Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Το Roland Garros είναι το μόνο εκ των Grand Slam που δεν έχει αλλάξει τη συνθήκη που κρίνονται τα πέμπτα σετ, ώστε να μην ‘πεθαίνουν’ στα courts οι τενίστες. Ο Λορέντζο Τζουστίνο ενημερώθηκε για τα καθέκαστα, ενόσω ήταν στη Γαλλία, για την δεύτερη εμφάνιση της καριέρας του (είναι 29) στο κυρίως ταμπλό Grand Slam. Ήταν το ντεμπούτο του σε French Open -και είχαν προηγηθεί 16 ήττες σε ισάριθμα προκριματικά. Θέλω να σου πω είχε κάποια κίνητρα να μη ‘λυγίσει’, κατά το δεύτερο μεγαλύτερο -σε διάρκεια- αγώνα στην ιστορία του τουρνουά. Πριν σου πω τι έγινε στο Παρίσι, θα ήθελα να θυμηθούμε ποιοι κρατούν -και θα κρατούν για πάντα- το ρεκόρ του μεγαλύτερου αγώνα στην ιστορία του σπορ. Γιατί μπροστά στους Ίζνερ και Μαχούτ, οι Τζουστίνο και Μουτέ έκαναν ένα απλό… ζέσταμα.

Ο αγώνας που εξελίχθηκε σε τριήμερο event

Δεν ξέρω αν γυμνάζεσαι, θα έχεις ωστόσο μια εικόνα πως μια ώρα της ίδιας σωματικής άσκησης δεν έχει την ίδια επιρροή σε όλα τα σώματα. Εννοώ αφορά πολλούς παράγοντες το πόσες θερμίδες ‘καις’. Από το πόσο σοβαρά κάνεις ό,τι κάνεις, έως το πόσα κιλά είσαι, τη μυική σύσταση του οργανισμού σου και την εν γένει φυσική, σου κατάσταση. Για να μην σε ‘κάψω’ -αντί να ‘κάψουμε’ θερμίδες- κράτα πως σύμφωνα με το American Council on Exercise μια ώρα μονού τένις, μέσης έντασης ‘καίει’ 635 θερμίδες, σε άνθρωπο που είναι κοντά στα 70 κιλά και 725 σε έναν που πλησιάζει τα 90. Πολλαπλασίασε το επί 11 και έχεις ξεκάθαρη την εξόντωση των τενιστών που έπαιξαν το μεγαλύτερο παιχνίδι της ιστορίας του σπορ.

Στις 22 Ιουνίου του 2010 ο Τζον Ίζνερ είχε τεθεί αντιμέτωπος με τον Νίκολας Μαχούτ, για τον πρώτο γύρο του Wimbledon -τη δεύτερη μέρα του τουρνουά-, στο Court 18. Ο Αμερικανός ήταν 25 χρόνων. Ο Γάλλος 28. Για να λέμε την πάσα αλήθεια, δεν επρόκειτο για παιχνίδι, αλλά για τριήμερο event. Δυο φορές διεκόπη, επειδή είχε πέσει βαθύ σκοτάδι και η συνολική διάρκεια έφτασε τις 11 ώρες και τα 5 λεπτά. Έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ για το μεγαλύτερης διάρκειας παιχνίδι τένις (των Φαμπρίς Σαντόρο και Αρνό Κλέμεν, στο 2004 French Open) για 4 ώρες και 32 λεπτά. Στο μεσοδιάστημα οι αθλητές κατέρριψαν και κάποια ιστορικά ρεκόρ. Για παράδειγμα, αυτό των περισσότερων games σε σετ (49).

Η πρώτη μέρα (των τεσσάρων σετ) ολοκληρώθηκε, λόγω νύχτας. Είχαν συμπληρωθεί 2 ώρες και 54 λεπτά.

Στις 17.44 της δεύτερης μέρας (23/6) κατερρίφθη το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε διάρκεια παιχνιδιού (6 ώρες 34 λεπτά).

Στις 17.59 ‘έσπασαν’ και αυτό του μεγαλύτερου ματς σε games (113 -το έφτασαν έως τα 183).

Στις 18.24 ο Ίζνερ έγινε κάτοχος του ρεκόρ για τους περισσότερους άσους σε ένα παιχνίδι (79). Στις 20.54 ο umpire έδωσε διάλειμμα για τουαλέτα.

Στις 21.06 έγινε το ρεκόρ για συνολικούς άσους σε ματς (193). Προφανώς και η καταμέτρηση δεν είχε τελειώσει. Σταμάτησε στους 216 (οι 103 ήταν του Μαχούτ).

Το πέμπτο σετ κράτησε 8 ώρες και 11 λεπτά. Παραμένει το μεγαλύτερο της ιστορίας. Βασικά, μόνο του ‘κέρδισε’ σε χρόνο όλα τα προηγούμενα μεγαλύτερα παιχνίδια του τένις.

Οι αθλητές ενημέρωσαν πως πια δεν μπορούσαν να δουν πού είναι η μπάλα (είχε σκοτεινιάσει), ο κόσμος φώναζε “θέλουμε κι άλλο”.

