Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Η Serie A ξανά στη σέντρα! Με τη λάμψη του Κριστιάνο Ρονάλντο, το πείσμα του Αντόνιο Κόντε και την εκρηκτικότητα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς το φετινό πρωτάθλημα αναμένεται να είναι το συναρπαστικότερο των τελευταίων ετών. 

Το πιο μεγάλο σερί της Serie A σε κατάκτηση τίτλων ήταν πέντε χρόνια, όμως η Γιουβέντους κερδίζει συνεχόμενες χρονιές το πρωτάθλημα από το 2011-2012 κι έπειτα. Εμπόδιο; Κανένα.  Εφόσον κερδίσει και τον φετινό τίτλο θα έχει κάνει μία επίδοση σχεδόν δύο φορές πάνω από το προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ. Η περσινή κατάκτηση ίσως να ήταν και η πιο δύσκολη για τους Γιουβεντίνους από τότε που άρχισαν ξανά να κυριαρχούν στο πρωτάθλημα παίρνοντας τα ηνία από τη Μίλαν. Η πανδημία του COVID-19 σίγουρα έπαιξε ρόλο και στη διακοπή των πρωταθλημάτων αλλά και στο πως εμφανίστηκαν μετά οι ομάδες.

Η Γιουβέντους υπό τις οδηγίες του Σάρι δεν παρουσιάστηκε βελτιωμένη. Έφτασε στο σημείο να χάσει περισσότερα ματς από την Ίντερ μετά το restart και να δεχθεί 43 γκολ. Χαρακτηριστικό ήταν όταν η Corriere della Sera είχε αναφέρει πως η Γιουβέντους είναι σαν να μην έχει προπονητή. Επίσης τώρα είναι η στιγμή ο Πίρλο ως διάδοχος του Σάρι να δείξει την προσωπικότητά του και το πως μπορεί να κοουτσάρει τη Γιουβέντους. Η έλευση των Αρτούρ, ΜαΚένι και Κουλουσέβσκι αναμένεται να δώσει ώθηση στην ομάδα. Ο Κουλουσέβσκι είχε ψηφιστεί κορυφαίος νέος παίκτης έναν μήνα πριν και θα μπορούσε να είχε βρεθεί στη Γιουβέντους από τον Γενάρη. Η επάνοδος του Κιελίνι στην άμυνα έχει σημασία. Ο Πίρλο θα πρέπει να δείξει ότι έκανε και ως παίκτης. Στο παρελθόν οι αντίπαλοι προσπαθούσαν διαρκώς να το πάρουν τη μπάλα. Τώρα θα θέλουν να πάρουν τον τίτλο της Γιουβέντους.

Η Ίντερ ας μην ξεχνάμε ως 2η βρέθηκε μόλις έναν πόντο πίσω από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους. Είναι η πιο μικρή διαφορά στη Serie A από το 2002 και μετά. Η Γιουβέντους απέτυχε στο Champions League και από την άλλη η Ίντερ στην 2η χρονιά του Κόντε αναμένεται να είναι καλύτερη.

Εκτός από την Ίντερ η Γιουβέντους βρήκε το προηγούμενο διάστημα δυσκολίες και με άλλους αντιπάλους. Η Ίντερ επιχείρησε να καλύψει τα κενά της με παίκτες όπως ο Χακίμι. Το δίδυμο Λαουτάρο Μαρτίνες – Λουκάκου δύσκολα θα σπάσει. Η Ίντερ δείχνει πιο πλήρης συγκριτικά με έναν χρόνο πριν και το ουσιαστικό ερωτηματικό είναι το πως θα προσαρμοστεί πιο καλά ο Έρικσεν στις ιδέες του Κόντε. Η Ίντερ ανέβηκε αισθητά, η Λάτσιο όχι στο ίδιο επίπεδο, ωστόσο έχει τη σημασία του η διαχείριση των αγώνων σε μία ιδιαίτερη περίοδο αλλά και το πως αντιμετωπίζουν οι ομάδες τους τραυματισμούς και τις ελλείψεις.

Ο κάτοχος του χρυσού παπουτσιού, Τσίρο Ιμόμπιλε, υπέγραψε νέα συμφωνία και η Λάτσιο κράτησε την ίδια ομάδα, προσθέτοντας τον φορ της Φενέρ, Μουρίκι. Υπήρχε το πλάνο επανένωσης του Μανουέλ Λαζάρι με τον παλιό του συμπαίκτη στη ΣΠΑΛ Μοχάμεντ Φάρες. Υπάρχει όμως από την άλλη ο ενθουσιασμός για την ομάδα που μετέχει για πρώτη φορά στο Champions League μετά το 2007. Οι Λατσιάλι θέλουν να είναι ξανά ανταγωνιστικοί και στην πρώτη τετράδα.

