Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ισπανία ύστερα από μια τριετία, σώζοντας σε μεγάλο βαθμό μια κακή σεζόν, η οποία σημαδεύτηκε από την κατακόρυφη πτώση των εσόδων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρ’ ότι, όμως, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε τα… χάλια της Μπαρτσελόνα και πανηγύρισε δύο τίτλους την σεζόν 2019-2020 (κατέκτησε και το Σούπερ Καπ), η συνολική αξία του ρόστερ της έπεσε κατά 313 εκατομμύρια ευρώ (!), τα περισσότερα στην La Liga, την οποία και κατέκτησε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Transfermarkt, την πιο έγκριτη σε οικονομικά θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο, η αξία του ρόστερ της Βασίλισσας, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν 1,190 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι πλέον 877.

«Ένοχοι» Αζάρ και Γιόβιτς

Η συνολική αξία έπεσε κατά 53 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη Παρασκευή (18/09), εξαιτίας της αποχώρησης των Γκάρεθ Μπέιλ και Σέρχιο Ρεγιλόν, έστω και αν ο Ουαλός, εξαιτίας της σεζόν – φάντασμα που προηγήθηκε, είδε την χρηματιστηριακή του αξία να πέφτει από τα 60 στα 28 εκατομμύρια (στα 25 η αξία του αριστερού μπακ).

Αν αποχωρήσει και ο Μπόρχα Μαγιοράλ, ο οποίος κοστολογείται στα δέκα εκατομμύρια ευρώ και τον θέλει η Βαλένθια, αλλά και ομάδες από την Serie A, η συνολική αξία της Ρεάλ θα πέσει και άλλο. Αν φύγει δε, και ο Λούκα Γιόβιτς, ο οποίος «αποτιμάται» στα 32 εκατομμύρια, η συνολική αξία μπορεί να φτάσει τα 835 εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα είναι η πιο χαμηλή από τον Σεπτέμβριο του 2017 (743 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τους αριθμούς της εν λόγω ιστοσελίδας.

Ο Εντέν Αζάρ, άθελά του, βεβαίως, είναι ο κύριος ένοχος για μέρος της πτώσης, αφού τους τελευταίους μήνες η αξία του έπεσε από τα 120 στα 80 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας του τραυματισμού στον αστράγαλο που δεν επέτρεψε στον Βέλγο μεσοεπιθετικό να βοηθήσει ουσιαστικά την Ρεάλ και να δικαιολογήσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε πέρυσι στην Τσέλσι για την απόκτησή του.

Ο Γιόβιτς, ο οποίος ήταν… άφαντος στην πρώτη του σεζόν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», επίσης απαξιώθηκε σημαντικά (από τα 60 έπεσε στα 32), ενώ ο Άλβαρο Οδριοθόλα, ο οποίος επέστρεψε από τον δανεισμό του στην Μπάγερν Μονάχου, «αποτιμάται» πλέον 16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν ήταν στα 25.

Είναι χαρακτηριστικό πως, παρ’ ότι η περυσινή σεζόν συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του Σούπερ Καπ και, κυρίως, του πρωταθλήματος, μόλις τρεις παίκτες είδαν να ανεβαίνει η χρηματιστηριακή τους αξία: Ο Τιμπό Κουρτουά (60 από 48), ο Φερλάν Μεντί (40 από 32) και, περιέργως, ο Μάρκο Ασένσιο (40 από 32), παρ’ ότι πέρασε σχεδόν όλη την σεζόν τραυματίας.

Η Ρεάλ, εκτός από την πρωτιά στην βαθμολογία, είχε και μια άτυπη πρωτιά στην κατηγορία της πτώσης της αξίας του ρόστερ της, αφού αυτή έπεσε κατά 26,5%, με την δεύτερη Μπαρτσελόνα να «πέφτει» κατά 13,6 % (161 εκατ. ευρώ), εν αναμονή των επόμενων αποχωρήσεων και την τρίτη Ατλέτικο κατά 10,9% (94,8%). Πρωταθλήτρια για τα ψηλά και για τα χαμηλά…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This