Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Το ενδεχόμενο να μπει ο ΠΑΟΚ στους Ομίλους και να μην σταυρώσει βαθμό, την ίδια που στην Ελλάδα, εξαιτίας και των ευρωπαϊκών του υποχρεώσεων, θα χάνει διαρκώς έδαφος, είναι σαφέστατα υπαρκτό. Ήδη, πριν και μετά από σημαντικά ευρωπαϊκά παιχνίδια, ο «Δικέφαλος» απώλεσε τέσσερις πολύτιμους βαθμούς στο πρωτάθλημα.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα με επιτυχία, σε δυο διοργανώσεις εβδομαδιαίως. Πράγμα λογικό σε κάποιο βαθμό. Και επειδή το ρόστερ του περιλαμβάνει πολλά νέα παιδιά, χωρίς εμπειρία και επειδή ο ίδιος ο οργανισμός, δεν έχει συνηθίσει σε αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για μια «πίστα» που κατακτάς με την επανάληψη. Ο εγχώριος πρωταθλητισμός και η καλή ευρωπαϊκή παρουσία, σαφώς συνδυάζονται, χρειάζεται χρόνος όμως, μεγαλύτερο βάθος και πιθανόν διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τα φετινά του ΠΑΟΚ.

Η λογική προσέγγιση λοιπόν, ίσως θα ήταν ο «Δικέφαλος» να μην ποντάρει όλα του τα λεφτά στη ρεβάνς με την Κρασνοντάρ. Ασφαλώς η πρόκριση θα του δώσει τεράστια οικονομική ανάσα, ωστόσο ήδη, κάνοντας δυο προκρίσεις πριν, έχει μαζέψει το περυσινό του άνοιγμα, προχωρώντας ταυτόχρονα σε εξορθολογισμό του μπάτζετ. Δεν είναι πια ζήτημα ύπαρξης, όπως ήταν εν μέρει η αναμέτρηση με την Μπεσίκτας ας πούμε. Επιπλέον, αν ο ΠΑΟΚ μπει στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ποιος μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να μην σταυρώσει βαθμό σε έξι ματς, να έχει ορισμένες βαριές ήττες (άντε να σου τύχει η Μπάγερν ή η Λίβερπουλ αντίπαλοι) και ταυτόχρονα να μείνει ακόμα πιο πίσω στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω συντείνουν στο εξής απλό: Ο ΠΑΟΚ δίνει την Τετάρτη ένα μεγάλο ματς, έχει μπροστά του μια χρυσή ευκαιρία να πετύχει την ιστορική πρόκριση που τόσο ψάχνει, όμως ακόμα και ο αποκλεισμός, όχι απλώς δεν θα είναι καταστροφή μα υπό μια έννοια θα έχει και τα θετικά του.

Όλα καλά μέχρι εδώ; Είστε ακόμα μαζί μου; Διαβάσατε το κείμενο που προηγήθηκε προσεκτικά; Ωραία. Τώρα ξεχάστε το, σβήστε του, κάψτε το αν προτιμάτε. Διότι πρόκειται για μια τεράστια ανοησία! Τίποτα από όσα έγραψα δεν είναι ακριβώς λάθος αλλά και τίποτα απολύτως δεν είναι σωστό.

Εδώ δεν χωράει ψυχρή λογική, αριθμοί, μετρημένες και ψύχραιμες προσεγγίσεις! Εδώ χρειάζεται μαχαίρι στα δόντια, τρέλα στο μάτι, πάθος, συγκέντρωση στο 1.000% και πλήρης επίγνωση του γεγονότος ότι, όχι δεν είναι ένα απλό ματς, όχι η ζωή δεν συνεχίζεται και όχι δεν υπάρχει αύριο! Δεν υπάρχει αύριο! Υπάρχει μόνο το τώρα, τα 90 λεπτά που θα βάλουν τον ΠΑΟΚ στους Ομίλους των κορυφαίων και τους ποδοσφαιριστές στο πάνθεον της ιστορίας του συλλόγου, στην ίδια περίοπτη θέση με τους πρωταγωνιστές του αήττητου νταμπλ. Υπάρχει μόνο μια ανεπανάληπτη ευκαιρία, τόσο μεγάλη όσο ουδέποτε στο παρελθόν, όσο δύσκολα θα βρεθεί στο κοντινό μέλλον.

Μια ευκαιρία για πολλαπλά οφέλη, σημαντικότερα των οικονομικών.

Φτάνουν λοιπόν οι θεωρίες, οι αναλύσεις του Βόλου, η γκρίνια, η μιζέρια.

Τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Ούτε το χθες, ούτε το αύριο. Ούτε τα «παραλίγο» του παρελθόντος, ούτε τα «δεν πειράζει» του μέλλοντος.

Μόνο το τώρα μετρά. Μόνο αυτό το ματς. Αυτό το ένα και μοναδικό ματς. Σε μια άδεια Τούμπα, που θα δονείται από την ενέργεια χιλιάδων ΠΑΟΚτσήδων σε ολόκληρο τον κόσμο, χιλιάδων ΠΑΟΚτσήδων που περιμένουν δεκαετίες για τούτο: την ηδονή του να δουν επιτέλους την καψούρα τους, στα αστέρια.

Ουδέν σημαντικότερον της ηδονής. Στο ποδόσφαιρο και στη ζωή.

Δεν υπάρχει λοιπόν, ούτε πριν, ούτε μετά.

Υπάρχει ένα ματς. Τα λογιστικά μπορούν να περιμένουν. Η ιστορία όχι.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This