Επιλογή Σελίδας



Του Μάκη Σερεπίσου

Αν οι τελευταίοι μήνες του Ολυμπιακού έπρεπε να συνοδευτούν με έναν τίτλο, στα πρότυπα μίας… ταινίας ή μίας μίνι-σειράς, τότε σίγουρα αυτός θα ήταν ο εξής: «Επιστροφή στην κανονικότητα».

Μετά από αρκετούς μήνες παράξενων ή και κακών αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι αποφάσισαν να βασιστούν ξανά στο δόγμα που έφερε τους Πειραιώτες στην ελίτ της Ευρώπης. H αρχή έγινε στις αρχές του Ιανουαρίου, με την πρόσληψη του Γιώργου Μπαρτζώκα στην θέση του προπονητή. Ο έμπειρος τεχνικός επέστρεψε στο Λιμάνι και πήρε τα «κλειδιά» για την δημιουργία μίας καλής ομάδας, σε ένα σχέδιο που πήρε… σάρκα και οστά το καλοκαίρι.

Η διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων λόγω της πανδημίας έδωσε περισσότερο χρόνο στο τεχνικό επιτελείο και την διοίκηση των «ερυθρόλευκων» και τελικά ο Ολυμπιακός ξεκινά την χρονιά με φιλοδοξίες και ελπίδες για κάτι καλό.

Σλούκας και… στοιχήματα

Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλευση του Κώστα Σλούκα. Ο έμπειρος γκαρντ αποτέλεσε τον κεντρικό στόχο στο πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα και μετά από αρκετούς μήνες με… υπομονή, φήμες και σενάρια, επέστρεψε ξανά στον Πειραιά. Αυτή την φορά, ο πρώην πλέι-μέικερ της Φενέρμπαχτσε δεν θα έχει ρόλο συμπληρωματικού ή του δεύτερου στην περιφέρεια: Αντίθετα, ο Σλούκας ήρθε για να πάρει τα… κλειδιά της ομάδας και να αναλάβει χρέη ηγέτη ή του μαέστρου, όπως ανέφερε και η Euroleague:

«Για εμένα ο Ολυμπιακός, ήταν και είναι οικογένεια. Χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι με τα παιδιά που έχω παίξει τόσα χρόνια μαζί. Aνυπομονώ πραγματικά να μπω στο παρκέ και να βρεθώ και πάλι μαζί τους. Όσο για τον κόουτς, γνωρίζει τι μπορώ να κάνω στο γήπεδο. Είμαι απλά ένας παίκτης της ομάδας, θα ακολουθήσω όλα όσα θα μου ζητήσει και θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να κάνω όσα χρειαστεί στο παρκέ. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα, έχω την καλύτερη άποψη γι’ αυτόν και έχουμε συνεργαστεί άψογα και στο παρελθόν. Πιστεύω πως είναι ο κατάλληλος, την κατάλληλη στιγμή για αυτό που έχουμε στο μυαλό μας και ονειρευόμαστε», τόνισε μεταξύ άλλων στις πρώτες δηλώσεις μετά την επιστροφή του ο Σλούκας, που αποτελεί φυσικά κεντρικό «εργαλείο» στα plays και την φιλοσοφία του Μπαρτζώκα.

Βέβαια, ο Έλληνας γκαρντ δεν ήρθε… μόνος του. Κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών, ο Ολυμπιακός προχώρησε σε αρκετές ακόμα κινήσεις, με σκοπό να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό και τις σκέψεις του τεχνικού επιτελείου.

Ο Άαρον Χάρισον άφησε την Γαλατά μετά από μία εξαιρετική σεζόν (15,9 πόντοι ανά ματς με 37,9% στα τρίποντα στο Eurocup) και ετοιμάζεται για ένα εντυπωσιακό step up στην καριέρα του, έχοντας τον ρόλο του βασικού σσκόρερ από την περιφέρεια, ενώ σημαντικό ρόλο, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι, θα έχει ο «εξολοθρευτής» Τσαρλς Τζένκινς, που θα αναλάβει ειδικές αποστολές, ανάλογα τον αντίπαλο και το παιχνίδι. 

