Επιλογή Σελίδας

Το ίσως πιο εξειδικευμένο σε οικονομικά θέματα μέσο ενημέρωσης, το Forbes, συνέταξε μία λίστα με τους αθλητές, παλαίμαχους και εν ενεργεία, που έχουν καταφέρει να εισπράξουν τα περισσότερα χρήματα, όχι αποκλειστικά από την αγωνιστική τους καριέρα, αλλά μέσω των εμπορικών και επιχειρηματικών deal που έκλεισαν εκμεταλλευόμενοι τη δημοφιλία που απέκτησαν ως αστέρες των σπορ. Στην κορυφή ο αθλητής «χρυσορυχείο», ο Μάικλ Τζόρνταν. Διαβάστε ποιοι είναι στο Τοπ 20.

Η καριέρα ενός επαγγελματία αθλητή είναι απελπιστικά μικρή, με μόνο κάποιους τυχερούς να μπορούν να αγωνίζονται για μία εικοσαετία και παραπάνω, ανάλογα φυσικά και το άθλημα. Οι αθλητές έχουν ένα μικρό χρονικό «παράθυρο» μέσα στο οποίο καλούνται να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν, αλλά και να κάνουν τις απαραίτητες γνωριμίες και επαφές ώστε να εκμεταλλευτούν τη δημοσιότητα που έχουν καθώς και να μεταπηδήσουν σε άλλους τομείς όταν αποχωρήσουν από τους αγωνιστικούς χώρους. Το τελευταίο είναι πολύ πιο σημαντικό από τα αθλητικά τους συμβόλαια, αφού όπως θα διαπιστώσετε από τους 20 πλουσιότερους αθλητές στην ιστορία, οι εμπορικές συμφωνίες και η εμπλοκή με τις επιχειρήσεις προσφέρουν σαφώς περισσότερα χρήματα.

Στην ανάλυση που συνοδεύει την κατάταξη, οι ειδικοί του Forbes δίνουν ιδιαίτερο βάρος στον Άρνολντ Πάλμερ. Πρόκειται για έναν παλαίμαχο άσο του γκολφ που τον περασμένο Σεπτέμβριο έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια. Ο Πάλμερ θεωρείται ο άνθρωπος που έφερε επανάσταση στην αθλητική βιομηχανία, όντας από τους πρωτοπόρους του αθλητικού μάρκετινγκ. Έδειξε πως ο κάθε αθλητής μπορεί να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι διάσημος του για να κλείνει χορηγικές, εμπορικές και διαφημιστικές, κερδίζοντας χρήματα πέρα από την καθαρά αθλητική του ιδιότητα.

Μέσα από τις επιτυχίες του στα κορυφαία τουρνουά γκολφ που αγωνίστηκε κέρδισε 3,6 εκατ. δολάρια. Από χορηγίες, συμφωνίες licensing, πώληση προϊόντων, τα 500 καταστήματα με προϊόντα γκολφ που φέρουν το όνομά του, τα αναψυκτικά που φτιάχνει η εταιρεία που δημιούργησε, και άλλα πολλά καρπώθηκε 1,35 δισ., μέχρι τη στιγμή που έφυγε από τη ζωή.

Το ποσό αυτό είναι ικανό να τον φέρει στην 3η θέση της λίστας του Forbes. Στην κορυφή βρίσκεται ο αθλητής που πήρε τη δουλειά του Πάλμερ στο αθλητικό μάρκετινγκ και την εκτίναξε στο υψηλότερο επίπεδο. Μιλάμε για τον Μάικλ Τζόρνταν, τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στην ιστορία, αλλά και κορυφαίο αθλητή – μπίζνεσμαν. Ως Νο1 παίκτης του NBA έβγαλε σε 15 χρόνια μόλις 93 εκατ. δολ, ωστόσο οι δεκάδες εταιρείες με τις οποίες συνεργάστηκε και κυρίως η σύμπραξή του με την αθλητική εταιρεία Nike, η οποία του έφτιαξε τη δική του μάρκα αθλητικών ειδών, την Jordan Brand, του έφεραν έσοδα 1,7 δισ. δολ. Το ποσό αυτό συνεχίζεται να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, αφού ο «Αέρινος» πλέον κερδίζει κάθε χρόνο περισσότερα από όσα σε όλη την αθλητική του καριέρα. Θα είναι μεγάλη έκπληξη αν υπάρξει αθλητής που θα ξεπεράσει ποτέ τον Τζόρνταν σε εμπορική και οικονομική αξία.

