Επιλογή Σελίδας



Της Πηνελόπης Παπαδήμου

Το κάνει να μοιάζει τόσο εύκολο ορισμένες φορές που θαρρείς και βγαίνει απλά μία βόλτα στην αυλή του. Τη φετινή σεζόν έχει καταφέρει να πηδήξει δέκα φορές πάνω από τα έξι μέτρα. Και είναι μόλις 20 ετών. «Born to fly» (=γεννημένος για να πετά) αναφέρει το μότο με το οποίο συνοδεύει τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ο Μόντο Ντουμπλάντις δεν είναι το next big thing του παγκόσμιου στίβου, είναι ήδη ένας σούπερ σταρ που έχει ήδη στην κατοχή του τα παγκόσμια ρεκόρ σε επίπεδο ανδρών σε κλειστό και ανοιχτό στίβο. Κατέχει ακόμη τις κορυφαίες επιδόσεις στην κατηγορία των νέων ανδρών αλλά και των εφήβων.

Ο Σουηδός επικοντιστής ήξερε τι ήθελε να πετύχει στην αθλητική του καριέρα. «Όταν ξεκίνησα το άλμα επί κοντώ είχα μεγάλες φιλοδοξίες. Ήθελα να γίνω ο καλύτερος που έχει γεννηθεί και πάντα ήθελα να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ» είπε ο επικοντιστής στο CNN Sport μετά το παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο.

«Πάντα θεωρούσα ότι μπορούσα να το κάνω. Ήμουν σίγουρος για τις ικανότητές μου αλλά δεν ήμουν βέβαιος ότι θα γινόταν τόσο σύντομα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να πιστέψω ότι είμαι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ» συμπλήρωσε.

Γεννημένος στις 10 Νοεμβρίου 1999 ο Μόντο Ντουμπλάντις είχε το υπόβαθρο να ασχοληθεί με τα σπορ. Ο Αμερικανός πατέρας του ήταν αθλητής του άλματος επί κοντώ και η μητέρα του από τη Σουηδία έπαιζε βόλεϊ ενώ υπήρξε και επταθλήτρια. Έχει ακόμη δύο μεγαλύτερους αδερφούς και μία μικρότερη αδερφή που ασχολούνται επίσης με τον αθλητισμό.

Ο Μόντο έκανε το πρώτο του άλμα στο επί κοντώ σε ηλικία τριών ετών στην αυλή του σπιτιού του στη Λουϊσιάνα των ΗΠΑ. Η επαφή του με το άθλημα σε τόσο μικρή ηλικία του επέτρεψε να το γνωρίσει πολύ καλύτερα σε ηλικία 8-9 ετών και να αντιλαμβάνεται τις τεχνικές του. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έκανα μία καλή αρχή στο άθλημα. Αν δεν υπήρχε ολόκληρο στήσιμο στην αυλή μου ποιος ξέρει που θα ήμουν εγώ τώρα» ομολόγησε στο CNN.

«Αυτή η αυλή ήταν σαν παιδότοπος για εμένα. Γνώρισα το άθλημα με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Κατάλαβα τι μου άρεσε αυτό και αντιλήφθηκα ότι διασκεδάζω. Νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που έχω παθιαστεί με αυτό το σπορ που κάνω τώρα. Αντιλήφθηκα πώς μπορώ να διασκεδάσω κάνοντάς το» παραδέχτηκε.

Σε ηλικία 12 ετών ο Μόντο βρέθηκε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δοκίμασε το μπέιζμπολ όμως για καλή τύχη του επί κοντώ και του κόσμου του στίβου το παράτησε σχετικά νωρίς. Θεωρείται και όχι άδικα αθλητής των ρεκόρ.

Σε ηλικία 7 ετών σημείωσε 3.86 μέτρα, επίδοση που ήταν η καλύτερη όλων των εποχών σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Μέχρι το 2015 ήταν κάτοχος όλων των κορυφαίων επιδόσεων όλων των εποχών μέχρι την ηλικία των 13 ετών, ρεκόρ που έσπασε τον Μάιο του ίδιου έτους.

Το 2015 αναδείχτηκε αθλητής στίβου της χρονιάς στο σχολείο του. Ως υπήκοος τόσο των ΗΠΑ όσο και της Σουηδίας αποφάσισε να εκπροσωπήσει σε διεθνές επίπεδο τη χώρα καταγωγής της μητέρας του. Τον Ιούνιο του 2015 εκπροσώπησε τη Σουηδία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κάλι και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 5.30 μέτρα βελτιώνοντας κατά δύο εκατοστά το προσωπικό του ρεκόρ.