Επιπρόσθετα, ο Χασάν Μάρτιν είναι σίγουρα το μεγαλύτερο «στοίχημα» της ομάδας, αφού θα κληθεί να καλύψει το μεγάλο κενό του Νίκολα Μιλουτίνοφ με την ταμπέλα του «νέου Κάιλ Χάινς», ενώ, παράλληλα, ο Λιβιό Ζαν Σαρλ κερδίζει τον ρόλο του «glue guy», που θα βρίσκεται στο παρκέ για να κλείνει τρύπες, να συμπληρώνει τους υπόλοιπους και να προσφέρει σε όλους τους τομείς. Λίγο πιο πίσω στις μεταγραφικές κινήσεις ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που θα έχει πάντως τις ευκαιρίες του, βοηθώντας στην υποστήριξη του ελληνικού κορμού του συλλόγου.

Ρόστερ για όλες τις δουλειές

Με εξαίρεση την απώλεια του Νίκολα Μιλουτίνοφ, που τα τελευταία χρόνια ήταν σημείο αναφοράς και βασικός μοχλός σε άμυνα και επίθεση, το ρόστερ του Ολυμπιακού δείχνει σαφώς βελτιωμένο και πιο γεμάτο σε σχέση με την περσινή σεζόν. 

«Το βάθος επιτρέπει στον Γιώργο Μπαρτζώκα να παίξει με χαμηλά ή ψηλά σχήματα, με γρήγορους παίκτες, σε σετ παιχνίδι, με σουτέρ», αναφέρει μεταξύ άλλων το report της Euroleague για τους Πειραιώτες και η αλήθεια είναι πως όντως, οι «ερυθρόλευκοι» διαθέτουν επιλογές για όλα τα… γούστα.

Στις θέσεις των γκαρντ, ο Σλούκας θα αναλάβει χρέη ηγέτη ως πλέι-μέικερ και ο υγιής Βασίλης Σπανούλης θα πάρει σίγουρα πολλές μπάλες. Ο Τζένκινς έρχεται πιο πίσω ως συμπληρωματικός και ως εξαιρετικός αμυντικός για συγκεκριμένα tasks και στο «2» θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο οι Άααρον Χάρισον και Σακίελ ΜακΚίσικ, που έχουν διαφορετικό στυλ: Ο πρώτος μπορεί να «ανοίξει» το παρκέ με το καλό του σουτ και το δυνατό iq του, ο δεύτερος είναι ιδιαίτερα εκρηκτικός και μπορεί να δώσει εύκολα γρήγορους πόντους. Λίγο πιο πίσω στην ιεραρχία ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ενώ ίσως χρειαστούν οι Αντώνης Κόνιαρης και Αλέξανδρος Νικολαίδης, σε μία παράξενη σεζόν με ιδιαίτερες συνθήκες και πολλά ματς.

Στο «3» δεσπόζει φυσικά η παρουσία του Κώστα Παπανικολάου, που πρόσφατα ανανέωσε την συνεργασία του με τους Πειραιώτες. O έμπειρος φόργουορντ θα πάρει τα περισσότερα λεπτά στη συγκεκριμένη θέση και θα έχει πολλές αρμοδιότητες στις δύο πλευρές του παρκέ, ενώ είναι δεδομένο πως εκεί θα δούμε και τον ΜακΚίσικ, ενδεχομένως και τον Χάρισον, σε πιο χαμηλά σχήματα. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι πιο πίσω στην ιεραρχία, αλλά μοιάζει έτοιμος να παλέψει για τα λεπτά συμμετοχής του. Τέλος, σε κάποια από τα φιλικά είδαμε και τον Σάσα Βεζένκοφ ως σμολ φόργουορντ, κάτι που ίσως γίνει και στα παιχνίδια της Euroleague, φυσικά σε ειδικές συνθήκες.

Ο διεθνής Βούλγαρος, που επίσης επέκτεινε την συνεργασία του με τον Ολυμπιακό πριν λίγες εβδομάδες (βάλε λινκ εδω), θα έχει αυξημένο ρόλο στο rotation του Μπαρτζώκα και σίγουρα θα πάρει αρκετά λεπτά στο «4», όμως η παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη παραμένει… κυρίαρχη. Ο έμπειρος ψηλός συμπληρώνει δέκα σερί χρόνια στον Πειραιά, μετά την επιστροφή του από την Ουνικάχα Μάλαγα και θα είναι σημείο αναφοράς κυρίως στο επιθετικό κομμάτι. 

