Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Καρχαρίας, Δράκουλας, Κανίβαλος… Σύμφωνοι ναι, ό, τι και όπως θέλετε μπορείτε να αποκαλέσετε τον Λουίς Σουάρες για την (ενίοτε και πλέον παρελθούσα) συμπεριφορά του μέσα στο γήπεδο.

Δεν μπορείς, όμως, να μην συγκινηθείς βλέποντας την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου του Ουρουγουανού επιθετικού από την Μπαρτσελόνα, η οποία διακόπτονταν κάθε τρεις και λίγο, γιατί ο 33χρονος επιθετικός δεν μπορούσε να μιλήσει, βουρκωμένος και συγκινημένος από την σημασία της στιγμής.

Ο Σουάρες, λοιπόν, αποτελεί παρελθόν από την Μπάρτσα. Μετά από μια εξαετία στην οποία πρόλαβε να ανέβει ως την τρίτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών του συλλόγου (με 198, τον ξεπερνούν μόνο ο φίλος του Λιονέλ Μέσι και ο Θέσαρ) και να αποδειχθεί καθοριστικός στην κατάκτηση 13 τίτλων, μεταξύ των οποίων το τρεμπλ του 2015.

Ένα τρεμπλ που χτίστηκε πάνω στο πλάνο του Λουίς Ενρίκε (ναι, είναι καλός προπονητής ο Αστουριάνος) και, κυρίως, στην απίθανη αποτελεσματικότητα της τριάδας «MSN» (Messi – Suarez – Neymar) από την οποία, πέντε χρόνια αργότερα, έχει μείνει μόνο το «Μ»…

Ατλέτικο – Ουρουγουάη, μια ερωτική σχέση

Η Μπαρτσελόνα αποτελεί και τυπικά παρελθόν για τον Σουάρες, το επαγγελματικό μέλλον του οποίου περιλαμβάνει πλέον την Ατλέτικο Μαδρίτης. Μια σκληροτράχηλη ομάδα, η οποία λατρεύει να αποκτά Ουρουγουανούς ποδοσφαιριστές, η πλειοψηφία των οποίων γράφουν ιστορία.

Τα πιο τρανά παραδείγματα; Ο Ντιέγο Φορλάν, παίκτης – κλειδί στην αναγέννηση της Ατλέτικο την τελευταία δεκαετία, ο Ντιέγο Γκοδίν, αρχηγός – σημαία στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και της πρόκρισης σε δύο τελικούς του Champions League, αλλά και ο Χοσέ Μαρία Χιμένες, «βράχος» στο κέντρο της άμυνας των Ροχιμπλάνκος και ένας από τους πιο περιζήτητους στόπερ στην Ευρώπη.

Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να χαρακτηριστεί απόλυτα επιτυχημένη αυτή η μεταγραφή, έστω και αν ο Σουάρες προσγειώνεται στο «Wanda Metropolitano» σε προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία και με ταλαιπωρημένα τα γόνατά του την τελευταία διετία. Ε και;

Μηχανή των γκολ

Αν οι τραυματισμοί σεβαστούν τον Σουάρες, ο οποίος πριν από 14 μήνες έκανε μια σχετική επέμβαση, ο Ουρουγουανός μπορεί να εξελιχθεί στην κορυφαία μεταγραφή της φετινής La Liga και, ενδεχομένως, της σεζόν στην Ευρώπη! Οι λόγοι; Έχουμε και λέμε.

Ο Λουίς Σουάρες είναι ένας από τους κορυφαίους γκολτζήδες που έχει βγάλει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο τις τελευταίες δεκαετίες. Από την σεζόν 2011-12, την πρώτη του ολόκληρη στην Λίβερπουλ, όταν σημείωσε 17 γκολ, ο Λουισίτο ΔΕΝ έχει πέσει από τα 20+ γκολ ανά αγωνιστική περίοδο.

Την σεζόν 2015-16, μάλιστα, διέλυσε όλα τα κοντέρ, αφού πέτυχε 59 γκολ σε 53 ματς (!), εκ των οποίων τα σαράντα σε 35 παιχνίδια πρωταθλήματος, κατακτώντας βεβαίως το δεύτερο «Χρυσό Παπούτσι» της καριέρας του.