Ενδιάμεσα στους δύο βρίσκεται ακόμα ένα άσος του γκολφ, ο Τάιγκερ Γούντς, που στις αρχές της νέας χιλιετίας πήρε τη σκυτάλη από τον Τζόρνταν ως ο εμπορικότερος εν ενεργεία αθλητής. Για 11 συναπτά έτη ήταν ο καλύτερα αμειβόμενος αθλητής παγκοσμίως, με την περίοδο 2007-08 να βλέπει στο λογαριασμό του να μπαίνουν 115 εκατ. δολ. Συνολικά έχει εισπράξει 1,65 δισ. δολ. και φυσικά θα συνεχίσει αν εισπράττει, αφού ακόμα και αν πλέον δεν είναι ο καλύτερος γκολφερ παραμένει εμπορικός.

Στην 4η θέση της λίστας βρίσκουμε ακόμα έναν παίκτη του γκολφ, τον Τζακ Νίκλαους, με απολαβές 1,15 δισ., ενώ την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνει ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού Μάικλ Σουμάχερ, με 1 δισ.

Ο Γερμανός πιλότος της Φόρμουλα 1 είναι ένας από τους επτά μη Αμερικάνους του Τοπ 20. Σε επίπεδο αθλημάτων, το γκολφ έρχεται πρώτο με 5 εκπροσώπους στη λίστα, ακολουθούμενο από μπάσκετ και πυγμαχία (4), ποδόσφαιρο (3), μηχανοκίνητα σπορ (2), τένις (1) και μπέιζμπολ (1). Όσον αφορά την ηλικία, ο 29χρονος Λιονέλ Μέσι και οι 31χρονοι Κριστιάνο Ρονάλντο και ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι οι νεότεροι, με όλα να δείχνουν πως στο μέλλον θα βρεθούν στα υψηλότερα κλιμάκια της συγκεκριμένης λίστας.

Αναλυτικά η λίστα με τους πρώτους 20 (οι απολαβές τους έχουν μετατραπεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός και να είναι οι συγκρίσεις πιο δίκαιες)

1. Μάικλ Τζόρνταν
Μπάσκετ, 1, 7 δισ. δολάρια
Ο καλύτερος παίκτης μπάσκετ όλων των εποχών εισέπραξε μόλις 93 εκατ. δολ. από τις ομάδες για τις οποίες αγωνίστηκε, αλλά πλέον κερδίζει τουλάχιστον 100 εκατ. μόνο από τη Nike. Η μάρκα Jordan προσέφερε στη Nike έσοδα 2,8 δισ. μόνο τον τελευταίο χρόνο.

2. Τάιγκερ Γουντς
Γκολφ, 1,65 δισ. δολάρια
Μπορεί να πέρασε 15 μήνες εκτός δράσης λόγω τραυματισμού αλλά παραμένει ο πιο εμπορικός αθλητής του γκολφ. Μπορεί τα χρήματα που κερδίζει πλέον από χορηγούς να έχουν μειωθεί στο μισό, αλλά τα 45 εκατ. της προηγούμενης χρονιάς μόνο λίγα δεν είναι.

3. Άρνολντ Πάλμερ
Γκολφ, 1,35 δισ. δολάρια
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών και μέχρι και τότε κατάφερνε να κερδίζει 40 εκατ. δολ. τον χρόνο χάρη σε χορηγίες, διαφημίσεις, πωλήσεις προϊόντων και την αλυσίδα με καταστήματα που διέθετε.

4. Τζακ Νίκλαους
Γκολφ, 1,15 δισ. δολάρια
Η εταιρεία σχεδίασης γηπέδων γκολφ που δημιούργησε είναι υπεύθυνη για 400 γήπεδα σε περισσότερες από 41 χώρες και 39 πολιτείες, ενώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζει άλλα 57 σε 19 χώρες.

5. Μίκαελ Σουμάχερ
Φόρμουλα 1, 1 δισ. δολάρια
Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής τη διετία 1999-2000. Λίγα χρόνια αργότερα οι ετήσιες απολαβές του έφτασαν τα 80 εκατ. δολ. το χρόνο. Δυστυχώς το ατύχημα που είχε πριν λίγα χρόνια του έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα υγείας.