Η τριάδα στην θέση συμπληρώνεται με τον Λιβιό Ζαν Σαρλ. Η έλευση του Γάλλου ήταν… αθόρυβη, αφού ήταν ξεκάθαρα μία κίνηση – έκπληξη από τον Ολυμπιακό, όμως έδειξε ήδη από τα φιλικά πως μπορεί να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στα σχέδια του Μπαρτζώκα. Ο πρώην άσος της Βιλερμπάν είναι γρήγορος και μπορεί να υποστηρίξει άμυνα με αλλαγές, καλύπτει αρκετά κενά στο πίσω μέρος του παρκέ και δείχνει αρκετά συνεπής στο κομμάτι των ριμπάουντ και του σκοραρίσματος.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως και στη θέση του πάουερ φόργουορντ υπάρχει η δυνατότητα για ευελιξία, ανάλογα τις συνθήκες, το ματς και τον αντίπαλο. Για παράδειγμα, στα φιλικά παρουσιάστηκε και σχήμα με τον Παπανικολάου ως χαμηλό «τεσσάρι» με τρία γκαρντ στο backcourt.

Όπως ειπώθηκε ξανά, το μεγάλο ερωηματικό βρίσκεται στην θέση «5». Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν βρίσκεται πλέον στον Πειραιά και ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αλλάξει λογική και νοοτροπία, αφού υπήρξε απόφαση για στήριξη στο πρόσωπο του Χασάν Μάρτιν. Ο 25χρονος σέντερ ήταν εξαιρετικός στην Μπουντούτσνοστ (10,5 πόντοι, 5,6 ριμπάουντ ανά ματς), αλλά οι Μαυροβούνιοι είναι τουλάχιστον δύο σκαλιά πιο κάτω από το level και τις απαιτήσεις του Ολυμπιακού, ενώ, ταυτόχρονα ο Αμερικανός είναι άπειρος για το επίπεδο της Euroleague. Παρόλα αυτά, έχει σίγουρα καλά στοιχεία, μοιάζει αρκετά αγωνιστικά στον άγουρο Κάιλ Χάινς και ίσως εξελιχθεί σε… αποκάλυψη στη διάρκεια της σεζόν.

Για να συμβεί αυτό πάντως, θα χρειαστεί και βοήθειες από τον Οκτάβιους Έλις. Ο άλλοτε σέντερ του Προμηθέα παρέμεινε στο ρόστερ, δούλεψε αρκετά το καλοκαίρι και ετοιμάζεται για την πρώτη του γεμάτη σεζόν στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης, γνωρίζοντας πως θα έχει σίγουρα λεπτά συμμετοχής και ευκαιρίες για να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί με επάρκεια στο «5» του Ολυμπιακού.

Στόχοι, φιλοδοξίες και το… όνειρο

Με βάση όλα τα παραπάνω, μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα: Ο Ολυμπιακός είναι γεμάτος, διαθέτει λύσεις, έχει ηγέτες, προσωπικότητα, φιλοσοφία και έναν ικανό προπονητή, που γνωρίζει ακριβώς το dna του συλλόγου. Το «πακέτο» είναι ιδανικό και το μόνο που λείπει είναι η κατάλληλη χημεία, για να φανεί στην πράξη το σχέδιο του Γιώργου Μπαρτζώκα στο πινακάκι.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν μία καταπληκτική σεζόν: Η απόδοση των νέων ξένων, η παρουσία των δύο σέντερ και η σωστή «κάλυψη» στη θέση του πλέι-μέικερ αποτελούν κομβικά σημεία για την επιτυχία του Ολυμπιακού, που γνωρίζει ούτως ή άλλως πως η φετινή Euroleague δεν επιτρέπει πήχη στον… Θεό, αλλά ταπείνα σχέδια για την πρώτη οκτάδα.

Στα χαρτιά πάντως, το πλάνο είναι καλό, τα «συστατικά» είναι στη θέση τους και είναι δεδομένο πως κανένας δεν μπορεί να αφήσει τον φετινό Ολυμπιακό μακριά από την κεντρική «σκηνή» της Ευρώπης.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This