Στις 21.10 οι αρμόδιοι είπαν το ‘θα συνεχίσουμε αύριο’.

Το βράδυ ο Ίζνερ ήπιε ένα ‘recovery shake’ και βυθίστηκε σε πάγο, για να βοηθήσει το σώμα του να αναρρώσει. Ο συναθλητής του, Άντι Ρόντικ φρόντισε να πάει φαγητό (τρεις πίτσες, κοτόπουλο και πουρέ). Ο φίλος του αρκέστηκε σε ένα νερό καρύδας ‘γιατί δεν ήθελα να αφυδατωθώ και να ‘χω πάλι κράμπες’. Κοιμήθηκε τέσσερις ώρες, όσες και ο Μαχούτ, ο οποίος επίσης μπήκε σε νερό με πάγο και μετά έκανε μασάζ. Πριν μπουν οι αθλητές στο court, ο Ίζνερ πέρασε λίγη ώρα στο διάδρομο!

Την τρίτη μέρα ο Ίζνερ έγινε ο νικητής του παιχνιδιού που μεταξύ πολλών άλλων είχε τους περισσότερους πόντους σε ένα ματς (980), τους περισσότερους κερδισμένους πόντους σε ένα ματς (Μαχούτ 502, Ίζνερ 478), μαζί με το rotation των εποπτών γραμμής (υπήρχαν δυο γκρουπ των 14 ανθρώπων) και των ballboys και ballgirs (28 παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ).

Επιπροσθέτως, πιάστηκε απροετοίμαστη η IBM (η εταιρία που δίνει τους πίνακες των σκορ), καθώς δεν είχε προβλέψει την περίπτωση να ξεπεραστεί το 47-47. Έκανε τα δέοντα, ενόσω ξεκουράζονταν οι αθλητές -πριν την τρίτη και τελευταία μέρα με το πέμπτο σετ να κρίνεται στο 70-68, σε 491 λεπτά.

Την επομένη (25/6) ο νικητής είχε αγώνα με τον Τιέμο ντε Μπάκερ -που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την προηγουμένη. Ο Ίζνερ έχασε, σε 47 λεπτά. Ήταν το μικρότερης διάρκειας παιχνίδι του Wimbledon. Ο Αμερικανός δεν μέτρησε έστω έναν άσο.

Το 2019 η All England Lawn Tennis Club (που παίρνει τις αποφάσεις για το Wimbledon) παρουσίασε αλλαγή κανονισμού, ώστε να σταματήσουν τα παιχνίδια να ‘κρατούν’ τριήμερα. Βάσει της νέας συνθήκης, στο πέμπτο σετ εφαρμόζεται το first-to-seven tiebreak στο 12-12 και μετά υπάρχει tiebreak. Στην Αυστραλία παίζουν first-to-10 tiebreaker στο 6-6 και στο US Open έχουν first-to-seven tieabreaker στο 6-6. Στο τέταρτο Grand Slam το σύστημα παραμένει ‘παίζετε μέχρι τελικής πτώσεως’.

Βάσει προγράμματος, ο Λορέντζο Τζουστίνο (Νο156 του κόσμου) βρήκε απέναντι του τον Κορεντίν Μουτέ (Νο71 της παγκόσμιας κατάταξης), την Κυριακή 27/9. Δυο ώρες μετά, ο αγώνας διεκόπη λόγω βροχόπτωσης. Ο Τζουστίνο προηγείτο 4-3, στο τρίτο σετ. Οι αθλητές επέστρεψαν στο court τη Δευτέρα 28/9, όταν δούλεψαν για άλλες 4 ώρες και 5 λεπτά. Μόνο το πέμπτο σετ κράτησε 3 ώρες. Η γαλλική κυβέρνηση είχε επιτρέπει να υπάρχουν έως 1000 άνθρωποι, κάθε μέρα στις εξέδρες. Όσο όμως, δεν τελείωνε ο αγώνας των Τζουστίνο και Μουτέ εμφανίζονταν όλο και περισσότεροι στο Court 14.

Το σύνολο της διήμερης ιστορίας έφτασε στις 6 ώρες και τα 5 λεπτά. Ήταν 28 λεπτά λιγότερα από το παιχνίδι που ‘κρατά’ το Νο1 της λίστας, με τους μεγαλύτερης διάρκειας αγώνες στο Roland Garros (ήταν αυτό που σου είπα στην αρχή, με τον Σαντόρο και τον Κλεμέν). Νικητής ήταν ο Ιταλός (0-6, 7-6, 7-6, 2-6, 18-16), ο οποίος αστειευόμενος είπε πως ‘πριν τον επόμενο αγώνα σκέφτομαι να πάω για ένα τρεξιματάκι, γιατί νιώθω γεμάτος ενέργεια’. Τα χρήματα που εξασφάλισε μέσω του ‘μαραθωνίου’ είναι 84.000 ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που ‘έβγαλε’ όλο το 2019. Εν ώρα εργασίας κέρδισε 217 πόντους. Ο αντίπαλος του κέρδισε 242 και παρ’ όλα αυτά έχασε.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This