6. Κόμπι Μπράιαντ
Μπάσκετ, 770 εκατ. δολάρια
Ο Κόμπι κρέμασε τα παπούτσια του πριν λίγους μήνες όντας ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στην ιστορία των ομαδικών σπορ. Τα χρήματα που του έδιναν τα τελευταία έξι χρόνια οι Λέικερς τον έφερναν κάθε χρόνο στη θέση του NBAερ με τον υψηλότερο μισθό.

7. Φλόιντ Μέιγουδερ
Πυγμαχία, 765 εκατ. δολάρια
Ο αθλητής με το προσωνύμιο «Money» (Λεφτά) αγωνίστηκε στις τρείς πυγμαχικές μονομαχίες που παρήγαγαν τα μεγαλύτερα έσοδα. Μόνο από τον τελευταίο του αγώνα έλαβε το απίστευτο ποσό των 240 εκατ. Στην καριέρα του έκλεισε ελάχιστα εμπορικά deal.

8. Φιλ Μίκελσον
Γκολφ, 760 εκατ. δολάρια
Για πάνω από 10 χρόνια βρισκόταν στη σκιά του Τάιγκερ Γουντς, μέχρι εφέτος που κατάφερε να τον ξεπεράσει στις αποδοχές. Φίλαθλοι και εταιρείες τον λατρεύουν. Είναι φανατικός πιλότος και διαθέτει αεροσκάφος αξίας 60 εκατ. δολ.

9. Ντέιβιντ Μπέκαμ
Ποδόσφαιρο, 730 εκατ. δολάρια
Τα καλύτερα χρόνια του Άγγλου αστέρα ήρθαν μετά από την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Το 2014, την πρώτη του ολόκληρη χρονιά ως παλαίμαχος κέρδισε 75 εκατ. δολ., χάρη κυρίως σε δύο πολύ μεγάλα deal. Το ένα ήταν με τον κολοσσό των αλκοολούχων ποτών Diageo και το άλλο με την εταιρεία Global Brands Group, που φτιάχνει διάφορων ειδών προϊόντα με την υπογραφή του.

10. Σακίλ Ο’ Νίλ
Μπάσκετ, 700 εκατ. δολάρια
Μόνο οι Κέβιν Γκαρνέτ και Κόμπι Μπράιαντ έχουν κερδίσει εντός γηπέδου περισσότερα χρήματα από τα 292 εκατ. (χωρίς μετατροπή στα τωρινά δεδομένα) που κέρδισε ο Σακ στα 19 χρόνια της καριέρας του. Εκτός από εκπληκτικός παίκτης ήταν και παραμένει πολύ δημοφιλής. Εταιρεία του έδωσε δεκάδες εκατομμύρια για να πάρει το 50% της διαχείρισης των εμπορικών του δικαιωμάτων.

11. Μάικ Τάισον
Πυγμαχία, 685 εκατ. δολάρια
Ο Τάισον κέρδισε 400 εκατ. μέσα στα ρινγκ (χωρίς μετατροπή στα τωρινά δεδομένα), ωστόσο το 2003 κατέθεσε αίτηση για πτώχευση, ύστερα από χρόνια αλόγιστης σπατάλης. Από τότε αγωνίστηκε μόλις δύο φορές ακόμα, οπότε είναι σίγουρο πως η περιουσία που του έχει μείνει είναι πολύ μικρότερη από όσα έβγαλε.

12. Γκρεγκ Νόρμαν
Γκολφ, 680 εκατ. δολάρια
Ο «Καρχαρίας», όπως ήταν το παρατσούκλι του Αυστραλού αθλητή που ήταν No1 στο παγκόσμιο γκολφ για 331 εβδομάδες τις δεκαετίες του 1980 και 1990, μετά το τέλος της καριέρας του πέρασε στο χώρο των επιχειρήσεων. Έχει ασχοληθεί με την οινοποιία, την εστίαση, την αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων, τη μόδα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την ένδυση και πολλά άλλα. Όπως και άλλοι μεγάλοι του γκολφ ασχολείται και με τον σχεδιασμό γηπέδων.

13. ΛεΜπρόν Τζέιμς
Μπάσκετ, 640 εκατ. δολάρια
Ο «Βασιλιάς» του παγκόσμιου μπάσκετ έχει κερδίσει ήδη πολλά χρήματα αλλά στο μέλλον θα βάλει στο λογαριασμό του πολλαπλάσια. Εφέτος υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους Καβαλίερς που θα του προσδίδει 30 εκατ. ετησίως, ενώ η συμφωνία εφόρου ζωής που έκανε με την Nike θα τον κάνει πλουσιότερο κατά 1 δισ. Την ίδια ώρα έχει πολλούς χορηγούς και ασχολείται με πολλά επιχειρηματικά πρότζεκτ.