Την επόμενη χρονιά ο Ντουμπλάντις σημείωσε 5.49 σε σχολικό μίτινγκ, επίδοση που ήταν η κορυφαία όλων των εποχών σε επίπεδο εφήβων. Το ρεκόρ έσπασε από τον Εμμανουήλ Καραλή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ προτού το σπάσει πάλι ο Σουηδός άλτης με 5.53 στο Ταλίν. Το 2016 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Τζούνιορ.

Στις 11 Φλεβάρη 2017 ο Μόντο σημείωσε 5.75 στα Millrose Games, επίδοση που ήταν νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των τζούνιορ. Μία εβδομάδα αργότερα βελτίωσε την επίδοση στα 5.82 αλλά το ρεκόρ του δε μέτρησε για τεχνικές παραλείψεις. Το Απρίλιο της ίδιας χρονιάς σημείωσε 5.90 μέτρα στο Τέξας βελτιώνοντας το προσωπικό του ρεκόρ αλλά και την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στα τζούνιορς. Η επίδοσή του ήταν ρεκόρ Σουηδίας σε επίπεδο ανδρών το οποίο και βελτίωσε κατά τρία εκατοστά.

Το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του Γκροσέτο ήταν φυσικό επακόλουθο. Το καλοκαίρι του 2017 συμμετείχε και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου, την πρώτη του διοργάνωση σε επίπεδο ανδρών και με άλμα στα 5.50 μέτρα κατέλαβε την ένατη θέση.

Το 2018 ξεκίνησε για τον Μόντο με βελτίωση του παγκόσμιου ρεκόρ κλειστού στίβου σε επίπεδο τζούνιορ με άλμα στα 5.83 στη Νεβάδα. Λίγο αργότερα σημείωσε 5.88 στον κλειστό στίβο ενώ συμμετείχε και στο παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση με άλμα στα 5.70 μέτρα.

Ο Σουηδός άλτης ήταν κυρίαρχος στις μικρές ηλικίες κατακτώντας ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων ανδρών στο Τάμπερε με άλμα στα 5.82 επίδοση που είναι και ρεκόρ αγώνων. Λίγο αργότερα πέρασε για πρώτη φορά τα έξι μέτρα κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών στο Βερολίνο. Το 6.05 ήταν η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στην κατηγορία των Νέων ανδρών, προσωπικό ρεκόρ και ρεκόρ Σουηδίας.

Το 2019 συνέχισε τα μεγάλα άλμα και με επίδοση 5.97 μέτρα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα πίσω από τον Σαμ Κέντρικς.

Το 2020 εξελίσσεται χωρίς αμφιβολία στην χρονιά του. Ξεκίνησε την χρονιά στον κλειστό στίβο με άλμα στα 6 μέτρα στο Ντίσελντορφ στις 4 Φεβρουαρίου. Τέσσερις μέρες αργότερα έριξε πάνω του όλα τα φώτα όταν με άλμα στα 6.17 μέτρα στο Τόρουν της Πολωνίας σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο ξεπερνώντας κατά ένα εκατοστό την προηγούμενη επίδοση του Ρενό Λαβιλενί.

Μία εβδομάδα αργότερα στην Γλασκώβη βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο με άλμα στα 6.18 μέτρα. Η πανδημία του κορωνοϊού διέκοψε ένα εντυπωσιακό σερί για τον Μόντο αφού ολοκλήρωσε έξι αγώνες στον κλειστό στίβο με ισάριθμες πρωτιές με άλματα από τα έξι μέτρα και πάνω.

Με την επανεκκίνηση του στίβου μετά την έξαρση της πανδημίας, ο Μόντο σημείωσε 5.86 μέτρα στο Όσλο. Άπαντες περίμεναν από τον Σουηδό να επιχειρήσει και για το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο. Το άλμα που έψαχνε ο Μόντο, τελικά το βρήκε στη Ρώμη. Με επίδοση στα 6.15 μέτρα στο Golden Gala Pietro Mennea ο 20χρονος Σουηδός έκανε δικό του και το παγκόσμιο ρεκόρ ανοιχτού στίβου, 26 χρόνια μετά το 6.14 του Σεργκέι Μπούμπκα. Ο θρυλικός άλτης που βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ σε ανοιχτό και κλειστό στίβο 35 φορές σχολίασε ότι ο Ντουμπλάντις έχει τέτοια τεχνική που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 6.30 μέτρα στην καριέρα του.