Ακόμα και την περυσινή σεζόν, η οποία ήταν η χειρότερη (παραγωγικά) εδώ και οκτώ χρόνια, ο Σουάρες σημείωσε 21 γκολ σε 36 αγώνες, επιβεβαιώνοντας την ερωτική του επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Σε μια ομάδα που παραδοσιακά έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα, λόγω και του τρόπου που αγωνίζεται, μπορεί να δώσει το (πιο) εύκολο γκολ, να μετουσιώνει τις (λίγες) ευκαιρίες σε πολύτιμα τέρματα και να «ξεμπλοκάρει» την Ατλέτικο σε παιχνίδια που, παραδοσιακά, κολλάει η ομάδα του Ντιέγο Σιμεόνε.

Γεννημένος νικητής

Πλήρωσε το πάθος του για τη νίκη σε κάθε παιχνίδι με πολύ βαριές, αλλά δίκαιες τιμωρίες, με αφορμή τις περίφημες δαγκωνιές του. Μετά από αυτή στον Τζόρτζιο Κιελίνι, η οποία έβαλε σε κίνδυνο ακόμα και την συνέχεια της καριέρας του, αποφάσισε να πάει σε ψυχολόγο, προκειμένου να προσπαθήσει να βρει λύση σε αυτή την εμμονή.

Έκτοτε, ο Σουάρες δεν δίνει δικαιώματα με την συμπεριφορά του μέσα στο γήπεδο (για δαγκωνιές ούτε λόγος), αλλά παραμένει το ίδιο παθιασμένος για τη νίκη, πάθος που μπορεί να μεταδώσει σε μια ομάδα που ούτως ή άλλως είχε μάθει να μάχεται, ακολουθώντας τις διδαχές του προπονητή της.

Ο Ντιέγο Σιμεόνε, όταν έμαθε ότι η Ατλέτικο μπορούσε να αποκτήσει τον Σουάρες, έκανε σαν τρελός για να είναι αυτός ο διάδοχος του Άλβαρο Μοράτα, ο οποίος μετακόμισε στην Γιουβέντους.

Είχε τους λόγους του ο Τσόλο, αφού με τον Σουάρες στα αποδυτήρια, η Ατλέτικο αποκτά έναν ποδοσφαιριστή με τεράστια προσωπικότητα, ικανό να βάλει στην… πρίζα ταλαντούχους, πλην άγουρους συμπαίκτες του, όπως ο Ζοάο Φέλιξ.

Ο Ντιέγο Κόστα, ο οποίος διαθέτει επίσης πολύ ισχυρή προσωπικότητα, έχει πλέον ένα σημείο αναφοράς για να μιμηθεί και, εφόσον οι δυο τους τα βρουν, μπορούν να συνθέσουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο, αν και φαντάζει δύσκολο ο Σιμεόνε να τους χρησιμοποιεί ταυτόχρονα.

Καλύτερος του Βίγια

Πολλοί συνέκριναν, και όχι άδικα, την μεταγραφή του Σουάρες με αυτή του Νταβίδ Βίγια. Το 2013, ύστερα από μια εξαιρετική τριετία στην Μπάρτσα, αλλά και έναν σοβαρό τραυματισμό, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ισπανίας μετακόμισε στην Ατλέτικο αντί «μόλις» 5,1 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου δηλαδή όσα συμφώνησαν και τώρα Καταλανοί και Μαδριλένοι για τον Σουάρες.

Ο «Γουάχε», σε ηλικία 32 ετών τότε, αποδείχθηκε πολύτιμος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος με 13 γκολ σε 36 παιχνίδια, χωρίς πάντως να είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση των Ροχιμπλάνκος.

Ο Σουάρες είναι καλύτερος γκολτζής από τον Βίγια, δεν έχει περάσει τον σοβαρότατο τραυματισμό που ταλαιπώρησε τον Ισπανό και γνωρίζει ότι θα είναι αυτός το αστέρι της Ατλέτικο, ο παίκτης από τον οποίο ο Τσόλο και η παρέα του θα περιμένει να βγάλει το… φίδι από την τρύπα. Και ο Λουισίτο έχει αποδείξει ότι ξέρει πολύ καλά πώς να το κάνει αυτό.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This