14. Κριστιάνο Ρονάλντο
Ποδόσφαιρο, 620 εκατ. δολάρια
Ο τέσσερις φορές κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερα αμειβόμενος αθλητής (από ομάδα, χορηγούς, επιχειρήσεις, κλπ), με 88 εκατ. δολ τη σεζόν. Το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. το νέο έτος, όταν θα ενεργοποιηθούν οι δύο νέες του συμφωνίες με Ρεάλ Μαδρίτης και Nike, αντίστοιχα.

15. Ρότζερ Φέντερερ
Τένις, 600 εκατ. δολάρια
Από το 1998 που έγινε επαγγελματίας, ο Ελβετός αστέρας του τένις έχει κερδίσει 99 εκατ. δολ. σε χρηματικά έπαθλα. Εκτός γηπέδων τένις, όμως, έχει κερδίσει τα τετραπλάσια. Στο χορηγικό του χαρτοφυλάκιο έχει εταιρικούς κολοσσούς όπως η Nike, η Mercedes, η Rolex και η τράπεζα Credit Suisse.

16. Άλεξ Ροντρίγκες
Μπέιζμπολ, 600 εκατ, δολάρια
Ο 41χρονος Αμερικανός με καταγωγή από τον Άγιο Δομίνικο έμεινε ελεύθερος τον Αύγουστο από την ομάδα σύμβολο του μπέιζμπολ, τους Νιου Γιορκ Γιάνκις και δε γνωρίζουμε αν θα συνεχίσει την καριέρα του. Ακόμα και έτσι, ο εκπληκτικός αυτός παίκτης θα έχει να λέει πως έχει υπογράψει τα δύο από τα μοναδικά τρία συμβόλαια στην ιστορία του μπέιζμπολ με αποδοχές πάνω από τα 250 εκατ.

17. Λιονέλ Μέσι
Ποδόσφαιρο, 520 εκατ. δολάρια
Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της γενιάς του (και για πολλούς στην ιστορία) έχει υπογράψει οκτώ διαφορετικά συμβόλαια με την Μπαρτσελόνα, όλα με αλματώδη αύξηση των αποδοχών του. Την ίδια στιγμή κερδίζει εκατομμύρια από τους χορηγούς που τον καλοπληρώνουν για να συνδεθούν μαζί του. Ακόμα δεν έχει αρχίσει να ασχολείται θερμά με τις επιχειρήσεις.

18. Τζεφ Γκόρντον
Αγώνες αυτοκινήτων NASCAR, 515 εκατ. δολάρια
Οι 93 νίκες που έχει κατακτήσει είναι οι περισσότερες στη σύγχρονη εποχή του NASCAR και τρίτες στην ιστορία. Παρά το γεγονός πως αποσύρθηκε το 2015, εφέτος επέστρεψε για μερικές κούρσες αντικαθιστώντας ένα τραυματισμένο οδηγό.

19. Όσκαρ Ντε Λα Χόγια
Πυγμαχία, 510 εκατ. δολάρια
Το «Χρυσό Παιδί» της Παγκόσμιας Πυγμαχίας αντιμετώπισε το 2007 τον Μέιγουεδερ σε έναν αγώνα που μέχρι πρόσφατα ήταν ο πιο εμπορικός στην ιστορία. Μόνο από αυτόν τον αγώνα, τον οποίο οργάνωσε μέσω της εταιρείας Golden Boy Promotions κέρδισε το ποσό των 52 εκατ.

20. Μάνι Πάκιαο
Πυγμαχία, 490 εκατ. δολάρια
Ο Φιλιπινέζος σούπερσταρ του μποξ έχει δώσει μέχρι στιγμής 23 αγώνες στην καριέρα του, τους οποίους οι φίλοι του σπορ πλήρωσαν 1,2 δισ. δολ. για να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά. Ο αγώνας του το 2015 με τον Μέιγουεδερ χαρακτηρίστηκε η «Μάχη του Αιώνα» και έσπασε κάθε προηγούμενο οικονομικό και εμπορικό ρεκόρ στην ιστορία της πυγμαχίας.

Πηγή: Sport and Business

Pin It on Pinterest

Shares
Share This