Ο νεαρός Σουηδός πάντως κάθε άλλο παρά επαναπαυμένος εμφανίζεται από τα παγκόσμια ρεκόρ. Δηλώνει μάλιστα διψασμένος για μετάλλια: «Υπάρχουν πολλά μετάλλια για να κερδίσω και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνω στα μεγάλα πρωταθλήματα. Αν θέλεις να θυμάσαι κάτι ως το καλύτερο που έχεις πετύχει, πρέπει να το κάνεις σωστά, όταν η στιγμή είναι σωστή και όταν πρέπει πραγματικά. Μου αρέσει να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως κάποιον που έκανε κάποτε σπουδαίες εμφανίσεις, αλλά πρέπει να βγω έξω στους αγώνες και να το αποδείξω» σημείωσε μετά το παγκόσμιο ρεκόρ στη Ρώμη.

Αν κανείς αναρωτιέται για την «έκρηξη» του Ντουμπλάντις τον τελευταίο χρόνο, η εξήγηση είναι απλά. Εγκαταλείποντας το κολλέγιο το 2020 έγινε επαγγελματίας και αναγκάστηκε να… αλλάξεις συνήθειες. Όπως ομολόγησε η μητέρα του Έλενα που είναι διατροφολόγος ουδέποτε αγαπούσε τα λαχανικά και την καλή διατροφή.

«Έπρεπε να εγκαταλείψει το τηγανητό φαγητό που είναι από τα αγαπημένα του αμερικάνικου νότου. Ο Μόντο ουδέποτε αγάπησε τα λαχανικά» είπε η μητέρα του. «Θα τα μετακινούσε απλά στην άκρη του πιάτου». Η ταχύτητα, η προπόνηση και η διατροφή βοήθησαν τον Μόντο να βελτιώσει την ήδη καλή τεχνική του συνδυάζοντας όλα τα διαφορετικά στοιχεία ενός άλματος σε μία κίνηση.

Οι αγώνες του φέτος στον κλειστό στίβο

Ημερομηνία Διοργάνωση Θέση Επίδοση
04 Φεβρ. 2020 15. International PSD Bank Meeting, Arena-Sportpark, Düsseldorf 1. 6.00
08 Φεβρ. 2020 ORLEN Copernicus Cup, Arena, Toruń 1. 6.17 (παγκόσμιο ρεκόρ)
15 Φεβρ. 2020 Müller Indoor Grand Prix Glasgow, Emirates Arena, Glasgow 1. 6.18 (παγκόσμιο ρεκόρ)
19 Φεβρ. 2020 Meeting Hauts-de-France Pas-de-Calais, Arena Stade Couvert, Liévin 1. 6.07
23 Φεβρ.  2020 All Star Perche by Quartus, Maison des Sports, Clermont-Ferrand 1. 6.01

Οι αγώνες του φέτος στον ανοιχτό στίβο

Ημερομηνία Διοργάνωση Θέση  Επίδοση
11 Ιουν. 2020 Impossible Games, Bislett Stadion, Oslo 1. 5.86
04 Ιουλ. 2020 Bauhaus Jump Challenge, Ullevi Stadium, Göteborg 1. 5.94
08 Ιουλ. 2020 Karlstad GP, Tingvalla IP, Karlstad 1. 5.72
14 Αυγ. 2020 Herculis, Stade Louis II, Monaco 1. 6.00
16 Αυγ. 2020 Swedish Ch., Friidrottsarena, Uppsala 1. 5.63
23 Αυγ. 2020 BAUHAUS-Galan, Olympiastadion, Stockholm 1. 6.01
02 Σεπ. 2020 Athletissima – City Event, Place de l’Europe, Lausanne 1. 6.07
04 Σεπ. 2020 AG Memorial Van Damme, Boudewijnstadion, Bruxelles 1. 6.00
13 Σεπ. 2020 ISTAF Berlin, Olympiastadion, Berlin 1. 5.91
17 Σεπ 2020 Golden Gala Pietro Mennea, Stadio Olimpico, Roma 1. 6.15 (παγκόσμιο ρεκόρ) 

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This