Επιλογή Σελίδας



Ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής κάνει πράγματα που έχουν αρχίσει να μην αρέσουν ιδιαίτερα στα υψηλά κλιμάκια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Προ δεκαημέρου και με αφορμή την εμφάνιση του Hamilton στο βάθρο του Μουτζέλο φορώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε «Arrest the cops who killed Breonna Taylor», η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε ανακοινώσει πως επρόκειτο να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσει τους λόγους για τους οποίους υπήρξε ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα από πιλότο της Formula 1 και μάλιστα κατά τη διαδικασία απονομής ενός γκραν πρι.

Ο Hamilton ακόμα δεν έχει κληθεί να παράσχει εξηγήσει γι’ αυτή την πρωτοβουλία του, όμως οι πληροφορίες από το Σότσι αναφέρουν πως στο περιθώριο του ρωσικού γκραν πρι θα γίνουν συζητήσεις ανάμεσα στον Βρετανό και την FIA για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην Place de la Concorde δεν είναι καθόλου… χαρούμενοι με τις κινήσεις του Hamilton. Παρά το ότι είχε συζητηθεί, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση για το ότι είναι ο μοναδικός από τους 20 πιλότους του grid που επιλέγει να μη φορά το μπλουζάκι με το μήνυμα «End Racism» της GPDA, αλλά ένα δικό του στο οποίο αναγράφεται το «Black Lives Matter».

Κι η αλήθεια είναι πως γι’ αυτό το θέμα θα ήταν τουλάχιστον υπερβολικό να υπάρξει αντίδραση από τη FIA, μιας και το «Black Lives Matter» είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα, με καθολική αποδοχή σε όλο τα σπορ.

Όμως στη FIA θεωρούν ότι στο Μουτζέλο ο Hamilton υπερέβη τα όρια. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Βρετανός αποτελεί ένα παράδειγμα για τη νεολαία και με το μπλουζάκι που φόρεσε, επί της ουσίας πήρε θέση πριν από τη Δικαιοσύνη για το θέμα της δολοφονίας της Breonna Taylor. Κι είναι ξεκάθαρο πως δεν προτίθενται να επιτρέψουν στον πιλότο της Mercedes να κάνει ό,τι θέλει, δίχως να ενημερώνει τους αρμοδίους και φυσικά δίχως να παίρνει τη σχετική άδεια για να πράξει αυτό που έχει κατά νου, πάντοτε στο πλαίσιο ενός γκραν πρι.

Παράλληλα, έντονος είναι ο προβληματισμός στη FIA για ενδεχόμενους… μιμητές του Hamilton, σε άλλα ζητήματα. Ίσως συνειρμικά να γυρίζει η μνήμη και στο τουρκικό γκραν πρι του 2006, όταν προέκυψε μείζων πολιτικό ζήτημα εξαιτίας του ότι την απονομή στον νικητή Felipe Massa είχε κάνει ο Mehmet Ali Talat, τον οποίον είχαν προσφωνήσει ως «Πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Η αντίδραση της FIA τότε ήταν έντονη, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία να τιμωρεί με πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ τους διοργανωτές, έπειτα και από τη σφοδρή αντίδραση σε όλα τα επίπεδα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη FIA σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την «πολιτικοποίηση» της Formula 1. «Κοινωνικοποίηση» ναι, αλλά σε καμία περίπτωση «πολιτικοποίηση». Κι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα μείνει μακριά από τέτοια «καυτά» ζητήματα.

Πηγή: Car & Driver

Pin It on Pinterest

Shares
Share This