των Αμερικάνων ξανάγιναν οι….ίδιες! Η NFL επέστρεψε στη δράση και αποτελεί παγκοσμίως το μοναδικό πρωτάθλημα που ίσως δεν…κατάλαβε επιδράσεις λόγω…κορονοϊού. Η σεζόν του American football τελειώνει την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου, αρχίζει μέσα Σεπτεμβρίου οπότε η επιδημία δεν είχε άμεσες αγωνιστικές επιπτώσεις. Κι’ όμως η λίγκα που λατρεύουν οι Αμερικάνοι και έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο ποσοστό την Κυριακάτικη συνήθεια της…θρησκευτικής λειτουργίας δεν είναι η ίδια. Όχι γιατί ο Τομ Μπρέιντι άλλαξε μετά από 20 χρόνια ‘’σπίτι’’ και φοράει τα κόκκινα της Τάμπα Μπέι ή γιατί ο κουρτερμπακ φαινόμενο Λαμάρ Τζάκσον απάντησε από την πρώτη κιόλας Κυριακή στο ερώτημα ‘’αν μπορεί να πασάρει το ίδιο καλά, όσο γρήγορα τρέχει’’. Ούτε φυσικά το πρωτάθλημα άλλαξε επειδή τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα…

Πριν από τέσσερα χρόνια η NFL κράτησε ορατές αποστάσεις από την υπόθεση του Κόλιν Καεπέρνικ, του παίκτη που πρώτος γονάτισε στη διάρκεια του εθνικού ύμνου διαμαρτυρόμενος για τις ρατσιστικές διαφορές στη χώρα. Ο Καεπέρνικ μετατράπηκε σε ένα οσιομάρτυρα-παρία αφού από τότε έγινε ανεπιθύμητος στις ομάδες (αν και πολύ καλός παίκτης) και περίπου….αόρατος για τη λίγκα, έστω και αν το παράδειγμα του μιμήθηκαν στην πορεία εκατοντάδες παίκτες. Το πιο οικογενειακό (μετά το μπέιζμπολ) και το πιο τηλεοπτικό επαγγελματικό σπορ των ΗΠΑ στους μήνες της αγωνιστικής απραξίας ήταν υποχρεωμένο να διαχειριστεί και τις επιδράσεις από την ιστορία του Τζορτζ Φλόιντ. Μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: Η ένωση παικτών της NFL θεωρείται από τις πλέον σκληροπυρηνικές συνδικαλιστικές ενώσεις αθλητών στη χώρα και το συμβούλιο της αποτελούν μερικοί διακεκριμένοι αθλητές-ακτιβιστές. Η NFL υποσχέθηκε ανεπίσημα στους παίκτες ότι τόσο αυτή όσο και οι τηλεοπτικοί κολοσσοί-συνεταίροι της που μεταδίδουν τους αγώνες σε όλη τη χώρα δεν θα αγνοήσουν στη φετινή χρονιά το θέμα του ρατσισμού. Και ότι η απολιτίκ εποχή ανήκει σε ένα μακρινό παρελθόν.

Οι Κυριακάτικες μεταδόσεις ξεκίνησαν με μικρά βίντεο που έπαιξαν στα pre-game shows όλων των αγώνων. Στο ESPN ακουγόταν η φωνή του παίκτη των 49ers Ρίτσαρντ Σέρμαν πάνω από εικόνες σχετικές με τη διαμαρτυρία του Black Lives Matters. Στο FOX Sports που χάρη στα δικαιώματα της NFL που απέκτησε πριν μερικά χρόνια έχει εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή αξία του κατά 400% έπαιξε ένα παρεμφερές βίντεο που έδειχνε τον Καεπέρνικ να γονατίζει παράλληλα με το γόνατο του αστυνομικού στη Μινεάπολη που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ.

Την Κυριακή όπως είχε προαναγγελθεί οι παίκτες δεν βγήκαν στο γήπεδο την ώρα του εθνικού ύμνου αλλά προτίμησαν να μείνουν στα αποδυτήρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε αντίθεση με τους γονατισμένους παίκτες του παρελθόντος για τους οποίους δεν γινόταν η παραμικρή αναφορά οι σπορτκάστερ όλων των συνεργαζόμενων καναλιών έκαναν υποστηρικτικές αναφορές στην κίνηση των αθλητών. Μάλιστα μετέδωσαν σκηνές από τα αποδυτήρια αρκετών ομάδων όπου οι παίκτες γονατισμένοι τραγουδούσαν τον γνωστό ως ‘’Black national anthem’’, το τραγούδι ‘’Lift every voice and sign’’. Όλα αυτά με την έγκριση –για τα κανάλια- και τις ευχές της ίδιας της λίγκας. Φυσικά, δεν παρέλειψαν όπως συστηματικά γίνεται να εξάρουν τις Αμερικάνικες αρχές και να σημαδεύουν φιλάθλους με αμερικάνικες σημαίες στις εξέδρες. Παραμονές έναρξης της σεζόν ένα ειδικό βίντεο είχε προβληθεί στο NBC, βασικό κανάλι που έχει τα δικαιώματα της NFL, με τον κορυφαίο δημοσιογράφο του σταθμού Μάικ Τιρίκο να παίρνει συνέντευξη από τον κομισάριο της NFL Ρότζερ Γκουντέλ. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε το πόσο έχει αλλάξει η λίγκα και η λογική της στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από τη μέρα που ο Καεπέρνικ γονάτισε στη διάρκεια του εθνικού ύμνου.

Ο ηγέτης ένωσης παικτών Ριντ αλλά και ο βετεράνος της NFL Χάουι Λονγκ σε αντίστοιχες συνεντεύξεις τους είχαν άλλες απόψεις. Δεν χαρίστηκαν στη λίγκα, ούτε ‘’αγόρασαν’’ την αλλαγή νοοτροπίας. Ο Κόλιν Καεπέρνικ σε μια από τις ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις του εναρμονίστηκε με τη λογική τους. Ποια είναι αυτή; Ότι η ΝFL και οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν αλλάξει. ‘’Πρόκειται περί ξεκάθαρης προπαγάνδας’’, ήταν η κοινή άποψή τους. Αν όλα αυτά σας μοιάζουν λίγο ή πολύ politics και σίγουρα πολύ μακρινά από την Ελληνική πραγματικότητα ας δούμε τι λέει και ο απλός κόσμος. Σε ένα πρόσφατο γκάλοπ της Γουάσινγκτον Ποστ το 56% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τις αντιδράσεις όπως η αποχή την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου ως αναγκαία διαμαρτυρία. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο γκάλοπ της ίδιας εφημερίδας πριν από τέσσερα χρόνια αλλά υπάρχει και ένα 44% που πιστεύει στην αντίθετη άποψη: Ότι οι αθλητές απαγορεύεται να κάνουν πολιτική και πρέπει να ασχολούνται με αυτό για το οποίο πληρώνονται.

Στον πρώτο αγώνα της σεζόν την Πέμπτη οι παίκτες του Κάνσας Σιτι και του Χιούστον αποφάσισαν να παραταχθούν όλοι μαζί σε μια γραμμή και να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στο όνομα της ενότητας. Ο κόσμος στις εξέδρες είχε άλλη άποψη όμως. Και η πλειοψηφία των φιλάθλων αποδοκίμασε την κίνηση! Το θέμα είναι πολύ απλό: Μπορεί είτε για λόγους προπαγάνδας, είτε για λόγους ουσίας μια λίγκα να αλλάζει τη λογική της αλλά ο δρόμος είναι και θα είναι πολύ μακρύς…

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This