Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Το παιχνίδι στο «ΓΣΠ» απέναντι στην Ομόνοια δημιουργούσε το ιδανικό περιβάλλον για την πρώτη δοκιμή του 4-3-3 με τον Γιαν Εμβιλά στον ρόλο για τον οποίο τον προόριζε ο Πέδρο Μαρτίνς όταν αποφάσιζε για την απόκτησή του από τον Ολυμπιακό. Ο προπονητής του Ολυμπιακού γνώριζε ότι η Ομόνοια θα δοκίμαζε να πιέσει με επιθετική άμυνα τους Ερυθρόλευκους και ότι θα προσπαθούσε να χαλάσει το χτίσιμο των επιθέσεων του Ολυμπιακού. Δηλαδή γνώριζε ότι η Ομόνοια θα δημιουργούσε εξομοιωτή συνθηκών αγώνα του Champions League. Θα δημιουργούσε καταστάσεις παιχνιδιού σαν αυτές που αντιμετώπισε πέρσι ο Ολυμπιακός στην πλειονότητα των αγώνων στην φάση των ομίλων του Champions League. Και χρησιμοποίησε αυτό το παιχνίδι για να δώσει στον Εμβιλά την πρώτη του τέτοια παράσταση, δηλαδή για να τον ετοιμάσει για το Champions League, αλλά και για να δώσει στον εαυτό του ο Πορτογάλος προπονητής την ευκαιρία να δει τον Ολυμπιακό με τα στοιχεία που προσθέτει στο παιχνίδι του ο Εμβιλά και φυσικά χωρίς τα στοιχεία που έβαζε στο παιχνίδι του ο Γκιγιέρμε.

Μέσα από ένα παιχνίδι ο παρατηρητής δεν μπορεί να σχηματίσει κάτι περισσότερο από μια πρώτη εντύπωση. Αυτή ήταν παραπάνω από ενδιαφέρουσα. Την έκανε ο Εμβιλά με την συμπεριφορά του να μοιάζει ενδιαφέρουσα και να οδηγεί σε συνειρμούς και εκτιμήσεις σχετικά με την συνεισφορά που δείχνει ικανός να έχει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Οι προσπάθειές του στο παιχνίδι ήταν επιτυχημένες σε ποσοστό 80% (76 στις 93), και αυτό το ποσοστό είναι μόνο λίγο υψηλότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της απόδοσής του στη διάρκεια του τελευταίου έτους, δηλαδή από τον καιρό του στην Σεντ Ετιέν. Το υψηλό ποσοστό ακρίβειας που είχε στις μεταβιβάσεις του (91%, 78 στις 86) είναι μια ένδειξη για την ικανότητά του να συνεισφέρει στην ασφαλή κυκλοφορία της μπάλας κατά το χτίσιμο της επίθεσης. Ο Γάλλος πήρε πολλές φορές την ευθύνη να γυρίσει στο βάθος της άμυνας για να πάρει την μπάλα από τους στόπερ και να συνεχίσει το πρώτο στάδιο ανάπτυξης των επιθέσεων. Και την έκανε καλά αυτή τη δουλειά σε ένα ματς στο οποίο ο αντίπαλος – μέχρι το 60’ – πίεζε με επιθετική άμυνα τον Ολυμπιακό.

Ο Εμβιλά έπαιξε προσεκτικά, έως και συντηρητικά. Απέφυγε τις πολλές μακρινές μεταβιβάσεις, τις σέντρες, τις ντρίμπλες. Επαιξε συντηρητικά ενδεχομένως επειδή επηρεάστηκε από τις 9 απώλειες κατοχής της μπάλας στο αμυντικό μισό του τερέν – διότι ναι, μπορεί να είναι πολύ έμπειρος αλλά δεν παύει να ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε αποφασιστικής σημασίας αγώνα του Ολυμπιακού και φυσιολογικά αυτή η συνθήκη του δημιουργούσε μεγαλύτερο εκνευρισμό.

Το τέλος του ματς με την Ομόνοια βρήκε τον Εμβιλά να έχει τρέξει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, δηλαδή ακόμη και από τον Ανδρέα Μπουχαλάκη, να έχει επανακτήσει 7 φορές (σε 12 απόπειρες) την κατοχή της μπάλας στο αντίπαλο μισό του τερέν, να έχει κάνει τρία σουτ και δύο πάσες – κλειδιά. Τα στατιστικά δεδομένα έρχονται προς επιβεβαίωση της αίσθησης που δημιουργούσε στον θεατή το παιχνίδι του. Της αίσθησης ότι πρόκειται για έναν κεντρικό μέσο που θα προσθέσει δυναμισμό, αθλητικότητα, σκληράδα και ύψος στην μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού και θα συνεισφέρει όσο και ο Γκιγιέρμε στην κυκλοφορία της μπάλας. Η πρώτη εντύπωση σε αφήνει να σκέφτεσαι ότι μπορεί να δώσει ρυθμό, να αλλάξει ρυθμό στο παιχνίδι στα ίδια στάνταρ με τον Βραζιλιάνο. Τα στατιστικά δεδομένα της ιστορίας του δεν επιτρέπουν στον Μαρτίνς να πιστεύει ότι ο Εμβιλά μπορεί να είναι όσο απειλητικός ήταν για την αντίπαλη εστία ο Γκιγιέρμε – εκτός αν ο προπονητής του Ολυμπιακού γνωρίζει ήδη κάτι που δεν γνωρίζουμε οι υπόλοιποι σε σχέση με τα περιθώρια εξέλιξης του Εμβιλά στο επιθετικό κομμάτι.

Δεν μπορεί κανείς να κάνει από σήμερα εκτίμηση σχετικά με το αν θα καθιερωθεί ή όχι ο Εμβιλά, δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός έχει ήδη αποκτήσει και πρόκειται να αποκτήσει κι άλλους κεντρικούς μέσους. Το βέβαιο όμως είναι ότι η πρώτη εντύπωση επιβεβαιώνει την αίσθηση που είχαμε παρακολουθώντας τον Γάλλο διεθνή μέσο από μακριά, στον καιρό που αγωνιζόταν σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία: είναι προσθήκη με την νοοτροπία να διατηρήσει ή και να αυξήσει ο Ολυμπιακός την δυναμική του στο επίπεδο του Champions League.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This