Στην Αταλάντα μετά από 4 χρόνια συνεχούς εξέλιξης το σωστό ερώτημα είναι το που θα βρεθεί μετά. Το τι θα πετύχει και το εάν μπορεί να γίνει η Λέστερ της Ιταλίας. Οι Μπεργκαμάσκι δεν θα αρχίσουν φέτος παίζοντας τα εντός έδρας ματς τους στην Πάρμα, όπως πέρυσι. Ο Γκασπερίνι σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις των media χαρακτήρισε τον όρο του συνδιεκδικητή του τίτλου για την ομάδα του ως ‘φαντασία των δημοσιογράφων’. Για την Αταλάντα δεν θα είναι εύκολο να κάνει ίδια χρονιά ακόμα και να διατηρήσει την ίδια ακριβώς 11αδα και με τις προσθήκες των Πεσίνα και Μίραντσουκ και ενώ θα περιμένει την επάνοδο του Ίλισιτς.

Εάν η Αταλάντα βελτιωθεί και άλλο αμυντικά σε συνδυασμό με τις επιθετικές της αρετές κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τι θα γίνει. Ο Γκασπερίνι πάντα κοιτάζει να διασφαλίσει το πως εάν μία από τις πιο μεγάλες ομάδες δεν είναι σε καλή φόρμα αυτό να το αξιοποιήσει η Αταλάντα.

Η Νάπολι από την πλευρά της πήρε το Κύπελλο στον τελικό με τη Γιουβέντους με την καθοδήγηση του Γκατούζο και παρότι δεν άλλαξε την 7η θέση που του… κληροδότησε ο Αντσελότι. Οι αποχωρήσεις των Άλαν και Καγεχιόν είναι ένα θέμα συζήτησης και ενώ ο επιθετικός της Λιλ Βίκτορ Όσιμεν κόστισε 70 εκατομμύρια και ήταν η πιο δαπανηρή κίνηση έως τώρα. Η Νάπολι στο 2ο μισό της σεζόν ήταν αλλαγμένη και σαφώς πιο καλή.

Η Μίλαν από την πλευρά της σημείωσε μία αισθητή βελτίωση στη συγκομιδή των βαθμών της και ειδικά από τον Φλεβάρη και μετά ανέβηκε αισθητά. Καμία ομάδα δεν είχε πιο καλή βελτίωση σε σχέση με τους βαθμούς και ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς έδωσε μεγάλη ώθηση ενώ υπάρχουν πλέον και οι Τονάλι και Ντίαζ. Στην Μίλαν έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν.

Στη Ρόμα ο Φονσέκα ξέρει την ομάδα του και το πρωτάθλημα καλύτερα από έναν χρόνο πριν. Όμως η Ρόμα έχει τον σοβαρό τραυματισμό του Νικολό Ζανιόλο και ενώ ο αρχηγός της και τοπ σκόρερ της Τζέκο παραμένει μετέωρος. Η Ρόμα θα πρέπει να κινηθεί πιο καλά μεταγραφικά από τους υπόλοιπους.

Οι θέσεις του Europa League για τη νέα χρονιά θα είναι μία πρόκληση. Την περασμένη σεζόν ήταν 11 πόντοι ανάμεσα στον 7ο και τον 8ο και αυτό το κενό ή η διαφορά δεν καλύπτεται τόσο απλά και εύκολα σε μία τέτοια περίοδο και με την μεταγραφική κινητικότητα να επηρεάζεται από την πανδημία.

Η Φιορεντίνα είχε την κορυφαία άμυνα το 2020 και τα γκολ του Μποναβεντούρα. Οι κινήσεις του Άμραμπατ και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Βαλέρο θα δώσουν άλλη εικόνα στην ομάδα στο κέντρο. Εάν ο Ριμπερί μείνει υγιής και η Φιορεντίνα κάνει αυτές τις 13 ισοπαλίες νίκες και ειδικά εντός έδρας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Τα γκολ στη Φιορεντίνα λογικά θα έρθουν πιο εύκολα ή έτσι πρέπει να γίνει. Από την άλλη η Μπολόνια του Μιχαϊλοβιτς και η Σασουόλο του Ντε Ζέρμπι εάν σταθεροποιήσουν την άμυνά τους σε σχέση με το πως σκοράρουν μπορούν να βρεθούν σε άλλο επίπεδο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα δείξει ο Ντι Φραντσέσκο στην Κάλιαρι και ο Τζιαμπάολο στην Τορίνο. Προπονητές με ικανότητες αλλά το θέμα είναι το πως θα διαχειριστούν τις συνθήκες και μετά τις… πικρές απολύσεις που είχαν με Σαμπντόρια και Μίλαν. Ο Γκασπερίνι πάντως ξαναέφτιαξε την καριέρα του αφότου η Ίντερ τον έδιωξε το 2011.

Η Πάρμα πήρε την απόφαση να αποχωριστεί με τον αθλητικό της διευθυντή και προπονητή της. Τον Φατζιάνο και τον Ντ’ Άβερσα πυ είχαν πετύχει τριπλή άνοδο από τη Serie D στην Α. Περιμένει την πώληση στην Kraouse Group που εδρεύει στις ΗΠΑ και γενικότερα επενδύσεις που της επιτρέψουν να ξαναβάλει χρήματα για το ρόστερ.

Υπάρχει και η απορία του εάν οι νεοφώτιστες ομάδες θα έχουν μία καλή πορεία. Το εάν θα προκαλέσουν αίσθηση όπως η Βερόνα. Η Βερόνα έχασε τους Ρραχμάνι, Άμραμπατ, Πεσίνα, Βέρε και σύντομα του Κουμπουλά. Ο Ιβάν Γιούριτς θα κληθεί με αυτές τις συνθήκες να επαναλάβει το επίτευγμά του όταν έξι εβδομάδες πριν έβαλε την ομάδα στη μέση της βαθμολογίας.

Η Σαμπντόρια είναι απίθανο να κινδυνεύσει με τον Ρανιέρι αλλά θα χρειαστεί τον Κουαλιερέλα για να πλασαριστεί περίπου στα… μισά της βαθμολογίας. Υπάρχει η Μπενεβέντο του Σούπερ Πίπο που θα παίξει το ντέρμπι των Ιντζάγκι με τη Λάτσιο του Σιμόνε. Μία ομάδα που ελπίζει να έχει πάει σχετικά καλά μέχρι τον Δεκέμβρη και ότι δεν θα περιμένει έως τότε τον τερματοφύλακά της να σκοράρει για τον πρώτο της βαθμό, όπως είχε συμβεί με την Κροτόνε τρεις σεζόν πριν στην μεγάλη κατηγορία.

Το Tο-10 των μεταγραφών στη Serie A

  • Aρτουρ (Από Μπαρτσελόνα σε Γιουβέντους) – 72.000.000
  • Βίκτορ Οσιμέν (Από Λιλ σε Νάπολι) – 70.000.000
  • Ασράφ Χακίμι (Από Ρεάλ σε Ίντερ) – 40.000.000
  • Αντε Ρέμπιτς  (Από Άιντραχτ Φρανκφούρτης σε Μίλαν) – 40.000.00
  • Νικόλο Μπαρέλα (Από Κάλιαρι σε Ίντερ) – 25.000.000
  • Σάντρο Τονάλι (Από Μπρέσια σε Μίλαν) – 25.000.000
  • Zoρντάν Βερετού (Από Φιορεντίνα σε Ρόμα) – 16.000.000
  • Μάριο Πάσαλιτς (Από Τσέλσι σε Αταλάντα) – 15.000.000
  • Μαρας Κουμπούλα (Από Βερόνα σε Ρόμα) – 13.500.000
  • Τζιανλούκα Μαντσίνι (Από Αταλάντα σε Ρόμα) – 13.000.000

Οι νικητές των play offs ήταν οι παίκτες της Σπέτσια που προετοιμάζονται για την πρώτη σεζόν  τους στην ιστορία τους στη Serie A. Μία ομάδα που υπήρξε πρώην πρωταθλήτρια με τους πυροσβέστες της πόλης να έχουν πάρει το Campionato Alta Italia το 1944. Ο Ιταλιάνο, τεχνικός της ομάδας, έχει πάρει ανόδους με τρεις διαφορετικές ομάδες σε τρεις διαδοχικές σεζόν. Θα έχει σίγουρα ένα δύσκολο ξεκίνημα.

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, αναφέρθηκε στη συνάντηση του ECA στα οικονομικά των ευρωπαϊκών ομάδων και πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα. Περιμένει απώλειες εσόδων στα 4 δις στα επόμενα 2 χρόνια. Η Serie A προσπαθεί πάντως να βαδίζει σε καλό δρόμο και οι ομάδες συμφώνησαν να πουλήσουν το 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους σε νέα εταιρεία για ένα αρκετά καλό ποσό. Εάν αυτά τα ποσά επενδυθούν σωστά για το πρωτάθλημα θα αποκτήσει νέα προοπτική.

Tα ντέρμπι του πρώτου γύρου στη Serie A

  • 2η αγωνιστική (27/9): Ρόμα – Γιουβέντους
  • 3η αγωνιστική (04/10): Γιουβέντους – Νάπολι,  Λάτσιο – Ίντερ
  • 4η αγωνιστική (17/10): Ίντερ – Μίλαν
  • 5η αγωνιστική (25/10): Μίλαν – Ρόμα
  • 7η αγωνιστική (07-08/11): Λάτσιο – Γιουβέντους, Αταλάντα – Ίντερ
  • 8η αγωνιστική (22/11): Νάπολι – Μίλαν
  • 9η αγωνιστική (29/11): Νάπολι – Ρόμα
  • 12η αγωνιστική (16/12): Γιουβέντους – Αταλάντα, Ίντερ- Νάπολι
  • 16η αγωνιστική (06/01): Μίλαν – Γιουβέντους
  • 17η αγωνιστική (17/01): Λάτσιο – Ρόμα, Ίντερ – Γιουβέντους
  • 19η αγωνιστική (24/01): Μίλαν – Αταλάντα

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This